Rzeka Bug
#781 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2009 - 22:06
Czy sa jakies postanowienia dotyczace konta na zarybienie rzeki Bug?
#782 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2009 - 22:09
#783 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2009 - 00:44
Zdjęcia nie wymagają komentarza...
Piękna brzany, piękne sumy...
Ile może taki sum ważyć?
#784 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2009 - 03:22
#785 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2009 - 08:07
Tymczasem niepokojące sygnały napływają z WIOŚ-u w sprawie innych zbiorników. Jak podaje w swoim komunikacie z 14 lipca, pracownicy Inspektoratu nadal prowadzą monitoring zawartości tlenu w wodach Bugu, Liwca, Rządzy i Zalewu Zegrzyńskiego. Lubelski Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska wskazał z kolei na deficyt tlenowy także w rzece Wieprz - prawym dopływie Wisły. Efektem tego sygnału jest rozszerzenie kontroli WIOŚ-u na całą długość Wisły na Mazowszu. Zgodnie z badaniami, problemu nie ma na odcinku Dęblin-Warszawa, gorzej przedstawia się sytuacja po ujściu Narwii do Wisły - na wysokości Zakroczymia poziom tlenu w wodzie wyniósł zaledwie 2,02 mg/l.
Służby generalnie jednak uspokajają - z badań wynika, że poziom tlenu w wodach wzrasta. W porównaniu ze stanem na dzień 13 lipca poziom tlenu w Bugu wzrósł 2-krotnie, w wodach Liwca na ujściu do Bugu w miejscowości Kamieńczyk natlenienie wyniosło 5,83 mg /l. Zauważalny wzrost, zaobserwowany został także na odpływie z Zalewu w Dębem oraz na Narwi w Czarnowie i w Nowym Dworze Mazowieckim przed ujściem do Wisły.
#786 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2009 - 08:40
Chłopaki naprawdę się natrudzili w tej akcji i raz się tylko uśmiechnęli.
#787 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2009 - 09:39
#788 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2009 - 10:24
Byłem wczoraj na starorzeczach Bugu w Szuminie i Wywłoce (powyżej Wyszkowa), mojej ostatniej nadziei na to, że jakies ryby w regionie przeżyją. O ile w poniedziałek było tam jeszcze ok (woda brudna ale nie śmierdziała i widać było żerujące okonie), to w czoraj pełna katastrofa - wszedzie smród, mnóstwo zdechłych ryb.. Tak więc to już koniec, dwa dni upałów dopełniły dzieła zniszczenia. O łowieniu w pięknych okolicach mojej działki muszę zapomnieć
Ale to Bug sie przelal do tych buzysk, czy teraz zlapala buzyska przyducha czy o co chodzi?
Na granicznym Bugu buzyska podobno przetrwaly.
Rozmawialem dzisiaj z ludzmi z lokalnych kol. Na rzece wyplukalo ryby kompletnie od Nepli czyli od ujscia Krzny w dol, w gore od Nepli padly brzany i swinki, powyzej Jablecznej ryby sie utrzymaly.
#789 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2009 - 10:59
Ugoszcz - i tam tez niestety syf..
#790 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2009 - 12:11
Załączone pliki
#791 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2009 - 12:14
Załączone pliki
#792 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2009 - 12:47
#793 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2009 - 13:00
#794 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2009 - 13:35
Czasem słyszę takie słowa skierowane do mnie,co ci z tego przyszło ze wypuszczałeś ryby...milczę
#795 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2009 - 14:10
#796 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2009 - 15:45
- PZW jako organizacja i wędkarze w tym ja niewiele umieją lub mogą zrobić w sytuacji, kiedy dobra, na które wpłacali, co roku pieniądze są niszczone
- organizacje ekologiczne w naszym kraju służą do zarabiania pieniędzy nie zaś do interwencji i pomocy w przypadkach zagrożeń ekologicznych
- o ile wiem PZW w żaden sposób nie próbuje dojść prawdy ( a chodzi głównie o „majątek” PZW) Mówienie o śmiertelności ryb w czasie tarła a potem o zjawisku zwanym „przyduchą” dla mnie jest śmieszne. Może takie zjawiska występują, ale nie na taką skalę. Przyducha w rzece…. Niedługo będzie przyducha potoku górskim.
- być może sami wędkarze dojdą prawdy tylko, jakie szanse są na odszkodowanie?
-czy jest wśród nas chemik, który pracuje w laboratorium i jest w stanie zbadać wodę?
I jeszcze coś. Media ujęły całą sprawę mniej więcej tak:
Niedaleko ujścia Bugu do Zalewu Zegrzyńskiego sieciami wyciągnięto parę ton śniętych ryb. Wędkarze rozpaczają. Sanepid prewencyjnie zabronił kąpieli (już niekatulane). Pewnie w Bugu pływa kilkadziesiąt ton ryb, które przeżyły także nie ma się czym martwić. A jak sanepid nic nie wyrył to do kąpieli i na żagle w najbliższy weekend.
A można i tak:
Od kilku dni nurtem Bugu spływają martwe ryby. Ludzie mieszkający nad rzeką od lat nie pamiętają takiej sytuacji. Nie znalezione jeszcze przyczyny. Jak wiemy wschód naszego kraju jest biedniejszy od centrum i zachodu. Wiele gospodarstw rolniczych usytuowanych nad Bugiem prowadzi także działalność agroturystyczną . Przyjeżdżający wędkarze uzupełniali dochody z rolnictwa płacąc za kwatery i wyżywienie. Jest (a może był) to znaczny zastrzyk gotówki dla tych gospodarstw. Niestety według pierwszych ustaleń ryby nie miały gdzie uciekać i większość z nich nie przeżyła. Czy wędkarze będą przyjeżdżać nad Bug? Ile gospodarstw agroturystycznych ucierpi?
Wędkarze znajda sobie nową rzekę czy jezioro, trudniej jednak przenieść dom razem z ziemią. A wędkarze będą czuli długi czas niesmak, bo ich składki wpłacane na zarybiania wód przez lata zostały wyrzucone w błoto.
Myślę, że przedstawianie problemu z czysto wędkarskiego punktu widzenia nie przyniesie żadnego skutku.
#798 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2009 - 18:40
#799 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2009 - 21:54
po zatruciu już nie ma śladu, woda znów klarowna , niestety
wszystkie ryby zdechły
JEDNAK NIE! z uciechą zauważyłem stadko małych rybek, podszedłem bliżej - to cierniki ,stadko ok. 20 sztuk.
nie wiem jakie jest ich zapotrzebowanie na tlen ale skoro one przetrwały to powinny przeżyć też inne gatunki - mam taką nadzieje że w bugu jest tak samo
pzdr Bred
#800 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2009 - 00:27
Strasznie widzę sobie wszyscy Warszawiacy przechlapali, nie wiem za co ale chyba za samo bycie ze stolicy. Bo przecież być z Warszawy to od razu zostać odpowiednio zaszufladkowanym. Wszyscy wiemy jacy oni są. Nie ma to jak stereotypy. Nie ważne, że obraziło się taką info masę ludzi ze stolicy którzy są wporządku. A ja jestem i nie zamierzam posypywać sobie głowy popiołem za resztę. Każdy odpowiada za siebie. Może więc warto podać dokładne numery rejestracyjne delikwenta. Albo zachować takie informacje dla siebie, czemu niby mają one służyć?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych