Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Winko, wino, wineczko


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
175 odpowiedzi w tym temacie

#121 OFFLINE   sacha

sacha

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 22 kwiecień 2015 - 20:18

dzisiaj to

http://www.winiacz.c...24_archive.html

bardzo przyjemne



#122 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6269 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 22 kwiecień 2015 - 20:22

Lecę jutro do "owada", mam nadzieję, że będzie na półeczce, dzięki Darku za wskazówkę.  :D



#123 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6269 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 22 kwiecień 2015 - 21:05

Ja dzisiaj, w związku ze świecącym cały dzień słonkiem, wracam do smaków lata. Zaordynowałem sobie znane i lubiane, dobrze schłodzone winko - http://winettoo.blog...-biedronki.html

Zgadzam się z przytoczoną opinią, lubię tego sikacza.  :P Opis na etykiecie nieco myli, to nie jest półwytrawne wino, jest wytrawne.



#124 OFFLINE   sacha

sacha

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 06 czerwiec 2015 - 13:06

Jakiś zastój ale naprawiam. Co prawda nie piłem jeszcze bo dopiero 14:00 ale od początku.

Godziną temu podjechałem do Lidla bo musiałem jakąś paprykę i ogórki kupić ale tradycyjnie idę do kasy przez alkohole bo może coś nowego mają. Pracownik wywozi luzem w wózku jakieś 30-40 butelek i pyta innego pracownika gdzie to postawić.

I ten mu pokazuje luzy na półce i mówi :

-będą po ......... 5plz :huh:

pytam po ile? 

-po PIĘĆ ZŁOTYCH B)

I tym sposobem nabyłem 5 butelek:

http://www.vivino.co...int-milion-2008

szukałem na polskich stronach i brak informacji ale na tej stronie opinię ma dobre no i cena jest zaskakująca.

Ale nabyłem też z rozpędu 3 butelki

http://winicjatywa.p...el-2012-lidl/  a opinia bardzo przywoita.



#125 OFFLINE   sacha

sacha

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 06 czerwiec 2015 - 18:14

Z miodem, czosnkiem, świeżym cząbrem i tymiankiem będzie dobra marynata do karkówki.



#126 OFFLINE   sacha

sacha

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 11 lipiec 2015 - 21:20

W ubiegło tygodniowe upały z dziką radością wypiłem kartonik:

http://dotrzechdych....er-1-na-lato/  i faktycznie "numero uno".

A że dzisiaj chłodniej to nabyłem:

http://dotrzechdych....nce unplugged  i jutro pojadę po kartonik, bardzo smaczne.



#127 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 750 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 26 sierpień 2015 - 21:44

Czyżby z racji pogody wszyscy przerzucili się na browca lub/i cydr (do którego ja tez nie stronię zresztą) ? O winie „sawsiem zbabyli” jak powiadają Słowianie zza wschodniej granicy. Rocznik 2014 Chardonnay może budzić pewien niepokój ze względu na swoja „młodość”. A jednak ! „Concha y Toro” lub bardziej rzucające się w oczy na etykiecie „Casillero del Diablo” Generalnie wolę czerwone, lub różowe  ale ta biel jest bardzo dobra ! By nie rzec wybitna. Koniecznie schłodzona ! Biedra, trzy dychy.

U.


Użytkownik Ugly edytował ten post 26 sierpień 2015 - 21:46

  • bartsiedlce lubi to

#128 OFFLINE   sacha

sacha

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 26 sierpień 2015 - 21:59

Czyżby z racji pogody wszyscy przerzucili się na browca lub/i cydr (do którego ja tez nie stronię zresztą) ?

No nie, ja spijam zapasy. W takie ciepłe dni to tylko schłodzone białe przyjmuję.

Nabyłem .........ście sztuk http://dotrzechdych....umer-1-na-lato/i jeszcze na pierwszy wrześniowy weekend mam.

I chyba kilka Gray Rocka mam zachowanego i kilka Tokaji, no ale w połowie września zaczynam urlop nad Bugiem to zabezpieczenie w płyny być musi.



#129 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6269 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 26 sierpień 2015 - 22:23

Diabła można trafić w Carrefour poniżej 20 zł, choć nie zawsze.

Nie piszę nic, bo piję wielokrotnie sprawdzone, a we wcześniejszych wątkach opisane, białe, zimne winka.

BTW, niech skończą się te upały, mam chęć na dobrego Merlot do wielkiego, grubego, steka. W tej temperaturze nawet jedzenie mi nie idzie.  :unsure:


  • Marcin Rafalski lubi to

#130 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 750 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 26 sierpień 2015 - 22:43

(...) niech skończą się te upały, mam chęć na dobrego Merlot do wielkiego, grubego, steka. (...)

ja wolałbym (jako wegetarianin ;)) do steka konkretnego argetynskiego Malbeca lub oczywiscie moje ukochane Carmenere :)

U.



#131 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6269 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 26 sierpień 2015 - 22:46

Na Malbeca zgoda, Carmenere jest za mało "tłuste". Brakuje mu .............. Lubię Carmenere, ale nie do steka. 



#132 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 750 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 26 sierpień 2015 - 23:01

Na Malbeca zgoda, Carmenere jest za mało "tłuste". Brakuje mu .............. Lubię Carmenere, ale nie do steka. 

Oj, gdybyś gdzieś trafił Carmenere z Santa Rita, Gran Riserva najlepiej  to ono jest  baaardzo "tłuste", naprawdę "grube" wino  ! Jak gdzieś dostanę dobry rocznik pomyśle o Tobie - paru już przekonałem :)  

U.


  • bartsiedlce lubi to

#133 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6269 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 27 sierpień 2015 - 09:06

OK, z radością poddam się presji ;)  


  • Marcin Rafalski lubi to

#134 OFFLINE   dawek1

dawek1

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów
  • Lokalizacjakielce
  • Imię:Dawid

Napisano 27 sierpień 2015 - 15:34

Jak ktoś lubi słodkie to polecam Izraelskie King David (niestety obecnie trudno dostępne).

 

 

A dla fanów siarki pamiętam jak kiedyś zobaczyłem wino:

http://www.wiocha.pl...,Sperma-szatana

 

Prawie się popłakałem. :)



#135 OFFLINE   dawidzcm

dawidzcm

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 471 postów
  • Imię:Dawid

Napisano 02 wrzesień 2015 - 17:40

Czy to się Jeszcze do czegoś nadaje? Jakiś kolekcjoner mógłby być tym zainteresowany?

Załączone pliki



#136 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6269 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 02 wrzesień 2015 - 19:29

HI, hi, raczej samobójca  :P



#137 OFFLINE   dawidzcm

dawidzcm

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 471 postów
  • Imię:Dawid

Napisano 02 wrzesień 2015 - 21:03

Czyli pożytku z tego nie będzie? Do kosza? :-)

#138 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 750 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 02 wrzesień 2015 - 21:11

Ja dziś "topię smutki" czymże by innym jak nie carmenere 2014 Canepa Classico. Jak na młode winko i przyzwoitą cenę( 23 PLN PiP) całkiem, całkiem. Oczywiście daleko mu do "tłustych" win o których wspominał Bartek. Do steka bym nie podał ;)  Ale do lekkiego obiadu w sam raz.

U.

3893.jpg


Użytkownik Ugly edytował ten post 02 wrzesień 2015 - 21:11


#139 OFFLINE   sacha

sacha

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 02 wrzesień 2015 - 21:25

Czyli pożytku z tego nie będzie? Do kosza? :-)

Z tego co widzę po etykietach to mają tak po 30 lat lub więcej. Zanim wylejesz spróbuj, otruć się nie otrujesz. A już tego brandy (chyba?) to zupełnie nie wylewaj. Ja jakieś 5-6 lat temu znalazłem "Pliskę" przywiezioną jakoś tak w połowie lat 70 z Bułgarii i 5* jakiś gruziński koniak czyli wtedy już miał swoje lata i u mojej babci przestał 30 lat. Test nie ujawniły żadnych braków :P .

Ale z tego samego okresu miód pitny był nie do użytku :unsure: dużo osadu i jakiś taki byle jaki.



#140 OFFLINE   Marcin Rafalski

Marcin Rafalski

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 750 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 02 wrzesień 2015 - 21:56

Kiedyś piłem trzydziestoletni "Wiśniak na rumie" ! Kto to jeszcze pamięta ? Mimo, że był oryginalnie zakapslowany chyba procenty zeń uleciały... Piło się jak soczek bez skutków ubocznych. Z tym miodem dziwna sprawa. Musiał być trójniak lub lepiej...Dwójniak i tym bardziej półtorak po kilkadziesiąt lat bez szwanku potrafią przeleżeć. I jeszcze się "poprawiają". Może źle przechowywany lub nieszczelny ?

U.