Rzeka Bug
#801 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2009 - 08:10
#803 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2009 - 11:29
A powiedz mi co ty zrobiłeś w obliczu takiej tragedii?????, skoro piszesz ze zachowanie takiego delikwenta jakiego spotkałem nad woda jest dla ciebie błahostka.Tak cię to dotknęło,a może to byleś ty,a jeśli nie, to może tez w ten sam sposób się zachowujesz nad woda.Nie zachowam tej informacji dla siebie, ponieważ wszystko co mnie bulwersuje nad wodą będę tutaj opisywał ,czy ci się to podoba czy nie.Nie zamierzam cię za to przepraszać.
Biosteron koledze chodziło tylko o to że nie wszyscy z największej wioski w Polsce są takimi dupkami jak ten na którego ty trafiłeś .
Nie jeżdżę nad Bug więc to nie ja zająłem twoje miejsce i nie należę do ludzi tego pokroju a urodziłem się i mieszkam w Warszawie.
W obliczu takiej tragedi nie ma co wywoływać jeszcze waśni wynikających z miejsca zamieszkania trafiłeś poprostu na pajaca który niedość że cham to jeszcze prostak.
#804 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2009 - 11:42
A powiedz mi co ty zrobiłeś w obliczu takiej tragedii?????, skoro piszesz ze zachowanie takiego delikwenta jakiego spotkałem nad woda jest dla ciebie błahostka.Tak cię to dotknęło,a może to byleś ty,a jeśli nie, to może tez w ten sam sposób się zachowujesz nad woda.Nie zachowam tej informacji dla siebie, ponieważ wszystko co mnie bulwersuje nad wodą będę tutaj opisywał ,czy ci się to podoba czy nie.Nie zamierzam cię za to przepraszać.
[/quote]Biosteron koledze chodziło tylko o to że nie wszyscy z największej wioski w Polsce są takimi dupkami jak ten na którego ty trafiłeś .
Nie jeżdżę nad Bug więc to nie ja zająłem twoje miejsce i nie należę do ludzi tego pokroju a urodziłem się i mieszkam w Warszawie.
W obliczu takiej tragedi nie ma co wywoływać jeszcze waśni wynikających z miejsca zamieszkania trafiłeś poprostu na pajaca który niedość że cham to jeszcze prostak.
[/quote]Właśnie o to mi chodziło. Dziękuję za zrozumienie.
#805 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2009 - 15:11
[/quote]Biosteron koledze chodziło tylko o to że nie wszyscy z największej wioski w Polsce są takimi dupkami jak ten na którego ty trafiłeś .
[/quote]Właśnie o to mi chodziło. Dziękuję za zrozumienie.
[/quote]
Najważniejsze że łączy nas jedno,a mianowicie dobro ryb,których już nie ma.
Usunieto z rzeki Bug 78,8 ton ryb
#806 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2009 - 15:16
#807 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2009 - 15:47
#808 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2009 - 15:54
w weekend byłem na rowerze powyżej ujścia Liwca, rzeka ma się lepiej - nie śmierdzi, woda jest jakby bardziej przejrzysta i co najważniejsze - widziałem kilka spławiających się małych ryb i atak jakiegoś drapieżnika Także szczęśliwie coś przeżyło!!
Pocieszająca wiadomość
#809 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2009 - 20:52
#810 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2009 - 21:56
Swoją drogą jestem ciekaw trendu i tempa odbudowy rybostanu na Bugu i na Zegrzu.
Może się okazać, że zupełnie inne gatunki zaczną dominować. Bug jest jeszcze w miarę przewidywalny ale Zegrze już nie.
Tempo przyrostów może okazać się duże ze wzgledu na małą konkurencję.
Na Zegrzu może się zacząć cykl od zera jak w nowo tworzonym zbiorniku zaporowym.
Może się okazać, że ze względu na małą ilość drobnych karpiowatych woda będzie bardziej przejrzysta. Nie będzie letnich zakwitów.
Ale może się też okazać, że ten syf który spłynął Bugiem gdzieś się odłoży na zalewie i co roku w lecie będzie się odbijał czkawką w postaci przyduchy.
#811 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2009 - 09:43
Gorzej w innych okolicznościach, to jest psychicznie nie do zniesienia.
A propos odbudowy rybostanu: mało prawdopodobne, żeby rozpoczął się cykl jak przy tworzeniu nowego zbiornika zalewowego, inna sytuacja, choć to obiecujące (szczupaki!).
Z relacji prasowych w czasie zagłady wynikało, że ryby w dużych stadach spłynęły i zgromadziły się w głębszych partiach Zegrza i myślę, że tam nadal są.
Te wytrute pochodziły chyba raczej z Bugu i dopływów, i jak sądzę i mam nadzieję że to nie więcej, te kilkadziesiąt ton to i tak mały procent tego co w Zegrzu żyło i mam nadzieję reszta żyje nadal.
#812 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2009 - 11:08
Zobaczymy jak to będzie. Wszystkie karty się odsłonią w przeciągu kilku lat.
#813 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2009 - 11:09
Pozdr.
Salmo
#814 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2009 - 13:23
Gdyby coś takiego stało się poniżej Brzegu Dolnego to nie wiem co bym zrobił. Niewyobrażalna jest taka strata. Mam nadzieję, że się nie powtórzy nigdy.
#815 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2009 - 08:23
Cytuję....
Panowie dobre wieści !!!!!
18.07. (sobota) mój kolega nie wytrzymał i udał się nad Bug, okolice Siemiatycz,
Opowiedział mi swoje wrażenia.Cytuje w skrócie.
Wieczór w sobotę zero życia na wodzie,nie miły zapach,zostaję w na drugi dzień (niedziela)
Miejscówka sumowa,piękna zatoka i zaskoczenie piękny widoczny spław dużego suma,rosówka na hak i padają tego dnia dwie sztuki po 60cm. miłe zaskoczenie!
Godzina 7.00 liczne spławy 2kg leszczy,ataki bolenia.
Łowił taż drobnicę na bata,rozmawiał ze znajomym który w tam tym tygodniu
łowił już leszcze,woda spadła 70cm.
Są to raczej wiadomości wiarygodne,znam człowieka i nigdy bajki się go nie trzymały.
Widziałem ryby które tam łowił i wiem że był zakochany w tym miejscu,jedna z nich
Koło Czarna Białostocka (nasze ryby) ten około 2m.
Mam nadzieję że poprawiłem trochę humory,pozdrawiam wszystkich miłośników Bugu.
Pochodzi to z:http://mardar.piasta.pl/phpbb/viewtopic.php?p=13337#13337
Powiem szczeże, ja bym nie mógł nawet rozłożyć wędki nad tą biedną i piękną rzeką.A miłośnicy Bugu zupełnie odwrotnie,nie mogą się powstrzymać i tłuką biedne niedobitki...
Pozdrawiam!
#816 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2009 - 18:36
No to prezydium Zarządu Okręgu Mazowieckiego PZW zrobiło piękny prezent dla mięsiarzy i pseudo wędkarzy,po tej absurdalnej decyzji zrozumiałem, że dla zarządu nie liczy się dobro tych ryb,które zostały w małych ilościach.Oczekiwałem czegoś innego...
ZAKAZ WĘDKOWANIA ODWOŁANY!
#817 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2009 - 20:36
Mam tylko jeden problem, takich jak ja nie ma zbyt wielu.
#818 OFFLINE
Napisano 24 lipiec 2009 - 20:27
#819 OFFLINE
Napisano 25 lipiec 2009 - 09:29
Pozdr.
Salmo
#820 OFFLINE
Napisano 25 lipiec 2009 - 16:30
pocieszające jest, że woda odżywa, jednaka na oczyszczenie rzeki chyba będzie trzeba poczekać ok 2 miesięcy, w każdym razie ja przed wrześniem się nad Bug nie wybieram
pzdr
Grzecho
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych