#281 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2011 - 18:18
#282 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 17:31
#283 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 17:46
#284 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 17:48
Pozdrawiam
#285 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 17:51
#286 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 17:55
a to kij ma być do określonej kwoty?
#287 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 18:00
A ja polecam wizyte w jakiejs pracowni badz sklepie gdzie mozna bedzie cos wziac do rak, obejrzec, machnac i zdecydowac czy pasuje.
Pamietaj, ze ma to byc wedka dla ciebie, nikogo innego i jesli taka okaze sie HM to go kupuj.
Klenie, jazie i pstragi to bardziej medium fast niz fast. Blankow i gotowych wedek jest wiele.
Jak chcesz Avida w 2 czesciach to najtaniej zamowic ze Stanow, polecam sklep co sie nazywa Anglers Habitat. Napisac maila, zaplacic paypalem badz karta,czekac az dojdzie i ognia nad wode.
Bujo
#288 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 21:17
Załączone pliki
#289 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 21:23
A już myślałem, że zamiast fotki z netu, zobaczę tą głowatkęZa niecałe 5 stów poszukasz starej serii Shimano Speedmastera 2,70 5-20g.super kijek+sztywna tuba i nie pęka żadnej rybki od pstrążków po kleniki i boleniki :)największą rybkę jaką udało mi się wyciągnąć tym kijaszkiem była prawie metrowa głowatka
#290 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 21:34
Załączone pliki
#291 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2011 - 23:41
Poza tym Composite Developments XLS 2,75 do 14 g chyba też byłby zacniutki, ino ma te 15 cm więcej
Pzdr,
Fatso
#292 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2011 - 08:52
Z tego co wyczytałem to przy zakupach powyżej 300$ wysyłka gratis.
Wracajac do tematu. W tym roku byłem parę razy z Avidem (2,90m do 18g) na rybach i ogólenie jestem bardzo zadowolony, ale patrząc na różnicę między wedkami jakimi łowiłem do tej pory, a avidem to cena w okolicy 1000zł jest ceną zawrotną i kompletnym nieporozumieniem. Cena w USA oscylująca ~200$ jest już znośna. Mówiąc wprost, nie kupiłbym tego kija za tyle pieniędzy ile w Polsce trzeba na niego wydać. Spodziewałem się wodotrysków, a mam po prostu bardzo dobre narzędzie do łowienia. Cena ok 600zł byłaby uczciwa.
#293 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2011 - 09:19
To co maja na stronie czy sklepie e-bay to tylko czesc ich oferty.
Bujo
#294 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2011 - 13:08
Niestety wedek tak dlugich nie oplaca sie sciagac. Max taniej przesylki to 1.5 metra
Bujo
#295 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2011 - 14:08
Parę dni temu autor i założyciel tegoż wątku próbował nakłonić kogo się da do utwierdzenia Go w wyborze Dragona haema... Sam był przekonany i zdecydowany, potrzebował tylko akceptacji współplemieńców...
Teraz już rozkochał się na zabój w Avidce albo wędce pracownianej... Tylko jak sam napisał: Jestem prawie zdecydowany na zakup st.croix aida ewentualnie złozenie kijka w pracowni..ale tu pojawia sie problem, nie mam zielonego pojecia co to ma byc... Czyli znów powrót do punktu wyjścia...
A uczestnicy dyskusji kompinują jak konie pod górkę: a może taki, a może siaki, a ten to drogi, a ten to ho, ho, ho... I znowu kotłowanka na dwie strony, tak w rzeczywistości prawie o niczym...
Jack napisał: Wracajac do tematu. W tym roku byłem parę razy z Avidem (2,90m do 18g) na rybach i ogólenie jestem bardzo zadowolony, ale patrząc na różnicę między wedkami jakimi łowiłem do tej pory, a avidem to cena w okolicy 1000zł jest ceną zawrotną i kompletnym nieporozumieniem. Cena w USA oscylująca ~200$ jest już znośna. Mówiąc wprost, nie kupiłbym tego kija za tyle pieniędzy ile w Polsce trzeba na niego wydać. Spodziewałem się wodotrysków, a mam po prostu bardzo dobre narzędzie do łowienia. Cena ok 600zł byłaby uczciwa. Jozi dołożył: Tylko ile musi dać za pheniksa?Ile dałeś?
I już wjechaliśmy w te wszechobecne na Jerkbajcie pieniądze, widełki cenowe, opłacalność i nieopłacalność, jakieś okazje i drożyzny...
A powiedzcie mi szczerze, jak odróżnić na rybach wędkę za 500 złotych od wędki za 800..? Czy jest jakaś akcja dwustuzłotowa, a może studolarowe ugięcie, a może przewartościowane same napisy...
A może po prostu w tych mydlanych dyskusjach ginie sam cel
posiadania wędki czyli rybkowanie...
#296 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2011 - 14:20
Ale zaraz jakis superwulkan albo meteoryt (ze o innych procesach nie wspomne) sie zlituje i przy......a w konfrontacji z kilometrem lodu nic nie wygra - bedzie spokoj na jakis czas...
Wbrew pozorom na temat - wegiel jest jednym z najbardziej krazacych w przyrodzie pierwiastkiem.
Gumo
#297 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2011 - 14:26
Komentarz do części pierwszej:Mam wrazenie, ze to taki syndrom naszych czasow...ludzkosc zjadla juz swoj ogon i zaczyna dochodzic do szyi.
Ale zaraz jakis superwulkan albo meteoryt (ze o innych procesach nie wspomne) sie zlituje i przy......a w konfrontacji z kilometrem lodu nic nie wygra - bedzie spokoj na jakis czas...
Wbrew pozorom na temat - wegiel jest jednym z najbardziej krazacych w przyrodzie pierwiastkiem.
Gumo
A do części o węglu: to niech sobie krąży w postaci klusek świderków czy papieru gazetowego... Dopokąd u nas nic nie pieprzło, to chodźmy na rybki..
#298 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2011 - 20:36
Wracamy do wcześniejszej dyskusji z innego wątku
Nie byłoby problemu jeśli Megabass, Dragon, Jaxon i St.Croix wraz z Lamiglasem kosztowały tyle samo, powiedzmy 100 albo 1000zł.
Wtedy pytania byłyby zupełnie inaczej skonstruowane.
Jednak pieniądz rządzi naszym życiem (przynajmniej moim)i nie da się o zakupach rozmawiać bez rozmawiania o cenie.
No chyba, że wchodzi się do Londyńskiego butiku, nie pyta o ceny, bo i tak ich nie ma na metkach, a przy kasie pani stosowną kwotę inkasuje i nawet nie pyta czy może być winna grosika. Twoje zadanie ogranicza się tylko do wprowadzenia PIN'u.
Chłop ma do wydania jakąś kasę i chce kupić coś z czego będzie najbardziej zadowolony (tak, potrzebuje potwierdzenia słuszności swojego wyboru u współplemieńców)i chce się już cieszyć z używania takie rzeczy, jednak jej jeszcze nie ma i musi się zdecydować na coś... zdecyduję się na coś, później zobaczy u kogoś innego coś jeszcze fajniejszego i będzie sobie pluł w brodę, że utopił kasę w czymś z czego jednak nie jest do końca zadowolony. Wydatki o jakich teraz rozmawiamy to nie jest kupowanie gumy do żucia i się jej nie wypluwa i nie wsadza do ust następnej. Przypomnij sobie przypowieść o wdowim groszu...
Że tak zapytam z wrodzonej ciekawości, kim jesteś z zawodu? Mam na myśli wykonywany ... poproszę o priv, jeśli nie chcesz pisać na ogóle )
Pozdrawiam serdecznie i połamania.
Przepraszam za OT
Pytanie uzupełniające do autora tematu - czym łowiłeś do tej pory?
edit:
Jeszcze jedno mi się przypomniało.
Załóżmy, że jesteśmy na forum obuwniczym... rozmawiamy o butach i każdy poleca jakiś znakomity model, w którym doskonale mu się chodzi. Pada pytanie o buty specjalistyczne np. do wędrówek po lesie i zaczyna się wymienianie.. Maindl, AKU, Trezetta, Aigle, NorthFace, Geologic etc.
No i które buciki takie biedny człowiek ma wybrać?
Padają podpowiedzi, że np Maindle są dostępne w sklepie w Kanadzie, Aigle w Holandii, a NF w Nowej Zelandii. Koleś wybiera te, które najbardziej mu się podobają (przy założeniu, że stać go na każde) i przychodzi paczka. Wsadza nogę do środka i kompletne rozczarowanie bo but niewygodny jak cholera i nie pasuje ze względów anatomicznych... za wysokie/niskie podbicie, za wąski/szeroki. Przecież tyle osób go polecało, a jednak jemu nie pasuje.
Jeden woli ogórki, a inny ogrodnika córki...
Mam nadzieję, że taki trywialny przykład podpowiada o co mi chodzi ?
Jeśli nie to wytłumaczę jak wytrzeźwieję
Pozdrawiam jeszcze raz
#299 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2011 - 20:44
zapytam troche herezjnie: to dlaczego lowisz kolowrotkami daiwy a nie mikado?
kazdy lowi na to co lubi albo na to czego nie potrafi wykorzystac ale go na ta nonszalancje stac ... ja jestem zdania, ze dobry wedkarz bedzie potrafil wykorzystac dobre narzedzie
#300 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2011 - 20:47
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: jaź, kleń
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
HM MatrycNapisany przez Matryc , 05 wrz 2023 jaż, kleń, pstrąg, hand made i 1 więcej |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Fly fishing →
Z muchą w nocy. Kleń, jaź, sandacz itp.Napisany przez jaceen , 28 maj 2018 kleń, jaź, sandacz, mucha nocą |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
Woblery - W.W.Napisany przez Wrzos76 , 13 lut 2017 woblery, kleń, boleń, szczupak i 1 więcej |
|
|
||
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Dlugi rzeczny uniwersał 2.90-3.20mNapisany przez wolf , 17 mar 2008 blank, uniwersał, boleń, kleń |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Kołowrotek na klenia, jazia i pstrąga do 300 złNapisany przez niktważny , 08 lut 2014 kołowrotek, spining, kleń, jaż i 1 więcej |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych