Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Rzeka Bug

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7487 odpowiedzi w tym temacie

#781 OFFLINE   Jacek_bp

Jacek_bp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 425 postów
  • LokalizacjaBiała Podlaska
  • Imię:Jacek

Napisano 15 lipiec 2009 - 22:06

Moze wszyscy licza, ze rozplynie sie po kosciach. Pisalem di kilku organizacji ekologicznych i musze przyznac ze bardzo sie zawiodlem bo odzew jest praktycznie zerowy.
Czy sa jakies postanowienia dotyczace konta na zarybienie rzeki Bug?

#782 OFFLINE   mare7

mare7

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 74 postów
  • LokalizacjaKrólewo. Rheda Wiedenbrück

Napisano 15 lipiec 2009 - 22:09

jak byś jakiegoś kormoranka niechcący poturbował to by się cały świat o tym dowiedział a na to pewnie nie mają środków

#783 OFFLINE   Logistyk

Logistyk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 237 postów
  • LokalizacjaWarszawa Targówek

Napisano 16 lipiec 2009 - 00:44

Byłem w sobotę w Brańszczyku.
Zdjęcia nie wymagają komentarza... :(
http://img139.imageshack.us/img139/733/bug1d.jpg

http://img404.imageshack.us/img404/6969/bug3.jpg

http://img43.imageshack.us/img43/3230/bug2a.jpg

http://img44.imageshack.us/img44/5408/bug4s.jpg

http://img197.imageshack.us/img197/3999/bug6u.jpg

http://img505.imageshack.us/img505/5729/bug5.jpg

Piękna brzany, piękne sumy...
Ile może taki sum ważyć?

#784 OFFLINE   tymon

tymon

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 864 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 16 lipiec 2009 - 03:22

Ja bym tylko się przyczepił do uśmiechów na twarzy. Sytuacja bardziej smutna niż wesoła. Ale widać, że nie wszyscy tak podchodzą.

#785 OFFLINE   _ronin

_ronin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 614 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Jacek

Napisano 16 lipiec 2009 - 08:07

wiadomość z 13 lipca www.wedkuje.pl

Tymczasem niepokojące sygnały napływają z WIOŚ-u w sprawie innych zbiorników. Jak podaje w swoim komunikacie z 14 lipca, pracownicy Inspektoratu nadal prowadzą monitoring zawartości tlenu w wodach Bugu, Liwca, Rządzy i Zalewu Zegrzyńskiego. Lubelski Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska wskazał z kolei na deficyt tlenowy także w rzece Wieprz - prawym dopływie Wisły. Efektem tego sygnału jest rozszerzenie kontroli WIOŚ-u na całą długość Wisły na Mazowszu. Zgodnie z badaniami, problemu nie ma na odcinku Dęblin-Warszawa, gorzej przedstawia się sytuacja po ujściu Narwii do Wisły - na wysokości Zakroczymia poziom tlenu w wodzie wyniósł zaledwie 2,02 mg/l.

Służby generalnie jednak uspokajają - z badań wynika, że poziom tlenu w wodach wzrasta. W porównaniu ze stanem na dzień 13 lipca poziom tlenu w Bugu wzrósł 2-krotnie, w wodach Liwca na ujściu do Bugu w miejscowości Kamieńczyk natlenienie wyniosło 5,83 mg /l. Zauważalny wzrost, zaobserwowany został także na odpływie z Zalewu w Dębem oraz na Narwi w Czarnowie i w Nowym Dworze Mazowieckim przed ujściem do Wisły.

#786 OFFLINE   Logistyk

Logistyk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 237 postów
  • LokalizacjaWarszawa Targówek

Napisano 16 lipiec 2009 - 08:40

No wiesz, nie każdy łowi, a ktoś rzucił jakiś żart w tej chwili, że zdjęcie do WW czy jakoś tak...
Chłopaki naprawdę się natrudzili w tej akcji i raz się tylko uśmiechnęli.

#787 OFFLINE   Pitter

Pitter

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 lipiec 2009 - 09:39

Byłem wczoraj na starorzeczach Bugu w Szuminie i Wywłoce (powyżej Wyszkowa), mojej ostatniej nadziei na to, że jakies ryby w regionie przeżyją. O ile w poniedziałek było tam jeszcze ok (woda brudna ale nie śmierdziała i widać było żerujące okonie), to w czoraj pełna katastrofa - wszedzie smród, mnóstwo zdechłych ryb.. Tak więc to już koniec, dwa dni upałów dopełniły dzieła zniszczenia. O łowieniu w pięknych okolicach mojej działki muszę zapomnieć :(

#788 OFFLINE   andrew

andrew

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 673 postów
  • LokalizacjaWies w miescie

Napisano 16 lipiec 2009 - 10:24

Byłem wczoraj na starorzeczach Bugu w Szuminie i Wywłoce (powyżej Wyszkowa), mojej ostatniej nadziei na to, że jakies ryby w regionie przeżyją. O ile w poniedziałek było tam jeszcze ok (woda brudna ale nie śmierdziała i widać było żerujące okonie), to w czoraj pełna katastrofa - wszedzie smród, mnóstwo zdechłych ryb.. Tak więc to już koniec, dwa dni upałów dopełniły dzieła zniszczenia. O łowieniu w pięknych okolicach mojej działki muszę zapomnieć :(

Ale to Bug sie przelal do tych buzysk, czy teraz zlapala buzyska przyducha czy o co chodzi?

Na granicznym Bugu buzyska podobno przetrwaly.

Rozmawialem dzisiaj z ludzmi z lokalnych kol. Na rzece wyplukalo ryby kompletnie od Nepli czyli od ujscia Krzny w dol, w gore od Nepli padly brzany i swinki, powyzej Jablecznej ryby sie utrzymaly.

#789 OFFLINE   Pitter

Pitter

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 lipiec 2009 - 10:59

Do części starorzeczy wylał Bug, ale w Wywłoce jest też starorzecze odcięte od bugu śluzą, wpada do niego rzeka
Ugoszcz - i tam tez niestety syf..

#790 OFFLINE   adamek

adamek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 165 postów
  • LokalizacjaTo tu, To tam
  • Imię:Adam

Napisano 16 lipiec 2009 - 12:11

Ale Piękne sumy :angry: Jak już wczesniej pisałem mieszkam niedaleko rzeki Brok, która jest dopływem Bugu. Wływa do niego w miejscowości Brok. Znam tą rzeke bardzo dobrze w miejscowosciach Nienałty Brewki, Swierże, Mianowo. Rzęke katastrofa omineła. I to też jest ciekawe ze prawie wszystkie dopływy poniżej i powyrzej Są zatrute a ten nie. nie wiem jak jest w dole rzeki gdzie wpływa do Bugu ale u mnie woda jest czysta i nie ma żadnych sniętych ryb na szczęscie. Mam kilka fotek z maja .

Załączone pliki

#791 OFFLINE   adamek

adamek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 165 postów

Napisano 16 lipiec 2009 - 12:14

jedno z lipca .

Załączone pliki

#792 OFFLINE   Rutt

Rutt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 534 postów
  • LokalizacjaOstrów Maz.

Napisano 16 lipiec 2009 - 12:47

to dobrze :D ja do rzeki brok mam 8km. byłem tam raz tylko w tym sezonie i udało mi sie złowić jednego klonka ok 30cm. na biedronkę drewnianą własnej produkcji :D

#793 OFFLINE   Traq

Traq

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 351 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Bartosz

Napisano 16 lipiec 2009 - 13:00

Przydałyby się tam teraz wzmożone kontrole PSR i obecność oświeconych wędkarzy wyznających C&R. Przypuszczam, że do Broku weszło dużo ryby z Bugu. Czy ktoś był może na przyujściowym odcinku?

#794 OFFLINE   biosteron

biosteron

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1945 postów
  • LokalizacjaNadbużańskie tereny.
  • Imię:Marcin

Napisano 16 lipiec 2009 - 13:35

Nie ma co ukrywać,rzeka odpłaciła się nam wszystkim w około,czym??, wszyscy wiemy tu doskonale.Jeśli będziemy tak dalej podchodzić do otaczającej nas przyrody ,to czeka nas zagłada.Wszyscy ładnie pięknie przyjeżdżali tu na ryby,wypocząć,czasem niestosowanie się zachować nad ta przepiękną rzeką,większość po mięsko,złowić 50 cm szczupaki i z uciechą wracać do domu,bo przecież na darmo nie przejechaliśmy tylu kilometrów.Pod koniec czerwca jadę sobie wolniutko droga polną ,do znanej mi miejscówki,ni stąd ni z owad wyprzedza mnie auto na warszawskich numerach.Trawa wysoka a ten ktoś ciśnie,ja nie przyspieszam,ale wiem już o co chodzi.Podjeżdżam jeszcze kilkadziesiąt metrów, wysiadam,biorę spinning i idę w to miejsce, co sobie wcześniej uplanowaniem,wiedziałem z góry ze jest tam już ten gość co mnie wyprzedzał,przywitał mnie takimi słowami, z ironicznym uśmiechem na twarzy:Kto pierwszy ten lepszy,ja mu na to, ze nie zależy mi na mięsku,na co usłyszałem: to po coś pan tu w ogóle przyjechał.Na koniec dodał: chyba pan wie jaka odległość od mnie pana obowiązuje..Nie miałem nawet spinningu rozłożonego. Podczas płynących śniętych ryb zauważyłem kilku ludzi przyjezdnych którym ten smród nie przeszkadzał,rozstawione gruntówki,leżaczki, piwko w rączce i odpoczywają na całego.Teraz gdy rzeka jest martwa ,to nikt z ówczesnych przyjezdnych nie wykorzystał byłego weekendu na to, aby przyjechać z podbierakami i wyłowić choć cząstkę tego co zostało w wodzie.Bo i po co...już niektórzy upatrują sobie inne akweny, aby i tam ogołocić wodę z ryb.A ile głupich tekstów się człowiek nasłucha od miejscowych to uszy puchną,np. ze niech tą PSR szlak trafi, wcześniej nie dali kłusować, a teraz wszystko zdechło KLIKNIJ,co poniektórzy to nawet chcą aby im kolo chociaż polowe składki zwróciło.Co do rzeki to myślę ze dopiero po zimie można stwierdzić ze woda się na dobre oczyściła,nikt nie wspomina ze na dnie wody jest dość gruba maż koloru brunatnego...pospiech nie jest wskazany przy zarybianiu.

Czasem słyszę takie słowa skierowane do mnie,co ci z tego przyszło ze wypuszczałeś ryby...milczę :( :(

#795 OFFLINE   tymon

tymon

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 864 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 16 lipiec 2009 - 14:10

Biosteron smutne to co piszesz, ale niestety prawdziwe. Taki nasz naród. Zawsze się mądrzy po szkodzie. Szkoda tej pięknej rzeki. A miałem w tym się wybrać na Bug, aby podziwiać piękne krajobrazy, a przy okazji coś złowić. Teraz pozostaną tylko krajobrazy. :angry:

#796 OFFLINE   Jan76

Jan76

Forumowicz

• Oczekujący na akcept
  • PipPip
  • 434 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 lipiec 2009 - 15:45

Nasunęły mi się refleksje pewnie już niektóre były :
- PZW jako organizacja i wędkarze w tym ja niewiele umieją lub mogą zrobić w sytuacji, kiedy dobra, na które wpłacali, co roku pieniądze są niszczone
- organizacje ekologiczne w naszym kraju służą do zarabiania pieniędzy nie zaś do interwencji i pomocy w przypadkach zagrożeń ekologicznych
- o ile wiem PZW w żaden sposób nie próbuje dojść prawdy ( a chodzi głównie o „majątek” PZW) Mówienie o śmiertelności ryb w czasie tarła a potem o zjawisku zwanym „przyduchą” dla mnie jest śmieszne. Może takie zjawiska występują, ale nie na taką skalę. Przyducha w rzece…. Niedługo będzie przyducha potoku górskim.
- być może sami wędkarze dojdą prawdy tylko, jakie szanse są na odszkodowanie?
-czy jest wśród nas chemik, który pracuje w laboratorium i jest w stanie zbadać wodę?

I jeszcze coś. Media ujęły całą sprawę mniej więcej tak:
Niedaleko ujścia Bugu do Zalewu Zegrzyńskiego sieciami wyciągnięto parę ton śniętych ryb. Wędkarze rozpaczają. Sanepid prewencyjnie zabronił kąpieli (już niekatulane). Pewnie w Bugu pływa kilkadziesiąt ton ryb, które przeżyły także nie ma się czym martwić. A jak sanepid nic nie wyrył to do kąpieli i na żagle w najbliższy weekend.

A można i tak:
Od kilku dni nurtem Bugu spływają martwe ryby. Ludzie mieszkający nad rzeką od lat nie pamiętają takiej sytuacji. Nie znalezione jeszcze przyczyny. Jak wiemy wschód naszego kraju jest biedniejszy od centrum i zachodu. Wiele gospodarstw rolniczych usytuowanych nad Bugiem prowadzi także działalność agroturystyczną . Przyjeżdżający wędkarze uzupełniali dochody z rolnictwa płacąc za kwatery i wyżywienie. Jest (a może był) to znaczny zastrzyk gotówki dla tych gospodarstw. Niestety według pierwszych ustaleń ryby nie miały gdzie uciekać i większość z nich nie przeżyła. Czy wędkarze będą przyjeżdżać nad Bug? Ile gospodarstw agroturystycznych ucierpi?
Wędkarze znajda sobie nową rzekę czy jezioro, trudniej jednak przenieść dom razem z ziemią. A wędkarze będą czuli długi czas niesmak, bo ich składki wpłacane na zarybiania wód przez lata zostały wyrzucone w błoto.

Myślę, że przedstawianie problemu z czysto wędkarskiego punktu widzenia nie przyniesie żadnego skutku.

#797 OFFLINE   biosteron

biosteron

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1945 postów
  • LokalizacjaNadbużańskie tereny.
  • Imię:Marcin

Napisano 16 lipiec 2009 - 18:36

Wiceprezes ZG PZW Janusz Nyk o skutkach letniej przyduchy w rzekach środkowego Mazowsza KLIKNIJ

#798 OFFLINE   adamek

adamek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 165 postów

Napisano 16 lipiec 2009 - 18:40

Mam nadzieje że ryby powchodziły do Broku. Ja na tej rzece stawiałem pierwsze kroki z wedką łowię już na niej 10 lat i jeszcze ani razu nikt mnie nie kontrolował na odcinkach których łowie. Jeśli chodzi o wędkarzy hehe to jeśli któryś ma karte to sie tym strasznie chwali ze co to nie on bo ma karta a jeśli złowi 30 cm szczupaczka to pakuje go w torbe. Tu jest tak samo smutno jak nad Bugiem o którym pisał biosteron. Nikt nie słyszał o wypuszczaniu ryb.

#799 OFFLINE   Bred

Bred

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 9 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 lipiec 2009 - 21:54

dziś nie wytrzymałemi urwałem się z pracy. po godzinie byłem już pod Dęblinem nad moim stawem.
po zatruciu już nie ma śladu, woda znów klarowna , niestety
wszystkie ryby zdechły
JEDNAK NIE! z uciechą zauważyłem stadko małych rybek, podszedłem bliżej - to cierniki ,stadko ok. 20 sztuk.
nie wiem jakie jest ich zapotrzebowanie na tlen ale skoro one przetrwały to powinny przeżyć też inne gatunki - mam taką nadzieje że w bugu jest tak samo
pzdr Bred

#800 OFFLINE   pablo

pablo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 263 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 lipiec 2009 - 00:27

Dziwię się, że dla niektórych w obliczu tragedii liczą się takie błahostki jak samochód na warszawskich numerach. Czy jakby był na ostrołęckich to też by wspomniano? Ciule są wszędzie bez względu na miasto i nie ma co pisać kto z jakiego miasta był.
Strasznie widzę sobie wszyscy Warszawiacy przechlapali, nie wiem za co ale chyba za samo bycie ze stolicy. Bo przecież być z Warszawy to od razu zostać odpowiednio zaszufladkowanym. Wszyscy wiemy jacy oni są. Nie ma to jak stereotypy. Nie ważne, że obraziło się taką info masę ludzi ze stolicy którzy są wporządku. A ja jestem i nie zamierzam posypywać sobie głowy popiołem za resztę. Każdy odpowiada za siebie. Może więc warto podać dokładne numery rejestracyjne delikwenta. Albo zachować takie informacje dla siebie, czemu niby mają one służyć?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych