Witam, mam nadzieję, że święta spędzacie jakoś lepiej nie nudząc się jak ja
Tak się zastanawiam, czy może zamiast przeszukiwać katalogi chrustu, zamówić sobie jakiś patyk ? Obawiam się, że jako iż jestem amatorem nie będę potrafić wykorzystać wszystkich zalet customowego badylka.
Czy Waszym zdaniem warto zamówić chociaż jakąś budżetową konstrukcje czy lepiej jeszcze pobawić się chrustem ?
Wiem, że w prawdziwych pracowniach złożą mi co zechcę...ale za poważne pieniążki, a że nie wiem czego się spodziewać po customowej wędce mógłbym być niezadowolonym :/
Może ktoś z Was chciałby zmierzyć się z fantazją początkującego spinningisty, wykorzystać przy tym jakieś zalegające komponenty i zarobić trochę ? Powiem z góry, wyzwanie byłoby trudne i za pewne takie jakiego nie lubicie - wklejanka Kijek długości 2.50 - 2.70 pod gumę 3 - 3.5" główki 10-15 g...taki sandacz na lekko, okoń z głębokich dziur. W jakimś prostym minimalistycznym stylu, krótki dolnik, najlepiej dzielony z pianki EVA, wklejka...fajnie jakby pomalowana na biało
W zasadzie to takie podstawowe wymagania ...ile trzeba złociszy na zbudowanie takiego czegoś w wersji budżetowej ?
#1 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2015 - 13:06
#2 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2015 - 14:11
Oczywiście budując coś na blankach znanych producentów będzie o wiele bardziej czułe, o płynnjejszym ugięciu, bardziej stabilne. Mam nadzieję, że troszkę Ci rozjaśniłem jak to wygląda. Co do kasy...to już kwestia indywidualna, możesz zrobić coś za 800 zł a możesz i za 2800.
Użytkownik Manniek66 edytował ten post 25 grudzień 2015 - 14:14
#3 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2015 - 15:16
Poszukaj w blankach Matagi...tam jest kilka wklejek
- ms80 lubi to
#4 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2015 - 15:40
Z Matagi to nie wyjdzie raczej budzetowo
- Tomasz eS lubi to
#5 ONLINE
Napisano 25 grudzień 2015 - 15:42
#6 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2015 - 16:37
Zagadaj na PW do @Mekamil, bo watek ma "zakurzony":
http://jerkbait.pl/t...amila-wędki-ks/
Czasem wystawiał na giełdzie "reanimowane" kije, może coś jeszcze ma, może ma z czego zrobić coś pod Twoje oczekiwania.
#7 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2015 - 17:48
Filser jest chyba fachowcem od wklejek
#8 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2015 - 18:05
#9 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2015 - 20:22
Tak zdecydowanie warto zamówić sobie wklejkę w pracowni, a jeśli nie w pracowni, to przynajmniej u któregoś z kolegów prezentujących swoje prace w tym dziale:
- dostaniesz kij jaki sobie wymyślisz,
- będzie zdecydowanie lepiej wykonany niż budżetowy chrust.
Co do długości zdecydowanie polecam wklejkę nie dłuższą niż 2,4 m, łatwiej zagrasz niewielką przynętą, lepiej zaobserwujesz branie, kij mniej zmęczy rękę podczas łowienia.
W miarę możliwości kup najlepsze przelotki na jakie Cię stać, w BRC kupisz leciutki set Fuji Sic za około 200 zł. Warto, bo cieniutkie żyłki i plecionki popracują wiele dłużej niż przy gorszych przelotkach.
Załóż wygodny i ciepły uchwyt kołowrotka, docenisz to w chłodne dni. Polecam SKSS z króciutkim fore, i pianką pomiędzy elementami uchwytu.
Blank może być z odzysku, najważniejsze aby był poprawnie dobrany do zakładanego c.w. Zapewniam Cię, ze dobry twórca zrobi to bez pudła.
Z forum do wklejki zdecydowanie polecam kolegę Skalek-77, zajrzyj w jego wątek w tym dziale.
Gdy dostaniesz kij używaj go jak najczęściej aby go dobrze wyczuć, po niedługim czasie będzie przedłużeniem Twojej dłoni.
Udanego zamówienia.
Z pozdrowieniami,
drzejko
- Jozi, marek_moto, bar888 i 1 inna osoba lubią to
#10 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2015 - 19:16
Kolega drzejko dobrze prawi i szacunek dla Skalka. Ale w takim wypasie to budzetowo nie wyjdzie. Ale mysle ze lepiej raz dobrze i drozej niz kolejne tanie projekty
#11 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2015 - 20:32
Temat warty zachodu,pod warunkiem ,że wiemy co robimy. Czy budżetowy?pewnie jak każdy HM.
Jak jest potrzeba i będzie konkretne zastosowanie to kasa raczej nie jest priorytetem
Sam ruszyłem jesienią temat i strugnąłem sobie wklejkę na bazie blanku MXS72L Phenixa.Powiem szczerze ręka drżała przy pierwszym cięciu,ale warto było ,bo mega kod pos DSa .
Chwilowo nie mam czasu ,ale jak się uda to zrobię małą sesyjkę i wstawię jakieś fotki z ugięcia.
- Negra lubi to
#12 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2015 - 17:59
Panowie, więc tak uściślę swoje oczekiwania i oceńcie czy da się budżetowo (500 - 700zł...da się coś zdziełać za tyle ?)
Mam Inazumę Flash Perch 2.60 / 20 (cork)
To fajny i ciekawy kijek ale zmieniłbym w nim kilka rzeczy :
- "Zmiękczyłbym wklejkę" o jakieś 10% może troszkę więcej...15 % ?
- Uzbroiłbym w jakieś sensowniejsze przelotki (jakieś najtańsze fuji)
- Skrócił dolnik o 2 cm i zrobił go w EVA
- Zmienić chwyt kołowrotka - na coś wygodniejszego (ta podróbka SKSS'a ? nie daje lepszego czucia ani w tym korku wygodna nie jest)
- Pomalowałbym wklejkę na biało
- Dodał zaczep na przynęte
- Doważył dolnik
Myślę, że do takiego kalibru wklejanki to byłby dobry dawca...a co Wy o nim myślicie ?
Ostateczny twór miały służyć do telegrafowania z sandaczami w płytkim kanale - gumy 2.5 - 3.5" główki max 15 g. plecionka 0.08 - 0.10 mm, młynek 2500 - 3000 waga 250g+
Bardzo puściłem wodę fantazji ?
#13 ONLINE
Napisano 28 grudzień 2015 - 18:18
Wolał bym jakiś blank np mhx popping uzbroić w tej cenie pod takie łowienie ....
Sens tej przeróbki jet dla mnie słaby. Co innego jak byś złamał wklejke i chcial sam to poprawić ... wtedy można/warto. Wklejke można ściągnąć przelotki i delikatnie papierem spolerowac żeby była "bardziej spolegliwa"
Jednym słowem da się .... ale celowo robić z tego wędkę która nie jest a dodatkowo za sumę 500-700 pln...
#14 ONLINE
Napisano 28 grudzień 2015 - 18:21
Zrobię Ci to po koleżensku tzn po kosztach materiałów i wysyłek ...
#15 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2015 - 18:22
pod to zastosowanie powinno być ok dodatkowo wyskrobać z lakieru dać lżejsze przelotki i obędzie sie bez doważania dolnika.
#16 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2015 - 18:24
Tomasz dobrze prawi za tą cene zrobisz coś fajnego.
- Tomasz eS lubi to
#17 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2015 - 18:50
Wklejanki to tandetny konstrukcyjnie rodzaj sprzętu dedykowany łowieniu na przynęty naturalne, adaptowany lata temu nie wiedzieć czemu na na hit tutejszy, pokutujący do dziś w masowej świadomości . Tzn wiadomo dlaczego - był objawieniem podobnie siermiężnej, zdumiewająco prymitywnej PSS..
Przyślij ją mnie - połamię ją na kawałki równie po koleżeńsku - a i z kasą będziesz do przodu !! Kupisz sobie coś dobrego..
- blackabyss lubi to
#18 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2015 - 19:15
http://allegro.pl/sp...nningowe-132205
Ja do tych celów jakie opisałeś używam takiej 2,10 a ta dłuższa tez powinna być ok i bez roboty i takich tam ...
#19 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2015 - 19:46
Wklejanki to tandetny konstrukcyjnie rodzaj sprzętu dedykowany łowieniu na przynęty naturalne, adaptowany lata temu nie wiedzieć czemu na na hit tutejszy, pokutujący do dziś w masowej świadomości . Tzn wiadomo dlaczego - był objawieniem podobnie siermiężnej, zdumiewająco prymitywnej PSS..
Przyślij ją mnie - połamię ją na kawałki równie po koleżeńsku - a i z kasą będziesz do przodu !! Kupisz sobie coś dobrego..
Sławku Oppeln Bronikowski, z całym szacunkiem Twoja rada to jak - "...zamiast dziewczynie między nogi, pakuj szczupakowi w pysk..." Lubisz tubularne kije to możesz dla mnie mieć z nich płot wokół Twojej posesji.
Nie czuję się ani jakimś ciemniakiem, ani kimś kto dał się oszukać jakimś wynalazkiem sprzed lat, to moim zdaniem po prostu działa. Łowiłem na tubulary Wujka, Ojca moich kolegów...ale mi przypadły do gustu wklejanki i koniec. Kiedy sandacze biorą a nie tylko pstrykają, to nawet z tego zła jakim jest wklejanka nie spadają.
Pomijam taką kwestię, że do dzisiaj widuję nad wodą "starych wyjadaczy" o tradycyjnych upodobaniach sprzętowych...i żal patrzeć jak okoniom rozrywają pyski grubą plecioną i tubularem ze szczytówką jak elektroda spawalnicza.
Każdy nauczył się łapać jakimś sprzętem który mu leży, który lubi, każdy na swoje sposoby i styl łowienia.
Poważnie wieszasz na tym kijku 15g ołowiu ? To musi być sztywna wklejkahttp://allegro.pl/sp...nningowe-132205
Ja do tych celów jakie opisałeś używam takiej 2,10 a ta dłuższa tez powinna być ok i bez roboty i takich tam ...
Skoro Inazuma nie jest dobrym dawcą, to jaki blank dałby radę lub kogo polecacie jako dawcę ?
- strary i gondor lubią to
#20 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2015 - 21:24
Wolałbym i mówię o prostych faktach, nie o osobistych gustach.. Kultura techniczna ma jednak swoje naturalne granice, ten dział jest jej przedłużeniem - ale sobie zakładam, że ze sprzętowego dziwadła można się po koleżeńsku pośmiać. A nawet wypada.. Jak z cudacznego curiosum..
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
||
Hand made →
Blanki karpiowe TAC z takle24.de.Napisany przez MarcinZ , 05 paź 2019 blank, karp, tac |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank TR845-3-MHXNapisany przez Waldi , 12 wrz 2019 blank, mhx, travel |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych