#21 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2010 - 20:54
#22 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2010 - 20:58
Wspomniany wczesniej Lamiglas bedzie OK.
Z Batsona możesz zastanowić się nad modelem HS1021 2,60m 7 do 28 gr - ma bardzo czułą szczytówkę i mocny 20 funtowy dolnik, no i oczywiście jest w 2 kawałkach.
Ja poleciłbym Ci jeszcze Lamiglasa XS 842M 7' czyli 2,15m 7-28gr 10-20 lb. To naprawdę świetny blank, lekki,mocny z bardzo czułą szczytówką, stworzony z myślą o sandaczowaniu ale do Twojego celu też będzie idealny. Na łodke moim zdaniem dł całkowice wystarczy. Blank kosztuje 440 zł - z bardzo przyzwoitym uzbrojeniem zmieścisz się w założonej kwocie.
W Talonie Guzu wspomnaiał już o modelu 74MXF2 - to też dobra propozycja , choć moim zdaniem dwa poprzednie będą miały delikatniejsze szczytówki i do twoich małych przynęt będą ciut lepsze.
Jest jeszcze Composite Developments EXT 7'9 7 do 26 gr 14 lb - moim zdaniem tez by się nadał, mimo 14 lb w opisie tym kijem można naprawdę ostro powalczyć z rybą. Niestety tu ciężko bedzie zmieścić się w cenie z gotową wędką.
Pozdr
#23 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2010 - 21:05
I jeszcze jedno - samo oglądanie i machanie na sucho blankiem dla osoby bez doświadczenia może niewiele powiedzieć w tego typu wędce, przelotki w kijach typu hot-shot mocno zmieniają pracę wędki na ogół. Często warto zaufać rodbuilderowi zwyczajnie w tej kwestii...
Pozdr
#24 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2010 - 21:58
Z Batsona możesz zastanowić się nad modelem HS1021 2,60m 7 do 28 gr - ma bardzo czułą szczytówkę i mocny 20 funtowy dolnik, no i oczywiście jest w 2 kawałkach.
BINGO zgadzm sie też z Danielem że przy takim blanku ważne jest zbrojenie - powinno być lekkie na szczytówce, natomiast na dolniku nie zawadzi solidna przelotka która pozwoli wyciągnąć moc z kija. Zupełnie przy okazji wyjdzie jedna z najbardziej uniwersalnych wędkek jakie znam, nie tylko na szczupaki, ale rowniez na sandacze, do trola... a od biedy tak naprawdę do wszystkiego
bo z hot-shotami jest tak, że każdy ich potrzebuje, nie każdy tylko o tym jeszcze wie idealny wybór na pierwszy kij z pracowni.
#25 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2010 - 23:48
Czego innego nie szukalem bo uwazam znalezienie czegos lepszego za niemozliwe (mysle o wersji IM6+)
Ewentualnie, jak potrzeba troche dluzej, stosuje kij blizniaczy ale 2,6m.
Do tego plecionka 15LB PP, skoro juz ma byc mocno a jednoczesnie na delikatne przynety.
Gumo
#26 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2010 - 13:36
#27 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2010 - 14:17
To sa moje spostrzezenia - wszystko o czym pisze...i rzeczywiscie na Talonie swiat sie nie konczy...jest jeszzce Lamiglas...i nieraz cos szukam w St.Croixie lub Batsonie...
A co do meritum czyli Budowa lekkiego kija na szczupaki to musze stwierdzic, ze ten kij jest lekki ale tylko jesli chodzi o wage...jesli chodzi o wykorzystanie to jest juz waga ciezka (20LB).
Na podobny kij, tyle ze 2,6m zdarzalo mi sie wyjmowac sumy okolo 20kg z lodki.
Jezeli sie przedtem uzywalo kija 15g ze sklepu to bedzie to duzy przeskok.
Szczytoweczka 2mm a dolnik tez ze 2mm ale grubosci scianki.
Gumo
#28 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2010 - 15:03
Używam tylko plecionek 15-20lb tak mi się wydaje bo na funtach to ja się średnio znam. Po polskiemu 0.08-0.01 w granicach 7-9kg.
Warto by było ostatecznie wyjaśnić, z jaką linką zamierza używać Krisu23 swojej lekkiej wędki na duże szczupaki. Trudno mi bowiem wyobrazić sobie, że dotąd do seryjnego spinningu o c.w. 15 g stosował plecionkę 20 lb. Padły też średnice 0,08 – 0,10 (?), które, być może, u naszych dystrybutorów mają opisy 7-9 kg; wynikałoby z tego, że równie dobrze może chodzić o linki w typie PP 8,10 lb.
Dlaczego drążę ten temat? Dla mnie plecionka 15, a jeszcze częściej 20 lb to oczywisty wybór do takiego łowienia. Jednak dla większości wędkarzy, których znam, takie coś to monstrualnie gruby sznur, dobry na jakieś sumy albo dorsze. Jeśli więc Krisu bez reszty zaprzedał duszę skrajnej finezji, i łowi plecionkami cieńszymi, bo bardziej mu współgrają z drobnymi przynętami, może powinien kierować się raczej ku hotshotowatym blankom opisywanym jako 8-17 lb, by wykorzystać przy holu ryby coś więcej niż kawałek cienkiej szczytówki i hamulec kołowrotka?
#29 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2010 - 15:40
Mam takie jeziorko o którym kilka lat temu nie wiedział nikt. Szczupaki brały wtedy dosłownie na wszystko, teraz sytuacja się zmieniła. Duża presja, co prawda ryby dalej są, ale brania tak delikatne, że najlepiej łowi mi się jak na razie na sklepowe 15gr kijki. Do tego czysta woda przejrzystość do 2.5m stąd te cienkie linki. Własnie na to i kilka podobnych łowisk potrzebuję złożyć kijek. Dodatkowo może się on okazać pomocny w łowieniu sandaczy a mieszkam nad zaporówką.
#30 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2010 - 15:59
Na Twoim miejscu poeksperymentowałbym jednak z trochę mocniejszym sznurkiem: piszesz, że trafiają Ci się kabany, nad którymi nie jesteś w stanie zapanować. Choćby kij był nie wiadomo jak mocny - trzeba odpowiedniej linki, która z niego tę moc wydobędzie. Do linek podobnych tym, jakie dotąd stosowałeś, z wymienianych tu blanków najprędzej chyba nadadzą się wspominane wyżej Lamiglasy.
Nie mam na tym polu żadnych osobistych doświadczeń, ale coś czuję, że do Twojego łowienia najtrafniejszym wyborem mógłby być jednak spinning na blanku jednoczęściowym.
#31 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2010 - 16:05
#32 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2010 - 16:09
#33 ONLINE
Napisano 13 styczeń 2010 - 16:30
@Krisu23 Ty roztrzepany. Dzisiaj założyłem gumiaki bez wkładek i dłuuugo zastanawiałem się, czy to nogi mi się skurczyły, czy pianka buta się rozchodziłaStrasznie boję się jednoczęściowego blanku. Roztrzepany jestem jak cholera i jak sobie wyobrażę tego lamiglasa talona czy cokolwiek innego przytrzaśniętego tylnymi drzwiami to już mi się włosy na głowie jeżą
#34 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2010 - 17:50
#35 OFFLINE
Napisano 12 luty 2010 - 17:06
#36 ONLINE
Napisano 12 luty 2010 - 20:18
Ten, to znaczy który? Opisz go proszę, jak odbierzesz, pomlaskasz, pocmokasz i pomachasz już nim na suchoDokładnie za tydzień odbieram ten kijek, już się doczekać nie mogę
#37 OFFLINE
Napisano 14 luty 2010 - 21:14
#38 OFFLINE
Napisano 14 luty 2010 - 23:00
#39 OFFLINE
Napisano 15 luty 2010 - 16:09
Odnośnie Twojego zapytania , ja mam Lamiglasa Certiefeld Pro
2,13 m 2 - skład całość na sic 7-28 g 10-20 lbs.ta wędka ma stosunkową delikatną szczytówkę lecz szybko się ona wzmacnia
i jest tam w dole sporo mocy.3 gramy plus kopyto ca 7 cm
myślę że da radę ,natomiast 5 g sam łowiłem i jest ok ,na opisywane ryby da sobie radę .Porównując do talona ITM MXF2
7-28 g też do 28 g , ten pierwszy zdecydowanie lepiej
spisze sie na stojącej wodzie z glowkami ca 4/5/6 g plus guma ca 7-10 cm. Jesli zdecydujesz się na jednoskład co polecam
z łódki sam mam doświadczenia z ATC III ISJ 663 15 LBS 18 g
łowi mi się super z potonu zarówno szczupaki ca 75 cm jak i większe okonie od 25 cm.Jeśli nie musi to być nowy kij wspomniany Lami jest do sprzedania w dobre ręce...
Pozdrawiam
maciej
#40 OFFLINE
Napisano 22 luty 2010 - 20:57
Łowiłem nim na Brdzie i sprawdził się bardzo dobrze. Najpierw na woblerki i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. Szczytówka pięknie chodzi pod woblerkiem. Firm oczywiście nie wymieniam.
Póżniej znalazłem wielką dziurę tak na oko 2.5m i spróbowałem gumowania. Na szczęście temperatura na plusie więc plecionkę też mogłem założyć dla lepszego oglądu. W moim odczuciu super.
To trochę inna bajka niż wędka ze sklepu za 2stówki. No i zaczep się trafił, wielka gałąź, więc mogłem się przekonać, że trochę mocy w tej delikatnej na pozór wędeczce drzemie.
To tyle wrażeń na początek, bo kropkowanego potwora niestety nie było. Teraz pewnie zacznę zbierać kasę na jeszcze jedną
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank, szczupak
|
Wędkarz nad wodą →
Wieści znad wody →
Szwecja vs Rugia vs ResztaNapisany przez janekmarczyk , 27 mar 2023 szwecja, szkiery, rugia, spinning i 1 więcej |
|
|
|
Wędkarz nad wodą →
Wieści znad wody →
Szczupaki 2023Napisany przez AdamCh , 09 sty 2023 szczupak |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych