#41 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2012 - 14:01
Pozdrawiam,
drzejko
#42 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2012 - 14:10
#43 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2012 - 14:14
bardzo dziękuję za błyskawiczne rozwianie wątpliwości.
Pozdrawiam,
drzejko
#44 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2012 - 14:16
#45 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2012 - 14:45
#46 OFFLINE
Napisano 06 styczeń 2012 - 16:56
Możesz wetrzeć w blank żywicę. Kiedy blank jest już przeszlifowany i bardzo dokładnie odtłuszczony, bieżesz np. wkładkę do butów ze skóry, albo jakiś inny kawałęk skóry, zapodajesz w wiertarkę, nakładasz trochę żywicy na skórę i wcierasz- wystarczy chwila. Odstawiasz na 48h, jeśli chcesz, możesz jeszcze raz powtórzyć czynność. Ewentualnie możesz na koniec wykończyć wszytko pastą polerską do lakierów.
Czy dwuskładnikowy klej U-40 Rod Bond może być? Czy o jakiejś konkretnej żywicy piszesz?
#47 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2012 - 17:44
CZy do polerowania blanku bedzie sie nadawała taka pasta ?
http://motohurtownia.iai-shop.com/product-pol-140-K2-Pasta-p olerska-TEMPO-TURBO-Odnawia-i-nablyszcza-lakier-120g.html
CZy to musi byc jakas specjalna ?
- jkos lubi to
#48 OFFLINE
Napisano 05 kwiecień 2012 - 11:30
- Bolesław lubi to
#49 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2015 - 15:06
Witam. Mam pytanie do kolegów , Którzy znają się na rzeczy potrzebuję kilka podstawowych informacji na temat oskrobania blanku z lakieru. Jak , czym itp. Chciałbym w niedługim czasie spróbować swoich sił i wykreować coś indywidualnego dla siebie. Dziękuję z góry za pomoc.
#50 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2015 - 16:13
Ja ostatni przetestowałem zdejmowanie lakieru za pomocą acetonu. Bandaż nasączyłem, owinąłem blank i zawinąłem w folię co by nie parowało. Chyba ze 3-4 godzinki tak stało a potem ze zdjęciem lakieru z blanki i omotek nie było problemu.
- homax i Przemek_M lubią to
#51 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2015 - 19:19
Dziękuję Ślicznie.
#52 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2015 - 10:39
Ja ostatni przetestowałem zdejmowanie lakieru za pomocą acetonu. Bandaż nasączyłem, owinąłem blank i zawinąłem w folię co by nie parowało. Chyba ze 3-4 godzinki tak stało a potem ze zdjęciem lakieru z blanki i omotek nie było problemu.
wszystko super, tylko czy aceton nie osłabia właściwości włókien blanku?
#53 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2015 - 11:20
wszystko super, tylko czy aceton nie osłabia właściwości włókien blanku?
Właściwości włókien na pewno nie zmieni, natomiast na pewno może wpłynąć na właściwości żywicy. Wszystkie żywice epoksydowe są w jakimś stopniu podatne na działanie acetonu, dobre termoutwardzalne, właściwie utwardzone i sezonowane w małym stopniu. Próby przeprowadza producent żywicy, podaje wyniki w karcie, jaka żywica jest użyta w prepregu konkretnego blanku i gdzie szukać danych ???
- Przemek_M lubi to
#54 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2015 - 12:44
Witam. Mam pytanie do kolegów , Którzy znają się na rzeczy potrzebuję kilka podstawowych informacji na temat oskrobania blanku z lakieru. Jak , czym itp. Chciałbym w niedługim czasie spróbować swoich sił i wykreować coś indywidualnego dla siebie. Dziękuję z góry za pomoc .
Najprościej podgrzać blank opalarką lub szuszarką do włosów i oskrobać tępą stroną nożyka tapicerskiego następnie wypolerować drobnym papierem ściernym . Lakier po podgrzaniu robi się miękki i ładnie schodzi .
#55 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2015 - 16:07
Bez podgrzewania i nasączania acetonem też dobrze schodzi. Więc po co utrudniać sobie życie
#56 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2015 - 21:19
Witam.
Przy używaniu nożyka tapicerskiego trzeba uważać, aby nie skaleczyć blanku.
Ja używam nożyczek. Lakier schodzi idealnie i nie ma obawy o uszkodzenie blanku.
Bogan
#57 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2015 - 18:34
Skrobałem blank bez podgrzewania i po podgrzaniu schodzi szybciej i łatwiej a używałem lewej strony nożyka tej bez ostrza .
#58 OFFLINE
Napisano 29 styczeń 2015 - 12:39
Ja tak samo skrobałem starego Jaxona lakieru było co nie miara,oskrobałem nożyczkami lekkie przetarcie papierem wodnym, odtłuścić, położyłem dwie warstwy szmatka, potem pasta polerska.... i wystarczy ...pięknie wyszło...a lakieru na blanku jest minimalnie....
#59 OFFLINE
Napisano 26 marzec 2015 - 15:28
Siema,
Odgrzewam temat panowie. Za radą starszych rodbuilderów postanowiłem nie rzucać się na nowy blank tylko przerobić coś co zalega za szafą.
I tak zabrałem się do skrobania właściwie to przymiarkę do przymiarki. Lakier skrobałem zwykłym nożem i schodzi elegancko blank szybko robi się matowy.
Robiłem to delikatnie i wypatrywałem moment w którym zdrapywany proszek z białego robi się czarny bo to jak się domyślam już właściwa część blanku.
I tu pytanie z pod tej matowej warstwy przebija się jakby oplot próbowałem zrobić zdjęcie ale nie za bardzo daje się to uchwycić i nie wiem czy drapać dalej czy mam to zostawić? Blank po zdrapaniu tej warstwy lakieru jest w miarę gładki i zastanawiam się czy to o czym mówię to normalna sprawa.
Blank to Shimano Catana może ktoś skrobał pozdrawiam.
- damian1986 lubi to
#60 OFFLINE
Napisano 26 marzec 2015 - 16:40
Ten „oplot” to chyba mata węglowa.
Ja bym więcej nie skrobał.
Jak zszedł lakier „ozdobny” i podkład to już wystarczy.
Jak wygląda to mniej więcej jak na zdjęciach -tylko jest matowe – tzn ten oplot – to teraz tylko papier wodny i czyszczenie do końca.
A później albo zanurzanie albo wcieranie. Tylko do wcierania lakieru używaj czegoś co nie pyli – np. kawałek gąbki, pianka eva, a nawet gruba folia.
Załączone pliki
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, blank
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych