Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Rzeka Bug

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7487 odpowiedzi w tym temacie

#6761 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 05 lipiec 2020 - 19:44

No to Beton i Mafijas łowiąc na tym samym odcinku widzieli dwie różne wody w tej samej rzece .

Niestety ze wsi mam też info że brunatna :( a to odcinek BP. 

#6762 OFFLINE   TTT.

TTT.

Forumowicz

• Twórcy
  • PipPip
  • 203 postów

Napisano 05 lipiec 2020 - 20:25

Bug Mazowiecki /Wywłoka dzisiaj widziałem dwie brzany +70-80cm do góry brzuchami... Na syarorzeczu woda kawa z mlekiem czasami atak Bolka w drobnice widoczny

Użytkownik TTT. edytował ten post 05 lipiec 2020 - 20:26

• Elarek1 lubi to

#6763 OFFLINE   mafijas

mafijas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 05 lipiec 2020 - 23:38

No to Beton i Mafijas łowiąc na tym samym odcinku widzieli dwie różne wody w tej samej rzece .
Niestety ze wsi mam też info że brunatna :( a to odcinek BP.

Dziś ponownie odwiedziłem miejscówkę na Siedleckim odcinku , woda bardzo czysta i przejrzysta od paru ładnych lat takiej nie widziałem , rybki aktywne dość często się pokazywały , kondycja tez Ok zdrowe żwawe , waleczne wszystko w jak najlepszym porządku. Jeżeli chodzi o Brzany widziałem jedną sztukę płynącą jakieś 50-70m , ode mnie także tez do końca nie dam sobie ręki uciąć Ze to była Brzana ale fakt na pewno ryba 70-80cm. Byłem w godzinach 14-18.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#6764 OFFLINE   tom_mich_

tom_mich_

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów
  • Lokalizacjasiedlce
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Michalak

Napisano 06 lipiec 2020 - 12:17

Niestety sytuacja się pogarsza ...ryba zaczyna szukać tlenu robi się osowiała ... Brzany na siedleckim odcinku płyną regularnie ...proszę wszystkich etycznych chłopaków o zaglądanie na ... Odcinki natlenione w celu wyeliminowania patologi nad wodą ...dochodzą już wieści o szarpakowaniu ... Myślę że telefony terenowe każdy zna na swoje rejony ...

#6765 OFFLINE   Hub

Hub

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 162 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Hubert
  • Nazwisko:Machnowski

Napisano 06 lipiec 2020 - 12:39

Na wysokości ujścia Liwca ryba rano normalnie żerowała. Rapy waliły w drobnicę z pełnym impetem. Woda jak na Bug bardzo czysta. Ostatni raz widziałem taką z 6 lat temu.

• PawelMAT lubi to

#6766 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 06 lipiec 2020 - 13:02

Jest reakcja ZO PZW w Siedlcach - http://www.pzw.org.p...iedleckiego_dot

#6767 OFFLINE   tom_mich_

tom_mich_

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów
  • Lokalizacjasiedlce

Napisano 06 lipiec 2020 - 13:32

Wszystko pięknie Bartek ...szybka reakcja za to pokłony ale powinno być wydłużone kilkukrotnie ...stanowczo za mało ...mam nadzieję że w miarę rozwoju sytuacji jeśli będzie taka potrzeba a uważam że już jest ..będzie to wydłużone ...
  • Maly1224 lubi to

#6768 OFFLINE   mafijas

mafijas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 06 lipiec 2020 - 13:33

Wszystko pięknie Bartek ...szybka reakcja za to pokłony ale powinno być wydłużone kilkukrotnie ...stanowczo za mało ...mam nadzieję że w miarę rozwoju sytuacji jeśli będzie taka potrzeba a uważam że już jest ..będzie to wydłużone ...

Kompletnie nic to nie da , nie chodzi tu o wydłużenie tylko o Pilnowanie , jak dobrze przypilnują to starczy 200m

#6769 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1070 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 lipiec 2020 - 13:53

Ważna jest wykładnia. Teraz można egzekwować przepis. Kontrolować, łapać troglodytów, dzwonić po straż. W 2009 były w tych miejscach awantury i dyskusje z "przypadkowymi spinningistami".
  • Byniek lubi to

#6770 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 06 lipiec 2020 - 20:46

Super decyzja. Sam, jeśli będę mógł wezmę UŻ i popilnuje któregoś ujścia chociaż jeden dzień.

Tamta tragedia byla straszna, populacja do dzis sie nie pozbierala. Oby sie nie powtorzylo
  • Maciej W. lubi to

#6771 OFFLINE   pats

pats

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • Imię:Patrycjusz
  • Nazwisko:Szydło

Napisano 07 lipiec 2020 - 08:04

od soboty/niedzieli będę regularnie przy ujściu sarenki jak co, do kogo najlepiej dzwonić jakby się coś działo? ktoś może podesłać nr?

#6772 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 lipiec 2020 - 12:11

Na policję.

#6773 OFFLINE   mafijas

mafijas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 07 lipiec 2020 - 12:12

od soboty/niedzieli będę regularnie przy ujściu sarenki jak co, do kogo najlepiej dzwonić jakby się coś działo? ktoś może podesłać nr?

W książeczce masz numery na straż , chłopaki codziennie jeżdżą na dwa samochody.

#6774 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 07 lipiec 2020 - 21:53

Cały dzień dzisiaj patrole na ujściach, debili (na szczęście) brak. Ekipy na ujściach dziś nocują, kłusole nie mają szans. Jutro kolejne patrole ruszają w teren.

Jest dużo lepiej niż w weekend, przyducha chyba skończyła się na górnej części naszego Bugu, w dół rzeki schodzi niestety fala beztlenowej wody z dużą ilością martwych brzan.

Dzisiaj widziałem trupa brzany grubo powyżej metra, płakać się chce.   :(

• korol lubi to

#6775 OFFLINE   trolinka666

trolinka666

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 87 postów
  • LokalizacjaPodlasie

Napisano 07 lipiec 2020 - 22:21

Dziś w Drohiczynie trochę martwej drobnicy w trzcinach,trochę ryb łapało powietrze na skraju nurtu. O dziwo drobny drapieżnik żerował. Woda śmierdzi i na trzcinach osadza się brunatny osad. Natomiast poniżej mostu we Frankopolu smrodu jak i martwych ryb brak.
Większych ryb nie widziałem pomimo dość długich obserwacji wody ( przez lornetkę).
Dziś przed wieczorem znajomy złowił 2 sandacze na wobka. Poniżej Granego drapieżnik żerował normalnie.

#6776 OFFLINE   Wiesiek2602

Wiesiek2602

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 143 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Wiesiek

Napisano 08 lipiec 2020 - 07:54

Super decyzja. Sam, jeśli będę mógł wezmę UŻ i popilnuje któregoś ujścia chociaż jeden dzień.

Tamta tragedia byla straszna, populacja do dzis sie nie pozbierala. Oby sie nie powtorzylo

Populacja się nie pozbierała? A płynące teraz metrowe brzany? No tak, na myśli masz pewnie ryby które każdy umie łowić i w dość łatwy sposób bo brzana to taki spinningowy nieuchwytny święty gral... Nie ma co biadolić, taki cykl natury. I będzie się powtarzał przy warunkach jakie są obecnie- ciepło i ulewnie. Rolników nie ma co winić bo spłynęło coś z łąki do rzeki. Rolnik tą zupe łąkową sam przygotował?
Jak pisałem, natura sama sobie da radę. Tyle, że wyndkarze na swój sposób jej ,,pomagają''

#6777 OFFLINE   mafijas

mafijas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 08 lipiec 2020 - 08:04

Populacja się nie pozbierała? A płynące teraz metrowe brzany? No tak, na myśli masz pewnie ryby które każdy umie łowić i w dość łatwy sposób bo brzana to taki spinningowy nieuchwytny święty gral... Nie ma co biadolić, taki cykl natury. I będzie się powtarzał przy warunkach jakie są obecnie- ciepło i ulewnie. Rolników nie ma co winić bo spłynęło coś z łąki do rzeki. Rolnik tą zupe łąkową sam przygotował?
Jak pisałem, natura sama sobie da radę. Tyle, że wyndkarze na swój sposób jej ,,pomagają''

Ok Ok , wszystko ładnie pięknie tylko dlaczego Wisła , Odra , Narew czy Warta nie maja takich Naturalnych procesów ? A jeżeli maja to na pewno nie takie jak Bug w 2009...

#6778 OFFLINE   Wiesiek2602

Wiesiek2602

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 143 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Wiesiek

Napisano 08 lipiec 2020 - 08:12

Zorientuj się jakie parametry ma woda w Bugu, na jakim podłożu płynie i wtedy zadawaj takie pytania. Wisła, Odra płyną po bardziej uczłowieczonych terenach gdzie nawóz na łąki i pola sieją gęsto. Bug ma mnóstwo rozlewisk, polderów na które wchodzi. Gleba też ma swoje parametry, a wymyte składniki z niej idą w rzeke. Melioracja ma tu swój udział niestety, ale jest to rolnikom z góry narzucone, rów ma być drożny i tyle inaczej kara.

#6779 OFFLINE   tom_mich_

tom_mich_

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów
  • Lokalizacjasiedlce

Napisano 08 lipiec 2020 - 08:39

No jeśli ktoś pisze że populacja ryb się pozbierała to ...ja nie mam pytań ... Chyba że dopiero się urodziłeś kolego albo dopiero od kilku lat widzisz ta rzekę ...
  • beton007 i _Junak_ lubią to

#6780 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 lipiec 2020 - 08:47

Tak się śmiesznie składa, że jestem co najmniej w ścisłej czołówce łowiących regularnie na spinning duże brzany. Także dla mnie to żaden święty gral. Co roku mam ryby ponad 80cm. Kiepsko trafiłeś :)

Ale nie o to chodzi. Populacja ryb przed a po jest (przynajmniej moim zdaniem) nie do porównania. Brzan też było więcej. Pamiętam doniesienia, a właściwie już tylko wspomnienia o bardzo dużych rybach, takich jak ta zdechła.
A teraz sorry, największa bużańska złowiona po 2009 o jakiej słyszałem to moja własna :( Chociaż może coś przegapiłem, albo ktoś zachował dla siebie.

To prawda, że w Bugu można trafić piękne okazy różnych gatunków ryb. Sam należę do osób, które to robią powtarzalnie. Ale co z tego. Nie tak powinna wyglądać ta rzeka i żeby się przekonać wystarczy wyjechać trochę dalej na zachód.
To trochę tak, jak z poruszanym często Zegrzem..

PS
Po 2009 odpuściłem na 2 lata łowienie w Bugu, by nie męczyć tego co pozostało...

Użytkownik korol edytował ten post 08 lipiec 2020 - 08:48

• beton007, mafijas i Fossegrim lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych