Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Zalew Siemianówka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5104 odpowiedzi w tym temacie

#961 OFFLINE   Przemsol

Przemsol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1277 postów

Napisano 19 wrzesień 2017 - 20:47

koledzy....jak widać to nie specyfika zalewu zegrzyńskiego ale mentalności narodu.... wczoraj dostałem takie info: "w sobotę połowiłem pięknie, dwa sumki: jeden 20 kg drugi 10 kg, dwa szczupaki 5kg i 6 kg i 7 sandaczy......największy prawie 70 cm. dwa worki ryb!" 

koniec wypowiedzi już mnie wbił w ziemię....ale zadałem pytanie "to wszystko z ręki?"

odpowiedź: "nie... z trola... wiem, że jeszcze nie wolno ale tak biorą....." 

reszty nie pamiętam a i to co pamiętam chciałbym szybko wymazać z pamięci.....ale ni ch.... nie mogę.

a tak chciałem pojechać zobaczyć ten zbiornik i spróbować powędkować......chyba nie biorę jeszcze na tyle silnych i skutecznych leków na nerwy....

• ati lubi to

#962 OFFLINE   Łowca.b

Łowca.b

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 155 postów
  • LokalizacjaPodlaskie
  • Imię:Michal

Napisano 20 wrzesień 2017 - 09:57

koledzy....jak widać to nie specyfika zalewu zegrzyńskiego ale mentalności narodu.... wczoraj dostałem takie info: "w sobotę połowiłem pięknie, dwa sumki: jeden 20 kg drugi 10 kg, dwa szczupaki 5kg i 6 kg i 7 sandaczy......największy prawie 70 cm. dwa worki ryb!"
koniec wypowiedzi już mnie wbił w ziemię....ale zadałem pytanie "to wszystko z ręki?"
odpowiedź: "nie... z trola... wiem, że jeszcze nie wolno ale tak biorą....."
reszty nie pamiętam a i to co pamiętam chciałbym szybko wymazać z pamięci.....ale ni ch.... nie mogę.
a tak chciałem pojechać zobaczyć ten zbiornik i spróbować powędkować......chyba nie biorę jeszcze na tyle silnych i skutecznych leków na nerwy....

Mówisz o Zegrzu czy Siemianowice? bo nie bardzo mi pasuje co napisałeś.

#963 OFFLINE   ZanderManiak

ZanderManiak

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów

Napisano 20 wrzesień 2017 - 13:42

czołem Koledzy
Na forum jestem nowy , ale na Siemianówce łowię od lat.
Na początku był to głównie trolling (w czasach gdy było można) teraz spinning i czasem żywiec.
Nie będę ukrywał że na początku ucieszyła mnie decyzja o przywróceniu trollingu, ale widząc ostatnio co się dzieje na wodzie (głównie z zabieraniem  przez  nielegalnych trollarzy  dużych ilości sandacza  ) mam mocno mieszane uczucia.
Dlatego chcąc chronić nasz piękny akwen  proponuję podjąć konkretne działania i skierować formalne wnioski  do PZW.
Tu chciałbym  prosił bardziej doświadczonych kolegów o podpowiedź jak formalnie skierować petycje / wniosek do PZW (może ktoś już kiedyś składał coś takiego i mógłby opisać procedurę )
Pomysłów nam sporo , ale na początek proponuję działania podzielone na 3 grupy
1) Ochrona siedlisk i poprawa warunków rozrodu ryb (głównie sandacza )
2) Normalizacja zasad trolllingu – którym moim zdaniem powinien być na Siemianówce dozwolony, ale  musza być częste  kontrolę  , limitów wielkości i ilości  zabieranych ryb
3) Sprzeciw wobec przywrócenia gospodarki rybackiej (sieci) lub jej możliwe maksymalne ograniczenie.

W ramach punktu 1)
a)         Budowa sztucznych tarlisk (krześlisk) , w postaci konstrukcji drewnianych wypełnionych gałęziami  sosny lub świerku – można poczytać w Internecie jak to  robią koledzy z innych łowisk
Miejsca ich rozmieszczania zarówno na dużym jak i małym zbiorniku powinny być skonsultowane z ichtiologiem znającym nasz akwen.
B)         Przedłużenie zakazu trollingu do końca czerwca w wybranych obszarach dużego zbiornika  (na małym oczywiście bezwzględny zakaz ) , w szczególności w miejscach rozmieszczenia krzeslisk
W wersji optymalnej powinno się tam również zakaz spinningu, bo sandacz kończy tarło później niż szczupak, a wyjęty z wody , np. jako przyłów i nawet wypuszczony  , może w szoku nie trafić do gniazda , którego pilnuje i natlenia ikrę – wówczas setki tysięcy larw się nie wykluje.
I żeby było jasne mowa tu o max 10% zbiornika, np. wybrane zatoki, gdzie do końca czerwca nie można by wpływać łodzią , a na reszcie wody  „hulaj dusza”
Powyższe ograniczenie obszarów  dotyczy też łapania na lodzie, żeby nie był  wiercenia  otworów nad krześliskiem , gdzie zimą mogą się gromadzić drapieżniki.
c)         Utrzymywanie na zbiorniku  możliwe wysokiego poziomu wody – o ile PZW ma tu coś do powiedzenia, bo nie orientuję w tym obszarze

W ramach punktu 2)

a)         Kontrole pod kątem przestrzegania limitów ilościowych i wielkości (głównie maksymalnej dozwolonej )
PZW dostanie dodatkową kasę za licencję z trollingu ( sam taką wykupię )
Część tych środków powinna  iść na paliwo straży wędkarskiej , żeby choć trochę zwiększyć presję na leśnych dziadków (i co gorsza części młodych asów ) co zabierają z łowiska jednorazowo  po 8-10 sandaczy na głowę (tak koledzy takie ilości wcale nie są rzadkością przy nielegalnym trollu )
Dodatkowo kontrola pod kątem limitów wielkości. Pół biedy, gdy ktoś weźmie do domu dozwolony komplet , gdzie jednej rybie zabranie 2 cm do min. wymiaru,  ale jeżeli z wody zabierany jest ponad dwu- metrowy sum czy metrowy szczupak , to strata dla zbiornika jest ogromna.

Sam lubię zjeść złowiona rybę i nie jestem 100%  C&R (choć bardzo szanuję tą idę i kolegów  w pełni ją  przestrzegających uważam za elitę ), to jednak duża ryba powinna zawsze do wody wracać . Szybki pomiar , zdjęcie , buziak i do wody produkować kilogramy nowej ikry.

Niech  PZW  udostępnieni  numeru komórkowy  straży, gdzie każdy kto widzi rażące łamanie zasad na łowisku wysyła sms- z numerem łodzi i krótkim opisem zdarzenia (można też oczywiści dzwonić).
Wiem od znajomego ze Śląska, że takie anonimowe donosy świetnie się tam sprawdziły.
W punkcie dotyczącym normalizacji trollingu mam naprawdę masę dalszych pomysłów na ograniczenia, (pomimo że sam za rok planuję wykupić licencje ). Jednak z uwagi na sile lobby zwolenników trollingu, dalszych ograniczeń na razie bym nie wprowadzał,
I tak wielu osobom nie spodoba się pomysł z punku 1) o wyłączeniu części zbiornika  z pływania do końca czerwca.
Na zachętę można tu jednak przeciwnikom przedstawić idee, że jeżeli za 2-3 lata naczelny ichtiolog stwierdzi nadmiar sandacza , to PZW zwiększy limit ilościowy do np. 3 sztuk dziennie.

W ramach punku 3)
nie będę się już rozpisywał , każdy kto pamięta czasy Siemki z sieciami ma porównanie. Obecnie nawet przy  tak ogromnej presji sympatyków Catch&Cook i tak sytuacja jest lepsza niż kiedy stały sieci gdzie wpadały tony ryb miesięcznie. 

Pismo dotyczące punktu 3 proponuję złożyć do PZW jako osoby wniosek , bo temat jest drażliwy dla niektórych włodarzy i może być trudniejszy w wywalczeniu niż w/w punkty1) i 2)

Tyle z moje strony . Przeprasza za dużo do czytania, ale zależy mi żeby podjąć już konkretne działania z PZW , co by ryby na Siemianówce było tylko więcej.

#964 OFFLINE   kkonrad

kkonrad

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 160 postów
  • Lokalizacjabialystok
  • Imię:konrad
  • Nazwisko:k

Napisano 21 wrzesień 2017 - 16:56

-całkowity zakaz trolla (łatwiej egzekwować niż latanie komuś po bakistach,bagażnikach, czy wręcz kempingach,domkach -niemożliwe)

-górne wymiary

#965 OFFLINE   Łowca.b

Łowca.b

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 155 postów
  • LokalizacjaPodlaskie

Napisano 21 wrzesień 2017 - 19:53

A owszem, wymiar ochronny górny by się przydał szczególnie jak ma wrócić troling. 80cm wymiar górny nie był by wcale złym rozwiązaniem. No i może dolny też trochę podnieść o 10cm chociaż ;)

• compi lubi to

#966 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15699 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 21 wrzesień 2017 - 20:24

Zakaz zabierania drapieżników przez najbliższe dwa lata. 

#967 OFFLINE   compi

compi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 274 postów
  • LokalizacjaPodlaskie
  • Imię:Piotr

Napisano 21 wrzesień 2017 - 20:30

Zakaz zabierania sprawiłby praktyczny zanik trolingu :). Brawo!

#968 OFFLINE   j@rex

j@rex

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 136 postów
  • LokalizacjaSokółka
  • Imię:Jarek

Napisano 21 wrzesień 2017 - 20:32

Zakaz zabierania drapieżników przez najbliższe dwa lata. 

To jest właściwe rozwiązanie ja bym jeszcze dołożył rok. Trzy lata zabierania drapieżników. Myślę że takie rozwiązanie jest najlepsze i wilk był by syty i owca cała. Aha i bezproduktywnych dyskusji było by znacznie mniej. 

#969 OFFLINE   spayol

spayol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 242 postów

Napisano 21 wrzesień 2017 - 21:16

A po trzech latach jak już populacja drapieżnika się odbuduje to wrócą rybacy i zgarną żniwo. Chore przepisy, chory kraj. Może należałoby zacząć zmiany od źródła. Kłusownictwo podciągnąć pod przestępstwo, a nie jakieś małe szkodliwości spoleczne. Z drugiej strony taka walka nie ma sensu jak wejdzie rybak i wykosi to co się odbudowało. Walka z kretesem. Uczmy się od cywilizowanych krajów, ale nie my wedkarze, a ludziki przy władzy ustawodawczej i wykonawczej.

Użytkownik spayol edytował ten post 21 wrzesień 2017 - 21:39

#970 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15699 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 21 wrzesień 2017 - 21:23

A po kilku latach widełki, limity , kontrole i wysokie kary. Kasa z kar powiedzmy w 50% dla organów kontrolujących.

Prosta , uniwersalna recepta.

#971 OFFLINE   kristofer232

kristofer232

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 393 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Krzysiek

Napisano 21 wrzesień 2017 - 21:48

Moim zdaniem dobrą karą za ponad limit i nie wymiar byłoby zabranie karty na rok. No i dodatkowo kaska jakaś. A górne wymiary ochronne to powinien być wszędzie standard.

#972 OFFLINE   Łowca.b

Łowca.b

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 155 postów
  • LokalizacjaPodlaskie

Napisano 22 wrzesień 2017 - 09:06

Żaden rok. Dożywotnio zakaz wędkowania na danym zbiorniku. Co do oddawania pzw kasy z kar to chory pomysł bo ta instytucja jest tak mocno zainfekowana od środka jak ZUS tego nie można wyleczyć to musi zostać rozwiązane. A gospodarka wodna powinni zajmować się pasjonaci z wizją A nie banda wąsów.

#973 OFFLINE   Krystianin

Krystianin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 123 postów
  • Imię:Krystian
  • Nazwisko:K

Napisano 22 wrzesień 2017 - 09:13

Górny wymiar ochronny , zakaz trollingu , duże kary.... ehh fajnie jest pomarzyć🤔

#974 OFFLINE   czocho

czocho

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1371 postów
  • LokalizacjaBielsk Podlaski
  • Imię:Kamil

Napisano 22 wrzesień 2017 - 20:53

Panowie przypominam Wam  , że Siemianówka leży na Dzikim Wschodzie  ;) ....tu żadne prawa...zakazy...nakazy....wymiary i limity itp itd. ..nigdy nie istniały i nie będą istnieć...nie maja tu po prostu sensu.... już zdążyłem się z tym pogodzic :(

• kristofer232 lubi to

#975 OFFLINE   LeoAmator

LeoAmator

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 54 postów
  • LokalizacjaPodlasie
  • Imię:Adam

Napisano 22 wrzesień 2017 - 21:02

Panowie przypominam Wam  , że Siemianówka leży na Dzikim Wschodzie  ;) ....tu żadne prawa...zakazy...nakazy....wymiary i limity itp itd. ..nigdy nie istniały i nie będą istnieć...nie maja tu po prostu sensu.... już zdążyłem się z tym pogodzic :(

Czekaj , czekaj Bielsk Podlaski też leży na dzikim wschodzie czyli Ty też się do niczego nie stosujesz ?

;)

Użytkownik LeoAmator edytował ten post 22 wrzesień 2017 - 21:03

#976 OFFLINE   czocho

czocho

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1371 postów
  • LokalizacjaBielsk Podlaski
  • Imię:Kamil

Napisano 22 wrzesień 2017 - 23:49

Daruj sobie....

• beton007 lubi to

#977 OFFLINE   compi

compi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 274 postów
  • LokalizacjaPodlaskie

Napisano 23 wrzesień 2017 - 18:36

Dzisiaj to policja powolutku kursowała po zalewie i było grzecznie jak na spacerniaku we Wronkach ;).
Ostatnio poszukiwanym ogólnie sprzętem na Podlasiu jest zwykła łódka. Ci którzy opędzlowali kilka lat temu środki pływające po wprowadzeniu zakazu dorożki, koniecznie chcą się odkuć, tym bardziej że 250zł odbiją sobie na drogim sandaczu. Biedna ryba.
Aha, dziś trochę ładnych szczupaków i kilka mętnookich maluchów.

Użytkownik compi edytował ten post 23 wrzesień 2017 - 18:38

#978 OFFLINE   j@rex

j@rex

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 136 postów
  • LokalizacjaSokółka
  • Imię:Jarek

Napisano 23 wrzesień 2017 - 19:57

Dzisiaj to policja powolutku kursowała po zalewie i było grzecznie jak na spacerniaku we Wronkach ;).
Ostatnio poszukiwanym ogólnie sprzętem na Podlasiu jest zwykła łódka. Ci którzy opędzlowali kilka lat temu środki pływające po wprowadzeniu zakazu dorożki, koniecznie chcą się odkuć, tym bardziej że 250zł odbiją sobie na drogim sandaczu. Biedna ryba.
Aha, dziś trochę ładnych szczupaków i kilka mętnookich maluchów.

A skąd wiesz że 250zł ?  

#979 OFFLINE   Krystianin

Krystianin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 123 postów
  • Imię:Krystian
  • Nazwisko:K

Napisano 23 wrzesień 2017 - 20:24

A skąd wiesz że 250zł ?  

Podobno 500zł ... a mam nadzieje ze więcej :angry:

#980 OFFLINE   compi

compi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 274 postów
  • LokalizacjaPodlaskie

Napisano 23 wrzesień 2017 - 20:37

Info praktycznie z pierwszej ręki. Dobrzy ludzie walczyli o możliwości dorożki nie prędzej niż od lipca. Chyba to nie przejdzie i będzie orka od początku sezonu :/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych