(...) Jak Dragon kosztuje 2 razy więcej, to zwykle z dobrych powodów.
Tak, szczególnie za znak firmowy...
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 24 lipiec 2023 - 06:31
(...) Jak Dragon kosztuje 2 razy więcej, to zwykle z dobrych powodów.
Tak, szczególnie za znak firmowy...
Napisano 24 lipiec 2023 - 10:27
W Dragonie? Bądźmy poważni. Dragon robi porządne wędki za małe pieniądze i nie widzę, żeby ich konkurencja w podobnych pieniądzach bhła w stanie zdystansować. Np. Microspecial do 6g to kawał świetnego kija trout area. Miałem też Mikado Sensor X-Area do 4g i Dragonem łowi mi się lepiej (fakt, że lepiej wpasował się w moje potrzeby), a kosztują podobnie.Tak, szczególnie za znak firmowy...
Użytkownik Andżej edytował ten post 24 lipiec 2023 - 10:29
Napisano 24 lipiec 2023 - 16:36
U Chińczyka, No chyba ze chcesz
Napisano 24 lipiec 2023 - 17:26
U Chińczyka czasy dobrych cen się skończyły jakiś czas temu. Piurluj chodzi po 300-500zł w promocji, wędki bardzo spoko, ale za 400zł od Dragona też się kawał kija dostaje. Taki Kuying się w ogóle nie opłaca. Tsurinoya też w cenie porządnych kijów z rynku krajowego. A wolę gwarancję z używki z Jerkbaita niż chińską, mimo wszystkoU Chińczyka, No chyba ze chcesz
Użytkownik Andżej edytował ten post 24 lipiec 2023 - 17:27
Napisano 24 lipiec 2023 - 19:14
Wędki chińskiej nie miałem w ręku to się nie wypowiem. Tzn Oczywiscie wszystkie które posiadam wyprodukowano w Chinach ale mowię o takiej sygnowanej jako chiński brand.
Natomiast mam spore wiadro noży. Używam, katuję, zajeżdżam, No lubię. I tu pokonali Europę w każdym calu. Stale, wykonanie, funkcjonalność lepsza niz najdroższe marki za 1/3 ceny.
Oni mają u siebie każdą technologię i najlepsze materiały. I maja chęci robić dobre rzeczy.
Pamietam jak nam Chińczyk powiedział, jak sprowadzaliśmy zamienniki do motocykli torowych: „dostaniesz taką jakość jaką chcesz i za jaką zapłacisz” - proste.
Pamietajmy, że w okolicach 2 wojny japońskie produkty to były jedne wielkie buble, jak plastikowa chińszczyzna sprzed „paru” lat.
Użytkownik Qh_ edytował ten post 24 lipiec 2023 - 19:15
Napisano 27 lipiec 2023 - 06:05
W Dragonie? Bądźmy poważni. Dragon robi porządne wędki za małe pieniądze i nie widzę, żeby ich konkurencja w podobnych pieniądzach bhła w stanie zdystansować. (...)
Bądźmy poważni. Komponenty, a w szczególności blanki, są sprowadzane całymi kontenerami i firmy takie jak Dragon, Jaxon, Konger itp itd dzielą dostawy między sobą, a później uzbrajają takimi samymi dodatkami i opatrują swoim logo. Może staranność uzbrajania jest na lepszym poziomie w Dragonie, ale komponenty są takie same, za wyjątkiem firmowego znaczka. Porównując produkty o tych samych parametrach, choćby tych trzech wymienionych firm, zawsze cena dragonowych będzie najwyższa.
Ps
Nie odnoszę się do sprzętu, szczególnie wędzisk Mikado, bo przymierzyłem się do nich trzykrotnie i tyleż razy się zawiodłem - nigdy więcej.
Napisano 27 lipiec 2023 - 07:53
Bądźmy poważni. Komponenty, a w szczególności blanki, są sprowadzane całymi kontenerami i firmy takie jak Dragon, Jaxon, Konger itp itd dzielą dostawy między sobą, a później uzbrajają takimi samymi dodatkami i opatrują swoim logo. Może staranność uzbrajania jest na lepszym poziomie w Dragonie, ale komponenty są takie same, za wyjątkiem firmowego znaczka. Porównując produkty o tych samych parametrach, choćby tych trzech wymienionych firm, zawsze cena dragonowych będzie najwyższa.
Ps
Nie odnoszę się do sprzętu, szczególnie wędzisk Mikado, bo przymierzyłem się do nich trzykrotnie i tyleż razy się zawiodłem - nigdy więcej.
Napisano 28 lipiec 2023 - 06:06
Interesująca teoria. (...)
Nie teoria Kolego, ponad 30-letnia praktyka i wiedza handlowa...
(...) Microspecial to który kij Kongera (...)
Choćby KONGER Ultris Jig Micron.
(...) Dragon za 4 stówy to zwyczajnie wędka warta te 4 stówy (...)
Reklama dźwignią handlu...
Ps
Zaznaczam - nie neguję jakości sprzętu oferowanego przez DRAGONA, zwracam jedynie uwagę na fakt, iż często cenę kształtuje marka i popularna opinia, a także skłonność ludzka do chwalenia się "ja używam wyłącznie sprzętu XXX, więc jestem lepszy od tego, który używa sprzętu YYY, bo zapłaciłem za niego stówkę więcej".
I to byłoby na tyle.
Użytkownik Alexspin edytował ten post 28 lipiec 2023 - 06:06
Napisano 28 lipiec 2023 - 08:09
Nie teoria Kolego, ponad 30-letnia praktyka i wiedza handlowa...
Choćby KONGER Ultris Jig Micron.
Reklama dźwignią handlu...
Ps
Zaznaczam - nie neguję jakości sprzętu oferowanego przez DRAGONA, zwracam jedynie uwagę na fakt, iż często cenę kształtuje marka i popularna opinia, a także skłonność ludzka do chwalenia się "ja używam wyłącznie sprzętu XXX, więc jestem lepszy od tego, który używa sprzętu YYY, bo zapłaciłem za niego stówkę więcej".
I to byłoby na tyle.
Napisano 30 lipiec 2023 - 12:00
Napisano 30 lipiec 2023 - 12:27
st croixy może
Napisano 30 lipiec 2023 - 12:37
st croixy może
Użytkownik Kamil_Olsztyn edytował ten post 30 lipiec 2023 - 12:37
Napisano 14 sierpień 2023 - 20:19
Napisano 15 sierpień 2023 - 00:35
Napisano 20 sierpień 2023 - 00:49
Napisano 20 sierpień 2023 - 09:27
Może coś z tego? https://www.tradeinn...buscador_search
Po zakupie tańszego modelu w cw. 5-14g, który mi się znakomicie sprawdza ( https://www.tradeinn...buscador_search ) mocno zastanawiam się nad wyższym modelem w gramaturze 2-8g
Użytkownik popper edytował ten post 20 sierpień 2023 - 09:29
Napisano 12 wrzesień 2023 - 03:41
Napisano 12 wrzesień 2023 - 07:31
Użytkownik Perch Strike edytował ten post 12 wrzesień 2023 - 07:34
Napisano 12 wrzesień 2023 - 09:12
Napisano 12 wrzesień 2023 - 10:02
Kij na klenie.
Najlepiej seryjny.
Długość do 290cm powiedzmy.
Rzeka Warta.
Dosyć szybki, ale nie xfast.
Pod woblery, czasami smuzak.
Dobre osiągi rzutowe i bdb czułość blanku.
Przelotki nie no name.
Moc w dolniku
Miałem Parabellum, Chubhuntera.
Parabellum był głuchy na pracę woblera, brania czuć ok.
Chubhunter za wolny, nie chciał rzucić na zadowalającą odległość woblerem.
Slow lure 8 (ten stary) 290, za wolny i za mała moc w dolniku.
Klenie łowiłem wcześniej na małych rzekach.
Kumple radzą, że na warte kij tylko i wyłącznie 270+ to też z takimi kombinowałem.
Aktualnie łowię Katsudo 230 do 9g
EDIT: Widzę, że niektórzy tutaj łowią kijami po 390cm
Kleń jako bardzo ostrożna ryba jest bardzo czujny.
Skusiłbym się na kij prawie 4m, stanie za trawami praktycznie niewidoczny.
Aczkolwiek, ma to jakiś sens?
Pytam, ponieważ aż tak dużego doświadczenia jeszcze nie zdobyłem.
Nie chciałbym też co chwilę rollować kijami, kupować i zwracać lub kupić połowić 2 wypady i sprzedać.
Tym razem chciałbym zrobić przemyślany zakup
Wysłane z mojego ASUS_I006D przy użyciu Tapatalka
Możesz przemyśleć zakup jak najdogłębniej, a kij i tak nie będzie Ci "leżał". Wszystkie polecenia, rekomendacje, sugestie są subiektywne.
Niestety najlepszą (choć długotrwałą, kosztowną i mozolną) metodą dopasowania wędki jest osobista selekcja kijków.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych