ok dziekuje za fachowa porade , milego weekendu
#101 OFFLINE
Napisano 01 maj 2016 - 11:34
- Tomasz eS lubi to
#102 OFFLINE
Napisano 01 maj 2016 - 11:39
#103 OFFLINE
Napisano 01 maj 2016 - 13:02
Dlaczego chcesz to robić sam przecież Fenwick ma dożywotnią gwarancje . U mnie jak przekręciła się nakrętka mocująca kołowrotek wymienili mi kij na nowy.
#104 OFFLINE
Napisano 01 maj 2016 - 15:40
A jak nie chcesz się bawić w wysyłanie wędki,czekanie i inne zabawy,to przeczytaj ten temat:
http://jerkbait.pl/t...odek-przelotki/
#105 OFFLINE
Napisano 01 maj 2016 - 15:58
#106 OFFLINE
Napisano 01 maj 2016 - 22:11
#107 OFFLINE
Napisano 02 maj 2016 - 06:10
Przelotke uszkodzilo mi dziecko więc moja wina , myślę że uda mi sie zrobic to samemu , ten klej termiczny kupię np w castoramie?
Kup przelotkę taką,aby miała taką samą wkładkę,ramka nie ma znaczenia,następnie wymień samą ceramiczną wkładkę bez bawienia się w wymianę przelotki.
#108 OFFLINE
Napisano 02 maj 2016 - 06:13
#109 OFFLINE
Napisano 02 maj 2016 - 08:34
ok dzieki
#110 OFFLINE
Napisano 09 maj 2016 - 07:47
#111 OFFLINE
Napisano 18 październik 2016 - 12:52
Witam
Parę dni temu dotarła do mnie zamówiona w USA wędka St Croix LES86MF2. Podczas wstępnej inspekcji kija wyczułem palcem ostrą krawędź na szczytowej przelotce. Przy dokładniejszym się jej przyjrzeniu zauważyłem że przelotka ma trochę dziwny kształt. Wygląda jakby wkład przelotki za bardzo wystawa z ramki albo był wręcz na nią za duży. Krawędź jest na tyle ostra że bez problemy można nią wykonać manikiur Jakiekolwiek zaplatanie się żyłki wokół szczytowej przelotki może zakończyć się obcinką.
Dla porównania szczytowa przelotka kija z tej samej serii tylko oczko dłuższego LES90MF2.
Czy ktoś się spotkał wcześniej z takim problemem? Zastanawiam się co teraz z tym zrobić. Odesłanie kija do USA ze względów $$$ kompletnie mija się z celem. Naprawa - wymiana przelotki w pracowni może spowodować utratę gwarancji producenta.
#112 OFFLINE
Napisano 18 październik 2016 - 13:02
Najpierw wyślij maila do sklepu z pytaniem co z tym fantem zrobić.
Później do dystrybutora w PL - może pomoże, czasem dobre firmy nie robią problemu z miejscem zakupu.
Jak powyższe nie dadzą zadowalający rezultatów -ja bym wymieniał ze względu na koszty w jakiejś pracowni. Jak Ci kij strzeli przy rękojeści albo zacznie sie ruszac uchwyt kołworotka - to roszczenie gwarancyjne nmie ebdzie miało nic wspolnego z wyminą szczytówką.
Poza tym jak pracownia dobrze to zrobi, to na 99% nikt w StC nikt tego nie odkryje gdy odeślesz kij na reklamacje ..gdyby coś ...
#113 OFFLINE
Napisano 18 październik 2016 - 13:03
Nie wiem jak ma się to do rzeczywistości (wnioskuję ze zdjęcia) ale ten wkład wygląda na przekrzywiony w stosunku do ramki. Być może został naciśnięty w trakcie transportu itp.
Nie da się go poprawnie osadzić - docisnąć w głąb ramki - w okolicy szczytówki ?
Być może spowoduje to schowanie się ostrej krawędzi. Tak nie zostawiaj bo rzeczywiście obetniesz przy pierwszym lepszym splątaniu linkę...
#114 OFFLINE
Napisano 18 październik 2016 - 13:36
Legendarna amerykańska kontrola jakości Już kiedyś ktoś też wkładał zdjęcia Elitki z krzywo zamontowanymi przelotkami.Chociaż do swojego TOPU powinni się przyłożyć.
#115 OFFLINE
Napisano 18 październik 2016 - 13:36
To jest dosyć banalny przypadek i coraz częściej zdarząjący się Fuji, niestety. Po prostu ring w przelotce szczytkowej (wkład ceramiczny) jest troche krzywo wklejony. Też mi się taka przelotka trafiła w jednym kiju ale nie wpływa to na mozliwość łowienia. Teoretycznie taki ring może być bardzej podatny na wypadnięcie ale swój obejrzałem i wydaje się siedzieć dosyć mocno więc machnąłem ręką i łowię.
To nie jest efekt żadnego uszkodzenia w transporcie moim zdaniem tylko po prostu krzywo wklejony ring w przelotce szczytowej Fuji. Nie ma to też wiele wspólnego z St.Croix - tzn. teoretycznie babeczka która kleiła przelotkę szczytową mogła to wyłapać ale jest to dosyć trudno zauważalny defekt więc może się zdarzyć nawet w pracowni rodbuildingowej że zostanie przeoczony a co dobiero na "taśmie" w manufakturze.
Życie.
- homax i mrWhite7 lubią to
#116 ONLINE
Napisano 18 październik 2016 - 13:47
Przelotkę można wymienić bez usuwania omotki - nie będzie żadnego śladu po wymianie.
- homax i Endrjuone lubią to
#117 OFFLINE
Napisano 18 październik 2016 - 13:51
#118 OFFLINE
Napisano 18 październik 2016 - 14:02
Wydaje mi się ze przy użytkowaniu nic poważnego nie powinno się dziać
Jak zawinie się linka na szczytówce to przy ostrej krawędzi pierścień będzie ciął linkę... ryzyko spore.
Ja bym wymienił przelotkę. Śladu nie będzie po operacji.
#119 OFFLINE
Napisano 18 październik 2016 - 15:36
Przelotka bez dwóch zdań musi być naprawiona / wymieniona. Krawędź pierścienia jest na tyle ostra że przy kontakcie z napięta żyłką pozostawia na niej widoczny ślad.
Jestem totalnym laikiem w kwestii rod buildingu więc może ktoś mi wytłumaczy (@markir ) jak można wymienić przelotkę nie usuwając omotki To chyba trochę tak jakby próbować zmienić skarpetki nie zdejmując butów
#120 OFFLINE
Napisano 18 październik 2016 - 15:45
Podgrzej delikatnie zapalniczką tubę przelotki i powinna zejść,dokup o tej samej średnicy i załóż za pomocą kleju termicznego i delikatnie polakieruj miejsce łączenia z omotką.
- mrWhite7 i gringo lubią to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, przelotki
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych