No właśnie dobrze skonstruowana. Kiedyś widziałem 30-40 kołowrotków Quantum, niektóre wyglądały jak nowe lub delikatnie używane a rolki miały przetarte tak więc nie nadawały się do użytku. Wiedząc o tym znajomemu wymieniłem tulejke w nowym na łożysko(takie zwykłe, żadne EZO) i nic się nie dzieje.A używa go już dobre dwa sezony. Samo smarowanie nic nie pomogło bo rolka w zasadzie się nie obracała przed jak i po zabiegu. Niby kołowrotki po jakieś 100-200 zł ale wypadało by żeby choć sezon pośmigały. Podobna sytuacja była w cale nie tanich Browningach (feeder) u kolegi. Nie wiem czy rolka by się wytarła bo po pierwszym wędkowaniu tak skręcały żyłkę, że zwinął się wcześniej z łowiska bo nie dało się łapać. Wymieniłem tulejki na łożyska i sytuacja się poprawiła.
#81 OFFLINE
Napisano 29 październik 2019 - 09:34
#82 ONLINE
Napisano 29 październik 2019 - 13:53
Podpowie ktoś u kogo lub gdzie można dostać rolkę prowadzącą, łożysko i śrubkę od Daiwy Emblem-X 3000ia?
- T4ll lubi to
#83 OFFLINE
Napisano 31 październik 2019 - 10:16
Dlaczego?
Tam nie ma możliwość prostego tuningu, jak np. w korbkach Shimano, gdzie tuleje zamienia się na łożyska i git (ewentualnie podkładeczka, tam gdzie trzeba). W excellerze i pokrewnych nie ma to wielkiego sensu, bo trzeba sporo kombinować (a i tak nie będzie idealnie) lub kupić taki zestawik, który nie jest tani w porównaniu do wartości kołowrotka. Dobrze skonstruowana i właściwie przesmarowana tulejka teflonowa daje radę. Nie zauważysz w praktyce dużej różnicy.
Te tuleje mam obecnie tylko w jednym kołowrotku Daiwy.
Uważam, że jest to słabe rozwiązanie ponieważ średnio co 5 - 6 wypraw muszę rozkręcać rolkę, czyścić ją i oliwić cały zestaw drobnych części pod rolką, które trzeba złożyć w odpowiedniej kolejności. Jeśli tego nie zrobię to zwijaniu linki towarzyszy głośny szum. Po czyszczeniu jest z tym spokój na kolejnych kilka wypraw. Nie mam takich problemów z kołowrotkami w których rolka jest na łożysku. W nich wystarczy raz na koniec sezonu wyczyścić rolkę i naoliwić łożysko.
#84 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2019 - 20:16
#85 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2019 - 21:02
Albo gęsta oliwka do warunków "wodno-błotnych" kupiona w sklepie rowerowym.
#86 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2019 - 09:18
#87 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2019 - 13:38
witam mam pytanko na jakiej zasadzie działa hamulec w daiwie surf ,
Załączone pliki
#88 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2019 - 14:44
witam mam pytanko na jakiej zasadzie działa hamulec w daiwie surf ,
wychodzi na to że ta daiwa jest bez hamulca te śrubki i blaszka to uj wie co to jest. może ktoś przerabiał to ustrojstwo lub zamieniał szpule od innej daiwy z góry dziękuję za info.
Załączone pliki
#89 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2019 - 15:10
Może trzeba poluzować te dwie śrubki i ustawić ręcznie tą tarczą. Następnie dokręcasz śrubki i trzyma.Tam jest podziałka to może tak być. Pewnie niewielki zakres regulacji, większe skoki siły docisku.
#90 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2019 - 16:08
Może trzeba poluzować te dwie śrubki i ustawić ręcznie tą tarczą. Następnie dokręcasz śrubki i trzyma.Tam jest podziałka to może tak być. Pewnie niewielki zakres regulacji, większe skoki siły docisku.
Pod tą podkladką nic nie ma goły plastik widać , od dołu szpulki też widać że to jednolity korpus może ten typ tak ma
#91 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2019 - 15:30
hej temat ogarnięty oryginalnie ta daiwa jest bez hamulca ,kupiłem szpule i pokrętło trochę toczenia i gitara i przy okazji zyskała dwa łożyska pod szpulę
Załączone pliki
Użytkownik filser edytował ten post 13 grudzień 2019 - 15:37
- popper lubi to
#92 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2020 - 11:05
#93 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2020 - 20:11
Witam, czy ktos zajmuje sie serwisem daiwy w PL. Mam uzywanego morethana i brakuje mu ferremagnetyku, przez to slychac jakby tuleja tarla o podstawe. Pomocy
Szukaj na Facebooku Rafał Spigot albo Józef Leśniak.Serwis Grobelny daiwą się nie para, innych nie znam.
https://www.facebook...ZR3n0vpRXBKs2KG
Użytkownik Jozi edytował ten post 08 styczeń 2020 - 20:22
#94 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2020 - 20:36
Witam, czy ktos zajmuje sie serwisem daiwy w PL. Mam uzywanego morethana i brakuje mu ferremagnetyku, przez to slychac jakby tuleja tarla o podstawe. Pomocy
Szukaj na Facebooku Rafał Spigot albo Józef Leśniak.Serwis Grobelny daiwą się nie para, innych nie znam.
Jeszcze Łukasz ("profil nieaktywny"/'kombajnista z PGR")
#95 OFFLINE
Napisano 26 styczeń 2020 - 16:46
Skąd pewność że tego olejku tam niema? Wszystkie moje daiwy poza presso2025 szeleściły ale ten ferrofluid tam był Nowe daiwy tak po prostu pracują
#96 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2020 - 10:29
panowie ,chce wymienić rolke w daiwie caldia kix2500 na łożyskowaną,wie ktoś może od jakiego modelu by podeszła,i gdzie można by było zamówić?
Użytkownik didi edytował ten post 28 marzec 2020 - 10:31
#97 OFFLINE
Napisano 28 marzec 2020 - 14:53
panowie ,chce wymienić rolke w daiwie caldia kix2500 na łożyskowaną,wie ktoś może od jakiego modelu by podeszła,i gdzie można by było zamówić?
Ale po co zmieniać ? Tam się normalnie dodaje łożysko zamiast mosiądzu i białego teflonu, niebieski stabilizator zostaje , do łożyska potrzebujesz 2 grube podkładki dystansujace i polecam zostać przy 2 bo akurat w rolce efekt sprezynowania źle się skończy.
- didi lubi to
#98 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2020 - 19:16
Cześć,
Podpowie Ktoś jakim smarem ,oliwką przesmarować rolkę prowadzącą,łożyska w Daiwie Certate 16 tej z mag steelem ?
Jak to ogarnąć bo strasznie szumi ?
Dzięki
#99 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2020 - 08:04
czytalem na necie ze nie ma w polsce serwisu daiwa ale to info z przed 5 lat czy cos sie zmienilo ??? czy ktos moze odpowiedziec ?
#100 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2020 - 09:15
... nie było , nie ma i długo nie będzie , chyba ...
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: daiwa, serwis
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Szpule Daiwa LTNapisany przez <dVb> , 05 lut 2019 daiwa |
|
|
||
Rozwiązane
Sprzęt wędkarski →
Sprzęt motorowodny i elektronika wędkarska →
TOHATSU 25Napisany przez allevoytek , 11 cze 2018 naprawa, moduł, elektronika i 2 więcej |
|
|
||
Hand made →
Naprawy, tuning, majsterkowanie →
Pinion gear do kołowrotka PennNapisany przez Vaymona , 29 maj 2018 penn, serwis, części |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Fly fishing →
Daiwa 813 DH fly reelNapisany przez sebastian1983 , 23 kwi 2017 daiwa, fly reel, spey, salmon i 1 więcej |
|
|
||
Hand made →
Naprawy, tuning, majsterkowanie →
Daiwa Caldia - jak ją naprawić?Napisany przez patronservice , 29 maj 2012 daiwa, naprawa, tuning i 1 więcej |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych