Użytkownik rey edytował ten post 24 listopad 2017 - 18:10
#121 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2017 - 18:08
#122 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2017 - 18:33
- grzech lubi to
#123 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2017 - 10:51
Ten płaski element okalający wałeczki również mogę dorobić, wygląda na prosty do wykonania, kwestia materiału. Pracuję na maszynie współrzędnościowej, mam możliwość dokładnego zeskanowania i wykonania tego ustrojstwa ;-)
#124 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2017 - 11:38
Może.pasować od innych modeli...
- rey lubi to
#125 Guest_EdekZfabrykiKredek_*
Napisano 25 listopad 2017 - 13:40
#126 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2017 - 14:03
Śmiem twierdzić, że i w nowszych Shimano ten element nie uległ mechanicznej zmianie.
shimano_stella_95_3000_07.jpg 33,83 KB 2 Ilość pobrań
#127 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2017 - 14:03
Pokombinuję jeszcze z tą oporówką, jak nie uda się zrobić bezkosztowo na pewno będę szukał jak piszesz.
Te czarne wkręty trzymające łożysko po odkręceniu go od korpusu w niektórych egzemplarzach są po 3 szt. na schemacie widzę 1 szt, ile powinno ich być w nowym, nierozkręcanym kołowrotku?
Użytkownik rey edytował ten post 25 listopad 2017 - 14:14
#128 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2017 - 15:10
... wkręty trzymające/mocujące łożysko z korpusem 3 szt i wkręty trzymające obudowę łożyska (górę z dołem) 2 szt
- rey lubi to
#129 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2017 - 11:48
Wymontowałem jeszcze raz oporówkę ze stelki i dla porównania z Ultegry 3000 '95. Pomierzyłem wszystko suwmiarką i mikrometrem - są identyczne. Wałeczki i centralna tulejka są gładkie i błyszczące jak lusterka. Jest jeden zonk, łożysko piniona jest jakby za płytko osadzone w korpusie, wystaje ok 0,25mm, przez co dolny plastik obudowy oporówki uległ odkształceniu deformując się do środka. Piniona niżej opuścić się nie da, więc oporówka powędruje na podkładkach dystansowych te 0,2mm wyżej i zobaczę co z tego wyjdzie.
#130 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2017 - 18:55
#131 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2017 - 10:33
Wczoraj wszystkie moje kołowrotki oprócz stelki przeszły pozytywnie test zamrażalnikowy ;-] Uparłem się na temat i chcę go doprowadzić do końca
Wymontowałem jeszcze raz oporówkę ze stelki i dla porównania z Ultegry 3000 '95. Pomierzyłem wszystko suwmiarką i mikrometrem - są identyczne. Wałeczki i centralna tulejka są gładkie i błyszczące jak lusterka. Jest jeden zonk, łożysko piniona jest jakby za płytko osadzone w korpusie, wystaje ok 0,25mm, przez co dolny plastik obudowy oporówki uległ odkształceniu deformując się do środka. Piniona niżej opuścić się nie da, więc oporówka powędruje na podkładkach dystansowych te 0,2mm wyżej i zobaczę co z tego wyjdzie.
To normalne.Za mocne dokręcenia rotora powoduje,że ślad łożyska odbija się na oporówce. Podnosząc łożysko oporowe nic nie zmienisz, bo dalej przy dokręcaniu łożysko będzie podnoszone do góry i dociskane do tego plastiku. Razem z tym podniesie się cały pinion o te 0,2mm ,więc praca przekładni może się zmienić.
Użytkownik maicke82 edytował ten post 28 listopad 2017 - 10:37
#132 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2017 - 12:02
Sam rotor nie ma kontaktu z obudową oporówki. Podobno mocno się go nie dokręca, co widać na filmach z serwisów. W nowszych stelkach dokręcają to mocno paluchami ;-)
Użytkownik rey edytował ten post 28 listopad 2017 - 12:04
#133 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2017 - 13:27
Po zmianie na metryczne możesz problem rozwiązać.
Zajrzyj w korpus czy nie ma jakiegoś dystansere podnoszącego pinion z łoż. o te 25/100.
Użytkownik klim edytował ten post 28 listopad 2017 - 13:30
- rey lubi to
#134 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2017 - 22:24
Nie dokładałem żadnych podkładek pod oporówkę. Wyczytałem na forum metodykę postępowania pewnego jegomościa i zrobiłem tak samo. Nie chciało dobrze działać na sucho ani z kropelką oliwki dodałem jeszcze dwie i wszystko działa jak należy, po zamrażarce i w terenie ;-)
- klim lubi to
#135 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2017 - 23:01
#136 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2017 - 00:47
Oporówka jest zamocowana na korpusie z użyciem trzech śrub. Nieznaczne podniesienie jej czy opuszczenie zmieni tylko pozycję toczenia się wałeczków po środkowej tulei oraz przede wszystkim zmniejszy odkształcenie dolnego koszyczka obudowy, który w wyniku deformacji zakłóca pracę łożyska - takie moje spostrzeżenia.
Sam rotor nie ma kontaktu z obudową oporówki. Podobno mocno się go nie dokręca, co widać na filmach z serwisów. W nowszych stelkach dokręcają to mocno paluchami ;-)
Kolego nie rozumiesz jednej rzeczy. Dokręcając rotor ciągniesz do góry pinion,który dociska łozysko do spodu oporówki. Podniesienie (bo opuścić się nie da) oporówki spowoduje podniesienie całego rotora,a to zmieni nawój linki. W nowych konstrukcjach shimano łozysko to jest dociskane oddzielnym pierscieniem i dopiero idzie cała oporówka i problem z odciskaniem spodu zniwelowano.
#137 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2017 - 07:24
Kolego nie rozumiesz jednej rzeczy. Dokręcając rotor ciągniesz do góry pinion,który dociska łozysko do spodu oporówki. Podniesienie (bo opuścić się nie da) oporówki spowoduje podniesienie całego rotora,a to zmieni nawój linki. W nowych konstrukcjach shimano łozysko to jest dociskane oddzielnym pierscieniem i dopiero idzie cała oporówka i problem z odciskaniem spodu zniwelowano.
Oporowka można tańczyć aż dotknie do rotora, sam rotor opiera się na tulejce oporowki i to zmiana wysokości tej sklejki unosi lub opuszcza rotor, sama zmiana nawoju to Pikuś w porównaniu do szczeliny jaką można zrobić między obudowa a rotorem
#138 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2017 - 08:55
Użytkownik rey edytował ten post 29 listopad 2017 - 09:11
#139 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2017 - 12:37
Oporowka można tańczyć aż dotknie do rotora, sam rotor opiera się na tulejce oporowki i to zmiana wysokości tej sklejki unosi lub opuszcza rotor, sama zmiana nawoju to Pikuś w porównaniu do szczeliny jaką można zrobić między obudowa a rotorem
Tak masz rację, ale dając podkładki pod kosz oporówki również powodujemy ,żeby rotor będzie miał możliwość skoku do góry o grubość podłożonej podkladki , zwłaszcza na lewych obrotach Ale kto kręci do tyłu na rybach Ten powstały luz jest to najgorsza rzecz jaką możemy zrobić przekładni.
Użytkownik maicke82 edytował ten post 29 listopad 2017 - 12:37
#140 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2017 - 22:07
*że, nie żeby
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: łożyska, kołowrotek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych