Czołem Koledzy.
Mam do Was pytanie z dość trudną dla mnie sprawą.
Posiadam Łódź solar 430 Sport. Waga 230 kg masa własna plus graty, silnik, załogą to około 260-270 kg. Całość wychodzi 500 Kg.
Zamontowana jest Yamaha 20hp stopa L 2016. Kupiłem ja ze śruba 9 1/4 x 9 j1 i na tej Łódź rozpędza się do 25 km/h- nie wchodzi w ślizg. Kupiłem śrubę 9 1/4 x 11 j1 i na niej idzie 22 km/h. Moje pytanie jest nastepujace, jaka srube najlepiej kupic aby bylo trochę szybciej? Może x8? A może silnik jest zbyt słaby? Jeszcze jedno pytanie, pod trymem jest wkrecona śruba- ogranicznik, wykręcić ja aby silnik był jeszcze bliżej pawęży?
Dziękuję z góry za odpowiedź.
Widać, że silnik z tą śrubą nie ma mocy / prędkości aby wprowadzić łódź w ślizg
Gdy zwiększyłeś skok śruby - spadła max prędkość, czyli silnik najprawdopodobniej nie miał wystarczającej mocy, aby wykorzystać większy skok śruby (byłoby to bardzo dobrze widoczne, gdybyś zamontował sobie obrotomierz i sprawdził jakie udało się Tobie uzyskać max obroty)
Gdy dasz jeszcze mniejszy skok, to jest pewna szansa że wprowadzisz łódź w ślizg (silnik wykorzysta swoją moc przy takim skoku), ale znowuż w ślizgu pewnie przekroczy swoje max obroty i szybko też nie popłyniesz
W skrócie, tak jak Koledzy napisali:
- obniż trym jak jest to dopuszczalne
- ale niestety najprawdopodobniej masz za słaby silnik - będzie to dokładnie widać, gdybyś zamontował sobie obrotomierz (i od tego bym w Twoim wypadku zaczął)
Użytkownik SzymusS edytował ten post 23 lipiec 2018 - 11:04