Mam kilka starych, ale fajnych kijków. Irytują mnie jednak napisy na blanku (nazwa kija, długość, ciężar wyrzutowy itp.). Jak można pozbyć się tego? czy jest na to jakaś chemia? czy trzeba mechanicznie?
pozdrawiam
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 17 luty 2016 - 21:22
Mam kilka starych, ale fajnych kijków. Irytują mnie jednak napisy na blanku (nazwa kija, długość, ciężar wyrzutowy itp.). Jak można pozbyć się tego? czy jest na to jakaś chemia? czy trzeba mechanicznie?
pozdrawiam
Napisano 17 luty 2016 - 21:28
Miałem podobny "problem", więc skontaktowałem się z jednym z kolegów z działu "rodbuilding", który zajmuje się min. renowacją wędek i już nie mam "problemu". Wahałem się czy inwestować w stare patyki ( jeden ok. 15 lat a drugi ok. 5 lat ), ale zdecydowałem się na gruntowną renowację z wymianą dolników, przelotek i lakierowaniem i jestem bardzo zadowolony. Polecam
Napisano 17 luty 2016 - 21:32
Niestety jestem jeszcze biednym studentem i nie stać mnie jeszcze na korzystanie z fachowej pomocy może zna ktoś jakiś domowy sposób?
Napisano 17 luty 2016 - 21:39
Przerabiałem temat prostym domowym sposobem.... papier ścierny, najpierw 1000 później drobniej np. 1500 lub 2000.
Cierpliwości trzeba i czasu, ważne żeby nie naruszyć struktury blanku, jak "dostaniesz" się do opisu (zacznie się zmazywać) wtedy zachowuj się ostrożnie i szoruj drobiazgiem.
Napisano 17 luty 2016 - 22:12
No i super jutro przetestuję na jakimś złamanym dolniku i dam znać jak efekty jak mi się spodoba to pozmazuje też z innych gruntówek, spławikówek itd.
Dzięki Tomek!
Napisano 17 luty 2016 - 23:00
Opis wędki to często naklejka umieszczona pod grubą warstwą lakieru. Usuwa się ją stosunkowo łatwo ale później miejsce ingerencji trzeba zamaskować np. omotką i lakierem.
Napisano 17 luty 2016 - 23:08
tylko nie zapomnij przed usunieciem lakieru podgrzac go suszarką do wlosów np. Dużo Łatwiej wtedy go usuniesz ... NIe zapalniczką , bo chwila nie uwagi i spieprzysz blank ...
Pzdr
Napisano 18 luty 2016 - 10:39
I jak juz skonczysz, to pochwal sie efektami.
Napisano 18 luty 2016 - 11:02
Napisano 18 luty 2016 - 11:29
Spejson. Zapalniczki już kiedyś używałem do ściągnięcia zgniecionej przelotki w okoniowej wklejce... Nie muszę chyba pisać z jakim efektem? ;D
Domyslam się ,ale i ja kiedyś używalem zapalniczki - jesli zrobisz to ostroznie i trzymasz palucha nad blankiem (tak żeby nie parzyło ) to też się uda. Suszarką jest po prostu bezpieczniej
Powodzenia
Napisano 11 marzec 2016 - 23:20
Napisano 07 kwiecień 2016 - 20:43
Temat ponownie zawitał w mojej głowie po ogłoszeniu znalezionym na giełdzie i reakcji ( potencjalnych ) nabywców.
Czy po takim "zabiegu" nie pozostają swego rodzaju ślady ?
Czy każdy blank reaguje podobnie ?
Jak ewentualnie "zamaskować" miejsce po takim "zabiegu"
Chętnie poczytam i dowiem się od bardziej doświadczonych kolegów w tej materii.
Pozdrawiam
Mariusz
Napisano 07 kwiecień 2016 - 20:48
Mnie się spodobał pomysł z taśmą izolacyjną
Każdy napis można zdjąć co za problem? To jak oskrobać kij z kory, jak zdejmiesz z lakierem to można położyć nowy lakier, zrobić wyplatankę, omotki i inne cuda wianki. Dużej technologii przy tym nie ma, chociaż temat można rozwijać...
Napisano 07 kwiecień 2016 - 21:11
Napisano 07 kwiecień 2016 - 21:13
Taśma to ostateczność
Można tak jak piszesz wrzucić wyplatankę,ale co w sytuacji jak ktoś nie chce ?
Jeżeli ktoś chce zostawić burgund na Talonie,albo błękit na Rapidzie to co wtedy ?
Napisano 07 kwiecień 2016 - 22:55
Napisano 08 kwiecień 2016 - 06:19
Napisano 08 kwiecień 2016 - 08:25
Napisano 21 luty 2020 - 11:24
Napisano 25 luty 2020 - 15:33
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych