Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędka na klenie - jazie, jaki blank wybrać?

jaź kleń

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
939 odpowiedzi w tym temacie

#921 OFFLINE   Voiteh

Voiteh

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 788 postów
  • LokalizacjaTarnów
  • Imię:Wojtek

Napisano 19 lipiec 2021 - 16:06

Mam prośbę :)

Czy ktoś miał może w ręku SLF9610-2N i jednocześnie Batsona xst1142f i może napisać jak bardzo są podobne lub jak bardzo różne:)

Dziś właśnie połamałem Batsona (głupota własna) i zastanawiam się czy inwestować w nowy szczyt czy może pokusić się o nowy kij.

Dzięki!

Batsona nie miałem, ale już kilka kiji z pracowni pod klenia/jazia przerzuciłem od Blaasa, Phenixa, na Lamiglasie kończąc, ale następnym napewno będzie SLF :) kilka chłopaków z forum ma i sobie chwalą, nie wiem czy na chwilę obecną znajdziesz coś lepszego :)

Użytkownik Voiteh edytował ten post 19 lipiec 2021 - 16:21

#922 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Przemek

Napisano 19 lipiec 2021 - 17:28

Batsona nie miałem, ale już kilka kiji z pracowni pod klenia/jazia przerzuciłem od Blaasa, Phenixa, na Lamiglasie kończąc, ale następnym napewno będzie SLF :) kilka chłopaków z forum ma i sobie chwalą, nie wiem czy na chwilę obecną znajdziesz coś lepszego :)

SLS9010-2N  mniam :)

• Voiteh lubi to

#923 OFFLINE   Voiteh

Voiteh

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 788 postów
  • LokalizacjaTarnów
  • Imię:Wojtek

Napisano 19 lipiec 2021 - 17:35

Ajj miałem na myśli SLS a napisałem SLF  :doh:

• nyny lubi to

#924 ONLINE   drakmen

drakmen

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 362 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Bartek

Napisano 20 lipiec 2021 - 08:12

[quote name="MatB" post="2933244" timestamp="1626700557"]

Mam prośbę:)
Czy ktoś miał może w ręku SLF9610-2N i jednocześnie Batsona xst1142f i może napisać jak bardzo są podobne lub jak bardzo różne:)
Dziś właśnie połamałem Batsona (głupota własna) i zastanawiam się czy inwestować w nowy szczyt czy może pokusić się o nowy kij.

Nie chcę Ci nic narzucać, ale jakbyś chciał zmienić kij, to jak koledzy wyżej piszą poszedł bym w SLS(o SLF nic nie wiem). W porównaniu do xst, sls jest nieco szybszy, ma jeszcze głębsze ugięcie. O ile w xst czuć trochę mocy w dolniku, to sls jest jakby "bez dolnika", z tym, że jest to zaleta, a nie wada, bo ryby na sls po zacięciu "głupieją" i same wjeżdżają do podbieraka-hol jest niesamowicie szybki, łatwy i "bazstresowy" dla ryby. Nie wiem jak to określić, ale jak weźmiesz kij do ręki, trochę pouginasz i pomachasz, to masz wrażenie, że tym nic się nie da wyciągnąć, że za bardzo ustępliwy-mimo, że jest naprawdę szybki, ale jak trochę połowisz i jakąś rybkę większą wycholujesz, to zmieniasz od razu zdanie.
To samo z mocą. Opisana jest 10lb(np. SLS9610 2N), ale masz wrażenie, że to takie 8lb, z tym, że dużo szybciej wycholujesz rybę niz batsonem xst 10 lb.
Na pewno też jeszcze lepiej niż baton będzie trzymać rybę(szczególnie dotyczy jazi), przy batonie jest super, a tu jest superhiper 🙂.
Balans, dużo lepszy-możesz zrobić krótszy dolnik, żeby uzyskać oczekiwane wyważenie.
Szczyt pod przynętami poddaje się mniej więcej podobnie-takie mam wrażenie.
Rzuty, jakby przyjemniejsze-samo się rzuca i chyba trochę dalej leci, szybciej gaśnie po rzucie, niż xst, pewnie dlatego, że nieco szybszy.
Czułość DUUUŻO lepsza niż w batoniku!
Blank sporo lżejszy.
Dołem zajdziesz jeszcze niżej niż w batsonie. Góra nieco mniej niż batson-znaczy pewnie bezpiecznie rzucisz, ale jakoś tak niekomfortowo.

Poczytaj sobie jeszcze opis Arka @Rheinangler, w wątku o blankach z FA. Opisuje 15lb, ale spokojnie można to odnieść do 10, biorąc poprawkę na mniejsze przynęty i z reguły mniejsze ryby.
  • TomekSudety i lenny lubią to

#925 OFFLINE   MatB

MatB

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 328 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Balcerzak

Napisano 20 lipiec 2021 - 11:26

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. 

Co do SLS to mam 9620 więc mniej więcej wiem jak blanki z tej serii się zachowują. Bardziej myślałem od 9615 za jakiś czas jako uzupełnienie i chyba bardziej uniwersalną opcję. 

Będę myślał.

Miłego dnia!

#926 OFFLINE   Patryk1125

Patryk1125

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1917 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg
  • Imię:Patryk

Napisano 20 lipiec 2021 - 13:12

Jei nie będą to przynęty stawiające duży opór w wodzie to sls 10lb będzie ok

http://jerkbait.pl/t...gięć/?p=2933507
  • MatB lubi to

#927 OFFLINE   MatB

MatB

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 328 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 20 lipiec 2021 - 13:54

Jei nie będą to przynęty stawiające duży opór w wodzie to sls 10lb będzie ok

http://jerkbait.pl/t...gięć/?p=2933507

Czy do takich przynęt zaliczyłbyś Horneta 3,5 i 4 cm Dorado Lake 4cm?

Łowię 90% czasu na Bzurze poniżej i powyżej Łowicza.

#928 ONLINE   drakmen

drakmen

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 362 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Bartek

Napisano 20 lipiec 2021 - 17:19

Czy do takich przynęt zaliczyłbyś Horneta 3,5 i 4 cm Dorado Lake 4cm?
Łowię 90% czasu na Bzurze poniżej i powyżej Łowicza.

Nie. Do takich przynęt dobry będzie SLS 15 lb. Do tego obleci Ci bolka, brzanę, szczupaka na lekko, sandacza na wobkery, o ile te sandacze nie będą gigantami. Ale masz przecież 20lb w razie co 🙂.

Użytkownik drakmen edytował ten post 20 lipiec 2021 - 17:22

• MatB lubi to

#929 OFFLINE   MatB

MatB

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 328 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 21 lipiec 2021 - 08:14

Po przemyśleniach i zaglądnięciu w portfel oddam Batsona do reanimacji do Fishing Center a projekt SLS 15 lb poczeka na przyszły sezon.

Dziękuję wszystkim za konsultacje.

Użytkownik MatB edytował ten post 21 lipiec 2021 - 08:15

#930 OFFLINE   jacekp29

jacekp29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1656 postów
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Popławski

Napisano 21 lipiec 2021 - 10:04

Po przemyśleniach i zaglądnięciu w portfel oddam Batsona do reanimacji do Fishing Center a projekt SLS 15 lb poczeka na przyszły sezon.

Dziękuję wszystkim za konsultacje.

Mam Batsona ist 1142 , miałem xst 1142.
Ist jest minimalnie wolniejszy i głębiej się ładuje. Moim zdaniem bardziej uniwersalny. Szybkości i mocy mu nie brakuje. Zdecydowanie bardziej mi pasuje ist.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

#931 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 217 postów
  • LokalizacjaŚrodkowa Wielkopolska
  • Imię:Daniel
  • Nazwisko:Mikołajczak

Napisano 30 wrzesień 2023 - 08:31

Łowił ktoś was klenie proguide X?
Tym do bodajże 16 lub 18g 270 (Tubular, nie wklejka) ?

Chcę coś szybszego, ale ciężko cosik znaleźć.
Najlepiej 290+

#932 OFFLINE   Yanari

Yanari

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 14 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Michał

Napisano 20 luty 2024 - 21:43

Mam finalnie trzy wędki w puli do wyboru na klenia/jazia. Łowię na Odrze więc czasem łowię małym woblerem w rynnie ale głównie kij ma być pod smużaki. Moje typy to: SI1142LL, SLXF966-2N i SLS9610-2N. Chętnie poznam wasze zdanie na ich temat.

#933 OFFLINE   MatB

MatB

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 328 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 03 lipiec 2024 - 11:09

Może ktoś zdoła pomóc. 
Czy istnieją blanki kleniowe o mocy między 10-12 lb, które mają charakterystykę "hotshotów".
Dostałem taki temat do zgłębienia przez znajomego, którego łowisko wymaga podawania małych i lekkich przynęt i bardzo forsownego holu "pod nogi" bez miejsca na ceregiele przy holu. W użyciu są i tantopodobne na główkach 2-5g i woblerki typowo kleniowe (max to hornet 4cm).

To, co mi przychodzi do głowy to jakieś blassy xf, ale są absolutnie poza zasięgiem. 
Może jakieś gotowe kije o zbliżonej charakterystyce?

Użytkownik MatB edytował ten post 03 lipiec 2024 - 11:11

#934 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 03 lipiec 2024 - 12:42

Może ktoś zdoła pomóc. 
Czy istnieją blanki kleniowe o mocy między 10-12 lb, które mają charakterystykę "hotshotów".
Dostałem taki temat do zgłębienia przez znajomego, którego łowisko wymaga podawania małych i lekkich przynęt i bardzo forsownego holu "pod nogi" bez miejsca na ceregiele przy holu. W użyciu są i tantopodobne na główkach 2-5g i woblerki typowo kleniowe (max to hornet 4cm).

To, co mi przychodzi do głowy to jakieś blassy xf, ale są absolutnie poza zasięgiem. 
Może jakieś gotowe kije o zbliżonej charakterystyce?

Można pomyśleć o https://photos.app.g...u6F63FdAQhYZ9j6

Szybki, ze szczytowym ugięciem i delikatnym szczytem. Mocy mu nie zabraknie

Użytkownik popper edytował ten post 03 lipiec 2024 - 12:44

• Friko lubi to

#935 OFFLINE   MatB

MatB

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 328 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 03 lipiec 2024 - 13:21

Można pomyśleć o https://photos.app.g...u6F63FdAQhYZ9j6

Szybki, ze szczytowym ugięciem i delikatnym szczytem. Mocy mu nie zabraknie

2,29 to jakieś 50 cm za mało i jakies 1000 pln za drogo. Nie napisałem ale kij 270 lub dłuższy i musi się zmiescić w 700 PLN.

Za to dobry trop z kijami "japońskich" marek. Nie mam tu rozpoznanego tematu i może coś tam się wynajdzie.

Dzięki!

Użytkownik MatB edytował ten post 03 lipiec 2024 - 13:21

#936 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4485 postów

Napisano 04 lipiec 2024 - 21:23

Jak woblery nie za male to Batson xst1143. Pewnie idzie uzywke za tyle trafic.
  • Friko i MatB lubią to

#937 OFFLINE   MatB

MatB

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 328 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 05 lipiec 2024 - 07:19

Jak woblery nie za male to Batson xst1143. Pewnie idzie uzywke za tyle trafic.

Dzięki!

A co powiecie na taki blank REVS90L-2 do takich zastosowań. Nie wiem na ile tablela prawdę mówi ale wygląda jak długi lekki hotshot? Tylko te szczyt jakiś taki gruby....

Użytkownik MatB edytował ten post 05 lipiec 2024 - 07:22

#938 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4485 postów

Napisano 08 lipiec 2024 - 23:28

Hej. Najwiekszym problemem w doborze blanku o jakim zapominamy to : zylka czy plecionka. Jak ma byc Revelation to wersja 9'6", szczytowka 4. Do plecionek, do zylki xst1143. Jak nie trzeba daleko rzucac to taki delikatny top da sobie rade.

Cos jak w stylu blaas slim 25 lbs to najlepszy blank na trocie czy lososie, jak kto lowi na plecionki to moze i tak,moze i nie. Jak sie uzywa zylki to takie ugiecie jest do d.. y jak wszystkie Stelle :) Moze oprocz hybrydy 3000 cos tam :)

#939 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1599 postów
  • LokalizacjaTam gdzie nie biorą :)
  • Imię:Pawel
  • Nazwisko:S

Napisano 09 lipiec 2024 - 19:13

A piszcie co chcecie ...dla mnie najlepszym blankiem pod takie  łowienie (nawiązując do tytułu wątku)   jest Sp 962 UL :-)  Poślę 2-3gramową przynętę daleko i i przyłowy sumowe mu nie straszne . Prawda Piotrek K.?     

#940 OFFLINE   venom_666

venom_666

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1865 postów
  • LokalizacjaRypin
  • Imię:Marian
  • Nazwisko:Stępniewski

Napisano 09 lipiec 2024 - 19:44

Dawno dawno temu, w odległej galaktyce, albo tuz za wielką wodą, zarówno Talon, jak i Loomis czy Lamiglas, mieli kije tzw. Noodle Rod. Stosunkowo długie, dośc miękkie kije do łowienia dużych ryb na małe przynety i cienkie żyłki/linki (max 6-8lb). Nie bały się przyłowów, bo byly i modele do łwoienia steelheadów,

Poszukujemy jakiegos świętego graala, a prawda jest taka ze kazdemu co innego pasuje.

Stoi u mnie za szafą starusienki Anos GI+, 11', 10lb preznaczzony do przynet 4-14g.

Gdynym miał iśc nad dużą rzekę za kleniem, to wziąłbym własnie jego. Spokojnie rzuci i kleniowym smużakiem, jak i boleniowym wobkiem. Z obrotówka #3 też sobie od biedy poradzi,a przyłowów się nie boi. Ma na koncie i metrowego szczupaka i 80+ trotkę. Nie gubi tez małych okonków.

Tak że każda ocena jakiegoś kija, jak i doradztwo będzie zawsze subiektywne. Precyzując oczekiwania możemy dostac satysfakcjonujące odpowiedzi, unikając jednocześnie tych które nam nie pomogą.

• Sławek Oppeln Bronikowski, psd27 i Pisarz.......ewski Piotr lubią to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: jaź, kleń

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych