https://customblades.eu/?257,dzik
Okładziny to dąb, który przelezał w wodzie kilkadziesiąt lat. Nie jest do końca czarny, ale twardy jak diabli!
Teraz robię drugiego dzika, ale z brzozy karelskiej .
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 07 styczeń 2020 - 08:21
https://customblades.eu/?257,dzik
Okładziny to dąb, który przelezał w wodzie kilkadziesiąt lat. Nie jest do końca czarny, ale twardy jak diabli!
Teraz robię drugiego dzika, ale z brzozy karelskiej .
Napisano 07 styczeń 2020 - 08:30
Mogliby w Customblades zacząć robić coś z nierdzewki. Sporo fajnych ostrzy ale wszystko ze stali węglowej.
Użytkownik Pluszszcz edytował ten post 07 styczeń 2020 - 09:01
Napisano 07 styczeń 2020 - 18:53
Mogliby w Customblades zacząć robić coś z nierdzewki. Sporo fajnych ostrzy ale wszystko ze stali węglowej.
NIe jest tak źle . Wystarczy wytrzeć po "mokrej robocie" i zero problemów. Zawsze można też popracować ciut drobnym papierem ściernym i po kłopocie. Lub spatynować kwaskiem i rudej nie widać .
Za to długo trzyma ostrość i nie szkoda, gdy zginie w lesie!
Taki kształt głowni z pewnością wpływa na dużą użyteczność ale wygląd mnie się kojarzy z typowym kuchenniakiem
Jak sama nazwa wskazuje, ma służyć do celów myśliwskich, czyli dobrze ciąć mięso. Ja go używam na grzybobraniach. Do survivalu są inne głownie.
Napisano 07 styczeń 2020 - 21:50
Z tego co wiem to jednoosobowa firma. :-)
Na stronie masz zakładkę "Noże na zamówienie" a w niej "Skonfiguruj nóż" , do wyboru jest raczej mało chętna do rdzewienia K110 i nierdzewna N690. Zdarzają się od niego też noże z innych stali, ale to musiałbyś się osobiście skontaktować. Podejrzewam, że może wyjść kwestia hartowania, stale różnie się hartuje, niektóre potrzebują specjalnych warunków, no i możliwe, że akurat do danej stali nie będzie miał dopracowanej metodyki, czy sprzętu/warunków.
Napisano 07 styczeń 2020 - 21:56
Te bardziej wyjebolitowe, rzadko który PCK majster hartuje w swoim piecu.Z tego co wiem to jednoosobowa firma. :-)
Na stronie masz zakładkę "Noże na zamówienie" a w niej "Skonfiguruj nóż" , do wyboru jest raczej mało chętna do rdzewienia K110 i nierdzewna N690. Zdarzają się od niego też noże z innych stali, ale to musiałbyś się osobiście skontaktować. Podejrzewam, że może wyjść kwestia hartowania, stale różnie się hartuje, niektóre potrzebują specjalnych warunków, no i możliwe, że akurat do danej stali nie będzie miał dopracowanej metodyki, czy sprzętu/warunków.
Napisano 07 styczeń 2020 - 23:30
Możliwe, że firma jednoosobowa, ale gdzieś tam napisane zapraszamy, wiec napisałem tak wieloosobowo :-)
Domyślam się też, że noże ze stali węglowych są jak by bardziej koszerne dla nożowytwórców i stąd to ograniczenie. Obróbka cieplna bardziej popularnych stali nierdzewnych chyba nie jest jakąś tajemną magią, ale może się mylę i przy tej mnogości różnych blanków stanowi pewien problem.
Może kiedyś polskie blanki z dobrej nierdzewnej stali powstaną to wtedy spróbuję. Węglówki mnie za bardzo nie pociągają bo zdarza się, że zapominam o nożu i wtedy coś mogłoby go zjeść :-)
Użytkownik Pluszszcz edytował ten post 07 styczeń 2020 - 23:59
Napisano 09 styczeń 2020 - 13:04
Napisano 09 styczeń 2020 - 20:25
https://polishcustom...hter-micho.html
https://www.youtube....h?v=fvbhnU3Jkc8
https://www.youtube....eature=emb_logo
Napisano 09 styczeń 2020 - 20:34
Cięcie krzaczorów, grzebanie w ognisku i otwieranie puszek takim nożem to musi coś.
Napisano 09 styczeń 2020 - 20:36
Cięcie krzaczorów, grzebanie w ognisku i otwieranie puszek takim nożem to musi coś.
I walenie gałęzią w tą rękojeść ze skamieniałego kła morsa...
Napisano 09 styczeń 2020 - 20:39
Napisano 09 styczeń 2020 - 20:44
Nie rozumiem tego fenomenu PCK.
A co to PCK?
Napisano 09 styczeń 2020 - 21:36
Napisano 09 styczeń 2020 - 22:04
Ja rozumiem, do momentu kiedy jest to przedmiot użytkowy. Później kiedy staje się to sztuką użytkową, to już tylko podziwiam wykonanie i absolutny brak zastosowania. Ale ja tam prosty chłop jestem.
Napisano 09 styczeń 2020 - 22:09
Dlatego nóż musi być użytkowy, bez względu na swoje cechy.... które mi się osobiście nie podobają. Pewnie dlatego, że ich nie potrzebuję. Ehhhh.Ja rozumiem, do momentu kiedy jest to przedmiot użytkowy. Później kiedy staje się to sztuką użytkową, to już tylko podziwiam wykonanie i absolutny brak zastosowania. Ale ja tam prosty chłop jestem.
Napisano 10 styczeń 2020 - 09:14
Ja rozumiem, do momentu kiedy jest to przedmiot użytkowy. Później kiedy staje się to sztuką użytkową, to już tylko podziwiam wykonanie i absolutny brak zastosowania. Ale ja tam prosty chłop jestem.
Podejrzewam, że te noże są użytkowe, w takim sensie, że z pewnością jakość wykonania i zastosowane materiały są zapewne na wysokim poziomie. Niemniej nie wyobrażam sobie użycia takiego dzieła do czegoś poza nie wiem... rytualnym coup de grace po upolowaniu czegoś.
Napisano 10 styczeń 2020 - 13:56
Napisano 10 styczeń 2020 - 20:25
Ja ostatnio śmigam z takim małym nożykiem EDC i na potrzeby codziennego użytku jest super
Waży 85 g, zarówno w ręce jak i w kieszeni go nie czuć.
Jeśli ktoś potrzebuje do codziennego, normalnego użytku to w 100% polecam.
Napisano 10 styczeń 2020 - 20:34
Użytkownik count_martin3z edytował ten post 10 styczeń 2020 - 20:35
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych