Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Okoniówka UL - wybór blanku

okoń blank

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
417 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 20 czerwiec 2012 - 12:47

Artur ja miałem FX661 ,ale chłopa nie interesują króciaki B)

#62 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Przemek

Napisano 20 czerwiec 2012 - 12:50

Jeśli z brzegu ,a górna granica jaką postawiłeś to 280cm ,proponuję FX862 .Nie łowiłwm lepszym kijkiem okoni z brzegu jak właśnie ten.główki 1-8g + guma ,obrotówki 00-2 choć niektóre 3 też pociągnie,wobki kleniowo-jaziowe do 5-6cm rappala orginal.Spory zapas mocy w razie przyłowu ,dał radę szczupłym i sandałkom 60+ z brzegu ,a z łodzi 70+ bez problemu.

Dzieki wielkie, tak lowione bedzie z brzegu na lodz sobie zostawie tego ATC.
Jak jest z ugieciem, praca pod rybami, rzutami etc. na tym blanku?

pozdro

#63 OFFLINE   Tomek_N

Tomek_N

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaFrankfurt nad Menem

Napisano 20 czerwiec 2012 - 13:06

W tej chwili Mekamil kręci dla mnie casta na tym blanku S871-2-MHX z przeznaczeniem na okonia, kilka innych osób poleciło mi również ten blank, sam ciekaw jestem jak się będzie łowiło, niebawem jak otrzymam będę widział coś więcej :D

Pozdrawiam

A pod jakie przynety? :D

#64 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 20 czerwiec 2012 - 13:12

Wszystko co najlepsze i czego mógłbyś wymagać od wędki .Przy wabikach w deklarowanej gramaturze dalekie rzuty i komfortowe bez problemowe prowadzenie ,przy niesamowitym czuci przynęty i sygnałach przenoszonych do ręki .Pod rybą ugięcie progresywne ,przy dość mało zbieżnym ale mocnym dolniku wiesz że masz kontrolę nad nawet sporą rybą.Aby nie stracił ciętości i komfortu w prowadzeniu jigów dobrze jest zbroić jak najlżej.Ja zbroiłem pierwotnie w alconit L-kami 5,5 i top sic 5.5 ,ale czegoś mu brakowało i przezbrajałem w Fuji titanium kończąc na 5.Ale myślę że jeśli w większości bedzie obsługiwał lotniejsze przynęty ,można w alconit i kończyć L-mi 4.5 lub 4 .

#65 OFFLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2341 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 20 czerwiec 2012 - 13:21

[quote]
W tej chwili Mekamil kręci dla mnie casta na tym blanku S871-2-MHX z przeznaczeniem na okonia, kilka innych osób poleciło mi również ten blank, sam ciekaw jestem jak się będzie łowiło, niebawem jak otrzymam będę widział coś więcej :D

Pozdrawiam
[/quote]

A pod jakie przynety? :D
[/quote]

Głównie zamierzam gumować w zakresie do 8gr, ewentualnie mini obrotówki, woblerów na okonia nie używam.

S.

#66 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów

Napisano 20 czerwiec 2012 - 14:22

Wszystko co najlepsze i czego mógłbyś wymagać od wędki .Przy wabikach w deklarowanej gramaturze dalekie rzuty i komfortowe bez problemowe prowadzenie ,przy niesamowitym czuci przynęty i sygnałach przenoszonych do ręki .Pod rybą ugięcie progresywne ,przy dość mało zbieżnym ale mocnym dolniku wiesz że masz kontrolę nad nawet sporą rybą.Aby nie stracił ciętości i komfortu w prowadzeniu jigów dobrze jest zbroić jak najlżej.Ja zbroiłem pierwotnie w alconit L-kami 5,5 i top sic 5.5 ,ale czegoś mu brakowało i przezbrajałem w Fuji titanium kończąc na 5.Ale myślę że jeśli w większości bedzie obsługiwał lotniejsze przynęty ,można w alconit i kończyć L-mi 4.5 lub 4 .

Dzieki wielkie, znaczy sie czyli to bedzie to co lubie, poczekam jeszcze na opinie o tym MHX, i moze ktos jeszcze cosik ciekawego i wartego uwagi zaproponuje.
Kwestie zbrojenia zostawie zbrojmistrzowi, ale sugestie przekaze :D

pozdro

#67 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów

Napisano 21 czerwiec 2012 - 16:51

No jak Panowie nikt nie machal rzeczonym MHX i nie moze podzielic sie uwagami?
Juz nie marze o tym aby ktos te dwa blanki mial i porownal :D

pozdro

#68 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 21 czerwiec 2012 - 18:49

@Nyny nie kombinuj Pheniks FX 862-2 to będzie Twój ideał na rybki
http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=31121&am p;am p;start=0&
Tu miałeś patysia jak ta lala ;) .

#69 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 21 czerwiec 2012 - 18:52

Ten elixir, z setem przelotek REC'a, to biorąc po uwagę same komponenty to była bardzo dobra cena. Nie mówiąc o robiciźnie. :D

#70 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 21 czerwiec 2012 - 18:54

Robocizna była za free.A patyczek genialny do lekkich zastosowań, lepszego jeszcze chyba nie wyprodukowali :D .

#71 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów

Napisano 21 czerwiec 2012 - 18:58

@Nyny nie kombinuj Pheniks FX 862-2 to będzie Twój ideał na rybki
http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=31121&am p;am p;am p;am p;start=0&
Tu miałeś patysia jak ta lala ;) .

Widzialem widzialem, przez chwile myslalem, ale dizajn mi nie lezal

pozdro

#72 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 21 czerwiec 2012 - 19:11

Zbrój to co mówię a nie będziesz żałował :D.

#73 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów

Napisano 21 czerwiec 2012 - 19:26

Zbrój to co mówię a nie będziesz żałował :D.

No tez mnie ten Phenix kreci, ale ten MHX cos mi krazy po glowce

Powiedz mi jeszcze ten blank mozna jakosc odniesc w sensie pracy etc. do ktoregosc CD?

pozdro

#74 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 25 czerwiec 2012 - 15:47

Obojetnie co wybierzesz, zastanów sie w co go ubierzesz :D
Dąbek dobrze ci radzi z tytanami - ale,- ale nie zakładaj tak małych jak 4.
Sam tak zrobiłem w FX 902 i niestety przy dużej wilgoci athezja (klejenie sie linki do blanku)była tak duża, że przyneta wylatywała jak z katapulty by po 15m lotu wznoszącego nagle opaśc jakby zatrzymała sie nagle na ścianie!!! Co ciekawsze ciężar przynety prawie nie miał znaczenia!!! Po prostu dokąd siła wyrzutu pokonywała siłę klejenia sie linki do blanku dotąd jakoś leciało a jak energi malała to hamowanie nagle wzrastalo i rzuty były tak krótkie że z leszczynowej witki rzucił byś dalej :lol:
Sytuacja zmieniła się diametralnie po zastoswaniu przelotek o większej średnicy. Myśle ze ideałem było by gdyby sie znalazły takie małe LV-ki ale nie ma takich niestety...

#75 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów

Napisano 25 czerwiec 2012 - 16:41

Tym to sie zajmmie pracownia.
Ale na bank bedzie na alconitach i sic w szczycie, rozmiar to juz dobiora mysle, ze odpowiedni:)

Poki co na 99% bedzie ten dluzszy Phenix, jednak chcialbym aby ktos kto ma MHX sie wypowiedzial o blanku, do pracowni najblizszej mam troche daleko aby podjechac pomacac blank, a i z czasem krucho, wiec bazuje na tym co ludzie i pracownia opisze.

pozdro

#76 OFFLINE   jersey

jersey

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 671 postów

Napisano 25 czerwiec 2012 - 18:44

do pracowni najblizszej mam troche daleko aby podjechac pomacac blank, a i z czasem krucho, wiec bazuje na tym co ludzie i pracownia opisze.

pozdro

wygospodaruj trochę czasu i grosza na wachę czy bilet, bo naprawdę warto. wychodzi na to, że chcesz położyć dość dobrą monetę na nową zabawkę. co będzie jak się okaże, że wymarzona węda nie zachowuje się tak jak sobie po przeczytaniu opinii innych userów wyobraziłeś? albo się z tym pogodzisz i będziesz używał, albo pogonisz na forumowej giełdzie za mniejszy lub większy procent tego co za nią dałeś. sam to przerabiałem i skutecznie się wyleczyłem, tym bardziej, że mam zajebistą pracownię pod nosem.

pozdro

#77 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów

Napisano 25 czerwiec 2012 - 19:37

wygospodaruj trochę czasu i grosza na wachę czy bilet, bo naprawdę warto. wychodzi na to, że chcesz położyć dość dobrą monetę na nową zabawkę. co będzie jak się okaże, że wymarzona węda nie zachowuje się tak jak sobie po przeczytaniu opinii innych userów wyobraziłeś? albo się z tym pogodzisz i będziesz używał, albo pogonisz na forumowej giełdzie za mniejszy lub większy procent tego co za nią dałeś. sam to przerabiałem i skutecznie się wyleczyłem, tym bardziej, że mam zajebistą pracownię pod nosem.

pozdro

Tak by bylo najlepiej, problemem nie jest niemozliwosc dojazdu tylko czas niestety.
Poki co jakos udawalo sie trafiac do tej pory, moze z dwa kije mnie rozczarowaly.
Generalnie lubie kije pokroju CD zwlaszcza blue rapidy, wiec takiego blanku bede szukal do UL.

pozdro

#78 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 25 czerwiec 2012 - 20:00

Pheniks to jest klon CD ale chyba o lepszych parametrach :D .

#79 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów

Napisano 25 czerwiec 2012 - 20:48

Pheniks to jest klon CD ale chyba o lepszych parametrach :D .

I to jest bardzo dobra wiadomosc:)
Nawet bardzo dobra, blank raczej na 100% juz wybrany :D

pozdro

#80 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów

Napisano 27 czerwiec 2012 - 21:12

No to juz, ze tak powiem karuzela sie zaczela krecic:)
Wybor padl (dziekuje panowie bardzo) na Phenix FX 862-2, zbrojony na S6+Sic na szczycie (ze wzgledu na wage), robiony bedzie na tradycyjna nute z odrobina fanaberii;)
Juz sie doczekac nie moge:)
Dzieki za pomoc i cenne uwagi.

pozdro

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: okoń, blank

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych