Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

Awaryjny spos贸b na wyj臋cie kotwiczki z naszego cia艂a

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
125 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   jerzy6

jerzy6

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 720 post贸w

Napisano 23 sierpie艅 2015 - 21:53

Po tygodniu to ju偶 ca艂kiem mi emocje opad艂y i my艣la艂em,ze ju偶 nie napisz臋 (post z powodu awarii zosta艂 skasowany), ale ku przestrodze innych napisz臋.

Wybra艂em si臋 z 11 letnim synkiem na Poprad na brzany i klenie. Synkowi spada kle艅, 3 m贸j rzut i siedzi klonek, chcia艂em pokaza膰 jak fachowo podebra膰 klenia r臋k膮.... i pierwszy raz na 35 lat mojego 艂owienia kle艅 wbija mi kotwiczk臋 w d艂o艅, g艂臋boko, i dobrze 偶e sam si臋 wyhacza...

Pr贸buj臋 wyci膮ga膰 , ale boli i my艣la艂em , 偶e zemdlej臋.

Ch艂opak p艂acze i wracamy do domu.

Przypomina mi si臋 w dzieci艅stwie wycinanie kotwicy z mojego palca i ze strachu postanawiam wyci膮gn膮膰 sobie w moim gabinecie stomatologicznym.

呕el, znieczulenie artykain膮 ig艂膮 0,3mm i nieoczekiwany komfort przy znieczuleniu i wyci膮ganiu.

Nie polecam absolutnie wyszarpywania, z odci臋ciem grota jak si臋 da to tak, a najlepiej w znieczuleniu i mo偶na wszystko, jak kto艣 mia艂by problem w mojej okolicy to zapraszam :) chyba , 偶e b臋d臋 na rybach :D

Wszystkie od teraz kotwice pozbawiam zadzior贸w!

A 2 lata temu zakotwiczy艂em si臋 r臋k膮 i to 2 palcami do przyn臋ty na dnie Wis艂y.

Pozosta艂o czeka膰 do rana na pomoc przypadkow膮, o ile w wiadomej pozycji wytrzyma艂bym, albo wyrwanie si臋 z kotwiczki.

Po 15min walki z b贸lem i samym sob膮 wyrwa艂em oba groty.

Polecam posiadanie przy sobie kombinerek lub obc膮偶k贸w do metalu.

Najlepiej kotwice bezzadziorowe z uwagi na cierpienia ryb i czasem te偶 siebie :D

U偶ytkownik jerzy6 edytowa艂 ten post 24 sierpie艅 2015 - 22:04

• donkicha i coma lubi膮 to

#82 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1650 post贸w

Napisano 23 sierpie艅 2015 - 22:17

kol. Jerzy6 napisa艂 :
Nie polecam absolutnie wyszarpywania, z odci臋ciem grota jak si臋 da to tak, a najlepiej w znieczuleniu i mo偶na wszystko, jak kto艣 mia艂by problem w mojej okolicy to zapraszam :) chyba , 偶e b臋d臋 na rybach
Cze艣膰, w razie czego ch臋tnie skorzystam, ale gdzie Ci臋 szuka膰?
Tomek

U偶ytkownik kostom63 edytowa艂 ten post 23 sierpie艅 2015 - 22:19

#83 OFFLINE   jerzy6

jerzy6

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 720 post贸w

Napisano 23 sierpie艅 2015 - 23:37

Jestem z okolic Brzeska,tel.605415001.

#84 OFFLINE   Pasta

Pasta

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 975 post贸w
  • LokalizacjaGliwice
  • Imi臋:Mariusz
  • Nazwisko:P

Napisano 18 wrzesie艅 2015 - 08:14

No... my艣la艂em 偶e mnie to nie spotka... a jednak:)

Wczoraj by艂o ciep艂o wi臋c przebra艂em si臋 w kr贸tkie gatki, pierwszy rzut i zahaczam jedyn膮 trzcink臋 jaka wystaje z wody. Szarpie raz, drugi, trzeci i puszcza... twisterek jak z procy leci w moj膮 stron臋. Zwijam 偶y艂k臋 i nagle "a艂a"... czu艂em 偶e dosta艂em nim w nog臋 ale nie poczu艂em 偶e si臋 skubaniec wbi艂. Jak zwykle zaginam wsz臋dzie zadziory tak w tej nie zagi膮艂em... Pr贸ba wyj臋cia sko艅czy艂a si臋 mroczkami przed oczami :) Przysz艂y te艣膰 wra偶liwy na takie widoki od razu chcia艂 mnie zabra膰 do szpitala, no ale jak? przecie偶 dopiero przyjechali艣my na ryby, nigdzie nie jad臋, ja chce 艂owi膰 :) Znalaz艂y si臋 kombinerki, n贸偶 i woda utleniona. Gumk臋 rozci臋li艣my, kompan odci膮艂 o艂owian膮 g艂贸wk臋 i na szcz臋艣cie nie trac膮c przy tym przytomno艣ci przebi艂 i wyci膮gn膮艂 hak z drugiej strony. Woda utleniona i mo偶na 艂owi膰 :)

Jedyny s艂uszny m臋ski kolczyk ;)

12002142_1197957553564773_64189516354178

Na szcz臋艣cie wbi艂a si臋 w takie miejsce gdzie jest gruba sk贸ra wiec by艂em spokojny o mi臋艣nie, 艣ci臋gna i inne 偶y艂y. Nawet krwi nie by艂o za bardzo.

U偶ytkownik Pasta edytowa艂 ten post 18 wrzesie艅 2015 - 08:19

• jerzy6, thug i coma lubi膮 to

#85 OFFLINE   marcin81

marcin81

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 36 post贸w
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imi臋:Marcin

Napisano 18 wrzesie艅 2015 - 19:17

Taki ma艂y paproszek a b贸lu potrafi przysporzy膰  :)

#86 OFFLINE   Novis

Novis

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1758 post贸w
  • Lokalizacja艁贸d藕
  • Imi臋:Piotr
  • Nazwisko:Nowicki

Napisano 18 wrzesie艅 2015 - 20:56

No c贸偶, kaleczymy ryby, wi臋c i nam czasami si臋 to zdarzy. Dlaczego mamy czasami nie przecierpie膰 za swoj膮 pasj臋. Naprawd臋 warto pod藕wiga膰 par臋 deko wiecej i mie膰 na 艂owisku narz臋dzie do obcinania grot贸w, kotwiczek.

• popper lubi to

#87 OFFLINE   Gobio Gobio

Gobio Gobio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1253 post贸w
  • Lokalizacjag贸rna Wis艂a
  • Imi臋:Wojtek

Napisano 18 wrzesie艅 2015 - 23:41

Za艂膮czony plik  trim.824675C7-D252-4219-8FFF-31B366522279.MOV   110,34 KB   11 Ilo艣膰 pobra艅 z pocz膮tku sezonu
Za艂膮czony plik  image.jpeg   36,43 KB   14 Ilo艣膰 pobra艅[atachment=266540:image.jpeg]Za艂膮czony plik  image.jpeg   38,38 KB   14 Ilo艣膰 pobra艅

Za艂膮czone pliki

• Za艂膮czony plik  image.jpeg   36,9 KB   14 Ilo艣膰 pobra艅

U偶ytkownik Gobio Gobio edytowa艂 ten post 18 wrzesie艅 2015 - 23:47

#88 OFFLINE   marcin81

marcin81

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 36 post贸w
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imi臋:Marcin

Napisano 19 wrzesie艅 2015 - 09:25

Gobio Gobio a偶 mnie zabola艂o :) 

#89 OFFLINE   wyjec

wyjec

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 434 post贸w
  • LokalizacjaToru艅
  • Imi臋:Tomasz

Napisano 19 wrzesie艅 2015 - 14:48

Pierwszy rzut i bole艅 :) . Podebranie r臋k膮 chlupot i ryby nie ma a kotwica w paluszku zosta艂a. Po usuni臋ciu cz臋艣ci zb臋dnych poprosi艂em koleg臋 o wyrwanie jednak ten oferowa艂 tylko szpital. Wi臋c kombinerki w drug膮 d艂o艅 poprosi艂em o przytrzymanie d艂oni i na trzy posz艂o za drugim razem :)

Za艂膮czony plik  df.jpg   57 KB   15 Ilo艣膰 pobra艅

U偶ytkownik wyjec edytowa艂 ten post 19 wrzesie艅 2015 - 14:51

#90 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15670 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 wrzesie艅 2015 - 16:43

Pierwszy rzut i bole艅 :) . Podebranie r臋k膮 chlupot i ryby nie ma a kotwica w paluszku zosta艂a. Po usuni臋ciu cz臋艣ci zb臋dnych poprosi艂em koleg臋 o wyrwanie jednak ten oferowa艂 tylko szpital. Wi臋c kombinerki w drug膮 d艂o艅 poprosi艂em o przytrzymanie d艂oni i na trzy posz艂o za drugim razem :)

attachicon.gifdf.jpg

Dwa groty i gruba kotwica. Przek艂u膰 nie mo偶na by艂o. Chyba bym nie da艂 radi i zemdla艂. Chyba 偶e bezzadziorowa kotwiczka by艂a... .

#91 OFFLINE   hamerhed

hamerhed

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 post贸w
  • Lokalizacjapozna艅/gi偶ycko
  • Imi臋:arek

Napisano 19 wrzesie艅 2015 - 19:05

Boli od samego patrzenia :) Ale jakby uciac blisko lutu moze by sie dalo przebic na wylot. Ja po sumku ktory mnie zakolczykowal zaginam co moge. Rybki mniej pokaleczone, ja tez :) W maju mialem nauczke, kiedy odstrzelony wobek trafil mnie w szyje. Oczywiscie jedyny w ktorym mi sie nie chcialo pozaginac grotow :/ Blisko 偶yly wiec kumple odmowil operacji na miejscu i skonczylo sie na SORze. Bylem trzeci do poludnia :)

PS. przydaloby by sie zmienic czas systemowy na serwerze

U偶ytkownik hamerhed edytowa艂 ten post 19 wrzesie艅 2015 - 19:07

#92 ONLINE   russian80

russian80

Zaawansowany

• Tw贸rcy
  • PipPipPip
  • 933 post贸w
  • Lokalizacjadar艂owo
  • Imi臋:Radek

Napisano 19 wrzesie艅 2015 - 19:38

kiedys pracowa艂em na kutrze wedkarskim/ plywalismy na dorsze/.. i nie by艂o haka kt贸rego bym nie wyj膮艂 :)  najlepiej jak wedkarz by艂 "znieczulony" wtedy mialem pole manewrowania :D  jak juz zmienia艂em robote , to bywalo ze dzwonil byly szef na ratunek zebym przyjechal do portu bo hak trzeba wyjac :) krzyk 艂zy w oczach ale wyszedl :D

• thug lubi to

#93 OFFLINE   wyjec

wyjec

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 434 post贸w
  • LokalizacjaToru艅
  • Imi臋:Tomasz

Napisano 19 wrzesie艅 2015 - 20:03

Dwa groty i gruba kotwica. Przek艂u膰 nie mo偶na by艂o. Chyba bym nie da艂 radi i zemdla艂. Chyba 偶e bezzadziorowa kotwiczka by艂a... .

Zadziory by艂y bo to nowy wobler i nowe kotwice tak偶e 艂owny jak nic :). Tak poza nawiasem to jaki艣 czas wcze艣niej ten sam kolega i haczyk w poliku (te偶 z zadziorem) ale sam po 10 pr贸bie sobie poradzi艂em te偶 wyszarpuj膮c :) . I polik nie bola艂 tylko mocno rozci膮gliwy i trzeba dobrze sk贸r臋 na boki naci膮gn膮膰 wtedy 艂atwiej wychodzi. Z kciuka potrzebny kto艣 kto go przytrzyma bo odruchowo si臋 rusza i potem z godzink臋 r臋ka mocno dr偶y i z tydzie艅 boli (mo偶e jakie艣 nerwa trafi艂em :)

#94 OFFLINE   Hanibal

Hanibal

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 59 post贸w
  • Lokalizacjatam gdzie bior膮
  • Imi臋:Pawe艂

Napisano 19 wrzesie艅 2015 - 20:28

Kiedy艣 by艂em ze znajomym na rybach na nocce. Wieczorem przyjecha艂o towarzystwo na dw贸ch gazach i oczywi艣cie s艂ownictwo obrazuj膮ce stan umys艂u i samopoczucia. Kilka opowie艣ci jakich to ryb nie wyci膮gali a jakie to im si臋 nie zerwa艂y. By艂o ich 3 jeden najtrzezwiejszy roz艂o偶y艂 w臋dk臋, robak na haczyk nr 2/0 i zamach...... A艂a kur.... co艣 narobi艂!!! Odwracamy si臋 a u jednego z nich tylko 艂opatka z policzka wystaje  :D Koniec by艂 szybszy ni偶 przypuszczali艣my bo ''panowie'' oddalili si臋 w tempie expresowym z zamiarem udania si臋 do szpitala :)

• jerzy6 lubi to

#95 OFFLINE   tpe

tpe

www.basshunting.blogspot.ie

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 3530 post贸w
  • LokalizacjaIre
  • Imi臋:Tomek

Napisano 05 maj 2016 - 01:28

Pojecha艂em wczoraj na 艂ososie. Oczywi艣cie opiekun wody lekko przesadzi艂 i na og艂oszony w necie wielki wiosenny ci膮g springer贸w trzeba b臋dzie jeszcze poczeka膰 ;) Ale nie by艂o 藕le, rewelacyjnie 偶erowa艂y pstr膮gi. trafi艂a si臋 te偶 jedna trotka. Kilka pstr膮g贸w 40-stak贸w, najwi臋kszy 45 cm. Po emocjonuj膮cym holu tu偶 pod nogami straci艂em 艣licznego 60-taka.

Kolejne branie na Minnowa HRM. Siedzi 40-staczek. Ten jest wyj膮tkowo wredny, usi艂uje si臋 schowa膰 mi臋dzy moimi nogami. Udaje mu si臋 zaczepi膰 jeden grot kotwiczki o sznurowad艂o buta. Woda po pas, konkretny uci膮g. Nie dam rady uwolni膰 ryby ani siebie. Podskakuj膮c na jednej nodze ku艣tykam do brzegu. Opieram nog臋 z wpi臋tym woblerem o spory g艂az. Si臋gam lew膮 r臋k膮 i jak na zwolnionym filmie: ryba b艂yskawicznie uwalnia si臋, a jeden grot kotwiczki wbija si臋 centralnie w kciuk...

Jako艣 udaje mi si臋 wypl膮ta膰 woblera ze sznur贸wki. Pr贸buj臋 wyci膮gn膮膰 kotwiczk臋 szczypcami. Trzyma mocno...Szkoda, 偶e ten wielki pstr膮g nie zaci膮艂 si臋 tak pewnie jak m贸j palec. 艢ci膮gam kotwiczk臋 z woblera. Nie ma szans na jej wyszarpanie.

Wraca膰 do domu? No nie, pstr膮gi ci膮gle 偶eruj膮. Co robi膰?

No ale od czego jest You Tube :)

Powiem tak, uda艂o si臋 za pierwszym razem ;) Zamiast sznurka wykorzysta艂em Varivasa Avani Sea Bass PE 1.2.

Reszt臋 dnia 艂owi艂em ju偶 z usuni臋tymi z kotwic zadziorami.

#96 OFFLINE   sebson

sebson

Zaawansowany

• Tw贸rcy
  • PipPipPip
  • 1274 post贸w
  • LokalizacjaKielce
  • Imi臋:Sebastian
  • Nazwisko:M.

Napisano 05 maj 2016 - 08:42

A znieczulenie te偶 by艂o ;)

#97 OFFLINE   tpe

tpe

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 3530 post贸w
  • LokalizacjaIre

Napisano 05 maj 2016 - 08:55

A znieczulenie te偶 by艂o ;)

Twardym trza by膰, rwa艂em bez znieczulenia. :rockon:

• Panek i Piotrek Milupa lubi膮 to

#98 OFFLINE   Andru77

Andru77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1803 post贸w
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 06 maj 2016 - 12:26

Chyba przestan臋 uzbrajac przyn臋ty. Tpe sam to zrobi艂e艣 czy z pomoc膮?

#99 OFFLINE   tpe

tpe

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 3530 post贸w
  • LokalizacjaIre

Napisano 09 maj 2016 - 00:28

Chyba przestan臋 uzbrajac przyn臋ty. Tpe sam to zrobi艂e艣 czy z pomoc膮?

Sam, bardzo si臋 zdziwi艂em, 偶e tak to szybko i w miar臋 bezbole艣nie si臋 odby艂o. Ale bez telefonu i neta musia艂bym zahaczy膰 ;) o chirurgi臋 :)

#100 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 post贸w
  • LokalizacjaBow River

Napisano 09 maj 2016 - 01:01

w zesz艂ym tygodniu zapoda艂em sobie  hak 6 prosto w ty艂 g艂ow臋 ( troch臋 powy偶ej karku). wlaz艂 g艂臋boko. 

niestety by艂 zadziora, ale kombinerki zaci艣ni臋te z臋by i posz艂o.

nawet nie bola艂o :-)

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych