na bolenia nie chodzę, ale parę przyłowów miałem
Warta, Poznań i okolice
#201 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2020 - 18:15
#202 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2020 - 20:58
#203 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2020 - 21:04
Klenie, klenie, klenie... Jeden szczupak. Bolenia brak. Rybki trzeba wychodzić obserwując uważnie wodę. Są odcinki jałowe.
I pytanie gdzie te bolenie... A kiedyś tak fajnie waliły 😩
- Maciek Rożniata lubi to
#204 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2020 - 22:52
#205 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2020 - 18:54
Podobno fajne okonie można łowić ?
I gdzie na sandacza w okolicach poznania można wyskoczyć po za Warta ?
#206 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2020 - 11:37
Panowie jakie wnioski/wyniki co do tej połowy sezonu na Warcie ?
Wróciłem do łowienia po 3-4 latach przerwy i jestem zaskoczony, na minus oczywiście. Boleń z "mojego" odcinka praktycznie zniknął, sporadyczne ataki- gdzie parę sezonów temu woda się gotowała, łowię ryby maks 50cm. Miejscowy spec mówi to samo, łowiąc 60-100 boleni w sezonie w tym ma ledwo 20.
Co cieszy to nagłe pojawienie się sandacza, osobniki nie duże ale biorą coraz śmielej i coraz więcej. Szczupaka jak nie było tak nie ma - 3 pistolety od maja.
Myślę sobie czy to nie zasługa niskiej wody czy ki czort ale o przyzwoitą rybę ciężko.
Z chęcią posłucham Waszych opinii bo może robię coś źle albo czas się przenieść na inny odcinek.
- Maciek Rożniata i norbertz lubią to
#207 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2020 - 12:26
#208 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2020 - 18:14
@tofik kope lat ! Co tam jak tam, jak ryby ? Dawaj opowiadaj !
#209 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2020 - 19:34
#210 OFFLINE
Napisano 17 wrzesień 2020 - 16:21
Panowie, ja to jestem świeży wędkarz jeśli chodzi o Warte w Poznaniu, więc można by kiedyś ogarnąć wspólne wędkowanie ?
#211 OFFLINE
Napisano 21 wrzesień 2020 - 10:10
Panowie jakie wnioski/wyniki co do tej połowy sezonu na Warcie ?
Wróciłem do łowienia po 3-4 latach przerwy i jestem zaskoczony, na minus oczywiście. Boleń z "mojego" odcinka praktycznie zniknął, sporadyczne ataki- gdzie parę sezonów temu woda się gotowała, łowię ryby maks 50cm. Miejscowy spec mówi to samo, łowiąc 60-100 boleni w sezonie w tym ma ledwo 20.
Co cieszy to nagłe pojawienie się sandacza, osobniki nie duże ale biorą coraz śmielej i coraz więcej. Szczupaka jak nie było tak nie ma - 3 pistolety od maja.
Myślę sobie czy to nie zasługa niskiej wody czy ki czort ale o przyzwoitą rybę ciężko.
Z chęcią posłucham Waszych opinii bo może robię coś źle albo czas się przenieść na inny odcinek.
Brak szczupaka spowodowany jest bardzo niskim stanem wody na wiosnę - aby tarło było dobre i udane woda musi zalać wszystkie strumyki i rzeczki wpadające do Warty, trawę, trzciny gdzie on składa ikrę. Jak jest za mało wody, to szczupak nie ma gdzie się wytrzeć. Dlatego jest go bardzo mało. Sandacz składa ikrę na dnie, stąd nie jest tak wrażliwy na brak wody. Dlatego sandacza jest w chwili obecnej więcej. To tak z moich obserwacji.
#212 OFFLINE
Napisano 21 wrzesień 2020 - 13:13
Ja bym powiedział że go nasypali do Warty a nie się wytarł.
- tofik, Krzysiek Rogalski i Kupisz lubią to
#213 OFFLINE
Napisano 21 wrzesień 2020 - 13:40
#214 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2020 - 06:29
Brak szczupaka spowodowany jest bardzo niskim stanem wody na wiosnę - aby tarło było dobre i udane woda musi zalać wszystkie strumyki i rzeczki wpadające do Warty, trawę, trzciny gdzie on składa ikrę. Jak jest za mało wody, to szczupak nie ma gdzie się wytrzeć. Dlatego jest go bardzo mało. Sandacz składa ikrę na dnie, stąd nie jest tak wrażliwy na brak wody. Dlatego sandacza jest w chwili obecnej więcej. To tak z moich obserwacji.
To jedna rzecz, druga to to że wszystko w wielkości konsumpcyjnej dostaje w łeb, a mały i średni szczupak w takiej rzece jak Warta na żywca jest dość łatwy do złowienia- to i nie ma potomstwa.
Co do sandacza zgodzę się z kolegami powyżej, wszystkie jakie złowiłem tego roku w obrębie 2km były jak spod sztancy- identyczne.
#215 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2020 - 08:07
To jedna rzecz, druga to to że wszystko w wielkości konsumpcyjnej dostaje w łeb, a mały i średni szczupak w takiej rzece jak Warta na żywca jest dość łatwy do złowienia- to i nie ma potomstwa.
Co do sandacza zgodzę się z kolegami powyżej, wszystkie jakie złowiłem tego roku w obrębie 2km były jak spod sztancy- identyczne.
Ja się z wami zgodzę, że dosypali. I dobrze, że dosypują. Ale druga sprawa, to chciałem zwrócić uwagę na niski stan wody i różnicę w rozmnażaniu jednego i drugiego gatunku.
Dobrych parę lat temu, jak były te powodzie, to pełno było malutkich szczupaczków na płytkiej wodzie, które uciekały jak się podchodziło do wody. No ale wtedy było więcej wody.
Ja na odcinku, na którym kiedyś regularnie łowiłem szczupaki, od 3 lat nie złowiłem ani jednego. ;-(
#216 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2020 - 14:09
przypomnijcie sobie jak wyglądała Warta przed ekspansja bobra , pełno było wiklin przy wodzie , drzew , ryba miała się gdzie schronić, teraz już tego niema , brzegi są ogołocone
#217 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2020 - 14:46
#218 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2020 - 15:35
brak wody , to nie tylko susza ,ale i dyrektywa ptasia na Jeziorsku , lepiej dla ryb już nie będzie
http://ine.eko.org.p...eas.php?rek=435
#219 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2020 - 20:31
- malinabar lubi to
#220 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2020 - 22:51
Dobrze ze wrocil normalny okres ochronny sandacza. Natomiast boli brak mozliwosci wspolnego lowienia z dzieciakami na spinning :/ I nie widze powodu dlaczego ...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych