Sandacz23 opisywałem stalówką i tuszem - jest o tym wyżej
Paavo wklejkę faktycznie wklejałem od dołu - to najdelikatniejsza szczytówka jaką znalazłem a blank został oszlifowany. w celu uniknięcia dużego przesztywnienia w miejscu łączenia przelotki rozmieszczałem tak długo aż całość w miarę się zgrała. to była jedyna opcja przy której szytówki nie chciało uciąć.... miejsce łączenia/wklejania zostało po oszlifowaniu blanku wzmocnione omotką i oblakierowane. pełne ugięcie dopstrykam.
na pewno na mocniejszej szczytówce było by łatwiej to zmontować ale mi chodziło o uzyskanie właśnie takiej akcji. podczas testowania dosyć mocno szarpałem wędeczką na zaczepach i jak na razie nic nie strzeliło więc może wytrzyma.... a jak nie to będzie okazja to kolejnych wprawek przeróbkowych
uwagi przyjmuję nie jako złośliwości a cenne rady
Przerabiałem już szlifowanie w celu ''zmiękczenia'' łączenia blank-wklejka,efekt jest znikomy i niepotrzebnie wtedy osłabiamy blank.A co do samej igły węglowej,kupujesz ją o tej samej lub ciutkę większej średnicy niż blank w miejscu ucięcia,robisz łączenie na a'la spigot i przed sklejeniem szlifujesz szczytówkę do uzyskania odpowiedniej akcji i c.w....potem tylko klejenie i przelotka w miejscu łączenia i gotowe.Kijek nie odstaje wtedy od ''dzapońskich'' konstrukcji typu ''solid tip'' nawet na krok.
Kolega skałek już jakiś czas temu opisał dokładnie jak zrobić ''prawidłowo'' wklejankę:
http://jerkbait.pl/t...złamanej-wędki/