..... grunt , że oporówka jest malina
#101 OFFLINE
Napisano 31 październik 2017 - 22:10
#102 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2017 - 07:36
..... grunt , że oporówka jest malina
WD 40 jest jak kiedyś herbatka Paracelsus .
- trout master lubi to
#103 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2017 - 08:07
.... łagodnie przeczyszcza nie przerywając snu ....
- popper, Jozi, wedkarzyk1 i 2 innych osób lubią to
#104 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2017 - 11:16
To że oporówka puszcza na mrozie, to nie zawsze wina samego łozyska...
Minimalnie mniejsza średnica tulejki na której się łozysko obraca + mróz i minimalne skurczenia materiału = za duzy luz i rolki nie zablokują.
Przerabiałem to w kołowrotku muchowym, zamieniałem łozyska w kilku sztukach i w jednym zawsze puszczało w niskiej temperaturze. Zamieniałem tulejki i zawsze na jednej puszczało. Wniosek prosty prawda ??
#105 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2017 - 12:06
- przemo_w i darek1 lubią to
#106 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2017 - 20:07
Wita,. zbliża sie zima , będzie zimno i wlasnei w moim 4 sezonowym excelerze plus po ciezkich orkach zaczela puszczac oporowka , a w zasadzie przestawala dzialac na zimnym, nie rozkrecalem jej zdjelem tylko rotor i dobrze wypsikalem wd40 , skrecilem i jest malina , ot moze na szybko sie komus przyda , nei wiem na ile pomoglo po kilklowienaich nic się nei dzieje
Przepłukaniu???
WD 40 to trochę jak w filmie Moje wielkie greckie wesele... put some windex on it:
https://tenor.com/vi...ing-gif-3532215
#107 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2017 - 20:40
Tak bardziej poważnie.
Usunięcie tego mankamentu notorycznie występującego w konstrukcjach Daiwy nie wymaga żadnej wielkiej wiedzy. W mojej ocenie każdy jest w stanie to zrobić i nie trzeba odwoływać się do wiedzy tajemnej. Zajmuje około 30 minut.
Jak w moich puszcza znaczy smar się dostał, jak się dostał to znaczy, że i tak się dostanie ponownie wiec powyżej opisana szkoła polska... no cóż... samo się zrobi czytaj lekko usmaruje i tyle.
Wyjmuje, płuczę w benzynie ekstrakcyjnej, suszę i zakładam.
- Jozi i przemo_w lubią to
#108 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2017 - 15:40
Wypłukany wd40 brud gdzieś spłynął...choć paniki nie ma to z czasem wszystko się wyjaśni.
Użytkownik darek1 edytował ten post 02 listopad 2017 - 15:43
#109 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2017 - 06:01
wd 40 do dzisiaj po ostrej ostrej jezdzie , bo nie ma ze mna lekko ani razu nie puscil sciekajacy wd wypily chusteczki , chodiz jak malina, to jusz prawie 5ty sezon , a oral morze oraz sandacze i ora dalej , pffff exceler plus i want you back
#110 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2017 - 15:40
#111 OFFLINE
Napisano 04 listopad 2017 - 19:51
To że oporówka puszcza na mrozie, to nie zawsze wina samego łozyska...
Minimalnie mniejsza średnica tulejki na której się łozysko obraca + mróz i minimalne skurczenia materiału = za duzy luz i rolki nie zablokują.
Przerabiałem to w kołowrotku muchowym, zamieniałem łozyska w kilku sztukach i w jednym zawsze puszczało w niskiej temperaturze. Zamieniałem tulejki i zawsze na jednej puszczało. Wniosek prosty prawda ??
Polecasz wiec dorobienie sobie tulejki "na zimę"?
Ciekawy pomysł. Moje Stradic'ki tez świrują już od kilku sezonów w zimne dni.
#112 OFFLINE
Napisano 04 listopad 2017 - 20:08
Wystarczy dopasować wymiarową by usprawnić bendix.
#113 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2017 - 10:27
Już było pisane na forum o tym, że często wymiana tulejki pomaga przy puszczającej oporówce. Jeśli towar dostępny to nie ma problemu. Gorzej jeśli mamy starsze produkty. Sam niedawno cudem zdobyłem oporówkę do Turka 3500 bo zaczęła puszczać i to nie przy niższej temperaturze. Kołowrotek nawet nie zaszumiał, nie stuknął, z zewnątrz prawie jak wyciągnięty z pudełka. Oporówka jednak jakaś felerna musiała być. Gdy zakładałem nową(łożysko i tulejka) to tulejka zdecydowanie "ciaśniej" wchodziła. Czyli zestaw jakby bardziej spasowany.
- PiotrL70 lubi to
#114 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2017 - 20:38
oporowki w daiwkach okropnie nie lubia smaru,mozna odniesc wrazenie ze smar bardziej im szkodzi
polecam do oporowek jak i lozysk zwlaszcza jesli chodzi o kolowrotki spiningowe http://www.mikesreel...oil-grease-kit/
ten sam olej synco sprzedaje abu garcia, high speed oil http://www.tacklewar...age-AGRHSP.html to jest to samo
#115 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2017 - 22:50
Używam od dwóch sezonów tego SuperLUBE -
- didi lubi to
#116 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2017 - 11:20
#117 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2017 - 21:47
Moja Stella 3000 '95 przy ok. 3-4 °C zaczęła przepuszczać. Ktoś podpowie jaki stan nasmarowania oporówki te kołowrotki lubią najbardziej? Rozebrałem i wymyłem, była naoliwiona i trochę brudna, złożyłem na sucho - niestety nadal to samo. Śladów zużycia nie widać na mechanizmach jak i oporówce żadnych.
#118 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2017 - 22:21
- rey lubi to
#119 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2017 - 14:41
Zmień tulejkę.
#120 OFFLINE
Napisano 24 listopad 2017 - 15:29
Mocne, sztywne linki i twarde zaczepy swoje niestety robią...
Osobiście w swoich maszynach- również kilkunastoletnich- daję na tulejkę dosłownie film olejowy, bardzo mało i tylko tam olej- 5W40 ;-)
Samą oporówke czyszczę i składam na sucho.
I działa, nic nie puszcza, trzyma jak należy.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: łożyska, kołowrotek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych