Spider,
Ja na blaszki nie łowię, ale numery 0-1 ogarnie bez problemu nawet w górskiej rzece ze znacznym uciągiem, bo bawiłem się nim także z kleniami na Popradzie, bynajmniej nie ze smużakami. Tego boniciaka 2,5cm ogarnie bez problemu, do smużaków sprawdzi się znakomicie, z większym boniciakiem też sobie poradzi, ale komfort łowienia już będziesz miał mniejszy. Ja jestem zakochany w malutkich wobkach z tzw. jajem - ich waga to 1,2-1,6 grama o dość żywej pracy. Przy żyłce 0,14 poślesz już takiego 1,5 gramowego malucha na 15-20 metrów. Pamiętaj, że to dość szybki kij i nie warto go spowalniać. Pisali to już inni i trzeba go delikatnie ubrać, czyli w grę wchodzą minimy Pacific Bay srebrne lub te ciemne powlekane tytanem, dobrym rozwiązaniem powinien też być system KR Fuji, które będą minimalnie cięższe (taki mam w swoim). Absolutnie odpadają alconity, bo zgasisz pracę wędki. Zresztą na tutejszym forum jest mnóstwo znakomitych rodbuiderów z ogromną wiedzą i na pewno Ci doradzą co i jak. To delikatniutki kijek, powinien być idealnie wyważony. Ja swojego składałem w FC w Warszawie, ale we Wrocławiu masz bardzo dobrego rodbuildera - Sergiusza Kasprzyka z Fishing Rod i ta pracownia składa Batsony jak najbardziej. Pamiętaj, że ten Batson to wędka stricte kleniowo-jaziowa, dość specjalistyczna i selektywna. Część osób uważa ją za zbyt sztywnawą, ale to naprawdę parabolic z przewagą akcji fast. Według mnie nie brakuję jej miękkości do jazia a będzie jeszcze lepsza do klenia. Trzeba do niej dobierać z głową przynęty. Parę osób polecało tu Ci Blaasa XF 966-2. Znakomity blank, z przykrością stwierdzam, ale lepszy od mojego Batsona i na pewno wart rozważenia. Troszkę sztywniejszy niż Batson, ale z delikatną szczytówką i pięknym progresywnym ugięciem - po prostu jaziowo-kleniowa szpada. Fantastycznie się też ładuje w dolnym c.w. Zanim zamówisz powinieneś te kije, albo przynajmniej same blanki obejrzeć na żywo w pracowni.
Wielkie dzięki za wyczerpującą, pomocną opinię !
Co miałeś na myśli - ,,Pamiętaj, że ten Batson to wędka stricte kleniowo-jaziowa, dość specjalistyczna i selektywna,,
oraz tutaj - ,,Trzeba do niej dobierać z głową przynęty.,,?
,,Pamiętaj, że ten Batson to wędka stricte kleniowo-jaziowa, dość specjalistyczna i selektywna,, - masz na myśli, że wyłącznie pod klenie i jazie, właśnie takiej szukam , specyficzna i selektywna tz. , jaka: poradzi sobie z kleniem i jaziem 40+cm i większym, jakie największe ryby jeżeli chodzi o wymiar i masę na nią wyholowałeś, oraz czy z przyłowem daje rade tj. boleń ???
,,Trzeba do niej dobierać z głową przynęty.,, - tak jak mówiłem blaszki obrotowe 0 -1 oraz woblerki od dajmy 1,5 cm - 2,5 cm - 3,5 cm max , natomiast wagowo przynęty od 1,5 g - 3,5 g - 4,5 g max ... Da radę obsłużyć bez problemowo ???
Jak można spytać jaki kręcioł masz podpięty do tego BATSONA oraz rozmiar, aby go dobrze wyważyć - ( takie shimano twin power 2500 waga : 260 gram ) będzie okey?
Jeszcze raz Seb wielkie dzięki ! Pozdrawiam !
Użytkownik Spider1987 edytował ten post 10 grudzień 2014 - 01:13