Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Okoniówka UL - wybór blanku

okoń blank

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
417 odpowiedzi w tym temacie

#201 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1599 postów
  • LokalizacjaTam gdzie nie biorą :)
  • Imię:Pawel
  • Nazwisko:S

Napisano 03 listopad 2014 - 21:06

Bierz xf 6lb w odpowiadającej Ci długości blanki przekozackie :) Mam łowię i z czystym suminiem mogę polecić  :0 Super lekkie i czułe :)

Z tym , że sam blank to koszt ok 6stówek ,ale zapewniam Cię kolego , że warto  :)

Pzdr

#202 OFFLINE   robertd

robertd

Legnica

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1095 postów

Napisano 03 listopad 2014 - 21:33

a ja sie wyleczylem z wedek na zamowienie,co prawda prawie:)ale sie wyleczylem lrf genialne kijki za ta kase sa super

#203 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 05 listopad 2014 - 06:25

a ja sie wyleczylem z wedek na zamowienie,co prawda prawie:)ale sie wyleczylem lrf genialne kijki za ta kase sa super

Tak za tą kasę są super, ale szyte na miarę z dobrego blanku są jeszcze bardziej super. Przynajmniej ja co do tego nie mam wątpliwości, przerobiłem seryjne, pozostanę jednak przy tych z pracowni :) .

#204 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów
  • LokalizacjaOżarów Mazowiecki

Napisano 05 listopad 2014 - 18:07

Mogę z czystym sumieniem polecić dwie seryjne wędki a nawet trzy.

Dla mało wymagających i niski budżet - Mikado lexus saphire spin do 7g, dobra wędka ale jak dla mnie wiele wynikających z osobistych upodobań minusów które mogły by przejść niezauważone gdybym nie miał czegoś lepszego w łapkach(typu za gruba rękojeść, za długa rękojeść itp)

Coś co już było polecane tj Konger Elwis - świetne czucie brania, szczytówka nie zdąży się ruszyć kiedy już czuć branie i zacinam. świetny kijek do małych przynęt rzędu 2-4g i twisterek 2,5-4cm. Taki do zawodniczego łowienia rybek okołowymiarowych. ma jednak wadę którą również kijek opisany wyżej a mianowicie małe rybki przy użyciu plecionki mogą spaść gdyż jest to wklejka czyli miękki szczyt a poniżej klejenia dość sztywny blank. Nie zanotowałem z niego spadów na plecionce rybek pow 25cm.

Trzecia wędka której jestem bardzo szczęśliwym posiadaczem to Konger Paladin Perch cw 2-12 i dł 2,25m. Nie bez powodu piszę o długości tej wędki bo znacznie różni się od kijka o długości 200cm, ale do rzeczy. Jest to kijek ze szczytówką typu tubular(nie wklejka) ale z genialnie miękką szczytówką ale nie kluchowatą akcją.

Wędeczka dość szybka ale świetnie amortyzuje na plecionce nawet małe okonki i nie pozwala im spaść a przy tym jest na tyle mocna, że poradziłem sobie nią z przyłowem w postaci sumka ok 80-85cm. Sumek wziął na kopytko 3'(typu manns predator) na główce 7g i taką przynętę ta wędka świetnie obsługuje ale łowiłem nią również na keitecha swing impact 2' na główce 2g i również komfortowo obsługiwał.

Jak dla mnie No1 z seryjnych produktów nie wklejek jakie znam z przeznaczeniem na okonie.

Jeszcze przypomniała mi się czwarta wędka(wklejka) z którą ostatnio miałem do czynienia Konger Paladin Coliber jig- fajna i uzbrojona w świetne komponenty, opis zbliżony do wspomnianego Elwisa ale za tą cenę ile życzą sobie za nią w sklepach można uzbroić Phenixa więc jak dla mnie jest skreślona ze względu na chorą cenę.

Użytkownik paawelek83 edytował ten post 05 listopad 2014 - 18:07

#205 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 07 listopad 2014 - 21:57

No nie .. własnym oczom nie wierzę - znów gruntówki i inne robaczanki na tak poważnym forum  :)  Tak nawiasem mówiąc bezpłatnie odłamuję te głupie doklejki , co przywraca im natychmiast właściwą postać . Wyśmiewam też wklejanki gratis ..

Nie śmiałbym nikomu polecać chinoli - bez względu na półkę , ani jakąś wydumaną , bieżącą legendę , bo z niezmierną powagą traktuję zarówno przygodnych rozmówców , jak i kolegów poszukujących rzeczy dobrych i w dobrym guście - a nie jakiejś plugawej siary , choooy wie skąd . Nie pozostaje  mi więc jak zaprotegować do fachowego łowienia okoni blanki typu popping , lubo też panfish - najlepiej z Woodland . Nie ma się co buldoczyć , panowie - szanujmy się :) 

• Friko lubi to

#206 OFFLINE   czermin

czermin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 177 postów
  • LokalizacjaGrodzisk Mazowiecki
  • Imię:Kamil
  • Nazwisko:Czermiński

Napisano 10 listopad 2014 - 15:21

Panowie, szukam wędki do lekkiego połowu okoni z użyciem małych kopytek (przeważnie relaksowe 2 calowe kopyto + 3/5 max 7 g) lub różnorakich niewielkich (maks 6 cm) jaskółeczek. Chciałbym aby ten kij był krótki (najlepiej 2 metry z tolerancją 5 cm w górę i w dół), w jednoskładzie oraz fajnie współpracował z plecionką (cienki Varivas 0.4). Macie jakieś pomysły? Nie ukrywam że chciałbym znaleźć coś względnie niskobudżetowego.

#207 OFFLINE   tom3

tom3

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 311 postów
  • LokalizacjaLubuskie
  • Imię:Tomek

Napisano 10 listopad 2014 - 15:33

Savage Gear Parabelum 215 cm do 7g. Ładnie przechodzi w parabolę już pod okonkiem 25cm.Tylko to dwuskład.

Użytkownik tom3 edytował ten post 10 listopad 2014 - 15:34

• BOSMAN 76 lubi to

#208 OFFLINE   Tomas81

Tomas81

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:K.

Napisano 10 listopad 2014 - 15:50

To może jakiś FA Blaas, np. SLF666-1, 6'6" 1,5g-9g 2-6lb ? Cena blanku nie duża a kijki na nich wychodzą fajne.

#209 OFFLINE   siacho73

siacho73

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 141 postów
  • LokalizacjaNowy Dwór Gd.
  • Imię:Sylwek

Napisano 10 listopad 2014 - 16:38

Pomyśl o Avidzie do 7g, dla Twoich potrzeb myślę ze będzie idealny.

Pozdrawiam

Sylwek

#210 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 10 listopad 2014 - 16:38

MHX DS820, uzbrojony w Minimy ;)

#211 OFFLINE   dagu

dagu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 52 postów

Napisano 10 listopad 2014 - 18:35

No wlasnie Zbiku chcem ukręcić sobie kijek na ds820 i tu pytanie ten blank ogarnie 2" na główkach 7-12g przy lowieniu okoni na glebokosci 9-11m?

Użytkownik dagu edytował ten post 10 listopad 2014 - 18:58

#212 OFFLINE   czermin

czermin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 177 postów
  • LokalizacjaGrodzisk Mazowiecki
  • Imię:Kamil
  • Nazwisko:Czermiński

Napisano 10 listopad 2014 - 22:05

DS820 to dla mnie za krótko :) bardziej moją uwagę zwrócił SJ781- ma ktoś jakieś opinie odnośnie tego blanku? 

@zbiku sorry musiałem źle zobaczyć indeks, zerknąłem na jakiś kijek 185 cm :P

Użytkownik czermin edytował ten post 10 listopad 2014 - 22:27

#213 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 10 listopad 2014 - 22:17

DS820 to dla mnie za krótko :)  

To się zgubiłem... Chciałeś 200cm +/- 5cm, a DS820 ma 208cm, to jak za krotki?

No wlasnie Zbiku chcem ukręcić sobie kijek na ds820 i tu pytanie ten blank ogarnie 2" na główkach 7-12g przy lowieniu okoni na glebokosci 9-11m?

Ja mam 821 i ogarnia główki 6-15g + guma, tak więc myślę, że 820 ogarnie główkę do 12g.

Użytkownik Żbiku edytował ten post 10 listopad 2014 - 22:18

#214 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 listopad 2014 - 20:26

Panowie, szukam wędki do lekkiego połowu okoni z użyciem małych kopytek (przeważnie relaksowe 2 calowe kopyto + 3/5 max 7 g) lub różnorakich niewielkich (maks 6 cm) jaskółeczek. Chciałbym aby ten kij był krótki (najlepiej 2 metry z tolerancją 5 cm w górę i w dół), w jednoskładzie oraz fajnie współpracował z plecionką (cienki Varivas 0.4). Macie jakieś pomysły? Nie ukrywam że chciałbym znaleźć coś względnie niskobudżetowego.

Szukaj blanków typu drop-shot lub popping.  Coś z serii Revelation Batsona lub z MHX'a , najlepiej o mocy nie większej niż 8 max 10 lb. Do takiego lekkiego łowienie możesz uzbroić kijek w lekkie i tanie przelotki Minima (bez wkładu ceramicznego). Do tego rękojeść z pianki (najlepiej split grip), jakiś uchwyt typu NPS 16 lub DPS 16 lub 17 - i w niewielkich pieniądzach zbudujesz wędeczkę o dużych właściwościach użytkowych.

#215 OFFLINE   JanuszD

JanuszD

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 518 postów
  • LokalizacjaLubartów - Jelenia Góra

Napisano 11 listopad 2014 - 21:34

Wiosna chyba idzie. Druciaki są ok. Mam używam, gloryfikował nie będę, ale się sprawdzają. 

#216 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 listopad 2014 - 21:46

Osobiście wolę przelotki z wkładem ceramicznym firmy Fuji, zwłaszcza pod plecionkę. Druciaki szumią i trzeszczą. Ale do łowienia ultralekkiego, tam gdzie budżet jest ograniczeniem, moim zdaniem od biedy wystarczą. Jeśli budżet pozwoli można się szarpnąć na jakiegoś alconite na przelotkę szczytową żeby trochę uspokoić sumienie.

• guciolucky i JanuszD lubią to

#217 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 11 listopad 2014 - 21:52

To jest bardzo ciężki wybór, trudno doradzić bo tak naprawdę nic nie zbliży się do ideału jaki rysuje nam się w głowie myśląc o takiej wędce. Ja wybrał bym coś bardzo szybkiego o mocy 6lb ale nie każdemu będzie taki kij pasował. Szybki kij w niższym module jest cieplejszy w ugięciu ale za to mniej czuły w przekazie... i tak bez końca... nie da się tego ogarnąć bez przerobienia wielu modeli.

• malcz, pszzz i Robert Crocker lubią to

#218 OFFLINE   JanuszD

JanuszD

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 518 postów
  • LokalizacjaLubartów - Jelenia Góra

Napisano 11 listopad 2014 - 22:55

Pełna zgoda, w kwestii szczytu nie wyobrażam sobie inaczej jak ceramiczne micro. Co do reszty mi służą, prawie nie łowię na żyłki ale jednak i mam wrażenie, że plecionki nawet lepiej współpracują jak żyłki z "drutem", trzeszczą i transmitują :)  Podkreślam jednak, że za mało używam żyłki, żeby stawiać tezy. Zwraca uwagę "warunkowe dopuszczenie" Wiosna Panie Sierżancie :)

#219 ONLINE   markir

markir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 275 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:K.

Napisano 12 listopad 2014 - 00:08

Myślę, że twoje wymagania spełniło by wędzisko zrobione na blanku Batsona REVS68UL. Trzeba tylko lekko je uzbroić na szczycie. Przetestowałem takie wędzisko w tym roku na okoniach i mam bardzo pozytywne wrażenia. Z przyłowem większych ryb też nie ma problemu.

#220 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 12 listopad 2014 - 00:18

Mam okazję porównywać swojego MHX DS821 do kolegi Batsona Rev 68UL i powiem szczerze, że pomimo, iż Batson jest delikatniejszy, to wybrałbym jednak lżejszego MHXa DS820. Kij płynniej pracuje przy holu ryb, a sama akcja mi bardziej odpowiada. Szczytowo przy pracy przynętą, progresywne ugięcie przy holu. Batson przy holu pracuje mocno szczytem, dopiero potem przechodzi w głębsze ugięcie. No ale to tylko moja opinia.

Użytkownik Żbiku edytował ten post 12 listopad 2014 - 00:19

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: okoń, blank

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych