Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

Jak zdjąć rękojeść bez jej zniszczenia

tech-rb dolnik

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   mdziam_78

mdziam_78

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1713 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin

Napisano 15 kwiecień 2015 - 21:59

Czytałem gdzieś o gorącej kąpieli, ponoć po kawałku co i rusz dolewając wrzątku zdjąć ładnie rękojeść, te kilkadziesiąt stopni wystarczy na niektóre kleje. Ale nie miałem okazji próbować tego patentu.

#42 OFFLINE   jacob1993

jacob1993

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1022 postów
  • LokalizacjaMielec

Napisano 15 kwiecień 2015 - 22:55

zgniotłem blank kombinerkami i wygrzebalem srubokrętem (miedzy blankiem a uchwytem byl papier ) o dziwo uchwyt wygląda prawie jak nowy 

#43 OFFLINE   osiak

osiak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 677 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Kuba

Napisano 16 kwiecień 2015 - 08:00

Ja gotuje rękojeść w dużym garze na kuchni. Przy 3 próbach wszystkie 3 rękojeści udało się zdjąć. Nawet blanki da się odzyskać.. Jedynie w uchwytach zostają arbory które można zostawić i wykorzystać rozwiercając na większą średnice.

Zaznaczę tylko, że mówię o rękojeściach wklejonych na 2 składnikowy epoksyd.

#44 OFFLINE   Plecha

Plecha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 236 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 16 kwiecień 2015 - 20:25

A gotowanie nie uszkadza blanku ? Bo ja z kolei zdjołem uchwyt ale na blanku została tuleja której nie mogę ruszyć nawet podgrzewaną zapalniczką.

#45 OFFLINE   Gadget

Gadget

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 719 postów
  • LokalizacjaRumia

Napisano 18 kwiecień 2015 - 08:58

Siema. Już kiedyś opisałem swój sposób. Powtórzę;p

Obetnij blank blisko elementu, weź jakiś metalowy pręt, rurkę o średnicy mniejszej od średnicy blanku. Rozgrzej ją bardzo mocno i wsadź w blank. Poczekaj chwile i spróbuj ruszać elementami. Jeśli za pierwszym razem się nie uda to powtórz kilku krotnie wszystko zależy jaki klej budowniczy użył. Jak do tej pory zawsze udało się odzyskać wszystkie komponęty.

Użytkownik Gadget edytował ten post 18 kwiecień 2015 - 08:59

#46 OFFLINE   osiak

osiak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 677 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Kuba

Napisano 18 kwiecień 2015 - 20:58

A gotowanie nie uszkadza blanku ? Bo ja z kolei zdjołem uchwyt ale na blanku została tuleja której nie mogę ruszyć nawet podgrzewaną zapalniczką.

Możę źle to napisałem. Woda ma być gorąca nie musi się gotować. Z blankami przy takiej temperaturze raczej nic sie nie dzieje.

#47 OFFLINE   adi203

adi203

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 165 postów
  • LokalizacjaBIałystok

Napisano 11 maj 2015 - 23:50

właśnie szukałm sposobu na odzyskanie części z połamanego teamdrgona 3m 7-21g w celu zbudowania możliwie tanio kija na blanku CD  BR 320cm do 28g i stwierdziłem że to ponad moje siły... może ktoś chetny do takiego zlecenia? pomysł też jest na dorobinie z jednej góry Teamdragona ( mam 2 szytówki. obie połamane) drugiej szczytówki do wklejanki Teamdagona 240 cm.

#48 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 14 maj 2015 - 21:12

Jak odzyskać rękojeśc chodzi mi dokładnie o fuji ips najlepiej z pianką blank moze zostać uszkodzonyjakies pomysły ?

Kilka udało się odzyskac i po próbach różnych metod ,najskuteczniejszą w tym przypadku ,jest rozwiercanie od wewnątrz.

Jeśli masz do dyspozycji wiertarkę stołową,to jesteś wygrany .Jeśli nie, to pozostaje imadło ,skręcane z wyczuciem przez szmatę ,gąbkę ,gumę,w celu uniknięcia uszkodzenia elementów , na których Ci zależy.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: TECH, tech-rb, dolnik

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych