Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jaka ładowarka?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
912 odpowiedzi w tym temacie

#741 OFFLINE   TomekTomek11112

TomekTomek11112

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 postów

Napisano 14 marzec 2020 - 20:35

Nie wiem jakie, chyba tak to się nazywa, ma IP.
Z rana i wieczorem na wodzie jest dużo wilgoci. Może jej zaszkodzić. Ja bym nie ryzykował.

#742 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 14 marzec 2020 - 21:33

sa tez ladowarki o wysokim IP- hemreyuczne , takie niebieskie tylko niepamietam firmy... jednak ich cena jest spora... jak znajde to wstawie

#743 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 14 marzec 2020 - 23:12

Tak wiem,że IP tyko karton z papierami gdzieś wyleciał w kosmos a w sieci też IP jej znaleźć nie mogę . Macie jakieś patenty ładowania aku na świeżym powietrzu w nocy przy dużej wilgotnośći ?

#744 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 14 marzec 2020 - 23:37

Victron energy, przypomniałem sobie :)

#745 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 15 marzec 2020 - 00:20

Victron energy, przypomniałem sobie :)

Wrzuciłem do sieci i 15A kosztuje siedem i pół stówy :( Słabo bo nie dość  że jestem pod kreską to jeszcze w pierwszej kolejności na windę chciałbym wyskrobać a ładowarki w domu dwie .. Patent patent potrzebny ...

Użytkownik sero1975 edytował ten post 15 marzec 2020 - 00:28

#746 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 15 marzec 2020 - 11:41

@sero1975 jeśli coś nie jest na zewnątrz przeznaczone , to patenty.moga okazać się zgubne. Jesli uszczelnisz ,.może się okazać iż ciepło nie ma gdzie uciekać i będzie się grzlao... nie uszczelnisz dobrze , to wilgoć swoje zrobi. Koło się zamyka. Albo ryzykujesz , albo płacisz:) A na patencie , to sprzedaj te 2szt dołóż parę zł i już koszty spadną

Użytkownik siarq edytował ten post 15 marzec 2020 - 11:44

• TomekTomek11112 lubi to

#747 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 15 marzec 2020 - 20:43

@sero1975 jeśli coś nie jest na zewnątrz przeznaczone , to patenty.moga okazać się zgubne. Jesli uszczelnisz ,.może się okazać iż ciepło nie ma gdzie uciekać i będzie się grzlao... nie uszczelnisz dobrze , to wilgoć swoje zrobi. Koło się zamyka. Albo ryzykujesz , albo płacisz:) A na patencie , to sprzedaj te 2szt dołóż parę zł i już koszty spadną

Myślałem ,myślałem i już  się nie łudzę . Zwłaszcza że schumacher ma wiatrak i wydziela dużo ciepła . Jakąś kompaktową bez wiatraka jeszcze by można w prosty sposób zabudować ale nie tą .

Już wiem co chcę na urodziny ;) :D :D

#748 OFFLINE   Stołczynianin

Stołczynianin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 405 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Robert

Napisano 16 marzec 2020 - 11:30

Wilgoć ranna i wieczorna pochodzi zazwyczaj z kondensacji z powietrza, więc opad jest pionowy z góry. Na to wystarczy przykryć prostownik czapką z silnika spalinowego, który posiada górny wylot powietrza z separatorem wody - czyli w zasadzie każdy. Musi być też dolot powietrza po bokach, więc czapka musi być uniesiona. Może być na jakichś klockach. Jeśli prostownik ma stać w łódce to powinien być uniesiony na czymś izolującym, bo może spaść deszcz i zebrać się w łodzi. Dobrze jest nieco ograniczyć prąd maksymalny by zmniejszyć ilość ciepła - każde okrycie utrudnia chłodzenie.

No i taka ogólna zasada dla urządzeń elektronicznych, jeśli jest wychłodzone to trzeba je przed włączeniem ogrzać by nie nastąpiła kondensacja wody na jego elementach (niezależnie od kategorii IP).

A jak ktoś ma ochotę mieć takie oryginalnie zabezpieczone to czemu nie, nikt bogatemu nie zabroni zakupu nowego.

#749 ONLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4926 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 16 marzec 2020 - 12:14

Kolego Stołczynianin, co do ogrzewania elektroniki, to trzeba to zrobić po wniesieniu z otoczenia zimnego do ciepłego. Jeżeli jest to elektronika szczelna, to można sobie to na pewno darować, bo nie ma co skondensować - brak wymiany powietrza w obudowie = brak kondensacji.

#750 OFFLINE   Stołczynianin

Stołczynianin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 405 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Robert

Napisano 16 marzec 2020 - 16:33

Pewności mieć nie można, ale zgadzam się że ryzyko jest niewielkie.

Swego czasu naprawiałem przetwornice wożone pod podwoziem tramwajów. Obudowa doskonale rozwiązywała konflikt między szczelnością a chłodzeniem.

Miała dwie sekcje - jedną czystą i szczelną w której były płyty z elektroniką, zamkniętą po bokach pokrywami z radiatorami na których chłodziły się diody i tyrystory, a drugą sekcją na transformator i filtry, która była wentylowana,  zawsze brudna, ale z podwójną izolacją i dodatkowo usztywnioną żywicą.

#751 OFFLINE   eljotnes

eljotnes

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 24 marzec 2020 - 14:30

a co sadzicie o POWERMAT PM-PM-50B https://allegro.pl/o...-24v-8605730581

#752 OFFLINE   pasja400

pasja400

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • Lokalizacja3city

Napisano 06 kwiecień 2020 - 09:32

to ja z drugiej strony. Niestety mam już ładowarkę C-tek 5.0

Aktualnie szukam akumulatora (do silnika 34 Lbs)

w planach był kwasowy 100 Ah, jednak teraz już wiem, że z C-tekiem będzie  wiecznie niedoładowany (brak gęstości elektrolitu)

Co robić?

Kupić 70-80Ah AGM zamiast planowanego 100Ah kwas?

AGM powinien ten C-tek ładować do końca?

#753 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Ja_to_ja

Napisano 06 kwiecień 2020 - 09:50

A dlaczego 100Ah ma być niedoładowany? To tylko kwestia czasu ładowania.

Jeżeli zaś tego czasu będzie u Ciebie mało, to kup ładowarkę o większej mocy. 

https://allegro.pl/o...421a14291fbf951

Użytkownik Janusszr edytował ten post 06 kwiecień 2020 - 09:59

• pasja400 lubi to

#754 OFFLINE   pasja400

pasja400

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • Lokalizacja3city

Napisano 06 kwiecień 2020 - 10:36

Automaty nie robia dobrej gestosci elektrolitu w aku kwasowych, nawet jak na tydzien podlaczysz. Wiec i
tak nie bede mial do dyspozycji 100 Ah
Używasz podlinkowanej ładowarki?

Użytkownik pasja400 edytował ten post 06 kwiecień 2020 - 10:37

#755 OFFLINE   Sławomir

Sławomir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 358 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Sławomir

Napisano 06 kwiecień 2020 - 19:45

A dlaczego 100Ah ma być niedoładowany? To tylko kwestia czasu ładowania.

Jeżeli zaś tego czasu będzie u Ciebie mało, to kup ładowarkę o większej mocy. 

https://allegro.pl/o...421a14291fbf951

Kwestia czasu powiadasz , z tego co mi wiadomo to jest lepsze wolne i dłuższe ładowanie jak szybkie .

Pasja 400 , osobiście odpuściłbym sobie kwasiaka , miałem kope lat temu kwasa dośc sporego i po jakiś trzech sezonach sostał skasowany . Następny był żel 80tka  ,używałem go jakieś osiem lat i w zeszłym roku dałem go kumplowi który jest z niego zadowolony . Fakt , wiadomo że on już długo nie pociągnie ale przy takim pływaniu jak pływa kumpel to mu jeszcze posłuży trochę . Kup sobie jakąś żelówkę 80tkę a będziesz pan zadowolony

#756 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki

Napisano 06 kwiecień 2020 - 20:55

Automaty nie robia dobrej gestosci elektrolitu w aku kwasowych, nawet jak na tydzien podlaczysz. Wiec i
tak nie bede mial do dyspozycji 100 Ah
Używasz podlinkowanej ładowarki?

Skąd Ty masz tą wiedzę?

#757 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 06 kwiecień 2020 - 21:34

Pewnie z Internetu:) może i ładowarki z Lidla za 50zl są kiepskiej jakości, Ale Ctek,drcharger Itp. To chyba wiedzą co robią...
  • SID lubi to

#758 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki

Napisano 07 kwiecień 2020 - 16:44

Kwasu H2SO4 nalać takiego pod 100% stężenia, to pudełko od ładowarki zrobi gęstość :)

Miałem w swoim dość długim życiu prostowników, ładowarek tyle co Icek czapków. Jedyny problem w tych starszego typu, to to że trzeba było pilnować, aby nie zrobić z akumulatora sopla. Czyli pilnować, aby napięcie ładowania nie przekroczyło wartości 15V. Gęstości elektrolitu nie uzyskamy przy padniętym akumulatorze i wtedy, gdy gęstość wyjściowa elektrolitu jest zbyt mała oraz wtedy, gdy prąd samorozładowania akumulatora będzie większy niż prąd ładowania.

#759 OFFLINE   pasja400

pasja400

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • Lokalizacja3city

Napisano 07 kwiecień 2020 - 17:21

Skąd Ty masz tą wiedzę?

z tego wątku miedzy innymi. Kupując kwasowy po 3 latach padnie zasiarczony i takim c-tekiem to mogę doładować ale NIE naładować.

szukam akumulatora a nie  ładowarki więc pytanie jest co będzie lepsze pod tą ładowarkę (C-tek 5A): kwas głębokiego czy agm?

Użytkownik pasja400 edytował ten post 07 kwiecień 2020 - 17:23

#760 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 07 kwiecień 2020 - 17:50

wpierw zacznij od pieniedzy jakie chcesz przeznaczyc na ten kwas... bo akumulator kwasowy trakcyjny , ktory faktycznie nim jest i sluzy lata to kosztuje grube $. wynalazki po 600 czy 800zl zazwyczaj koncza kariere po 2 latach przy eksploatowaniu pradem c2 /c3... Na naklejkach mozna napisac wszytsko, a rzeczywistosc sie rozni od marketingu. sprawdz sobie ceny nowych 100ah trakcyjnych SIAP, PANASONIC, EUropower . W firmowych akumualtorach sa rozwiazania dedykowane pod zastosowanie - rozne serie , pelne ch-ki . W gniotach jest mase opisow deep cycle , ultra trakcyjny, mega, hiper,jedyny i wogole cudowny...chcesz tanio to kup tanio i zmieniaj co dwa lata,  Ale zanim kupisz jakikolwiek to sprawdz do czego on sie nadaje, jakie prady ma rozladowania. Aby tani kwas dluzej polsuzyl , to niestety trzeba to przy pradach 50A nadrabiac znaczna pojemnoscia, np 150Ah czy 200Ah , a nie 100Ah i prad rozladowania 50A ,a po sezonie czy 2 zale , ze zdechlo czy  ladowaraka do dupy. Ilu z 10 uzytkownikow kwasa dzis sprawdza gestosc , 1?...

• Jozi lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych