Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Okoniówka UL - wybór blanku

okoń blank

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
417 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   Piotr Lipiec

Piotr Lipiec

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 494 postów
  • LokalizacjaStraachowice

Napisano 27 czerwiec 2012 - 21:19

No to do boju, pewnie będziesz zadowolony jak z tego CD co Ci robiłem .

#82 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Przemek

Napisano 27 czerwiec 2012 - 21:21

No to do boju, pewnie będziesz zadowolony jak z tego CD co Ci robiłem .

Licze na to, bo ten cedek to jeden z moich ulubionych badyli :D

pozdro

#83 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 28 czerwiec 2012 - 05:17

No to juz, ze tak powiem karuzela sie zaczela krecic:)
Wybor padl (dziekuje panowie bardzo) na Phenix FX 862-2, zbrojony na S6+Sic na szczycie (ze wzgledu na wage), robiony bedzie na tradycyjna nute z odrobina fanaberii;)
Juz sie doczekac nie moge:)
Dzieki za pomoc i cenne uwagi.

pozdro

B) B) B) miodzio będzie.

#84 OFFLINE   Miszka1987

Miszka1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaWoda

Napisano 28 czerwiec 2012 - 11:22

Witam
Brat chce kupić kijka do połowu okoni.
Główne cechy poszukiwanego kija
C.W. - do ~7, 10gram górna granica
NIE WKLEJANKA
Długość najlepiej 2,4m
Dolnik do ~30cm od stopki młynka
Cena 350zł max (najlepiej 300zł)
Akcja szybka (może być średnio szybka) ugięcie półparaboliczne (~do 1 przelotki najlepiej)
Będzie nim łowił w małej rzece ale głównie zaporówka gdzie poławia się ripperkami z główkami max 3gramy (głębokość zbiornika ~1-1,5m bujnie zarośnięty)
Kołowrotek do niego będzie miał SHIMANO SUPER 1500 GT-RB
Prosiłbym o jakieś przykładowe kijki które używacie i polecacie
Pozdrawiam

#85 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 28 czerwiec 2012 - 11:34

Proponuję 2 pięterka wyżej się przywitać.
No te wymagania odnośnie kija to raczej spełni pracownia na stosownym blanku ;).Cenę pewnie wypada potroić i też może być problem.

#86 OFFLINE   Miszka1987

Miszka1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaWoda

Napisano 28 czerwiec 2012 - 11:39

Witam
Poszukuję kogoś kto by zrobił kija dla mnie jednak ostatnimi czasy widzę że pracownie wędkarskie pojawiają się jak grzyby po deszczu ogólnych informacji o nich jak na lekarstwo (bo wszędzie sponsoring=dobra opinia o pracowni ).
Przeszukiwałem tutaj co nieco odnośnie kijka który mi się śni po nocach choć nie wiem czy jest realne wykonanie go, a chodzi głównie o takie cechy jak:
Długość ~200cm, najlepiej 210cm
C.W. - do 3-4 gram
Nie wklejanka (!)
Ugięcie - full parabolik (najlepiej jakby była taka jak w SHIMANO POWER LOOP ZANDER) - gnie się aż do uchwytu.
Akcja - szybka, średnio szybka
Waga - 60 gram uzbrojony kij
i to co najważniejsze a zarazem boję się iż nie wykonanle... średnica blanku na wyjściu z korka 4mm.
Uchwyt najlepiej skręcany od góry ewentualnie taki jak w kongerze palidinie coliber jig'u.
Posiadam sporo ultralightów jednak nie mam typowo pod mikrojigi (0,5 do 2,5 gram) żaden nie ma fajnego ugięcia o takie jakie mi chodzi, chociaż G.Loomis [S782-1-B]-cokolwiek to znaczy,o c.w. ~2-9 ma już prawie prawie jednak jest jeszcze za sztywnym kijem.
Łowię plecionką nanofil 0.02mm
Młynek do tego Mitchell MagPro Extreme wielkość 500 (178gram)
Jeżeli ktoś by mógł mi pomóc i podać namiary kogoś kto by mógł mi zrobić kijka takiego jak opisałem byłbym bardzo wdzięczny.
Cena nie gra roli choć kupno planuję na lipiec/sierpień.
Pozdrawiam

#87 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 866 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 28 czerwiec 2012 - 12:00

Cormoran ULX 240 1-9g? Tylko to już nieaktualny model ale jeszcze jest dostępny w zakupie.

#88 ONLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1037 postów
  • LokalizacjaPruszków Poland Europe Earth
  • Imię:Sławomir

Napisano 28 czerwiec 2012 - 12:06

Mam 270 z muchówki #7. Uważam ze to jest TO, pod warunkiem że się lubi pełne ugięcie :D

sh

#89 OFFLINE   M@rcin.

M@rcin.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 28 czerwiec 2012 - 12:36

To ja od siebie polecę kijek Daiwa Exceler Ultralight 240 cw 2-10g. Jego cena oscyluje w granicach 200 zł i wydaje mi się, że kijek ten spełniałby oczekiwania brata :D. Sam używam do okoniowania i jestem bardzo zadowolony z tego kijka.
Pozdrawiam!

#90 OFFLINE   OloPe

OloPe

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1092 postów
  • LokalizacjaOtwock

Napisano 28 czerwiec 2012 - 12:43

No te wymagania odnośnie kija to raczej spełni pracownia na stosownym blanku ;).Cenę pewnie wypada potroić i też może być problem.

Józek a czy żadna wędka nie z pracowni Twoim zdaniem nie spełni takich wymagań?
Np taki Konger Maxim Twist 240. Wyrzut trochę większy niż kolega potrzebuje, ale za to cena nie 3 a 5 razy niższa niż kija z pracowni. Dolnik ........ nie sądzę żeby przy takim lekkim kiju był dłuższy niż te wymagane przez kolegę 30 cm.
Sam miałem model 215 i łowiło się nim bardzo, bardzo przyjemnie. Nic mu nie brakowało!

Nie to, żebym miał coś przeciw kijom z pracowni bo sam jestem posiadaczem kilku, ale czasem odnoszę tu wrażenie że nie mając kija za przynajmniej tysiaka (a jeśli taniej to z drugiej ręki) to nie ma co na ryby się wybierać :unsure:

#91 OFFLINE   Punkfish

Punkfish

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 30 postów
  • LokalizacjaKorczyna k/ Krosna

Napisano 28 czerwiec 2012 - 13:20

To ja od siebie polecę kijek Daiwa Exceler Ultralight 240 cw 2-10g. Jego cena oscyluje w granicach 200 zł i wydaje mi się, że kijek ten spełniałby oczekiwania brata :D. Sam używam do okoniowania i jestem bardzo zadowolony z tego kijka.
Pozdrawiam!

A ja go nie polecę bo go mam niestety w 3 częściach, górny skład pomiędzy 4,5 przeciągnalem żyłkę przez przelotki lekko ugięła się szczytówka i zonk :/

#92 OFFLINE   M@rcin.

M@rcin.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 28 czerwiec 2012 - 13:27

[quote]
Pozdrawiam!
[/quote]

A ja go nie polecę bo go mam niestety w 3 częściach, górny skład pomiędzy 4,5 przeciągnalem żyłkę przez przelotki lekko ugięła się szczytówka i zonk :/
[/quote]

Co nie oznacza, że każdy egzemplarz musi skończyć w ten sam sposób jak Twój :D Ja ze swoim kijkiem nie mam żadnych problemów, a wyholowałem nim kilka większych rybek niż okonie.
A Tobie Punkfish szczerze współczuje połamania kijka...sam tydzień temu złamałem swoją ulubioną wklejankę :(

#93 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów

Napisano 28 czerwiec 2012 - 13:34

Panowie, jestesmy w dziale Rodbuilding.
Autor pewnie byl swiadomy i celowo umiescil tutaj posta.
Wiec sila rzeczy polecane sa rozwiazania z pracowni, a nie gotowe sklepowe wedki.

pozdro

#94 OFFLINE   OloPe

OloPe

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1092 postów
  • LokalizacjaOtwock

Napisano 28 czerwiec 2012 - 13:52

Wiec sila rzeczy polecane sa rozwiazania z pracowni, a nie gotowe sklepowe wedki.

pozdro

Wątek został przeniesiony z Ogólnego a i za 350 zł z pracowni to ciężko coś polecić

#95 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów

Napisano 28 czerwiec 2012 - 14:12

[quote]

pozdro
[/quote]

Wątek został przeniesiony z Ogólnego a i za 350 zł z pracowni to ciężko coś polecić

[/quote]

Sam blank jak najbardziej w tych pieniadzach do dostania, a i second hand z pracowni widywalem tez w podobnych cenach.
Ostatnio sam mialem dylemat co do UL i rozwazalem krociaka w dwuskladzie od MHX, a ze skonczylo sie nieco inaczej ale to juz inna para kaloszy;)

pozdro

#96 OFFLINE   OloPe

OloPe

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1092 postów
  • LokalizacjaOtwock

Napisano 28 czerwiec 2012 - 15:40

Tyle, że gołym blankiem nie połowisz
Najbardziej budżetowo to dokupić taki maleńki uchwycik do żyłki (nie wiem jak się to nazywa) i metodą bata ze spławiczkiem - wyjdzie z 360. Ale chyba nie o to chodzi

#97 OFFLINE   Punkfish

Punkfish

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 30 postów
  • LokalizacjaKorczyna k/ Krosna

Napisano 28 czerwiec 2012 - 15:40

Ten kij zakupiłem właśnie pod okonia i radził sobie z małymi miałem pewnie takie 40 ale spadł z kija, wiosną testowałem go na małej rzece klenie takie 30 i pstrągi spadały z niego :/

Mój jedzie niebawem do sklepu w którym zakupiłem go i pewnie na niemcy tam najprawdopodobniej dostanie górny skład nowy i wróci.

Pierwszy raz w życiu zawiodłem się na daiwie.

Wracając do tematu jak wydawać 200 czy 250zł na kij seryjny to lepiej dołożyć te 100, 150 zł i mieć kij z pracowni a na okonka to już chyba złoży przyzwoitą okoniówke.

#98 OFFLINE   OloPe

OloPe

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1092 postów
  • LokalizacjaOtwock

Napisano 28 czerwiec 2012 - 15:44

Tyle, że gołym blankiem nie połowisz Przy tak delikatnym kiju rodbulder zaleci sueprlekkie tytanowe przelotki pewnie .....

Najbardziej budżetowo to dokupić taki maleńki uchwycik do żyłki (nie wiem jak się to nazywa) i metodą bata ze spławiczkiem - wyjdzie z 360. Ale chyba nie o to chodzi

Oczywiście posiadanie super wędki z pracowni to ekstra sprawa, sam wole takie, ale niektórymi budżetowymi kijami też da komfortowo łowić ;)

#99 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 28 czerwiec 2012 - 16:00

Miałem takiego UL na Phenixie FX661-2 ,ładnie wchodził w parabolę ,dość szybki jeśli można mówić o szybkości w tego rodzaju wędce.Ale same komponenty w skromnym budżecie na piance +fuji micro aluoxy to lekko 450zł.

#100 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 28 czerwiec 2012 - 16:26

[quote]
[/quote]

Józek a czy żadna wędka nie z pracowni Twoim zdaniem nie spełni takich wymagań?
Np taki Konger Maxim Twist 240. Wyrzut trochę większy niż kolega potrzebuje, ale za to cena nie 3 a 5 razy niższa niż kija z pracowni. Dolnik ........ nie sądzę żeby przy takim lekkim kiju był dłuższy niż te wymagane przez kolegę 30 cm.
Sam miałem model 215 i łowiło się nim bardzo, bardzo przyjemnie. Nic mu nie brakowało!

Nie to, żebym miał coś przeciw kijom z pracowni bo sam jestem posiadaczem kilku, ale czasem odnoszę tu wrażenie że nie mając kija za przynajmniej tysiaka (a jeśli taniej to z drugiej ręki) to nie ma co na ryby się wybierać :unsure:

[/quote]
Olgierd wiesz że mam rację, seryjne kije już przerabiałem i z całym szacunkiem dla nich, to nie jest to co patyk szyty na miarę, choćby ten pheniks o którym Dąbek pisze.
Mam pheniksy i nijak nie możnaich porównać do seryjnych.
Nie mówię już o przelotkowym wypasie, zbrojony nawet w hardloye(bardziej go zmiękczą iswobodniej można rzucić np.microjigiem) niskobudzetowo będzie zdecydowanie lepszy jak seryjny.
To moje zdanie a kolega kupi co będzie chciał.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: okoń, blank

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych