Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

montowanie pierścieni (winding checks)

tech-rb dolnik rękojeść wc

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 30 październik 2015 - 17:35

Czesc już raz pisałem ktos tu to obmyslił żeby wcierać zwykłą folia np woreczek strunowy albo folia a4 minimalne straty lakieru zadnych mechatek 

Folie jeszcze nie probowalem, nie bylo okazji na wcierke ostatnimi czasy. Ale napewno przetestuje.

Chcialbym zonbaczyc zdjecie po takiej wcierce folia, czy lakier rowno rozklada sie na blanku?

#22 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 30 październik 2015 - 19:02

Chyba wiem o jakich ściereczkach piszesz, wypróbuję. Przyszło mi też do głowy wykorzystanie kawałka firanki syntetycznej. Przeprowadzę próby z lakierem do omotek.
Zwykły bezbarwny akryl? I co nic się z nim nie dzieje? Nie pęka nie odpryskuje, nie twardnieje zbytnio z czasem, UVły i te inne..?.

#23 ONLINE   filser

filser

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1060 postów
  • Lokalizacjamazowsze
  • Imię:Piotr

Napisano 30 październik 2015 - 20:54

Akryl jest odpowiednio elastyczny nie zamula blanku a co do pękania to robiłem juz tak kilka i jak na razie nic się nie dzieje a polysk jest jak na fabrycznym blanku.

#24 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 30 październik 2015 - 22:14

Piotr, a możesz podać konkretną markę? Myślisz że można go wetrzeć szmatką :)

#25 OFFLINE   pietrus

pietrus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 582 postów
  • LokalizacjaStalowa Wola

Napisano 31 październik 2015 - 20:58

Odnośnie pierścionków jeszcze dodam że warto po wklejeniu na blank docisnąć go np. ciasnym kawałkiem pianki EVA. nie będzie wtedy odstawał od rękojeści. 

#26 ONLINE   filser

filser

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1060 postów
  • Lokalizacjamazowsze
  • Imię:Piotr

Napisano 31 październik 2015 - 21:12

Śmiało możesz szmatką wcierac akryl dostępny jest w każdym sklepie z lakierami do aut.

#27 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 01 listopad 2015 - 21:32

Dzięki za rady. Niebawem zabiorę się do roboty.

#28 OFFLINE   Robas

Robas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2120 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Robert

Napisano 01 listopad 2015 - 21:41

ja także robiłem lakierobejcą do drewna ,na dwa razy

#29 OFFLINE   I W

I W

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów
  • LokalizacjaKarczew
  • Imię:Irek
  • Nazwisko:Wyszomirski

Napisano 02 listopad 2015 - 09:42

Żeby nie zadawać zbędnych pytań na forum, szukałem "plastikowej ścierki" do wcierania lakieru. Niestety nie znalazłem.Użyłem  innego materiału. Pianka do pakowania mebli i sprzętu rtv (polietylenowa).Dała zadowalający efekt .Trzeba tylko zwrócić uwagę na jej grubość. Zbyt cienka potrafi pękać w trakcie wcierki. 

#30 OFFLINE   dario69

dario69

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 10 listopad 2015 - 23:49

Podjąłem w końcu próby pomalowania blanków. Pierwsze próby skończyły się zmywaniem lakieru acetonem. Szmatki których użyłem zostawiały kłaki. Potem użyłem pewnego rodzaju folii, efekt był dużo lepszy ale to jeszcze nie było to. Wreszcie wpadł mi w ręce kawałek neoprenu i to jak narazie najlepszy materiał jakiego użyłem.
Malowłem 2składnikowym akrylem kupionym w mieszalni lakierów samochodowych- 150 ml , 100ml lakieru + 50ml utwardzacza ok. 10zł. Najwiękzym problemem w przypadku używania akrylu było jego szybkie wysychanie na blanku. Nie wiem, może są jakieś "opóźniacze"- muszę dopytać.
Ogólnie efekt mnie zadowolił, ale tylko dlatego, że to stare restaurowane blanki. Gdyby chodzilo o coś bardziej wartościowego, musiałbym jeszcze potrenować.

#31 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 11 listopad 2015 - 00:45

Podjąłem w końcu próby pomalowania blanków. Pierwsze próby skończyły się zmywaniem lakieru acetonem. Szmatki których użyłem zostawiały kłaki. Potem użyłem pewnego rodzaju folii, efekt był dużo lepszy ale to jeszcze nie było to. Wreszcie wpadł mi w ręce kawałek neoprenu i to jak narazie najlepszy materiał jakiego użyłem.
Malowłem 2składnikowym akrylem kupionym w mieszalni lakierów samochodowych- 150 ml , 100ml lakieru + 50ml utwardzacza ok. 10zł. Najwiękzym problemem w przypadku używania akrylu było jego szybkie wysychanie na blanku. Nie wiem, może są jakieś "opóźniacze"- muszę dopytać.
Ogólnie efekt mnie zadowolił, ale tylko dlatego, że to stare restaurowane blanki. Gdyby chodzilo o coś bardziej wartościowego, musiałbym jeszcze potrenować.

Czyli normalny progres :) Tez pierwsza wcierke zmywalem. Folia jeszcze nie wcieralem, ale cos takiego o strukurze neoprenu tez mi sie sprawdzalo. Ostatnio probowalem jakiegos gumowanego recznika papierowego, calkiem niezle, ale bardzo cienkie warstwy i bardziej wychodzi cos jak polmat, zamiast pelnego polysku.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, dolnik, rękojeść, wc

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych