#61 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2011 - 22:23
http://www.bassmaste...-skipping-docks
przy takiej metodzie charakterystyka blanku: krótki, szybki, manewrowy (nie za cięzki)
#62 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2011 - 10:24
ale zeby do tego 'budowac specjalny blank' to by mi nawet do glowy nie przyszlo
#63 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2016 - 11:18
czytam szukam i co już wydaje mi się że coś wiem to nadal mam niedosyt....
spin jig, crank bait, twitching, flipping and pitching cast/spin, dropshot... to określenia często stosowane przez producentów blanków i pomimo "suchych" takich samych parametrów blanków (cw, lw) są zdecydowanie innymi konstrukcjami...
szukam dokładnych opisów i wyjaśnień do w/w konstrukcji i/lub też innych mi jeszcze nie znanych
oczywiście każda informacja, nawet "oczywista oczywistość" jest mile widziana
#64 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2016 - 14:32
Cos mi sie wydaje ze juz trafilem gdzies na podoby temat na forum, ale moge sie mylic
Co do blankow to tez trzeba brac pod uwage ze nawet tak samo opisane (np popping) u roznych producentow moga diametralnie sie roznic
#65 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2016 - 15:07
Poszukaj tych określeń nie jako sposób konstrukcji blanku a metoda połowu. Wrzuć na wyszukiwarkę youtuba, jest kilka filmów o pitchingu i flipingu m. in. Remka.
#66 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2016 - 18:37
flipping i pitching jest chyba najmniej problematycznym kawałkiem tej układanki.
przeglądam i filmy i różne witryny od jakiegoś czasu i gdyby to rozwiązywało pewne subtelności to nie zakładał bym tego tematu....ale może ja zbyt dużo sobie kłopotów robię
#67 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2020 - 20:01
Wyjaśnijcie mi proszę jakie wymogi i parametry powinien mieć blank pod casting i czym różni się on od blanku do poczciwego i "prostego" spinningu.
Pytam bo coś mnie powoli nakręca na cast a przez ponad 30 lat mojego wędkarstwa jedynie spinning był "w ręku".
Później gdy czegoś podstawowego się dowiem pójdziemy może dalej, w przynęty, poławiane gatunki, itp.
Dziękuje z góry i proszę o wybaczenie jeżeli gdzieś coś już podobnego było a ja nie doczytałem.
Pozdrówko.
#68 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2020 - 22:24
#69 OFFLINE
Napisano 08 lipiec 2020 - 06:52
Wiadomo, cast wykluczę przy łowieniu w mrozie ale poza tym można stosować.
Dla moich potrzeb spinningowych myślę o zastosowaniu przy połowie z łódki na przynęty od ok 10-40g czy jako drugi kij do połowu pstrągów na większe przynęty.
Przyznam że w obu przypadkach kije szybkie są wymogiem wiec jakie parametry może (musi) mieć cast aby spełniał pojęcie "szybki" oraz rzutowo działał.
#70 OFFLINE
Napisano 08 lipiec 2020 - 13:54
Wcześniej, w moim epizodzie z castingiem zauważyłem jedynie, że kijki nieco inaczej, głębiej pracują już w trakcie wymachu. Nie są tak szczytowe w ugięciu, jak spiny.
#71 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2020 - 11:06
"Wcześniej, w moim epizodzie z castingiem zauważyłem jedynie, że kijki nieco inaczej, głębiej pracują już w trakcie wymachu. Nie są tak szczytowe w ugięciu, jak spiny."
Też mi się tak właśnie wydaje że kij castingowy musi jakby lepiej/łatwiej się naładować. Dlatego też pytanie, jaki wiec ma być kij pod sandacza gdy główka ma Ok 25-35g i do tego kopyto Ok 10cm, którym trzeba nie tylko rzucić ale i zaciąć skutecznie po braniu?
O ile cast do twardy przynet (jerk, blacha, woby) może być miększy bo zacięcie raczej nie stanowi problemu, o tyle przy szybkich ale krótkich pstryknięciach sandacza reakcja nie może być spóźniona czy za słaba. Linka oczywiście plecionka.
Jeżeli będzie wam łatwiej to przedstawmy dwie propozycje castingów sandaczowych, c.w. do Ok 21g i do 35g.
Pzdr.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, blank
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Szukam długiego blanku pod letnie pstrągi na jigiNapisany przez kmiasko , 01 gru 2024 pstrąg, hot shot, jig, blank |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych