Panowie głupie pytanie. Czy do BG2500 dokupię gdzieś przekładnię główną i pinion czy jak to sie tam zwie. U mnie na kole kilka ząbków jest wygiętych i pocharatanych . Przez co na tym wałku też się nierówności porobiły i kołowrotek szumi jak pralka z PRL . Ewentualnie kto mi go ogarnie w cenie nie przekraczającej wartość ?
#61 OFFLINE
Napisano 08 sierpień 2019 - 11:45
#62 ONLINE
Napisano 08 sierpień 2019 - 12:08
Co spowodowało takie uszkodzenie? Spróbuj przez przedstawiciela Daiwy w sklepie, w którym kupiłeś.
#63 OFFLINE
Napisano 08 sierpień 2019 - 13:57
Kołowrotek odkupiłem chyba na forum . Sam nie wiem rozebrałem do smarowania . Raczej sam mu krzywdy nie zrobiłem. Za ciężko też nie pracował. Jak kupiłem działał bez problemu
#64 ONLINE
Napisano 08 sierpień 2019 - 14:57
Czyli działała dobrze do momentu w którym ją rozebrałeś?
Kiedyś widziałem filmik jak gościu polerował zęby przekładni i piniona, może to był ten fachura z ukrainy. Nie pamiętam dokładnie co i jak ale warto spróbować. Młynek nie jest stary więc z częściami nie powinno być problemu. Popytaj w sklepie wędkarskim w mieście w którym mieszkasz o możliwość sprowadzenia tych elementów bo wiem, że da się zrobić bo sam kupiłem nową oporówkę za śmieszne pieniądze którą ktoś ściągnął z serwisu daiwy. Jeśli nie to zapytaj u mefisto. Jeśli da radę zamówić to wcześniej spróbuj spolerować nierówności, jeśli nie wyjdzie to zamówisz.
Użytkownik Andru77 edytował ten post 08 sierpień 2019 - 14:58
- tadeusz163 lubi to
#65 OFFLINE
Napisano 08 sierpień 2019 - 17:45
podejrzewam, ze jesli chodzi o daiwe bg ,to wymiana calej przekladni przekroczy wartosc calego mlynka
- Jarek M i przemo_w lubią to
#66 OFFLINE
Napisano 09 sierpień 2019 - 07:54
łowi ktoś daiwą BG3000? Kupiłem w maju i coś mi ząbkuje jak zwijam jednostajnie przynętę około 30 gr. Słychać jakąś trekotke momentami a czasem chodzi maślanie......? Wróciła z gwarancji i chyba palcem nie ruszyli bo jest to samo :/
#67 ONLINE
Napisano 09 sierpień 2019 - 21:52
#68 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2019 - 23:01
Czyli działała dobrze do momentu w którym ją rozebrałeś?
Kiedyś widziałem filmik jak gościu polerował zęby przekładni i piniona, może to był ten fachura z ukrainy. Nie pamiętam dokładnie co i jak ale warto spróbować. Młynek nie jest stary więc z częściami nie powinno być problemu. Popytaj w sklepie wędkarskim w mieście w którym mieszkasz o możliwość sprowadzenia tych elementów bo wiem, że da się zrobić bo sam kupiłem nową oporówkę za śmieszne pieniądze którą ktoś ściągnął z serwisu daiwy. Jeśli nie to zapytaj u mefisto. Jeśli da radę zamówić to wcześniej spróbuj spolerować nierówności, jeśli nie wyjdzie to zamówisz.
Zaczęła rzęzić to rozebrałem . jak nie dostanę części to albo sprzedam na graty albo podpiłuję zęby nic do stracenia nie mam . W ostateczności trafi na śmieci
#69 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2019 - 03:54
Jestem chętny na tą BG2500
#70 OFFLINE
Napisano 12 sierpień 2019 - 21:28
Części prawie połowa kołowtrotka. już miałem zamówić jakieś gowno od kitajców bo już sobie powiedziałem że więcej "drogiego badziewia nie wezmę " Na razie nie sprzedam chyba
#71 OFFLINE
Napisano 13 sierpień 2019 - 17:37
a może by tak doinformować sie w jakim zakresie dany kolowrotek jest w stanie pracować?,zanim nastąpią takie zniszczenia
#72 OFFLINE
Napisano 18 sierpień 2019 - 22:01
łowi ktoś daiwą BG3000? Kupiłem w maju i coś mi ząbkuje jak zzypadkiem newijam jednostajnie przynętę około 30 gr. Słychać jakąś trekotke momentami a czasem chodzi maślanie......? Wróciła z gwarancji i chyba palcem nie ruszyli bo jest to samo
Zobacz rolke prowadzącą ,daj kilka kropelek oliwki lub delikatnie przesmaruj.
#73 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2019 - 12:24
Jakimś cudem odkręciła mi się w Daiwie Bradia i spoczęła na dnie Odry, na schemacie, poz. 23. Ktoś poratuje?
Kupowałem tu częsci do Daiwy mają prawie wszystko, max 7 dni i paczka w domu.
https://www.plat.co....anufacturers/3/
- Marcin70 lubi to
#74 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2019 - 16:34
Mamy na forum kogos kto specjalizuje sie w serwisie Daiwy, szczegolnie starszych modeli?
Pytam,- bo mam trzy mlynki do przygotowania do sezonu jesienno zimowego ( 2 kanciaki 3000 i 2500 i Force 3000)
Do zrobienia jest: inspekcja lozysk, czyszczenie i smarowanie,- kolowrotki sa w stanie idealnym.
#75 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2019 - 17:31
Koledzy, szukam rysunków technicznych do Daiwa tournament s5000t i Abu Garcia Revo MGX 20 Spin
#76 OFFLINE
Napisano 25 sierpień 2019 - 11:40
#77 OFFLINE
Napisano 27 październik 2019 - 09:49
Witam wszystkich,
Kupiłem w tamtym miesiącu Daiwe Freams 3000a. Po kilku razach zaczęło mi cos terkotać. Wg mnie odgłos dochodzi z rolki prowadzącej plecionkę. Wczoraj ja rozebrałem, była tam masa syfu. Wszystko wyczyściłem, dałem kropelkę oleju i generalnie jest ok ale widzę ze problem będzie powracał. Nie za bardzo chce mi się reklamować kołowrotek z tego powodu bo zdaje sobie sprawę z tego ze serwisu Daiwy nie ma w Polsce i reklamacja potrwa kilka miesięcy. Czytałem kilka wątków na forum dotyczących innych modeli takich jak Caldia i widzę ze zamiast tych tulejek w środku można wstawić łożysko + podkładki – może to by rozwiązało mój problem.
Czy ktoś z forumowiczów mógłby mi powiedzieć jakie łożysko oraz podkładki by się nadały i gdzie cos takiego mógłbym nabyć?
Bardzo dziękuje za pomoc.
#78 OFFLINE
#79 OFFLINE
Napisano 28 październik 2019 - 10:11
Dołączę się do tematu.
Rozważam taką wymianę łożyska w Exceler do którego w tym ww. sklepie też jest dostępny zestaw podkładek i łożysko.
Zestaw w lepszej wersji kosztuje około 60zł plus koszt wysyłki. Czy ktoś z forum kupił takie łożysko do rolki i jest zadowolony z niego po dłuższym czasie użytkowania?
Swoją drogą całkowicie chybione rozwiązanie Daiwy z tymi tulejami pod rolką.
#80 OFFLINE
Napisano 29 październik 2019 - 08:29
Tam nie ma możliwość prostego tuningu, jak np. w korbkach Shimano, gdzie tuleje zamienia się na łożyska i git (ewentualnie podkładeczka, tam gdzie trzeba). W excellerze i pokrewnych nie ma to wielkiego sensu, bo trzeba sporo kombinować (a i tak nie będzie idealnie) lub kupić taki zestawik, który nie jest tani w porównaniu do wartości kołowrotka. Dobrze skonstruowana i właściwie przesmarowana tulejka teflonowa daje radę. Nie zauważysz w praktyce dużej różnicy.
- przemo_w lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: daiwa, serwis
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Szpule Daiwa LTNapisany przez <dVb> , 05 lut 2019 daiwa |
|
|
||
Rozwiązane
Sprzęt wędkarski →
Sprzęt motorowodny i elektronika wędkarska →
TOHATSU 25Napisany przez allevoytek , 11 cze 2018 naprawa, moduł, elektronika i 2 więcej |
|
|
||
Hand made →
Naprawy, tuning, majsterkowanie →
Pinion gear do kołowrotka PennNapisany przez Vaymona , 29 maj 2018 penn, serwis, części |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Fly fishing →
Daiwa 813 DH fly reelNapisany przez sebastian1983 , 23 kwi 2017 daiwa, fly reel, spey, salmon i 1 więcej |
|
|
||
Hand made →
Naprawy, tuning, majsterkowanie →
Daiwa Caldia - jak ją naprawić?Napisany przez patronservice , 29 maj 2012 daiwa, naprawa, tuning i 1 więcej |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych