#741 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2018 - 20:28
- kornetes lubi to
#742 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2018 - 21:46
Panowie!
Większość z Was posiada przynajmniej jedną wędkę uzbrojoną w uchwyt Delfin. Czy któraś z Waszych wędek została wyposażona w jakiś inny spacing niż Delta? Jeśli tak, to jaki i jaki to blank?
Jeśli ktoś jednak zastosował, lub użytkuje kijek z Delfinem + coś innego niż Delta, chętnie dowiem się jak taka hybryda się sprawuje.
A to nie było czasem tak, że najpierw powstała koncepcja uzbrojenia blanku w przelotki pod nazwą "delta" (mająca na celu lepsze wykorzystanie możliwości blanku) a uchwyt to pochodna tej koncepcji?
#743 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2018 - 00:17
- Krzysiek Rogalski lubi to
#744 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2018 - 14:56
Witam serdecznie delfinistów i tych którzy mają zamiar nimi zostać. Sam niedawno miałem dylemat czy warto zainwestować w wędkę w delfinie, przecież to dodatkowy koszt !!? Jednak moja ciekawość i chęć wypróbowania tego systemu dały górę,
tak zachwalanego ach i ech uchwytu DELFIN i układu przelotek delta. Po pierwszych testach nad wodą (mojej pierwszej wędki w delfinie) jestem zachwycony do dzisiaj, gdzie na stanie mam już trzy egzemplarze z tym zacnym uchwytem i jestem dumny, że jest to produkt Polski, polskiego zapalonego wędkarza, producenta, Pana Janusza Dudziaka i dziękuję Panu za trud, który Pan włożył w wykonanie tak banalnego przedmiotu jakim jest uchwyt kołowrotka , a dał tyle radości z odczuwania brań nam wędkarzom . DELFIN to ergonomiczny , bardzo lekki , ciepły w dotyku , mokry czy suchy bardzo dobrze trzymający się dłoni i co najważniejsze doskonale przekazujący wszelkiego rodzaju drgania bezpośrednio do dłoni , co czyni go doskonałym !!!!? Wizualnie jak dla mnie - piękny ....ale to kwestia gustu , a jak wiemy z gustami się nie dyskutuje.....Dwie wędki mam w systemie delta, jedną ,,hybrydę,, tzn. druga przelotka od kołowrotka zmniejsza się stopniowo do tunelu, nie tak jak w delcie , czyli np. wlotowa 16 kr, potem 5,5 i dopiero 4.... lub 3,5.... w tunelu.
I jeden i drugi system jest ok. tylko delta jest bardziej wymagająca co do doboru kołowrotka, jego wielkość (szpula) rodzaj układania linki i podstawa - grubość linki . Osobiście uważam, że ,,hybryda,, jest mniej wymagająca pod względem doboru
wielkości kołowrotka niż delta. Poza tym ,,hybryda,, lepiej zachowuje się pod obciążeniem w trakcie zwijania- pod rybą, zapewne
z uwagi na mniejszy kąt załamania linki między pierwszą a drugą przelotką. Osobiście uważam, że ,,hybryda,, przewyższa pod każdym względem deltę, wagowo może 1gr. różnicy na niekorzyść ,,hybrydy,,.
Delfiniści... , są to moje praktyczne spostrzeżenia dotyczące uchwytu delfin i systemu delta - ,,hybrydy,,. Sam jestem
ciekaw, co o tym myślicie i czy Wy macie może jeszcze inne spostrzeżenia odnośnie DELFINA i uzbrojenia przelotek !?
Pozdrawiam serdecznie.
- januszz, przemofight i bartosz311287 lubią to
#745 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2018 - 16:10
Jaki masz układ przelotek w "hybrydzie" jaki to blank?
#746 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2018 - 16:21
Wędka FA SKF 705-2N 1-5lb 0,6-10gr, przelotki fuji sic slim kr od 16 - 5,5 - 7x 4 - 4szczyt. A dokładnie
zestaw z brc PKLSG16H101 minus 8 plus jedna 4-ka.
Użytkownik slawmen5 edytował ten post 19 listopad 2018 - 16:26
#747 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2018 - 16:46
#748 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2018 - 17:20
W delcie masz drugą przelotkę krótką w tunelu, moja jest w stożku z pierwszą i dopiero trzecia krótka w tunelu. Z zestawu PKLSG16H101 druga przelotka to PKLSG-M 5,5m . Pozdrawiam.
Użytkownik slawmen5 edytował ten post 19 listopad 2018 - 17:24
- strary lubi to
#749 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2018 - 17:25
Posiadam Phenix sp962ul w którym kolega który mi go robił za namową Zbyszka Kawalca nie zastosował typowej delty. Jestem z wędki bardzo zadowolony, posiadam także wędki z typową deltą i nie zauważyłem by rzuty były krótkie a rzekłbym że są bardzo zadowalające. Więcej osoby które pierwszy raz widzą a później połowią mówią że aż niemożliwe by tak latało przy takich malutkich przelotkach.
- strary i ManiekL-ski lubią to
#750 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2019 - 21:56
Czy ten delfin ułatwia rzuty jednoręczne w stosunku do klasycznych uchwytów kołowrotka np skss itp. ? Nie mam głowy zaczynać teraz zabawy w casting a przyznam że takie (jednoręczne ) łowenie podoba mi się. Mam na myśli krotkie kije takie do 2 metrów z minimalnym dolnikiem.
#751 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2019 - 22:16
Uchwyt delfin jest świetny, ale do zabawy jedną ręką zdecydowanie cast. Czy łatwiej z delfinem rzucać jedną ? Sądzę, że to bardzo indywidualne kwestie.
#752 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2019 - 22:18
Czy ten delfin ułatwia rzuty jednoręczne w stosunku do klasycznych uchwytów kołowrotka np skss itp. ? Nie mam głowy zaczynać teraz zabawy w casting a przyznam że takie (jednoręczne ) łowenie podoba mi się. Mam na myśli krotkie kije takie do 2 metrów z minimalnym dolnikiem.
W mojej subiektywnej opinii absolutnie nie ułatwia, ale to tylko moje zdanie
#753 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2019 - 22:31
Uchwyt delfin jest świetny, ale do zabawy jedną ręką zdecydowanie cast. Czy łatwiej z delfinem rzucać jedną ? Sądzę, że to bardzo indywidualne kwestie.
Fakt - tylko chce zbroić ulra lighta do 4 ibs i tu cast może być problematyczny. Zasugerowałem się załączonym poniżej zdjęciem i wydaje mi się że taka konstrukcja nawet przy spiningu przy rzutach jednoręcznych spiningiem może mieć sens.
Załączone pliki
#754 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2019 - 22:33
#755 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2019 - 22:37
Ja miałem wędkę do 3g właśnie na samym uchwycie delfin(bez dolnika) tak jak na zdjęciu powyżej i mi się bardzo fajnie rzucało jedną ręką, znacznie lepiej niż innymi wędkami
- strary lubi to
#756 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2019 - 22:39
A jakie to ma znaczenie?
Edit: to do Sławka
Użytkownik FidoAngel edytował ten post 06 listopad 2019 - 22:40
#757 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2019 - 22:48
Jak nisko chcesz zejść z wagą przynęt ?
Okolice 1 grama , Chce zostać przy stałej szpuli.
#758 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2019 - 22:51
Użytkownik Andru77 edytował ten post 06 listopad 2019 - 22:55
#759 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2019 - 23:02
planuje taki blank: suzuki RXF - 4lb 601 - PRO.
#760 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2019 - 06:21
A jakie to ma znaczenie?
Edit: to do Sławka
W castingu przede wszystkim komfortowe, a co za tym idzie finansowe.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, delfin, uchwyt, delta
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych