Catane mialem okazje skrobac, jakas starsza wersje. Oplotu juz nie zdzierasz.
Blank to Shimano Catana może ktoś skrobał pozdrawiam.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 26 marzec 2015 - 16:54
Catane mialem okazje skrobac, jakas starsza wersje. Oplotu juz nie zdzierasz.
Blank to Shimano Catana może ktoś skrobał pozdrawiam.
Napisano 26 marzec 2015 - 18:06
Wyglada jak na pierwszym foto tylko matowe wiec dalej nie skrobię.Ten „oplot” to chyba mata węglowa.
Ja bym więcej nie skrobał.
Jak zszedł lakier „ozdobny” i podkład to już wystarczy.
Jak wygląda to mniej więcej jak na zdjęciach -tylko jest matowe – tzn ten oplot – to teraz tylko papier wodny i czyszczenie do końca.
A później albo zanurzanie albo wcieranie. Tylko do wcierania lakieru używaj czegoś co nie pyli – np. kawałek gąbki, pianka eva, a nawet gruba folia.
Napisano 26 marzec 2015 - 22:29
Wyglada jak na pierwszym foto tylko matowe wiec dalej nie skrobię.
Mam jeszcze pytanie o to wcieranie zywicy w blank bo lakierowac go nie chce. Mianowicie przekopalem forum i jedni pisza zeby wcierac a drudzy zeby nie wcierac tylko wyszlifowac na lustro bo po wtarciu zywicy wystepuje efekt "wciagania lakieru na omotke" i podobno zywica nie trzyma sie zywicy na blanku sic!
Czy ten efekt wystepuje przy kazdej zywicy czy to blad w sztuce?
Jaką żywicę chcesz wcierać w blank ???
Troszkę jaśniej z tym "wciąganiem"i "efektem".
Napisano 27 marzec 2015 - 05:54
Napisano 27 marzec 2015 - 07:27
Napisano 27 marzec 2015 - 08:17
Napisano 27 marzec 2015 - 08:56
A powiedzcie, jak mam już blank oskrobany z lakieru to teraz wystarczy przetrzeć go papierem 2500 czy jeszcze inna ziarnistością ?
Napisano 27 marzec 2015 - 09:03
Napisano 27 marzec 2015 - 09:07
Lakier już oskrobałem.
Napisano 29 marzec 2015 - 11:28
Napisano 29 marzec 2015 - 19:48
Witam.
Farba do marblingu nie nadje się do wcierki. Próbowałem z czarnym kolorem i nic z tego nie wyszło. Jeżeli chcesz zamaskować niedoskonałości blanku to tylko lakierowanie.
Bogdan
Napisano 29 marzec 2015 - 20:50
Napisano 30 marzec 2015 - 10:54
Jeśli oskrobalem blank i okazało sie ze ma spore niedoskonałości (wspomniana powyżej mata) to czym zabarwic lakier na czarno. Chcem wetrzec ciniutka warstwę. W BRC czekam juz ze 3 miesiace na farbę do marblingu i doczekac sie nie mogę :/. Może zajrzeć do sklepu z farbami do aut? Moze dodac 2-3 krople olejnej?
A może by kolega sobie włączył powiadomienie o dostępności? Farby są dawno dostępne. brakuje raptem jednego czy 2 kolorów.
Napisano 30 marzec 2015 - 10:57
Witam.
Farba do marblingu nie nadje się do wcierki. Próbowałem z czarnym kolorem i nic z tego nie wyszło. Jeżeli chcesz zamaskować niedoskonałości blanku to tylko lakierowanie.
Bogdan
Farba do marblingu sama w sobie sie nie nadaje bo jej przeznaczenie to barwienie lakieru do omotek. W takim zastosowaniu nadaje sie do wcierania w blank.
Napisano 30 marzec 2015 - 17:39
Napisano 04 październik 2016 - 18:37
Chciałem odnowić swojego pstrągowego kijka. Jest polakierowany, ale chciałem by przerobić go na polerowany mat.
Zadzwoniłem do pewnej pracowni i zapytałem czy jest możliwa restauracja kijka. Zbrojmistrz spytał ile kijek ma lat. Odpowiedziałem, że 8. Na to dowiedziałem się, że tak "starych" blanków się nie skrobie bo grozi to pęknięciem ! I nie chce podjąć się tego zadania.
Możliwe to, że już ośmioletnie blanki pękają przy takiej próbie odnawiania ??
Napisano 04 październik 2016 - 19:06
Nie. Wiek blanku moim zdaniem takiej roli nie gra.(Pomijając sytuacje, gdzie nastąpiło mechaniczne uszkodzenie wraz z ubytkiem). Sporo konstrukcji seryjnych zyskuje nieco po oskrobaniu. Po prostu jest to czynność, hm, nieco pracochłonna. Ogólnie na plus.
Napisano 04 październik 2016 - 19:08
Skrobałem kilkukrotnie stare kije z początku lat 90 (Hardy, Dam,Cormoran) i mają się świetnie.Zmień zbrojmistrza, tyle w temacie.
Napisano 04 październik 2016 - 19:36
Ja też i problemów nigdy nie było.
Właśnie teraz sobie zrobiłem przerwę od skrobanki - muchóweczka.
Napisano 04 październik 2016 - 19:59
A jakieś słówko o pracowni ... jest szansa na poznanie tego mistrza ?
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych