Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
728 odpowiedzi w tym temacie

#481 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Każmierski

Napisano 23 marzec 2022 - 07:32

Tak na szybko wkleiłem zdjęcie ze strony Foxsa  , a chodziło mi tylko o ten wyłącznik   ;)  , moja łódka  Foxsa  stoi na działce i nie mogłem zrobić żadnej fotki .  Tak jak mówisz ja akumulator mam w bakiście dziobowej nie przy paliwie , a jak odbierałem łódkę kazałem założyć kratki wetylacyjne  w czasie upałów to jest dopiero parowanie w razie jakieś nieszczelności .  Ale montowanie wyłącznika schowanego to pomyłka 

Użytkownik pawlo29 edytował ten post 23 marzec 2022 - 07:39

#482 OFFLINE   Bartek1989

Bartek1989

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisano 23 marzec 2022 - 17:59

Dam ten normalny hebel z rączką na zewnątrz i tyle. Miałem zasilanie do echo brać ze złącza labor. przy spalinie lecz to kiepski pomysł bo nie mam gdzie bezpiecznika po drodze dać.
Dam chyba hermetyczne gniazdo zapalniczki obok hebla i do tego wtyczkę z bezpiecznikiem do zasilania echo. Zawszę będzie można złodziejkę dać i telefon podładować ;)
Chyba że macie jakieś lepsze sposoby na to?

#483 OFFLINE   adiplo

adiplo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 36 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 21 kwiecień 2022 - 16:10

Sezon tuż tuż więc należało dokończyć instalację. Główne przewody 25mm2 przeciągnięte pomiędzy bakistami.

Po pierwszej próbie i zakleszczeniu musiałem kabel wyciągać wciągarką do łódki. Musiałem zdjąć łódkę, postawić na boku i poszło już łatwo.

W bakiście przedniej wylądował akumulator i podłączona jest wciągarka. W tylnej bakiście podłączony silnik spalinowy.

Hebel bezpośrednio na akumulatorze.

Podstawa już zrobiona. Dalej w planach wyświetlacz napięcia, oświetlenie pokładu, oświetlenie nawigacyjne, wyprowadzenie napięcia pod echosondę.

Załączone pliki

#484 OFFLINE   IntruZ9

IntruZ9

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 486 postów
  • LokalizacjaPCT
  • Imię:intruz

Napisano 24 kwiecień 2022 - 18:19

Panowie pytanko,chce założyć bezpiecznik od silnika(Mercury 40,ładowanie 18a) do ako na rozruchu 70ah,oraz bezpiecznik między 2 akumulatorami połączonymi separatorem(70ah + 80ah) jakich użyć? Jest na to jakiś wzór? Ktoś pomoże?

#485 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 01 maj 2022 - 20:55

odkopię temat bo przez 6 dni miałem okazję testować Victron Orion-Tr Smart 12/24-15 A

2 aku 100Ah spięte na 24V do dziobówki, aku rozruchowy Yuasa 80Ah MarineLine

przez cały ten czas aku do dziobówki nie potrzebowały byc ładowane, Pierwszego dnia nie było uruchomionego ładowania przez Victrona, dzięki temu sprawdziłem ile poszło prądu, i było to 30% pojemności. Dziennie na wodzie 10-12 godzin, łodź 5metrów długa, 2m szeroka z dużą ilością sprzętu i 2 osoby. Alternator wg producenta daje maksymalnie do 15A. Wg aplikacji prąd ładowania oscylował wokół 3-4A podczas używania silnika spalinowego. Silnik w tym czasie zrobił ok 25mth. Ostatniego dnia na koniec pływania akumulatory Lifepo4 wg aplikacji producenta miały 59% pojemności.

wg mnie rozwiązanie sprawdza się, bo nie musiałem ani razu wyjmować dwóch aku do ładowania.

#486 OFFLINE   sol321

sol321

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 778 postów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:S.

Napisano 08 maj 2022 - 09:34

Cześć,
Panowie podpowiecie jak rozwiązać sprawę Aku?
Do tej pory miałem w Łodzi spaline bez rozruchu i ładowania, więc miałem akumulator 100ah lifepo4 do dziobówki i Aku żel 20ah do echo.
Teraz kupiłem Suzuki 30 z rozruchem i trymem więc muszę coś pozmieniać. Jest opcja podpiąć lifepo4 jako rozruchowy ? Gdzies obiło mi się o uszy że jest problem z ładowaniem lifepo4 z silnika, a jakby odłączyć ładowanie?
Chciałem dokupić poprostu kwasiaka do spaliny ale zależy mi na jak najmniejszej wadze zestawu i zastanawiam się czy można to zrobić inaczej?

#487 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 10 maj 2022 - 17:21

Zwylky kwasiak do rozruchu i echa

#488 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 10 maj 2022 - 23:50

Cześć,
Panowie podpowiecie jak rozwiązać sprawę Aku?
Do tej pory miałem w Łodzi spaline bez rozruchu i ładowania, więc miałem akumulator 100ah lifepo4 do dziobówki i Aku żel 20ah do echo.
Teraz kupiłem Suzuki 30 z rozruchem i trymem więc muszę coś pozmieniać. Jest opcja podpiąć lifepo4 jako rozruchowy ? Gdzies obiło mi się o uszy że jest problem z ładowaniem lifepo4 z silnika, a jakby odłączyć ładowanie?
Chciałem dokupić poprostu kwasiaka do spaliny ale zależy mi na jak najmniejszej wadze zestawu i zastanawiam się czy można to zrobić inaczej?

Problemów jest kilka.

1. Lifepo zależy jaki masz BMS. Jest opcja, że przy rozruchu BMS wyłączy aku - wymaga co najmniej przetestowania.

2. Problem z ładowaniem LFP jest taki, że BMS działa zero-jedynkowo. Może się zdarzyć, że odetnie ci baterię w czasie ładowania, co grozi sfajczeniem regulatora napięcia. Możesz ten problem rozwiązać w na dwa sposoby - zainwestować w specjalne zabezpieczenie, co nie jest tanie, albo ładować te 20Ah lub inny kwas równolegle z LFP - ale to może generować zakłócenia z elektryka na echu (zakładam, że z tego powodu masz osobną baterię).

Ja bym poszedł w opcję wywalić 20Ah i wstawić coś większego, zasilająco-rozruchowe do echa i silnika - jak sugeruje kolega wyżej. Coś typu EXIDE Dual 80Ah czy Varta EFB 60Ah, ZAP Energy Plus 60Ah. Od tych 10-13 kilko dodatkowo chyba świat się nie zawali? Miałem taki układ i działało to bezproblemowo. W razie W masz szarpankę.

• Trouter lubi to

#489 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 11 maj 2022 - 12:55

Jak chcesz lekko to 1.9kg ale 299 ojro
https://www.rebel-ce.../product/start/

#490 OFFLINE   pingvinas

pingvinas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 451 postów
  • LokalizacjaSochaczew
  • Imię:Giedrius

Napisano 11 maj 2022 - 13:29

Ja mam od roku coś takiego podłączone.Mam jeden aku lifepo4 100 ah podpięty pod silnik 30 hp i nic  na razie się nie dzieje. BMS przy rozruchu czy podczas ładowanie jeszcze nie razu nie wywalił.

https://skiff.pl/moz...lfp-na-jachcie/

https://battlebornba...12v-alternator/

Użytkownik pingvinas edytował ten post 11 maj 2022 - 13:33

• lukaszkosciukiewicz i Arkadeus lubią to

#491 OFFLINE   IntruZ9

IntruZ9

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 486 postów
  • LokalizacjaPCT

Napisano 25 czerwiec 2022 - 20:26

Panowie pytanie,czy ktoś ma założony separator akuloatora,tak żeby ładować 2 ako ze spaliny?

#492 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 26 czerwiec 2022 - 15:24

Separator nie, mam założonego victrona. Spalina ładuje mi rozruchowy 12v kwasa.gdy ten osiągnie ponad 13v to ładuje aku do dziobowki LIFEPO4 24V (2x 100Ah 12V). Przy normlanyn pluwaniu przez tydzień nie trzeba ładować aku od dziobowki. Sa wersje również do ładowania 12v

#493 OFFLINE   Marcin1991

Marcin1991

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 944 postów
  • Nazwisko:.

Napisano 26 czerwiec 2022 - 15:29

Wuran jaka masz ładowarkę do lifepo4 ?
Masz coś gotowego podłączone ?
  • Lucas 235 lubi to

#494 OFFLINE   marioligi

marioligi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 309 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 czerwiec 2022 - 17:37

BEP Marine 12V - działa na podobnej zasadzie.

#495 OFFLINE   IntruZ9

IntruZ9

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 486 postów
  • LokalizacjaPCT

Napisano 26 czerwiec 2022 - 18:25

Wuran możesz podlinkowac victrona albo dać opis konkretnego modelu?

#496 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 26 czerwiec 2022 - 18:59

Wuran jaka masz ładowarkę do lifepo4 ?
Masz coś gotowego podłączone ?

Victron jest ładowarką i od razu ustawia odpowiednie napięcie dla lifepo4

#497 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 26 czerwiec 2022 - 19:10

Wuran możesz podlinkowac victrona albo dać opis konkretnego modelu?

ma to sterowanie przez BT, ustawia sie napięcia i czas po osiągnięciu jakiego napięcia w aku rozruchowym ma sie włączać

Przy yamaha 50hp, aku kwasowym yuasa marine line 80ah, prąd ładowania jaki idzie na 24V (choć to pewnie ze 29V) nie przekracza 5A zwykle oscyluje koło 2-3A, ale wystarcza aby utrzymać napięcie w aku lifepo4 na poziomie powyżej 50% po tygodniu pływania o ile zacząłem na 100%. normalne wędkarskie pływania, na razie ten Victron ma przepracowane z kilkanaście dni pracy po 10-15h dziennie na każdej z dwóch łodzi. Pływanie po akwenie o powierzchni ok 10km2

Załączone pliki

• Załączony plik  vic.jpg   60,21 KB   16 Ilość pobrań

Użytkownik wuran edytował ten post 26 czerwiec 2022 - 19:11

#498 OFFLINE   2703tomi

2703tomi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 204 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 08 lipiec 2022 - 20:53

Panowie,

czy mógłby ktoś z Was tak bardzo prosto powiedzieć jak podłączyć ten słynny BEP do dwóch akumulatorów. Chciałbym ładowac z silnika dwa akumulatory: startowy i drugi od echo. Owszem znalazłem schemat podłączenia BEP, ale je tego nie rozumiem i sie tego nie wstydzę. Każdy stworzony jest do innych rzeczy :D

Potrzebuję prostych wskazówek np. które przewody podłączyć pod zaciski na BEP, co zrobić z pozostałymi itd. dziękuję bardzo za pomoc oraz cierpliwości wyrozumiałość.

#499 OFFLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2341 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 09 lipiec 2022 - 16:36

W bep masz 3 przyłącza, dwa plusy i jeden minus. Powinny być opisane. Minus z bep podłączasz do minusa pierwszego akumulatora (głównego) plus nr 1 z bep podłączasz do plusa aku głównego. Plus nr 2 z bep podłączasz do plusa akumulatora dodatkowego. Prowadzisz minus z akumulatora głównego do minusa akumulatora dodatkowego.

Źródło prądu, czy to ładowarka czy silnik spalinowy lub oba podłączasz do plusa i minusa akumulatora głównego.

Na plusach obu akumulatorów warto mieć bezpieczniki np. 15A

Tyle.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

#500 OFFLINE   2703tomi

2703tomi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 204 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 10 lipiec 2022 - 09:16

Dziękuję Sławku za pomoc w tej sprawie.

Wygląda zatem na to, że oba akumulatory mają być jakby połączone ze sobą równolegle minus z minusem, a plus poprzez BEP z plusem.

Zgadza się?

Czy ten minusowy kabelek z BEP musi koniecznie być podpięty pod akumulator główny (rozruchowy), pytam ponieważ w miejscu montażu tego BEP łatwiej byłoby mi podpiąć pod minus dodatkowego akumulatora, a skoro minusy obu akumulatorów są połączone, to chyba nie ma większej różnicy? Chyba, że się mylę?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych