Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Zalew Siemianówka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5104 odpowiedzi w tym temacie

#2641 OFFLINE   Sumito

Sumito

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • LokalizacjaBialystok
  • Imię:Michal
  • Nazwisko:Sumito

Napisano 09 wrzesień 2019 - 10:19

Zakaz stawiania bojek puki co obowiazuje... macie problemy z interpretacja przepisów to wyjaśniajcie sobie ze straznikami, bardzo tylko nie chciałbym żeby jakakolwiek metoda połowu mogła się przyczynic do zwiekszenia ryzyka wypadku na wodzie a myślę że o to głownie chodzi w tym zapisie .

#2642 OFFLINE   neor

neor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 416 postów
  • LokalizacjaBiała Podlaska

Napisano 09 wrzesień 2019 - 12:28

Zwiększone ryzyko wypadku na wodzie będzie zawsze po stronie płynącego .Najlepszym przykładem są ci co  po zmroku pływają w ślizgu .  Bojek nie wolno ale to nie zmienia że są wędkarze łowiący stacjonarnie  w nocy na zbiorniku . Jak można obwiniać metodę połowu za bezmyślność . 

Użytkownik neor edytował ten post 09 wrzesień 2019 - 12:50

• sicek90 i Loudek lubią to

#2643 OFFLINE   kristofer232

kristofer232

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 393 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Krzysiek

Napisano 09 wrzesień 2019 - 13:25

Tak jest ja ciągle powtarzam, że wszyscy łowiący powinni widzieć innych łowiących i wszystko będzie ok. Są bezmyślni łowiący z brzegu jak i z łodzi.

#2644 OFFLINE   czocho

czocho

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1371 postów
  • LokalizacjaBielsk Podlaski
  • Imię:Kamil

Napisano 09 wrzesień 2019 - 13:30

Bzdura....wędkarz łowiący stacjonarnie w nocy jest wg przepisów oznaczony konkretnymi światłami i widoczny z daleka...w dzień to wiadomo....natomiast bojka i do tego zatopiona stwarza niewidoczne zagrożenie niebezpiecznego wypadku i w dzień i w nocy...Nie mówię tu o samej bojce ale o niewyszukanych dociążeniach, którymi mocowane są bojki....Nie musisz zap....w ostrym ślizgu , żeby śruba wkręciła niewidoczną przeszkodę ...Lina nawinięta w ostrym ślizgu mogłaby wyrzucić ciężar na powierzchnię z siła katapulty....a w ekstremalnym przypadku (przy uzyciu jakiegoś żelastwa na dociażenie) ...może Ci nawet ściąć głowę  ;) Poza tym zakaz to zakaz ...nie ma nad czym się rozwodzić 

• focus224 lubi to

#2645 OFFLINE   kristofer232

kristofer232

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 393 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 09 wrzesień 2019 - 15:32

Kolego po raz któryś piszę, że można łowić sumy stacjonarnie bez bojki ale też z naciągniętym zestawem, i wtedy kto łamie prawo, ten co tak łowi czy ten co wpływa w jego zestaw?

#2646 OFFLINE   czocho

czocho

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1371 postów

Napisano 09 wrzesień 2019 - 16:08

Jeśli ten co wpływa nie ma najmniejszego pojęcia , że tam jest naciągnięty zestaw, bo go po prostu nie widzi...a ten co łowi ma pełną świadomość zagrożenia dla motorowodniaków jakie stwarza swoim zestawem to kto.....?

#2647 OFFLINE   czocho

czocho

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1371 postów

Napisano 09 wrzesień 2019 - 16:16

Żeby to pogodzić i zapewnić maksymalne bezpieczeństwo na wodzie trzeba by wyłączyć konkretne strefy od pływadeł z silnikami ( jedynie łodka/ponton + wiosła do wywózki) ....nikt tam nie przeszkadzałby wędkarzom stacjonarnym każdego gatunku ryb...niestety to niemożliwe do zrealizowania...

• kostom63 lubi to

#2648 OFFLINE   czocho

czocho

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1371 postów

Napisano 09 wrzesień 2019 - 16:21

...może skończmy już ten temat ;)

#2649 OFFLINE   Werem

Werem

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 648 postów
  • LokalizacjaHajnówka
  • Imię:Jerzy

Napisano 09 wrzesień 2019 - 17:05

...może skończmy już ten temat ;)

Zakończ, bo nie wszyscy rozumieją to, co jest zapisane w regulaminie. ;)

• czocho lubi to

#2650 OFFLINE   Loudek

Loudek

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Adam

Napisano 09 wrzesień 2019 - 17:21

Cześć Panowie. Łowiłem kilka razy stacjonarnie suma w tym roku i szczerze na spokojnie się nie da. Cały czas trzeba obserwować i drzeć się na zbliżające się łódki. Kilka razy miałem kotwice wbitą w plecionkę i niestety odcinek leci do kosza.  Nikt jeszcze nie przeprosił tylko pretensję, a łowiłem max 50-80m od brzegu (wędki jak wiadomo w pionie). Sam też trollinguje i spininguje i nie mam problem w opłynięciu brzegu dużym łukiem jak widzę łowiących tam wędkarzy, chociaż jak ktoś trochę pływa to wie gdzie łowią przy brzegu i tu wystarczy trochę "kultury". Byłem ok 2 tygodnie temu i była widoczność zerowa z powodu mgły i mimo to nie przeszkadza to ludziom w pływaniu na pełnych obrotach. Jestem za bojką do np. 100 m od brzegu ale też przy wyznaczonej linii brzegowej i pływając mi ona nie przeszkadza, a nawet pomaga i pozwala nie przeszkadzać łowiącym z brzegu.

#2651 OFFLINE   kristofer232

kristofer232

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 393 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 09 wrzesień 2019 - 18:13

Kolega Werem widzę że dalej złośliwy, no ale to może z wiekiem przychodzi trzeba odpuścić... Ja już sporo lat łowie stacjonarnie i z pływadła, miałem 2 przypadki wpłynięcia w zestawy, w tym roku(kobieta kierowała łódką w trolingu na wyłączonym obszarze) i może z 8 lat temu. Także jak widać nie jest źle nikomu nic nie odpadło, no nie licząc moich 2 zestawów. I już ostatni raz napiszę wystarczy wyobraźnia. Pozdrawiam wszystkich którzy dostrzegają innych użytkowników

#2652 OFFLINE   Werem

Werem

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 648 postów
  • LokalizacjaHajnówka
  • Imię:Jerzy

Napisano 09 wrzesień 2019 - 18:22

kristofer232, nie rozumiem gdzie jest tutaj moja złośliwość w stosunku do Twojej osoby. ??? Jeśli wszystko jest jasno zapisane, to po co dalej prowadzić jałowe dyskusje...Nie wiem w jakim wieku jesteś, ale jak widać, jeszcze złośliwość jest  w Tobie .

Użytkownik Werem edytował ten post 09 wrzesień 2019 - 18:23

#2653 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak coś cię przerasta - dorośnij:)

• Moderatorzy
  • 6867 postów
  • Lokalizacja[*] Kraina Wiecznych Łowisk
  • Imię:Janusz

Napisano 09 wrzesień 2019 - 18:26

Dość.

Pora wrócić do wątku.

• czocho lubi to

#2654 OFFLINE   grzybek38

grzybek38

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 09 wrzesień 2019 - 20:19

czyli  tak jak napisałeś sam, jesteś za rzadko na siemce :)

Nie jeżdżę tam po mięso, więc jestem rzadko. PS. złośliwość rodzi złośliwość  :D   :D   :D

Użytkownik grzybek38 edytował ten post 09 wrzesień 2019 - 20:25

#2655 OFFLINE   grzybek38

grzybek38

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 09 wrzesień 2019 - 20:25

Grzybek 38 częściej zaglądaj na zbiornik ale nie w godzinach 8-15.Kilka nocek  nad brzegiem zbiornika a może i ty coś usłyszysz ?

Kilka nocek tam spędziłem nawet w tym roku i nic co mogłoby podnieść ciśnienie.

#2656 OFFLINE   neor

neor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 416 postów

Napisano 10 wrzesień 2019 - 07:35

Jeśli ten co wpływa nie ma najmniejszego pojęcia , że tam jest naciągnięty zestaw, bo go po prostu nie widzi...a ten co łowi ma pełną świadomość zagrożenia dla motorowodniaków jakie stwarza swoim zestawem to kto.....?

Ok nie widzi zakotwiczonej łodzi  ( kabinówki , namiotu ) , nie widzi innych wędkujących ,  nie widzi spławików , nie widzi wędek na sztorc , nie widzi  regulaminowych odległości  - no to niech sobie kupi psa przewodnika jak jest ślepy . 

• kristofer232 i wisniowy21 lubią to

#2657 OFFLINE   mentnooki

mentnooki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • Lokalizacjasiedlce
  • Imię:ANDRZEJ
  • Nazwisko:KRUK

Napisano 10 wrzesień 2019 - 18:15

Panowie jest zakaz czy go nie ma ? Jeżeli jest to koniec dyskusji.

• czocho lubi to

#2658 OFFLINE   neor

neor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 416 postów

Napisano 11 wrzesień 2019 - 06:38

Jeżeli chodzi o bojki to jest . Więc ja pasuję . Do zobaczenia na wodzie . 

#2659 OFFLINE   Luki123

Luki123

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 73 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 11 wrzesień 2019 - 08:10

Żeby to był największy problem........ Są większe i bardziej poważne problemy na tym zbiorniku. Zajmijmy się lepiej ochroną tej wody zamiast się przepychac. Po samym zejściu lodu na zbiorniku były rozstawione sieci w celu pozyskania tarlaka. Osobiście nie widziałem bo nie miałem pojęcia ze coś takiego będzie miało miejsce. Ci co widzieli to mówią cytuję "istna rzeź" jakbyście się zastanawiali gdzie się podziały szczupaki to już wiecie. Jeśli ktoś ma dojście do Operatu rybackiego na zalewie To proszę o udostępnienie . Pisałem maila na adres okręgu z prośbą o udostępnienie to się dowiedziałem że to nie są niejawne informacje. Jak to ku*wa niejawne ? To za co Ja płacę? Osobiście chetnie dowiem Się kiedy jest odłów I przypilnuje. Myślę że jeszcze kilku chętnych by się znalazło. Ktoś wie jak tak ugryzc? Może razem coś zdzialamy. Weźmy przykład z działaczy na jeziorze Orzysz. Wzięli sprawy w swoje ręce i dzieje się dobrze.
Zapraszam do dyskusji a może i instrukcji co robić? Pozdro piona. Razem możemy więcej !!!

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

#2660 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 11 wrzesień 2019 - 10:40

Pisałem maila na adres okręgu z prośbą o udostępnienie to się dowiedziałem że to nie są niejawne informacje. Jak to ku*wa niejawne ?

Normalnie NIEjawne :rolleyes:  tylko nikt nie jest w stanie powiedzieć dlaczego są NIEjawne. Jest to takie "widzi misie" działaczy nie tylko z Białegostoku. O to samo prosiłem jak jeszcze chciało mi się kopać z koniem w OM PZW gdzieś tak 2002-2003 i właśnie taka odpowiedź dostałem. I nie tylko ja ale i śp. Jaj o to samo prosił a później przecież tego się domagał Marek Szymański. Jeśli mnie mogą olać to przecież i Jaj i Szymański to dziennikarze i znający osobiście tych działaczy. I im też nie było potrzeby odpowiadać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych