Ja robiłem tylko ... ale mam i swoich kilkaEs Tomaszu , to Twoje wieloryby?
Pozdrawiam, Tomasz eS
Użytkownik Tomasz eS edytował ten post 25 grudzień 2017 - 17:08
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 25 grudzień 2017 - 17:07
Ja robiłem tylko ... ale mam i swoich kilkaEs Tomaszu , to Twoje wieloryby?
Użytkownik Tomasz eS edytował ten post 25 grudzień 2017 - 17:08
Napisano 25 grudzień 2017 - 17:08
Yhy !
Napisano 25 grudzień 2017 - 17:54
Dobra to pytanie do posiadaczy:
Jaka jest różnica w czułości pomiędzy blankiem StC Xtreme z delfinem i deltą a seryjną LXS?
Napisano 25 grudzień 2017 - 17:57
Napisano 25 grudzień 2017 - 18:01
No właśnie dlatego pytam jaka różnica będzie pomiędzy Delfinem a SK2 osadzonym na poliuretanowych arborach i rękojeści xtreme skin jak to w seryjnych LXS....
Napisano 25 grudzień 2017 - 18:08
Napisano 25 grudzień 2017 - 18:36
Użytkownik pointman edytował ten post 25 grudzień 2017 - 19:00
Napisano 25 grudzień 2017 - 18:39
Tu się nie poleca... Tu się naśmiewa z innych. Subtelna różnica ;-)Porównywał może ktoś blank uzbrojony klasycznie np. w KR z takim uzbrojonym w deltę i delfina? Chodziło by mi np o:
1) testy rzutowe: zaczynamy od minimalnej gramatury określonej jako cw przez producenta do maksymalnej z krokiem zwiekszenia masy co np. 20%
2) porównanie ugięć przy takim samym obiążeniu
Mając takie dane moglibyśmy porównywać te systemy zbrojenia i pewnie wyniki były by różne zaleznie od blanku.... Pewnie rodbuderzy takie testy w pewnym zakresie wykonują/wykonywali, ale informacji na forum o tym brak, wiec póki co poruszamy się w sferze subiektywnych odczuć i gustów,a wiadomo iż tutaj zdania będą zawsze różne....
Ja byłbym daleki, od polecania delfina+delty każdemy, na wszystko i wszędzie.
Napisano 25 grudzień 2017 - 19:46
Tu się nie poleca... Tu się naśmiewa z innych. Subtelna różnica ;-)
Świetne określenie.Trudno mi pojąć zachowania pewnych osób .Szkoda słów.
Użytkownik januszz edytował ten post 25 grudzień 2017 - 20:00
Napisano 25 grudzień 2017 - 21:07
Użytkownik womaly23 edytował ten post 25 grudzień 2017 - 21:08
Napisano 26 grudzień 2017 - 10:27
Napisano 26 grudzień 2017 - 10:29
Oglądając jakiś czas temu tutaj fotki kijków wykonanych na delfinie myślalem o tym systemie wyłącznie z odrazą. Niestety głównie ze względów wizualnych. Latem spotkałem się z Hubertem i porzucalem kraagiem e delfinie i delcie. Od razu zamówiłem podobnego i zaraz później matagi super ajax. Jak napisałem już kiedyś, nie wyobrażam sobie obecnie lepszego systemu do lekkich wędek.
Napisano 26 grudzień 2017 - 11:44
Napisano 26 grudzień 2017 - 11:47
A ja ponawiam pytanie o legend xtreme
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano 26 grudzień 2017 - 11:50
Uzależnia, mi Patryk przerabial tenryu za 500e właśnie w delfina
Napisano 26 grudzień 2017 - 13:28
Ale jak ta różnica o którą pytasz miałaby być opisana? Każdy może mieć inne odczucia. Jeden powie że nie ma różnicy, a drugi że jest przepaść.
Napisano 26 grudzień 2017 - 13:38
Kilka postów wyżej piszą osoby, które poprzerabiały dotychczasowe wędki na delfina I są "uzależnione".Może jest ktoś kto miał seryjną lxs a potem zamienił ją na wersję z d+d i jest w stanie opisać co nieco.
Napisano 26 grudzień 2017 - 15:04
Dlatego najpierw obłowię Suzukę w D+D a potem (jeśli będzie odczuwalnie lepiej niż w standardowych uchwytach typu SK2 albo DPS) pomyślę o xtremach.
Napisano 26 grudzień 2017 - 15:23
Porównywał może ktoś blank uzbrojony klasycznie np. w KR z takim uzbrojonym w deltę i delfina? Chodziło by mi np o:
1) testy rzutowe: zaczynamy od minimalnej gramatury określonej jako cw przez producenta do maksymalnej z krokiem zwiekszenia masy co np. 20%
2) porównanie ugięć przy takim samym obiążeniu
Mając takie dane moglibyśmy porównywać te systemy zbrojenia i pewnie wyniki były by różne zaleznie od blanku.... Pewnie rodbuderzy takie testy w pewnym zakresie wykonują/wykonywali, ale informacji na forum o tym brak, wiec póki co poruszamy się w sferze subiektywnych odczuć i gustów,a wiadomo iż tutaj zdania będą zawsze różne....
Ja byłbym daleki, od polecania delfina+delty każdemy, na wszystko i wszędzie, natomiast nie neguję tego systemu.
Co do 1
Zrobiem taki eksperyment, miałem identyczny blank zbrojony w D+D i KR
Uzywałem tego samego kołowrotka i linki, tutaj mamy remis jeśli chodzi o odległości, ale z założenia Delta nie była budowana celem poprawienia właściwości rzutowych. Na plus dla Delty i delfina wychodzi łatwość rzutów w dolnym jak i górnym zakresie, a spowodowane jest to poprawioną dynamiką blanku poprzez inne uzbrojenie.
Co do 2
Tutaj zbrojenie w Deltę jest o wiele lepsze, lepiej rozłożone siły i lepsze wykorzystanie własciwości blanku, no i co najważniejsze to Delta daje wieksze możliwości kształtowania ugięcia, w zależności od pomysłu i zastosowania, z tego samego blanku możemy uzyskać inne ugięcia.
Może jest ktoś kto miał seryjną lxs a potem zamienił ją na wersję z d+d i jest w stanie opisać co nieco.
Co do powyższego to miałem wersję w Delfinie i w standardzie, tak jak to wczesniej napisał kolega Tomek, sposób mocowania Delfina sprawia iż nie tłumi on informacji które przekazuje blank, porównywałem z blankiem ubranym w SK2 na grafitowych arborach, no i Delfin bardziej elektryczny. Pomijam fakt że StC Xtrem nie należą do moich ulubionych.
Napisano 26 grudzień 2017 - 17:04
To moje prywatne kijki w Święta w robocie nie siedzę. Jak widać wybór jest paskudny dla niektórych - delfiny. Sam mogę sobie zrobić co zechcę, gdzieś na jerku pląta się jeszcze wątek z moimi rezonansami. Działały, problemem było skomplikowane składanie i ciężar. Jak w wątku o rezonansach pisałem mam głupi zwyczaj sprawdzić, zboczenie z drugiego zawodu. Tak samo było z delfinem, historia dłuższa. Janusz umówił się ze mną na zasadzie że " nowe rozwiązanie uchwyt dobrze przenosi itp". Szczerze to pomyślałem kolejny któremu coś się wydaje. Spotkaliśmy się , wziąłem w łapy jego 2 czy trzy kije, dotknąłem krzaka. I z pół godzinnej kawy zrobiło się pół dnia. Różne blanki testowane na zasadzie jeden normalnie jeden w delfinie, sporo czasu poszło. W tej chwili jeżeli robię kij dla siebie robię go w delfinie. Jako ciekawostka górny blank ma odwrotnie zmontowanego delfina - bo wypadają kołowrotki. Mnie nie wypadł.
Większość kijów klienci montują na delfinach aczkolwiek zdarzają się osoby z nietypowym chwytem czy dużymi dłońmi gdzie im delfin nie pasuje. Zdarza się że komuś delfin nie pasuje wizualnie. Dla mnie wędka jest narzędziem i może bym nawet sam to przebolał bo ja z tymi urządzeniami chodzę na ryby a nie lansuję się. Może komuś delfin nie pasować z innych względów, na przykład nie lubi Janusza. Też to rozumiem ale po ch.. ideologia.I faktycznie ma małą gamę kolorystyczną.
Zostały mi dwa kije bez delfa, spinowe. Dlatego że zabytki.
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych