Rzeka Bug
#641 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2009 - 19:51
Myślę że rzeka Bug darzy rybami te osoby które gruntownie poznają poszczególne miejscówki a nie tych wędkarzy którzy zajmują się głównie zwiedzaniem i podziwianiem, pięknych widoków.Często są to miejsca ukryte pod wodą, mało czytelne.Tylko znawcy tej wody wiedzą gdzie ich szukać.Myślę że Wisła jest dużo łatwiejsza.Bug kryje wspaniałe okazy ryb, wielkich kleni,brzan,szczupaków,boleni i sumów ale o te ryby trzeba mocno się postarać.Ja zamieniłbym swoją Narew bez zastanowienia na Bug.
Pozdrawiam!
- Kamil G lubi to
#642 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2009 - 20:29
Nie ma co narzekać, lepiej się zastanawiać co jest tego przyczyną.
Mimo to warto za nimi chodzić, choć w dzikiej rzece trudniej namierzyć ich stanowiska, albo też się do nich dobrać, bo co rzut w bankówkę to zaczep
W razie czego i tak pozostają bezcenne widoki
.
Załączone pliki
#643 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2009 - 20:32
.
pzdr
Grzecho
Załączone pliki
#644 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2009 - 21:16
#645 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2009 - 21:36
pzdr
Grzecho
#646 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2009 - 21:44
No to gratuluje ,przyznam się ze rzadko zaglądam do kleni .Jedna jest w wątku KLENIE 2009, pozostałe były za małe
pzdr
Grzecho
Ja dziś biczowałem wodę od 16 do 19:30,bez rewelacji.Dwa bolenie które uganiały się za uklejka praktycznie pod moimi nogami zignorowały mnie zupełnie,może jutro będzie łaskawszy dzień.Woda podniosła się znacznie,płyną trawy i krzaki.
#647 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2009 - 22:14
#648 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2009 - 22:27
Co do samego łowienia to odwiedziłem z tatą nasze zlotowe miejscówki raz i niestety musieliśmy zwijać się w czasie kiedy ryby były najbardziej aktywne (wieczór dosyć zaawansowany), złowiłem tylko jednego małego klonka, a drugi klonek (raczej też niewielki) spadł bezpośrednio po uderzeniu
#649 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2009 - 17:14
#650 OFFLINE
Napisano 05 lipiec 2009 - 18:52
Załączone pliki
#651 OFFLINE
Napisano 05 lipiec 2009 - 19:01
Załączone pliki
#652 OFFLINE
Napisano 05 lipiec 2009 - 19:03
Załączone pliki
#653 OFFLINE
Napisano 05 lipiec 2009 - 19:12
#654 OFFLINE
Napisano 05 lipiec 2009 - 19:19
#655 OFFLINE
Napisano 05 lipiec 2009 - 19:34
Śnięte ryby na Bugu
Śnięte ryby na Bugu
Kilka słów wyjaśnień od PSR z Siedlec Pana Rafała Kuczborskiego w sprawie śniętych ryb w rz.Bug:
Witam,
Niestety jest to bardzo przykry widok - tragedia dla naszego rybostanu.
Przyczyną tego stanu rzeczy jest brak tlenu w wodzie (letnia przyducha). Na
mniejszych rzeczkach w byłym siedleckim (Muchawka, Kostrzyń i Liwiec)
przyducha jest juz od poniedziałku. To samo dzieje się na Krznie (Biała
Podlaska) oraz w wodach Okręgów PZW Lublin i Chełm.. Niestety wody te
spłynęły do Bugu i teraz tutaj zaczęła się tragedia
Wg informacji otrzymanych od WIOŚ, który pobierał próby wody Muchawki już od
poniedziałku, w wodzie praktycznie nie ma tlenu. Przyczyną jest zalegająca
od tygodni na łąkach woda oraz wysokie temperatury, co powoduje gnicie
zielonej oraz skoszonej trawy.
Wszystkie rzeki mają kolor czarnego ścieku i śmierdzą szambem.
WIOŚ nie stwierdził zatrucia wody szambem czy gnojowicą.
Czytałem też wpisy, że PZW nic nie robi w tej sprawie. Jest to nieprawda, bo już od poniedziałku PZW Okręg Siedlce oraz PSR Posterunek Siedlce współpracują z WIOŚ-em, Sanepidem, PSP oraz samorządami, w celu zminimalizowania tego rybiego kataklizmu. Niestety niewiele można zrobić Ważne w tej chwili jest wyławianie martwych ryb, które zabierane sa przez gminy do utylizacji - jest to obowiązek każdej gminy.
I jeszcze raz powtarzam, że na moim terenie nie stwierdzono zatrucia wód lecz brak tlenu czyli przyduchę. Powtarzam to, bo słyszę od wielu wędkarzy, że to na pewno ktoś zatruł wodę.
Pozdrawiam,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Rafał Kuczborski
Komendant PSR
Posterunek Terenowy w Siedlcach
http://www.psr.waw.pl
#656 OFFLINE
Napisano 06 lipiec 2009 - 09:00
najgorsze jest to ze poza odlawianiem ryb niewiele mozna zrobic
#657 OFFLINE
Napisano 06 lipiec 2009 - 11:05
Katastrofa ekologiczna na Bugu
Ps.
Byłem dziś nad wodą, to co widziałem to przeraza mnie bardzo,człowiek który zżyty jest całe życie z tą piękną rzeka, nie może się z tym pogodzić .Woda cuchnie niesamowicie,płyną duże ilości dużych ryb,większość to metrowe brzany .Miliony ławic pływa blisko brzegu, szukając bezradnie tlenu, aby przeżyć .Mam dużą ilość fotek, ale nie będę tu wklejał,są to widoki makabryczne .
#658 OFFLINE
Napisano 06 lipiec 2009 - 11:17
#659 OFFLINE
Napisano 06 lipiec 2009 - 11:53
Pokaż chociaż 1 fotkę jak uchwyciłeś te metrowe brzany.Mam duzą ilość fotek ale nie będę tu wklejał,są to widoki makabryczne
#660 OFFLINE
Napisano 06 lipiec 2009 - 12:40
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych