Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jezioro DADAJ

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1363 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   Hurrican

Hurrican

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Piotr

Napisano 06 czerwiec 2016 - 15:51

guziolucky, 

na każdą wodę trzeba mieć patent żeby naprawdę dobrze połowić. Jak na każdej dużej wodzie, tak jak i na Dadaju można zaliczyć wtopę. Ryb nie ma wszędzie i nie na wszystko chcą brać. Dla przykładu w ubiegłym roku znajomy pływał przez większość tury praktycznie bez kontaku, po czym na dwie godziny przed trafili okonie, prawdziwe okonie, bo chyba tylko jego 7 miało powyżej 40 reszta powyżej 30. Kompan tak samo. Patrząc z boku niewiele brakowało żeby uznać wodę za bezrybie, a okazała się "eldorodo". Pięć razy jednego dnia pobił swój pr, a mógł skończyć na "0". 

Szkoda czasu na przekrzykiwanie się czy rybna, czy nie. Lepiej być i o tej "17.00" bo może zaczną gryźć:) 

• Konrad-Northrods, cyprys19 i eRKa lubią to

#102 OFFLINE   Zander Hunter

Zander Hunter

Zandero-matic

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 809 postów
  • LokalizacjaNorthern Light

Napisano 06 czerwiec 2016 - 18:51

kolego @Mjarecki chciałbym abyś przeczytał mój post raz jeszcze, bo mam wrażenie że nie zrozumiałeś.

Aby ułatwić sprawę napiszę nieco prościej:

Brałem udział w tych zawodach i spędziłem wiele godzin na rozmowach z ludźmi którzy łowili i ich opinie znam :), odprowadzeni było sporo, mi również się zdarzyły,

tylko one nie są punktowane :) Nie napisałem że jest to słabe jezioro pod względem wędkarskim ale opisałem Twój zachwyt względem wyników GFS.

Nie ulega wątpliwości że jest to zacna woda, treningi swoje na pewno zrobiły bo trenowali nawet w czwartek czyli dzień przed 1 turą.

Podsumowując nie ma co się tymi liczbami podniecać bo wyniki były słabe na GFS, i w poście tylko odnosiłem się do tych 2 dni.

Generalnie pisząc o tylu metrówkach w maju, okoniach powyżej 40 cm itp. potwierdziłeś że zawody GFS nie pokazały prawdziwego potencjału tego łowiska.

ZH

#103 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5254 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 06 czerwiec 2016 - 19:22

Ja natomiast odnoszę się do chwalenia z dystansem bo nie jest to jezioro, które rekomendował bym komuś z daleka aby przyjechał i się przekonał.

Użytkownicy muszą znać realia na podstawie, których zdecydują czy warto podjąć walkę obarczoną znacznym ryzykiem.

Podróżuję po kraju w poszukiwaniu ryb reofilnych i moje wypowiedzi w tym wątku muszą być obiektywne bo stawiam się po drugiej stronie i oceniam skalę właśnie jako potencjalny klient łowiska, nie jako autochton z grupą mocnych kolegów...

...Sam, chociaż od wielu lat ptaktycznie nie siadam na bajorach, na Dadaj nie ruszył bym nawet z najlepszymi. Ryby na pewną są, dorybianie dużymi osobnikami jest ale jezioro też jest nie do ogarnięcia...
  • Guzu lubi to

#104 OFFLINE   Robert Crocker

Robert Crocker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1979 postów
  • LokalizacjaNYC
  • Imię:Bobby
  • Nazwisko:Crocker

Napisano 06 czerwiec 2016 - 19:23

mjarecki, on 06 Jun 2016 - 14:28, said:

Robert Croker,

jest źle a będzie jeszcze gorzej i tego się trzymaj , bez odbioru :-)

Nie wiem kolego co Ty do mnie piszesz :)

#105 OFFLINE   dagu

dagu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 52 postów

Napisano 06 czerwiec 2016 - 21:01

Coś mi się wydaje że Pan mjarecki parę groszy od Wyszyńskiego dostaje za reklamę jeziora Dadaj. Za dużo och i ach. DWA LATA I BĘDZIE PO DADAJU.
  • qmichalq i Person lubią to

#106 OFFLINE   mjarecki

mjarecki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • LokalizacjaWarmia
  • Imię:Jarek
  • Nazwisko:M

Napisano 07 czerwiec 2016 - 08:00

Najpierw do Hurrican i Guciolucky , na zawodach może i nie było fantastycznie ale też są dni że ryba po prostu nie gryzie i tyle , bardziej chodziło mi o potencjał wody .

Z tym że jezioro jest trudne zgadzają się prawie wszyscy i bywa tak że przyjeżdżają fachowcy ale na tej wodzie nie bardzo potrafią się odnaleźć .

Do dagu - biorę niemałe pieniądze i dużo dużych ryb :-) 

Z roku na rok jest coraz lepiej i nie jest to wyłącznie moja opinia , co będzie za dwa lata .... nie wiem , wiem natomiast że gdybyś to ty się zajmował tą wodą to pewnie byłoby po Dadaju .

• Sławek.Sobolewski i Little Wing lubią to

#107 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2273 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:K

Napisano 07 czerwiec 2016 - 08:07

Nie znam jeziora i nie mam pojęcia o warunkach z dnia zawodów, ale przedstawione wyniki to lepiej niż dobrze.

Jak porównuję z wynikami zawodów spinningowych na Bugu, czy dobrze mi znanym Zalewie Siemiatyckim, to jest przepaść.

#108 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5906 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 07 czerwiec 2016 - 08:18

Gdzie te czasy kiedy wędkarze latami opowiadali o jednej dużej rybie która najczęściej wygrywała starcie? Teraz ludzie chcą łowić zawsze, wszędzie i najlepiej same potwory. Ilość, pęd za okazami..w tym zwariowanym świecie wariactwo dotyka też wędkarstwo.

Na szczęście ryby nie zachowują się tak jak chcą tego ludzie.

Użytkownik wujek edytował ten post 07 czerwiec 2016 - 08:19

#109 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5254 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 07 czerwiec 2016 - 10:01

Przez kilka lat zajmowałem się szacowaniem liczebności populacji ryb i śledziłem zmiany w dynamice populacji. Wiem jak zmieniała się wydajność jeziora i mogę chłodno ocenić możliwą zasobność.
  • Zander Hunter i marianosum lubią to

#110 OFFLINE   Konrad-Northrods

Konrad-Northrods

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 226 postów
  • LokalizacjaGdynia
  • Imię:Konrad
  • Nazwisko:Wiśniewski

Napisano 07 czerwiec 2016 - 10:27

Wtrącę się krótko bo zobaczyłem gdzieś na fejsie wpis o tym jak to na Dadaju nie ma ryb i td.

Za miast siedzieć przed kompem na forach i nabijać sobie posty ,  proponuję częściej być nad wodą i po prostu łowić.

Niestety w ostatnich latach środowisko wędkarskie podzieliło się na teoretyków forowych i praktyków co w konfrontacji live nad wodą daje wiadomy wynik.

Oczywiście PZW nas łupi z ryb co roku siatami i ten temat jest bezdyskusyjny ale są jeszcze wody na których można z powodzeniem połowić dużych ryb tylko trzeba poświęcić im trochę czasu i zaangażowania.

Do Kolegi Zander Hunter- Nie wiem ile złowiłeś ryb na tych zawodach i jakie zająłeś miejsce bo to nie ma znaczenia ale jedno jest pewne, na treningu zawodnicy łowili na dobrych miejscówkach i nie wiem po co skuli sobie ryby ( padło ich bardzo dużo w tym jedna ryba 106 cm), nic dziwnego że już na zawodach wyniki robiła pierwsza 20-stka z tabeli bo tam wyjeżdżało po kilka szczupaków z jednej miejscówki . Druga sprawa to łowienie ryb "ligowych" czyli marnych rozmiarami co na zawodach tej rangi nic nie daje.

Niedzielę i poniedziałek spędziłem na dadaju z żoną na testowaniu przynęt jednej ze znanych firm i połowiliśmy bardzo fajnie bo mieliśmy okonie od 35-42cm a są tam ryby z 5-tką z przodu więc w mojej ocenie jest to bardzo trudne technicznie ale rybne łowisko i raczej nie polecam sugerować się opiniami forowymi tylko pojechać i sprawdzić samemu.

Jeżeli ktoś się poczuł dotknięty moim wpisem to przepraszam bo nie mam na celu nikogo dyskredytować ale niestety takie są realia .

życzę wszystkim samych okazowych ryb- Pozdrawiam

#111 ONLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2347 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 07 czerwiec 2016 - 10:29

mjarecki, on 07 Jun 2016 - 07:00, said:

biorę niemałe pieniądze 

Ja tak samo, biorę ile wlezie. Wszyscy biorą, nawet ryby ;)

Użytkownik Sławek.Sobolewski edytował ten post 07 czerwiec 2016 - 10:31

#112 OFFLINE   szczupły Krzysiek

szczupły Krzysiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów

Napisano 07 czerwiec 2016 - 11:09

guciolucky, on 06 Jun 2016 - 18:22, said:

Ja natomiast odnoszę się do chwalenia z dystansem bo nie jest to jezioro, które rekomendował bym komuś z daleka aby przyjechał i się przekonał.

Użytkownicy muszą znać realia na podstawie, których zdecydują czy warto podjąć walkę obarczoną znacznym ryzykiem.

Podróżuję po kraju w poszukiwaniu ryb reofilnych i moje wypowiedzi w tym wątku muszą być obiektywne bo stawiam się po drugiej stronie i oceniam skalę właśnie jako potencjalny klient łowiska, nie jako autochton z grupą mocnych kolegów...

...Sam, chociaż od wielu lat ptaktycznie nie siadam na bajorach, na Dadaj nie ruszył bym nawet z najlepszymi. Ryby na pewną są, dorybianie dużymi osobnikami jest ale jezioro też jest nie do ogarnięcia...

Ja jestem z daleka Możesz zarekomendować jakies jezioro? Może być na priva:)

#113 OFFLINE   mjarecki

mjarecki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • LokalizacjaWarmia

Napisano 07 czerwiec 2016 - 11:38

do Guciolucky ,,Przez kilka lat zajmowałem się szacowaniem liczebności populacji ryb i śledziłem zmiany w dynamice populacji. Wiem jak zmieniała się wydajność jeziora i mogę chłodno ocenić możliwą zasobność. ''  w takim razie na spokojnie , bez podgrzewania atmosfery , jak oceniasz liczebność i zmiany na Dadaju ?

• Welik lubi to

#114 OFFLINE   dagu

dagu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 52 postów

Napisano 07 czerwiec 2016 - 17:08

Dajcie może jakiś reportaż w TVN24 o zasobności jeziora Dadaj z mjarecki w roli głównej. Za jakiś czas będzie trzeba urlop w tygodniu brać bo wszystkie miejscówki w weekend będą oblegane. Łowić i cieszyć się fajna wodą a nie rozpisywać się bez celu na forach chyba że Wyszyński naprawdę się odwdzięcza.

Użytkownik dagu edytował ten post 07 czerwiec 2016 - 17:08

#115 OFFLINE   bartek

bartek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 219 postów

Napisano 07 czerwiec 2016 - 18:09

Przestańcie pisać o tym Dadaju ciągle!!!!Już całę mięsiarstwo z okolic Olsztyna wie o tym jeziorze. Jeśli zależy wam na tym jeziorze dajcie już spokój.

#116 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5254 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 07 czerwiec 2016 - 20:47

Oceniłem w kilku postach wyżej. Los jeziora Dadaj jest mi dla obojętny jak zeszłoroczny śnieg i w zasadzie po przeczytaniu postów Jana i Konrada odpuszczam dalszą dyskusję bo może faktycznie nie chodzi o to by złapać króliczka...

#117 OFFLINE   Radek_Z

Radek_Z

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 268 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Radek

Napisano 07 czerwiec 2016 - 21:11

Panowie nie łowiłem i raczej nigdy tam łowił nie będę. W ogóle nie znam wody. Napiszę tylko tyle, że w ciągu ostatnich dni dowiedziałem się o dwóch rożnych osobach z szeroko pojętego kręgu znanych mi osób, że wybierają się na dłuższe pobyty właśnie nad Dadaj. No nie powiem zaskoczyło mnie. To 100% bereciarze - wiem na bank. I taką dziwną korelację widzę, miedzy ich urlopowymi planami, a rozwojem tego wątku w ostatnim czasie. Jakoś trudno mi znaleźć inne wytłumaczenie. To tylko przykład, bo co to dwie osoby na setki, czy tysiące odwiedzających, ale jednak daje do myślenia. Ku przestrodze i opamiętaniu tych, co bardziej wylewnych. Pozdrawiam i połamania.

• maxtip i hlehle lubią to

#118 OFFLINE   maicke82

maicke82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1022 postów
  • Lokalizacjapałownia na Szuminie

Napisano 07 czerwiec 2016 - 22:21

Lwia cześć zarejestrowanych użytkowników JB to bereciarze. 

• hlehle, Konrad-Northrods, Fishhunter i 1 inna osoba lubią to

#119 OFFLINE   Zander Hunter

Zander Hunter

Zandero-matic

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 809 postów
  • LokalizacjaNorthern Light

Napisano 08 czerwiec 2016 - 09:24

Podsumowując tą dyskusję zadaje sobie pytanie, który z rozsądnych wędkarzy, któremu zależy na 

tym aby woda była rybna, aby presja na białko była mała, aby duże ryby były wypuszczane

robi taki marketing w mediach społecznościowych bez względu na to czy coś się dzieje czy nie?

Nie wstawia ani jednego zdjęcia jakiejkolwiek ryby na tym portalu i zapisuje posty praktycznie tylko w tym wątku. :)

Odpowiedź chyba jest prosta. :)

• Fishhunter lubi to

#120 OFFLINE   mjarecki

mjarecki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • LokalizacjaWarmia

Napisano 08 czerwiec 2016 - 11:09

Do Zander Hunter , odpowiedź jest bardziej prosta niż myślisz , ciężko pracuję i nie mam czasu na wypisywanie w różnych innych miejscach informacji o naszym jeziorze .

Zdjęcia - jest ich mnóstwo na Facebooku gdzie mamy swój profil o nazwie ,, Nasz Dadaj '' , rzuć okiem tam i będziesz widział że to nie czcze gadanie tylko opis istniejącej sytuacji na wodzie .

Kwestia intencji mojego pisania , również prosta - oczywiście że rozreklamowanie łowiska bo jeżeli dzierżawca który zabrał z wody rybaków nie będzie miał wystarczających wpływów z licencji to będzie pewnie rozważał powrót panów z siatkami .

Z drugiej strony, nasze pisaniny ogląda może kilkadziesiąt osób , na zawodach Garmina było ponad 200 zawodników i kilkadziesiąt osób towarzyszących i każdy z nich ma pewnie dziesiątki kolegów po kiju, Teamowe Mistrzostwa Polski , podobnie , Mistrzostwa Polski Aktorów to samo itd , więc tak naprawdę takie zawody to jest tuba która wyrzuca mnóstwo informacji do światka wędkarskiego bo podobno jesteśmy najbardziej ,,rozplotkowaną '' grupą społeczną .

A nasza już rola i odpowiednich służb ( Społeczna Straż Rybacka , PSR , Policja Wodna , strażnicy dzierżawcy ) żeby przypilnować zbyt zachłannych wędkarzy czy amatorów rybiego mięsa bez licencji czy ze sznurami i siatami .

Mam nadzieję że się uda .

Jak startowaliśmy 5 lat temu z projektem ,, Dadaj '' , w necie aż roiło się od hejterów którzy nie zostawiali suchej nitki na pomyśle , na nas , na dzierżawcy itd . W tej chwili gdy wszystkie znaki na ziemi i niebie pokazują że się udało i z roku na rok jest coraz lepiej znowu pojawiają się mądrale którzy wszystko wiedzą lepiej .

Więc żeby nie bić więcej piany , wyłączam się z dyskusji i tak jak śpiewał Młynarski ,, róbmy swoje '' , będę robił swoje a Panom życzę ,, połamania '' i więcej czasu z kijem nad wodą  .

Użytkownik mjarecki edytował ten post 08 czerwiec 2016 - 11:16

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych