Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Spinningi Dragon

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
593 odpowiedzi w tym temacie

#501 OFFLINE   POLONIAb

POLONIAb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 372 postów
  • Lokalizacjabyd
  • Imię:A
  • Nazwisko:S

Napisano 26 wrzesień 2023 - 06:38

Czy ktoś używa gp concept 40-60 w spinie 2,44 cm? Ten opis wyrzutu jest rzeczywisty? A uchwyt alps wygodny?

#502 OFFLINE   xyzzvpc

xyzzvpc

Zaawansowany

• Oczekujący na akcept
  • PipPipPip
  • 1558 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 26 wrzesień 2023 - 09:16

Mam, uchwyt obleci generalnie wolę VSS, IPS, DPS, NPS wszystko co ma normalny pełny uchwyt.

Alps nie jest dla mnie tak wygodny jak wymienione wyżej. Jednak jest wygodniejszy niż SKSS i pokrewne mu dziurawce. Da się łowić bez zmęczenia dłoni. Choć mógłby być o oczko większy jak na to cw kija.

Nie rozumiem obecnego trendu pakowania wszędzie gdzie się tylko da uchwytów typu SKSS czy TVS szczególnie w wędkach z cw powyżej 30g. Mam nadzieję że ta beznadziejna moda szybko przeminie.

Sam GP jest bardzo udanym kijem w tym budżecie. Ja swoim rzucałem przynętami do 80g, dawał radę. Najwygodniej łowiło się między te 30-60g.

Użytkownik gajosik edytował ten post 26 wrzesień 2023 - 09:17

#503 OFFLINE   PiterS

PiterS

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 228 postów
  • LokalizacjaGłogów

Napisano 31 październik 2023 - 13:45

Gdyby ktoś szukał szerszego opisu nowego Team Dragona CXT 1,90m 1-12g to znajdziecie go tu https://www.fors.com...-12g-1-90m-test

#504 OFFLINE   MATIG

MATIG

MK FISHING :)

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 934 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Mateusz

Napisano 31 październik 2023 - 13:53

Poszukuję opinii z użytkowania nowej serii Dragona CXT Sugoi konkretnie modelu 2.13 / 5-18 g, może ktoś posiada takowy i zechciałby się podzielić wrażeniami z użytkowania ? :) 

#505 OFFLINE   MATIG

MATIG

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 934 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 31 październik 2023 - 14:04

Dragon msx 0,5 - 6 gr. czyli microspecial. Jako, że paru kolegów zapytało o moje wrażenia z łowienia tą wędką postanowiłem wkleić tutaj swoje wyjątkowo subiektywne wrażenia. Ja używałem patyczka do wszystkiego czyli gumki, małe obrotówki i wahadełka oraz małe woblerki. Moim zdaniem to dość szybka wędęczka, taki fast - med. Szybko gaśnie. Ugięcie paraboliczne i dzięki temu ugięciu bardzo fajnie się ładuje nawet pod leciutkimi przynętami. Zaskakująco dobre czucie pomimo za długiego fore, które to skrócę tak aby mieć pod palcami goły blank. Powinno być jeszcze lepiej. Jak dla  mnie te 0,5 grama to zbyt niska masa na start. W porównaniu do suzuki rxf 661 pro do 5 gram, którą dzięki uprzejmości jednego z kolegów  posiadam jest wolniejsza, ale ma mocniejszy i nie tak reaktywny dolnik co moim zdaniem bywa  zaletą. Rzutowo troszkę krócej od suzuki, ale suzi z pracowni, więc powiedzmy, że to normalne. Teraz uwaga, będzie herezja: mi bardziej pasuje aniżeli finezka - wklejka do 5 gram jaką krótko posiadałem. Herezja owa wynika z faktu, że finezza ma bardzo delikatny szczyt i potężną moc w dolniku co mi nie odpowiada. Ponadto każdy łowi troszkę inaczej i to co pasuje komuś niekoniecznie musi pasować mi.

Miałem jakiś czas temu ten kijek, pod różne dłubanie małymi przynetami jest świetny, mnie akurat super sie sprawdził przy trout area, poniżej film na którym można wyhaczyć momenty z ugięciem tego dragona :). Pozdrawiam 

PS: A w głowie plany by znowu go kupić i uzbroić od nowa :) bo jak na seryjny kijek ma fajne parametry rzutowe jak i ugięcie pod rybą świetne.

Tutaj też można wyhaczyć ten kijek ;) 

Użytkownik MATIG edytował ten post 31 październik 2023 - 14:11

• S.N. lubi to

#506 OFFLINE   Andżej

Andżej

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 516 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 31 październik 2023 - 14:24

PS: A w głowie plany by znowu go kupić i uzbroić od nowa :) bo jak na seryjny kijek ma fajne parametry rzutowe jak i ugięcie pod rybą świetne.

A z ciekawości, jaki masz pomysł na uzbrojenie tego kijka?

#507 OFFLINE   MATIG

MATIG

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 934 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 31 październik 2023 - 14:35

A z ciekawości, jaki masz pomysł na uzbrojenie tego kijka?

Głównie o dolniku myślałem bo foregrip bardzo średnio mi podszedł, a przy okazji przelotki jakiś lepszy set :) 

• S.N. lubi to

#508 OFFLINE   Andżej

Andżej

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 516 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 31 październik 2023 - 14:52

Głównie o dolniku myślałem bo foregrip bardzo średnio mi podszedł, a przy okazji przelotki jakiś lepszy set :)

Mi bardzo pasuje, ale ja całą dłoń trzymam przed kołowrotkiem i przy takim chwycie dużo lepiej się nie da.

Bardziej miałem na myśli przelotki. Czy ten kij zyskałby, gdyby go uzbroić np. w tytanowe seagłajdy.

Bardzo lubię tę wędkę, zastanawiam się, czy dałoby się zrobić coś, by była jeszcze lepsza, oczywiście można sprzedać i kupić jakiś używany kij za 700zł, ale trochę nie o to chodzi. :P

Użytkownik Andżej edytował ten post 31 październik 2023 - 14:54

#509 OFFLINE   MATIG

MATIG

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 934 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 31 październik 2023 - 15:14

Mi bardzo pasuje, ale ja całą dłoń trzymam przed kołowrotkiem i przy takim chwycie dużo lepiej się nie da.

Bardziej miałem na myśli przelotki. Czy ten kij zyskałby, gdyby go uzbroić np. w tytanowe seagłajdy.

Bardzo lubię tę wędkę, zastanawiam się, czy dałoby się zrobić coś, by była jeszcze lepsza, oczywiście można sprzedać i kupić jakiś używany kij za 700zł, ale trochę nie o to chodzi. :P

Ciężko mi stwierdzić czy coś by zyskał może i tak :) . Mam przeróbkę dragona proguide x prawdopodobnie model do 18 g, wyszła przekosa na oksy i na lekko pod sandacza, a i pstrągi również obleci. Wyszedł bardzo sprężysty kij przy wyrzucie z cienkim szczytem przy czym co dziwne nie spolegliwym, do tego bardzo fajnie podbija przynęty w swoim zakresie plus przechodzi w głębokie ugięcie pod obciążeniem, parametry zupełnie kosmos, jak przy dużo droższym blanku

#510 OFFLINE   Bastek86

Bastek86

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 46 postów

Napisano 12 listopad 2023 - 10:42

Czy używał ktoś wędki z serii Fishmaker CRC EVO1? Konkretnie interesuje mnie 2.75 12-35g. Nie mogę się doszukać opinii na ich temat w internecie.

#511 OFFLINE   piotrrd

piotrrd

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 551 postów
  • Lokalizacjasokółka

Napisano 13 listopad 2023 - 17:23

Interesują mnie dwie wersje DRAGON ProGUIDE X-series 2.75m 10-30g x-fast

Oraz 14-35g.

Szukam czegoś pod rzekę z brzegu. Główki 12g max 25g (najczęściej 17-20g) Guma smukła 10-12cm. Typowo pod sandacza, dużo różnią się te dwa kije ?

Użytkownik piotrrd edytował ten post 13 listopad 2023 - 17:24

#512 OFFLINE   Wroner

Wroner

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 9 postów

Napisano 18 listopad 2023 - 21:57

Czy używał ktoś wędki z serii Fishmaker CRC EVO1? Konkretnie interesuje mnie 2.75 12-35g. Nie mogę się doszukać opinii na ich temat w internecie.

Mam wersje 228 14-25, co byś chciał wiedzieć? Wędką bardzo czuła, lekka, dobrze wyważona, na dobrych podzespołach. U mnie ogarnia bez problemu do 35g, dołem 10/12g jest już dobrze wyczuwalne i "komfortowe"

#513 OFFLINE   Bastek86

Bastek86

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 46 postów

Napisano 18 listopad 2023 - 22:26

Mam wersje 228 14-25, co byś chciał wiedzieć? Wędką bardzo czuła, lekka, dobrze wyważona, na dobrych podzespołach. U mnie ogarnia bez problemu do 35g, dołem 10/12g jest już dobrze wyczuwalne i "komfortowe"

Dzięki za informacje, o to mi właśnie chodziło. Zastanawiałem się też czy jest niedoszacowana jak to dragony. A jak z przelotka mi, czy są małe jak w proguide x?
  • Wroner lubi to

#514 OFFLINE   brzoza

brzoza

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów

Napisano 19 listopad 2023 - 22:16

Dzięki za informacje, o to mi właśnie chodziło. Zastanawiałem się też czy jest niedoszacowana jak to dragony. A jak z przelotka mi, czy są małe jak w proguide x?

Ja uważam, że żadne kije Dragona nie są niedoszacowane. Moim zdanie ta firma jako jedna z nielicznych opisuje bardzo poprawnie c.w. bo c.w. oznacza najbardziej komfortowy przedział wagowy jaki dany kij obsługuje a nie maksimum jakie można rzucić.

• Gadget, Bastek86 i Przemek_M lubią to

#515 OFFLINE   neronhell

neronhell

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 235 postów

Napisano 23 listopad 2023 - 11:10

Witam kolegów, mam pytanie, czy ktoś z Was łowił może na starego team dragona 2.55 10-28g ?
Kupiłem ostatnio trochę z "chciejstwa" i ciekawości.
W katalogu z 2012 opisany jako lekki kij do łowienia szczupaków na gumy. Jak go odebrałem i zobaczyłem grubość blanku przy rękojeści to byłem w szoku - Jak moje kije pod metodę ( trochę przesadzam ). Jest naprawdę kawał blanku i mięcha.

Niestety testy najprawdopodobniej dopiero w przyszłym roku.
Ktoś z kolegów łowił tym cudem? Jakie wrażenia?
Wiem że kijek stary i pewnie ciężko będzie uzyskać jakieś informacje, ale może ktoś pamięta.
Pzdr.c950f79df29db9915c9b1b180f7222b2.jpg79ee71453fa581deef9ac200922084b2.jpg

Użytkownik neronhell edytował ten post 23 listopad 2023 - 11:12

#516 OFFLINE   brzoza

brzoza

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów

Napisano 23 listopad 2023 - 11:39

Witam kolegów, mam pytanie, czy ktoś z Was łowił może na starego team dragona 2.55 10-28g ?
Kupiłem ostatnio trochę z "chciejstwa" i ciekawości.
W katalogu z 2012 opisany jako lekki kij do łowienia szczupaków na gumy. Jak go odebrałem i zobaczyłem grubość blanku przy rękojeści to byłem w szoku - Jak moje kije pod metodę ( trochę przesadzam ). Jest naprawdę kawał blanku i mięcha.

Niestety testy najprawdopodobniej dopiero w przyszłym roku.
Ktoś z kolegów łowił tym cudem? Jakie wrażenia?
Wiem że kijek stary i pewnie ciężko będzie uzyskać jakieś informacje, ale może ktoś pamięta.
Pzdr.c950f79df29db9915c9b1b180f7222b2.jpg79ee71453fa581deef9ac200922084b2.jpg

Z tej serii mam mój ulubiony kij 2,5m 18-42g. Pomimo, że mam tez kilka HM-ów to jest mój numer jeden do opdu na sandacza i szczupaka. Moim zdaniem jeden z lepszych blanków jaki mieli w tej serii, akcja szczytowa, pod mały obciążeniem pracuje niewielka długość szczytówki, w momencie zacięcia monemntalni ryba dostaje w kły. 

• neronhell lubi to

#517 OFFLINE   POLONIAb

POLONIAb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 372 postów
  • Lokalizacjabyd
  • Imię:A
  • Nazwisko:S

Napisano 23 listopad 2023 - 12:05

Potwierdzam odnośnie 18-42 tylko ze mam model krótszy, bodajże 228 cm. Opisany był w katalogu jako szczupakowy ale idealny na sandacza. Choć ciągnął też bolenie, szczupaki i sumy.

#518 OFFLINE   brzoza

brzoza

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów

Napisano 23 listopad 2023 - 12:41

Potwierdzam odnośnie 18-42 tylko ze mam model krótszy, bodajże 228 cm. Opisany był w katalogu jako szczupakowy ale idealny na sandacza. Choć ciągnął też bolenie, szczupaki i sumy.

Wyżej zrobiłem błąd, kijek jest 2,4m. Tak jak piszesz opisany pod szczupaka ale na sandacza jest idealny. Bardzo płynne przejśći ugięcia pod narastającym obciążeniem. Wiele wędek ma tak, że nawet jak action jest x-fast to jakby część szczytówki jest sztywna i wędka zaczyna się uginać trochę niżej. Tutaj mam wrażenie, że jest to bardzo płynne.  Marzy mi się dokładnie to samo ale wykonane na takim węglu jak w HM69.

#519 OFFLINE   Bastek86

Bastek86

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 46 postów

Napisano 23 listopad 2023 - 13:07

Wyżej zrobiłem błąd, kijek jest 2,4m. Tak jak piszesz opisany pod szczupaka ale na sandacza jest idealny. Bardzo płynne przejśći ugięcia pod narastającym obciążeniem. Wiele wędek ma tak, że nawet jak action jest x-fast to jakby część szczytówki jest sztywna i wędka zaczyna się uginać trochę niżej. Tutaj mam wrażenie, że jest to bardzo płynne. Marzy mi się dokładnie to samo ale wykonane na takim węglu jak w HM69.

Myślę, że to czego szukasz ma Robinson Diaflex Speeder Pike 2.70 8-35g. Miałem ta wędkę ponad rok i pasuje dobrze do tego opisu. Z tym, że nie ugina się w parabole, a gnie się tak ok 3/4 długości.

Użytkownik Bastek86 edytował ten post 23 listopad 2023 - 13:09

#520 OFFLINE   brzoza

brzoza

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów

Napisano 23 listopad 2023 - 13:40

Myślę, że to czego szukasz ma Robinson Diaflex Speeder Pike 2.70 8-35g. Miałem ta wędkę ponad rok i pasuje dobrze do tego opisu. Z tym, że nie ugina się w parabole, a gnie się tak ok 3/4 długości.

Ale czy miałeś w ręku tego Dragona kiedyś?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych