#21 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2016 - 15:56
- osiak lubi to
#22 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2016 - 15:59
543 Evergreen ProWrap Nylon
ma kolega jakieś poglądowe zdjęcie omotki po lakierze?
#23 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2016 - 16:16
- osiak lubi to
#24 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2016 - 17:10
http://jerkbait.pl/t...ędeczki/page-14ma kolega jakieś poglądowe zdjęcie omotki po lakierze?
Na M1
Użytkownik Patryk1125 edytował ten post 11 styczeń 2016 - 17:10
- osiak lubi to
#25 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2016 - 17:37
Nitka Pacific Bay "Royal Blue" Mettalic size A.
Foty ze sztucznym oświetleniem (nr 4), naturalne światło (nr 2 i 3) i omotka bez lakieru (prawie bez różnicy).
Załączone pliki
#26 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2016 - 21:28
Mam pytanie odnośnie nici jakie wybrać pod avida żeby po lakierowaniu jak najmniej odznaczały sie od koloru blanku ? Gdzieś , ktoś na forum wkleił fotkę ale wertuję trzeci dzień i wychodzi na to , że ślepy jestem Podpowiedzcie coś pls
#27 Guest_Piokowal_*
Napisano 15 czerwiec 2016 - 16:39
Mam pytanie odnośnie nici jakie wybrać pod avida żeby po lakierowaniu jak najmniej odznaczały sie od koloru blanku ? Gdzieś , ktoś na forum wkleił fotkę ale wertuję trzeci dzień i wychodzi na to , że ślepy jestem Podpowiedzcie coś pls
Gudebrod nylon ,,A,, 0720 Medium gray.
Użytkownik Piokowal edytował ten post 15 czerwiec 2016 - 16:41
- gulf lubi to
#28 OFFLINE
Napisano 24 lipiec 2016 - 17:27
Użyłem nici tej samej firmy i ten sam model w kolorze Redfish (nr. 319 z BRC) ale po lakierze ściemniały i mi sie nie podoba. Czy Neon Orange bedzie żywszy od tego koloru? Nie musi byc pomarańcz, może być jesno-krwista czerwień.
Chyba u Wojtka @Pstrągman w jakimś projekcie widziałem podobne paseczki przy opisach i nie wiem tylko jaki to kolor. Woadomo że na fotce wyglada inaczej, zwłaszcza wrzuconej na forum ale moze.
Jak ktos moze pomoc to proszę o fotki.
Dziękuje z góry i niezapomnianych projektów życzę.
A.P.
#29 OFFLINE
Napisano 24 lipiec 2016 - 17:53
Wrzucę jeszcze fotki nici Pro Wrap Metallic w kolorze Deep Blue (nr 9460 z BRC) w naturalnym oświetleniu i w słońcu.
Widać że są zdecydowanie ciemniejsze od wcześniej zastosowanych przeze mnie nici Pacific Bay "Royal Blue" Mettalic, których fotki są kilka postów wyżej.
Do kija Shimano Nexave zdecydowanie nici ProWrap Deep Blue zgrywają się lepiej z oryginalnymi.
Pozdrawiam.
Załączone pliki
#30 OFFLINE
Napisano 25 lipiec 2016 - 22:01
Jaka jest grubość tego jedwabiu ktory używacie w porównaniu np. z nićmi nylonowymi size A?
#31 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2016 - 07:03
Używam dość często Gossamera.
Zdecydowanie cieńszy niż nici rozmiaru A.
Użytkownik TomekSudety edytował ten post 26 lipiec 2016 - 07:03
#32 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2016 - 08:01
Jak z wytrzymałością takich nici przy wykonywaniu omotki (napinanie)? Przy zakańczaniu (przeciąganiu) nie urywają sie w miejscu w jakim tego nie chcielibyśmy?
Nie wiem czy wlasnie u ciebie na jakimś Batsonie nie widziałem omotek z jedwabiu i jakoś tak na próbę chciałem na jednej muchówce ... jak to wyjdzie. Przyznam że nie robiłem jeszcze jedwabiem a ten ktory wpadł w moje ręce był wlasnie cienki i rwał sie w palcach bez większego naciągu.
#33 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2016 - 08:12
Tak często używam do muchówek i spinnów typu Ul i L.
Wbrew pozorom nici są dość mocne, wiadomo, przy napinaniu nie ma co przesadzać, przy przeciąganiu używam kawałka nici typu A, żeby złapać jedwab, nic się nie rwie.
Jutro będę na warsztacie to podrzucę fotki z porównaniem.
#34 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2016 - 09:47
#35 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2016 - 21:14
Zabezpieczasz czymś jedwab żeby nie ciemniał pod lakierem?
Kręci mi sie dolnik ale czuje że jak nie bedzie jaśniejsza omotka po wyschnięciu to bede musiał pokombinować coś aby utrzymac kolor zasadniczy. To co na razie schnie kiepsko mi wyglada i bedzie raczej poprawka.
#36 OFFLINE
Napisano 27 lipiec 2016 - 06:26
Nie zabezpieczam, niestety albo stety kolor ciemnieje i na ciemnych blankach sam efekt jedwabiu jest mało widoczny, to fakt, ale na jasnych blankach, szczególnie szklakach, efekt jest wyśmienity. Możesz spróbować z utrwalaczem koloru pokombinować, ale szczerze powiedziawszy jak to wyjdzie w praniu z jedwabiem to nie wiem....
#37 OFFLINE
Napisano 27 lipiec 2016 - 07:39
Tomek.
Zabezpieczasz czymś jedwab żeby nie ciemniał pod lakierem?
Kręci mi sie dolnik ale czuje że jak nie bedzie jaśniejsza omotka po wyschnięciu to bede musiał pokombinować coś aby utrzymac kolor zasadniczy. To co na razie schnie kiepsko mi wyglada i bedzie raczej poprawka.
Arek, nici jedwabne ściśle rzecz ujmując nie ciemnieją, tylko lepiej przesiąkają lakierem i zdaje się, że jedwab jest jakby trochę przeźroczysty. Efekt jest taki, że po polakierowaniu o kolorze omotki decyduje kolor tła. Nie ma raczej szans na uzyskanie zdecydowanych kolorów na ciemnych blankach, a zabezpieczanie jest trochę bez sensu, bo tracimy wtedy największy atut jedwabiu- głębię koloru.
Jeśli chcesz uzyskać trochę lepiej widoczny jedwab na ciemnym blanku, to trzeba stosować jaskrawe kolory nici np. pomarańczowy na graficie wyjdzie taki trochę ceglasty jak w scottach G i stosować przelotki z chromowanymi ramkami (wpuszczają trochę światła w omotkę)
Warto sobie wcześniej zrobić próbę sztucznym jedwabiem z pasmanterii żeby mieć orientację co naprawdę wyjdzie
Użytkownik Pluszszcz edytował ten post 27 lipiec 2016 - 07:40
- TomekSudety lubi to
#38 OFFLINE
Napisano 27 lipiec 2016 - 08:48
Jeśli chcesz uzyskać trochę lepiej widoczny jedwab na ciemnym blanku, to trzeba stosować jaskrawe kolory nici np. pomarańczowy na graficie wyjdzie taki trochę ceglasty jak w scottach G i stosować przelotki z chromowanymi ramkami (wpuszczają trochę światła w omotkę)
Warto sobie wcześniej zrobić próbę sztucznym jedwabiem z pasmanterii żeby mieć orientację co naprawdę wyjdzie
Dokładnie.
Załączone pliki
#39 OFFLINE
Napisano 27 lipiec 2016 - 09:52
Ladna nitka Ale lakier chyba dobrze w omotke nie powchodzil, widac babel powietrza kolo stopki.
#40 OFFLINE
Napisano 27 lipiec 2016 - 09:54
Ladna nitka Ale lakier chyba dobrze w omotke nie powchodzil, widac babel powietrza kolo stopki.
Eeeee tam... nie wypadnie !
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, nici, omotka
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych