#81 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2012 - 21:19
#82 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2012 - 21:21
No to do boju, pewnie będziesz zadowolony jak z tego CD co Ci robiłem .
Licze na to, bo ten cedek to jeden z moich ulubionych badyli
pozdro
#83 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2012 - 05:17
miodzio będzie.No to juz, ze tak powiem karuzela sie zaczela krecic:)
Wybor padl (dziekuje panowie bardzo) na Phenix FX 862-2, zbrojony na S6+Sic na szczycie (ze wzgledu na wage), robiony bedzie na tradycyjna nute z odrobina fanaberii;)
Juz sie doczekac nie moge:)
Dzieki za pomoc i cenne uwagi.
pozdro
#84 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2012 - 11:22
Brat chce kupić kijka do połowu okoni.
Główne cechy poszukiwanego kija
C.W. - do ~7, 10gram górna granica
NIE WKLEJANKA
Długość najlepiej 2,4m
Dolnik do ~30cm od stopki młynka
Cena 350zł max (najlepiej 300zł)
Akcja szybka (może być średnio szybka) ugięcie półparaboliczne (~do 1 przelotki najlepiej)
Będzie nim łowił w małej rzece ale głównie zaporówka gdzie poławia się ripperkami z główkami max 3gramy (głębokość zbiornika ~1-1,5m bujnie zarośnięty)
Kołowrotek do niego będzie miał SHIMANO SUPER 1500 GT-RB
Prosiłbym o jakieś przykładowe kijki które używacie i polecacie
Pozdrawiam
#85 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2012 - 11:34
No te wymagania odnośnie kija to raczej spełni pracownia na stosownym blanku .Cenę pewnie wypada potroić i też może być problem.
#86 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2012 - 11:39
Poszukuję kogoś kto by zrobił kija dla mnie jednak ostatnimi czasy widzę że pracownie wędkarskie pojawiają się jak grzyby po deszczu ogólnych informacji o nich jak na lekarstwo (bo wszędzie sponsoring=dobra opinia o pracowni ).
Przeszukiwałem tutaj co nieco odnośnie kijka który mi się śni po nocach choć nie wiem czy jest realne wykonanie go, a chodzi głównie o takie cechy jak:
Długość ~200cm, najlepiej 210cm
C.W. - do 3-4 gram
Nie wklejanka (!)
Ugięcie - full parabolik (najlepiej jakby była taka jak w SHIMANO POWER LOOP ZANDER) - gnie się aż do uchwytu.
Akcja - szybka, średnio szybka
Waga - 60 gram uzbrojony kij
i to co najważniejsze a zarazem boję się iż nie wykonanle... średnica blanku na wyjściu z korka 4mm.
Uchwyt najlepiej skręcany od góry ewentualnie taki jak w kongerze palidinie coliber jig'u.
Posiadam sporo ultralightów jednak nie mam typowo pod mikrojigi (0,5 do 2,5 gram) żaden nie ma fajnego ugięcia o takie jakie mi chodzi, chociaż G.Loomis [S782-1-B]-cokolwiek to znaczy,o c.w. ~2-9 ma już prawie prawie jednak jest jeszcze za sztywnym kijem.
Łowię plecionką nanofil 0.02mm
Młynek do tego Mitchell MagPro Extreme wielkość 500 (178gram)
Jeżeli ktoś by mógł mi pomóc i podać namiary kogoś kto by mógł mi zrobić kijka takiego jak opisałem byłbym bardzo wdzięczny.
Cena nie gra roli choć kupno planuję na lipiec/sierpień.
Pozdrawiam
#87 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2012 - 12:00
#88 ONLINE
Napisano 28 czerwiec 2012 - 12:06
sh
#89 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2012 - 12:36
Pozdrawiam!
#90 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2012 - 12:43
Proponuję 2 pięterka wyżej się przywitać.
No te wymagania odnośnie kija to raczej spełni pracownia na stosownym blanku .Cenę pewnie wypada potroić i też może być problem.
Józek a czy żadna wędka nie z pracowni Twoim zdaniem nie spełni takich wymagań?
Np taki Konger Maxim Twist 240. Wyrzut trochę większy niż kolega potrzebuje, ale za to cena nie 3 a 5 razy niższa niż kija z pracowni. Dolnik ........ nie sądzę żeby przy takim lekkim kiju był dłuższy niż te wymagane przez kolegę 30 cm.
Sam miałem model 215 i łowiło się nim bardzo, bardzo przyjemnie. Nic mu nie brakowało!
Nie to, żebym miał coś przeciw kijom z pracowni bo sam jestem posiadaczem kilku, ale czasem odnoszę tu wrażenie że nie mając kija za przynajmniej tysiaka (a jeśli taniej to z drugiej ręki) to nie ma co na ryby się wybierać
#91 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2012 - 13:20
To ja od siebie polecę kijek Daiwa Exceler Ultralight 240 cw 2-10g. Jego cena oscyluje w granicach 200 zł i wydaje mi się, że kijek ten spełniałby oczekiwania brata . Sam używam do okoniowania i jestem bardzo zadowolony z tego kijka.
Pozdrawiam!
A ja go nie polecę bo go mam niestety w 3 częściach, górny skład pomiędzy 4,5 przeciągnalem żyłkę przez przelotki lekko ugięła się szczytówka i zonk :/
#92 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2012 - 13:27
To ja od siebie polecę kijek Daiwa Exceler Ultralight 240 cw 2-10g. Jego cena oscyluje w granicach 200 zł i wydaje mi się, że kijek ten spełniałby oczekiwania brata . Sam używam do okoniowania i jestem bardzo zadowolony z tego kijka.
Pozdrawiam!
[/quote]
A ja go nie polecę bo go mam niestety w 3 częściach, górny skład pomiędzy 4,5 przeciągnalem żyłkę przez przelotki lekko ugięła się szczytówka i zonk :/
[/quote]
Co nie oznacza, że każdy egzemplarz musi skończyć w ten sam sposób jak Twój Ja ze swoim kijkiem nie mam żadnych problemów, a wyholowałem nim kilka większych rybek niż okonie.
A Tobie Punkfish szczerze współczuje połamania kijka...sam tydzień temu złamałem swoją ulubioną wklejankę
#93 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2012 - 13:34
Autor pewnie byl swiadomy i celowo umiescil tutaj posta.
Wiec sila rzeczy polecane sa rozwiazania z pracowni, a nie gotowe sklepowe wedki.
pozdro
#94 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2012 - 13:52
Panowie, jestesmy w dziale Rodbuilding.
Wiec sila rzeczy polecane sa rozwiazania z pracowni, a nie gotowe sklepowe wedki.
pozdro
Wątek został przeniesiony z Ogólnego a i za 350 zł z pracowni to ciężko coś polecić
#95 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2012 - 14:12
Panowie, jestesmy w dziale Rodbuilding.
pozdro
[/quote]
Wątek został przeniesiony z Ogólnego a i za 350 zł z pracowni to ciężko coś polecić
[/quote]
Sam blank jak najbardziej w tych pieniadzach do dostania, a i second hand z pracowni widywalem tez w podobnych cenach.
Ostatnio sam mialem dylemat co do UL i rozwazalem krociaka w dwuskladzie od MHX, a ze skonczylo sie nieco inaczej ale to juz inna para kaloszy;)
pozdro
#96 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2012 - 15:40
Najbardziej budżetowo to dokupić taki maleńki uchwycik do żyłki (nie wiem jak się to nazywa) i metodą bata ze spławiczkiem - wyjdzie z 360. Ale chyba nie o to chodzi
#97 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2012 - 15:40
Mój jedzie niebawem do sklepu w którym zakupiłem go i pewnie na niemcy tam najprawdopodobniej dostanie górny skład nowy i wróci.
Pierwszy raz w życiu zawiodłem się na daiwie.
Wracając do tematu jak wydawać 200 czy 250zł na kij seryjny to lepiej dołożyć te 100, 150 zł i mieć kij z pracowni a na okonka to już chyba złoży przyzwoitą okoniówke.
#98 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2012 - 15:44
Najbardziej budżetowo to dokupić taki maleńki uchwycik do żyłki (nie wiem jak się to nazywa) i metodą bata ze spławiczkiem - wyjdzie z 360. Ale chyba nie o to chodzi
Oczywiście posiadanie super wędki z pracowni to ekstra sprawa, sam wole takie, ale niektórymi budżetowymi kijami też da komfortowo łowić
#99 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2012 - 16:00
#100 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2012 - 16:26
Proponuję 2 pięterka wyżej się przywitać.
[/quote]
Józek a czy żadna wędka nie z pracowni Twoim zdaniem nie spełni takich wymagań?
Np taki Konger Maxim Twist 240. Wyrzut trochę większy niż kolega potrzebuje, ale za to cena nie 3 a 5 razy niższa niż kija z pracowni. Dolnik ........ nie sądzę żeby przy takim lekkim kiju był dłuższy niż te wymagane przez kolegę 30 cm.
Sam miałem model 215 i łowiło się nim bardzo, bardzo przyjemnie. Nic mu nie brakowało!
Nie to, żebym miał coś przeciw kijom z pracowni bo sam jestem posiadaczem kilku, ale czasem odnoszę tu wrażenie że nie mając kija za przynajmniej tysiaka (a jeśli taniej to z drugiej ręki) to nie ma co na ryby się wybierać
[/quote]
Olgierd wiesz że mam rację, seryjne kije już przerabiałem i z całym szacunkiem dla nich, to nie jest to co patyk szyty na miarę, choćby ten pheniks o którym Dąbek pisze.
Mam pheniksy i nijak nie możnaich porównać do seryjnych.
Nie mówię już o przelotkowym wypasie, zbrojony nawet w hardloye(bardziej go zmiękczą iswobodniej można rzucić np.microjigiem) niskobudzetowo będzie zdecydowanie lepszy jak seryjny.
To moje zdanie a kolega kupi co będzie chciał.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: okoń, blank
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
HM MatrycNapisany przez Matryc , 05 wrz 2023 jaż, kleń, pstrąg, hand made i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Budżetowe lekkie łowienie - okonie, białoryb i wrocławski niewymiarowy szczupak ;)Napisany przez Andżej , 03 sty 2022 spinning, xul, okoń, wędka i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych