"... bo jeszcze kochankę z żoną pomylę"
Jak będzie jej siostrą bliźniaczką, to nic się nie dzieje.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 16 luty 2016 - 22:52
"... bo jeszcze kochankę z żoną pomylę"
Napisano 16 luty 2016 - 22:54
no takich szczęściarzy to chyba nie za wiele na świecie jest..........ale cóż marzenia dobra rzecz
Napisano 16 luty 2016 - 22:57
i ni cholery nie wiem jak uniknąć "falowania" kija na suszarce podczas lakierowania powodującego nierównomierne krawędzie lakieru na omotkach...
Chodzi ci o krawędzie lakieru poza omotką?
Kij montujesz centralnie w osi obrotu suszarki? Lakierujesz obracając w rękach blank czy na maszynie?
Ja robię to (kręcę) zawsze ręką a później dopiero puszczam maszynę do wyschnięcia.
Napisano 16 luty 2016 - 23:00
no takich szczęściarzy to chyba nie za wiele na świecie jest..........ale cóż marzenia dobra rzecz
Moja i szwagra-bliźniaczka ale pomylić się też nie da. Nawet po pijaku. Chyba zliczamy się do tej większości (nie szczęściarzy).
Użytkownik trout master edytował ten post 16 luty 2016 - 23:00
Napisano 17 luty 2016 - 07:27
Chodzi ci o krawędzie lakieru poza omotką?
Kij montujesz centralnie w osi obrotu suszarki? Lakierujesz obracając w rękach blank czy na maszynie?
Ja robię to (kręcę) zawsze ręką a później dopiero puszczam maszynę do wyschnięcia.
właśnie o to mi się rozchodzi - o te krawędzie poza omotką. lakier kładę na kręcącej się wędce (to tylko 9 rpm). w mojej suszarce uchwyt wędki to gumowy pierścień - o jakiś ustawieniach bardziej/mniej centralnie tu nie ma mowy. mam jeszcze jeden pomysł jak to spróbować poprawić/ominąć...ale kurcze do tego muszę jakąś wędkę zacząć strugać...... czyli znów zabawa
Napisano 17 luty 2016 - 09:24
Napisano 17 luty 2016 - 09:33
Zamiast drucika można zastosować wykałaczkę. Lakier dłużej z niej ścieka i kreska jest równiejsza.
Napisano 17 luty 2016 - 10:14
Zamiast drucika można zastosować wykałaczkę. Lakier dłużej z niej ścieka i kreska jest równiejsza.
kurna no i już ktoś wymyślił przede mną tą wykałaczkę...... przed wami nic się nie ukryje
Napisano 17 luty 2016 - 10:34
Napisano 17 luty 2016 - 11:25
lakier dawałem i na raz i na dwa. żelowanie jest długie na prawdę długie - po kręceniu całą noc rano jest jeszcze "mokry" w dotyku. jeżeli podczas mieszania "zapowietrzy" się zbytnio to lekko podgrzewam lakier - wtedy pomimo że sam z siebie nie jest gęsty (czasem wydawało mi się jest za rzadki) to po podgrzaniu jest jak "woda".
zastanawiam się czy może właśnie przy takiej charakterystyce lakieru nie spróbować polakierować tylko samej omotki bez schodzenia na blank - wyjdzie sam jaj będzie za rzadki, a ewentualnie pociągnąć w/w wykałaczką przy drugim lakierowaniu.
a suszarki używam tej https://www.sklep.br...,-9RPM-220V/576
Napisano 17 luty 2016 - 11:42
lakier dawałem i na raz i na dwa. żelowanie jest długie na prawdę długie - po kręceniu całą noc rano jest jeszcze "mokry" w dotyku. jeżeli podczas mieszania "zapowietrzy" się zbytnio to lekko podgrzewam lakier - wtedy pomimo że sam z siebie nie jest gęsty (czasem wydawało mi się jest za rzadki) to po podgrzaniu jest jak "woda".
zastanawiam się czy może właśnie przy takiej charakterystyce lakieru nie spróbować polakierować tylko samej omotki bez schodzenia na blank - wyjdzie sam jaj będzie za rzadki, a ewentualnie pociągnąć w/w wykałaczką przy drugim lakierowaniu.
a suszarki używam tej https://www.sklep.br...,-9RPM-220V/576
To coś dziwny masz ten lakier ja wczoraj kładłem lakier Flex'a LB na szczytówkę ok godz 11 a o 16 już go zdjąłem z suszarki lekko dotknąłem i wiadomo był lekko lepki ale ani nie płyną ani nie był mokry.
Napisano 17 luty 2016 - 11:48
Napisano 17 luty 2016 - 11:52
-----------To coś dziwny masz ten lakier ja wczoraj kładłem lakier Flex'a LB na szczytówkę ok godz 11 a o 16 już go zdjąłem z suszarki lekko dotknąłem i wiadomo był lekko lepki ale ani nie płyną ani nie był mokry.
Napisano 17 luty 2016 - 12:00
-----------
Normalnie po 3 godz. pracy "suszarki" można zaprzestać obracania. Lakier nie ścieka.
Po 5 godz. lekko jest lepki wiec lepiej go nie dotykać. Sprawdzanie pracy kija lepiej odłożyć na min 48 godz. od lakierowania.
Zgadzam się z tobą w stu procentach
Napisano 17 luty 2016 - 12:00
nie napisałem że lakier po nocy kręcenia jest mokry i lejący/cieknący ale że jest "mokry" - w dotyku tak jak wy koledzy to określiliście jest lepki....
po ilu godzinach nie cieknie nie wiem...bo wtedy zazwyczaj śpię
Napisano 17 kwiecień 2016 - 16:16
light baitcasting w miarę opanowany, a że podczas deszczu dzieci się nudzą i gdy nie ma w domu....rodziny to....
2016-04-17-1599.jpg 48,94 KB 14 Ilość pobrań
pod nóż poszedł okoniowy kijek w sumie tylko dlatego, że ciekawi mnie jak będą wyglądały napisy kolorowym tuszem na białym tle pod kolor omotki....
Napisano 18 kwiecień 2016 - 18:04
light baitcasting w miarę opanowany, a że podczas deszczu dzieci się nudzą i gdy nie ma w domu....rodziny to....
pod nóż poszedł okoniowy kijek w sumie tylko dlatego, że ciekawi mnie jak będą wyglądały napisy kolorowym tuszem na białym tle pod kolor omotki....
Daiwę tak ''zmęczyłeś'' na żywca... .
Napisano 18 kwiecień 2016 - 21:24
pocierałem.....obracałem....rżnąłem....znów pocierałem.....a teraz "namaszczam"...
2016-04-18-1600.jpg 25,44 KB 8 Ilość pobrań
mam nadzieję, że przeżyje te moje "pieszczoty"
Napisano 20 kwiecień 2016 - 21:00
zdjęcia na szybko z telefonu przed lakierem.....
2016-04-20-1604.jpg 30,91 KB 10 Ilość pobrań
2016-04-20-1603.jpg 24,02 KB 10 Ilość pobrań
2016-04-20-1602.jpg 15,97 KB 9 Ilość pobrań
komentarze jakieś by się zdały bo jak na razie sam się nie mogę zdecydować.....
Napisano 21 kwiecień 2016 - 06:15
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |