Ciekawostka na stronie Gawlika zniknęła informacja o ilości promieni http://bogdangawlik....-Promienie.html
Pomoc dla świeżaka
#481 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2016 - 20:15
- trout master i marckus lubią to
#482 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2016 - 14:28
Dzięki chłopaki za pomoc w wyborze, dziś zamówiłem Cortlanda teraz pozostało tylko czekać na sezon, jeszcze tylko kilka miesięcy
- Paweł Bugajski lubi to
#483 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2016 - 20:13
Możecie polecić jakiś sznur intermedium pod streamera ? Cena najlepiej max 200 zł myślałem o cortlandzie ice blue ale w sklepie u Gawlika juz nie ma dostałem info, ze maja być dopiero w marcu.Używał ktoś z was może vision attack intermedium kolor musztardowy ? Szukam linki w klasie aftma #6 raczej niechce sznura typu clear.
Użytkownik pawcio449 edytował ten post 30 grudzień 2016 - 20:16
- Bułka lubi to
#484 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2017 - 16:07
#485 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2017 - 16:15
- PiterS lubi to
#486 OFFLINE
Napisano 03 luty 2017 - 11:56
#487 OFFLINE
Napisano 03 luty 2017 - 12:12
Zestaw ma leżeć w dłoni/ręce, czy to jest tożsame z prawidłowym wyważeniem - nie wiem. Nigdy nie zwracałem uwagi na takie szczegóły, tak na prawdę nie dowiesz się dopóki sam nie sprawdzisz. A 30 g to co to jest, baton Mars czy Snickers waży 28 g
- Pawgas lubi to
#488 OFFLINE
Napisano 03 luty 2017 - 13:03
Witam.
Przy wyważaniu zestawu trzeba koniecznie wziąć też pod uwagę markę wędziska i markę kołowrotka. Tak aby pasowały do siebie zakresem mocy oferowanych zań biletów NBP ...
Kółko lipnej marki za nic w świecie nie będzie dobrze wyważać kijka dobrej marki tak samo jak równie dobrej marki kołowrotek.
Nawet jak będą ważyć tyle samo.
Oczywiście działa to w obydwie strony.
Pozdrawiam.
- Janusz Wałaszewski, Pisarz.......ewski Piotr i Pawgas lubią to
#489 OFFLINE
Napisano 03 luty 2017 - 16:31
Panowie doradźcie proszę. Mam już wybraną pierwszą wedke i teraz szukam do niej kołowrotka. Wytypowałem dwa modele tylko wagowo różnią się 30 g. Chciałbym żeby zestaw był odbrze wyważony. W którym miejscu uchwytu powinien być środek ciężkości?
Zwykle 2cm od końca korka-typ 'full wells' wygodniejszy,średnica ważniejsza ew.owijka. Głowica 9mtr poza przelotką.
#490 OFFLINE
Napisano 03 luty 2017 - 17:42
Witam.
Przy wyważaniu zestawu trzeba koniecznie wziąć też pod uwagę markę wędziska i markę kołowrotka. Tak aby pasowały do siebie zakresem mocy oferowanych zań biletów NBP ...
Kółko lipnej marki za nic w świecie nie będzie dobrze wyważać kijka dobrej marki tak samo jak równie dobrej marki kołowrotek.
Pozdrawiam.
Jeśli dobrze zrozumiałem ( wybacz ignorancję początkującego drogi Kolego ) kijaszka znanej światowej firmy Jaxon za żadne skarby i Chiny ludowe nie wyważy kołowrotek dajmy na to marki Hatch , Waterworks-Lamson ,Abel, Orvis, itp., itd. I choćby gramatury obu elementów zamykały się w rzeczonym punkcie zerowym, za te Chiny ludowe tak dobranym zestawem łowić się będzie trudno, mało efektywnie i ogólnie do kitu.
Otóż z mojej krótkiej (co prawda) praktyki doskonale łowiło mi się zestawem składającym się z 20 letniego pewnie kręciołka o wartości 50 zeta i szklanego patyka którego wartość wielokrotnie nokautowała biednego leciwego Cormorana. . Zamiana cytrynowgo koloru szkła na salsę rodem z NZ jeszcze ten dysonans cenowy podniosła, a łowiło mi się dalej doskonale, a może nawet lepiej.
IMG_3519.JPG 95,32 KB 10 Ilość pobrań
IMG_3580.JPG 95,05 KB 11 Ilość pobrań
Użytkownik ark70 edytował ten post 03 luty 2017 - 17:44
- trout master, randomrodmaker i Forest-Natura lubią to
#491 OFFLINE
Napisano 03 luty 2017 - 18:02
Forest trochę przyświrował.
Darek 1 ma rację. Wyważ tak jak on zaleca.
Gdy masz korek typu Half Wells czyli zazwyczaj stosowany przy kijach do klasy 6 AFTMA to ściśnij go dobrze w dłoni i machnij nim tak jakbyś chciał rzucać. Do przodu i do tyłu. Zobaczysz sam jak dłoń ci się ułoży po takim wymachu. Wtedy dobierz tak masę młynka ze wszystkim (jak pisał Darek) aby dłoń była w tym właśnie miejscu i szczytówka nie leciała w dół lub w górę.
- Pawgas lubi to
#492 OFFLINE
Napisano 03 luty 2017 - 18:21
Najlepiej kup z 17 sztuk różnej wagi kołowrotków - może któryś przypasuje tak, żeby wyważyć zestaw. A jak nie przypasuje, to zmień wędkę i zabawę w dobieranie zacznij od nowa
Możesz też zmierzyć sam w 5 minut ile ci masy amelinium w uchwycie potrzeba i od razu szukać konkretnej wagi młynka...
Ale jak kto kce
- Krzysiek Dmyszewicz lubi to
#493 OFFLINE
Napisano 03 luty 2017 - 18:23
Witam.
Arturze ... wartość muzealna tego kręćka jest zapewne tak ogromna jak jego walory wizualne i ogólne spasowanie się kolorystyczne do podłączonego do niego kijka.
Stąd pewnie owe zgranie zestawu w całości ...
No ale nie powiesz że nie wymieniłeś mu nakrętki szpulki i uchwytu ... o pomalowaniu szpulki nie wspominając ... to zapewne zaważyło ...
Tak nawiasem ... miałem też już wielokrotnie ochotę na kupno groszowego, kołowrotkowego "złomu" muchowego i poddanie go bajernemu "tjuningowi". Efekty jak widać mogą być przyjemne.
Mój pierwszy kasetowy Ikonix też zmienił sie nie do poznania jak chwyciłem do ręki papier ścierny i mikroszlifierkę. Jeszcze nie skończyłem z nim całkowicie roboty, ale już wygląda dużo bardizej sympaycznie niż na samym początku.
Pozdrawiam.
Załączone pliki
Użytkownik Forest-Natura edytował ten post 03 luty 2017 - 18:23
- ark70 lubi to
#494 OFFLINE
Napisano 03 luty 2017 - 20:24
Dzięki za wszystkie cenne rady i te mniej mniej cenne. Zapytam jeszcze o jedną wędkę - byłem już w zasadzie zdecydowany na zakup 9 stopowego w 6 klasie Shakespeare z serii Agility serii 1 lub 2 jako lepiej wykonana alternatywa dla polecanego Monolitha XT Fly. Dziś jednak w ręce wpadł mi w jednym sklepie kijek Shimano Biocraft EV-A. Można je kupić w sieci na promocjach po ok 55 - 70 Euro. Czy ktoś miał do czynienia z tymi kijami? W stosunku do Shakespeare blank wydaje się bardziej mięsisty (choć macałem tylko w klasie 7) nieco wolniejszy ale zdecydowanie lepiej wykonany (przelotki Fuji SIC).
Użytkownik Pawgas edytował ten post 03 luty 2017 - 20:26
#495 OFFLINE
Napisano 03 luty 2017 - 21:51
Witam.
Pozdrawiam.
Tak właśnie przeczuwałem że Sage z Jaxonem to się pogryzą - dzięki za cenne wskazówki .
Kolego Pawgas nie wiem na co ty chcesz łowić i co tam w wodzie pływa ale ja na początek przygody z muchówką miałem wędkę 5/6 i potem 4. Jak dla mnie błędem było zaczynanie od 5/6. Klasa 4 daje większą frajdę z łowienia i holu i na mniejsze/średnie ryby jest bardziej uniwersalna.
Oczywiście ja zaczynałem na rzekach Lubelszczyzny ale po wizytach nad Sanem zdania nie zmieniłem.
#496 OFFLINE
Napisano 03 luty 2017 - 22:23
..No ale nie powiesz że nie wymieniłeś mu nakrętki szpulki i uchwytu ... o pomalowaniu szpulki nie wspominając ... to zapewne zaważyło ...
Forest - tu Cię zaskoczę odrobine - kręcioł w malowaniu w 100 % fabrycznym, sam się dziwiłem skąd tak nietypowe zestawienie barw.
Nakrętka i uchwyt to inna bajka, fabryczny kapselek gdzieś się zgubił więc czemu nie skorzystać z okazji? Do kompletu dorobiłem pokrecajkę. Oliwkowe akcenty nie raz cieszyły oko gdy ryba gryzła wszystko inne tylko nie moje muchy.
Użytkownik ark70 edytował ten post 03 luty 2017 - 22:24
- trout master lubi to
#497 OFFLINE
Napisano 04 luty 2017 - 09:12
Ja natomiast mam takie pytanie,chcialbym ze starej linki zrobic sobie głowice,pytanie co dać na ranning line aby sie nie plątało,żyłke,grubą plecionke? Domowym sposobem...bez amnesii
- Pawgas lubi to
#498 OFFLINE
Napisano 04 luty 2017 - 09:54
- salmon1977 lubi to
#499 OFFLINE
Napisano 04 luty 2017 - 11:16
Ostatnio kupiłem WF4 i WF5 za jakieś drobniaki (50-60PLN) z myślą o obcięciu głowicy i wykorzystaniu runningu.
#500 OFFLINE
Napisano 04 luty 2017 - 13:11
Arku, kupowanie używek w niskich klasach w celu pozyskania runningu, troszkę mija się z celem.
za stówkę z groszami kupisz 100metrów FlatShootera Visiona i możesz sobie z tego zrobić 4 rozbiegówki po 25m, albo 2x50m i zrezygnować z podkładu,
Cienki 25lb będzie mocniejszy i lepszy od takiego "obrzynka" z normalnej linki a cenowo wyjdzie podobnie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych