Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

BLANKI MHX

blank mhx

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1330 odpowiedzi w tym temacie

#481 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 18 październik 2012 - 20:19

Z tych trzech ,tylko StCroix pociagnie gumę4" na 25ggłówce .Phenix też da radę ale zbrojony pod casta ,jak miałem go w spinie to 2022-g +3,5" to maź komfortu,w spirali to super szybka szpada.Czy warto dokładać ? :rolleyes: Myślę ,że tak ,jeśli kijek ma być dość często używany.Avd i elitka z SC są bardziej finezyjne przy swojej mocy, jako uniwersal obsłużący większy wachlarz przynęt spawdzą się bardziej .

#482 OFFLINE   Manniek66

Manniek66

Manniek66

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2343 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Bartosz

Napisano 22 październik 2012 - 20:29

Witam , zna ktoś blank MHX ST1024F , 10-42g / 8-15lb / 2,6m. Mam zamiar zmontować go pod sandacze na gumy 3-4 cale z główkami 15-25g.Jak myślicie czy ten blank będzie odpowiedni do tych zastosowań ? Zależy mi na delikatnej szczytówce , która pokaże każde - nawet bardzo delikatne brania :) Ale też na dość mocnym dolniku , który pozwoli mi wbić się w mordki zanderów :)

PS.Składany by był na forecastach , Dzielonej rękojeści z pianki oraz fuji SKSS. Co sądzicie o takim zestawieniu ? Ma być tanio i ekonomicznie ale również dość przyjemnie i funkcjonalnie.

#483 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 23 październik 2012 - 19:34

To bardzo dobry blank pod sandacza do połowów z ręki jak i od biedy z łódki na dużą rzekę . Szczytowa ładna akcja czuły szczyt , trochę zawyżone c.w .Spytaj kolego Rafała o ten blank (Dąbek111)składał dla kolegów jak i dla siebie ale chyba 1084 F a więc dłuższego brata wersja 86 trochę szybsza słowem bardzo dobry wybór.Blank jak najbardziej odpowiedni do podanych przez Ciebie zastosowań typowy blank na opad

#484 OFFLINE   Manniek66

Manniek66

Manniek66

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2343 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 23 październik 2012 - 19:47

No własnie się zastanawiam nad nim grubo.Ogólnie będę miał na wydanie +/- 600 zł.Chciałem kupić team dragona do 35g ale pomyślałem że lepszym wyborem będzie jakiś custom :) Kijka będę składał raczej sam ( cholernie się boje...a podobno to nic trudnego ;D ) więc troszke zaoszczędzę :)

#485 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 23 październik 2012 - 21:11

Manniek66 ,blank o który pytasz jest dobrym wyborem , w zaŁożonym budżecie .Nie licz na suptelność szczytówki ,choć ta jest dość czuła i zaznaczy opad przy przynętech w deklarowanym CW.Wędka zbudowana na tym blanku poradzi sobie ze znacznie cięższymi przynętami spokojnie 35g+4"guma,a w zakładanym przez ciebie przedziale pełen komfort.
I nie pękaj,jak postanowiłeś ,że robisz sam to dupa w troki i do roboty :D

#486 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 26 październik 2012 - 12:17

Nowe blanki:

MHX S-Glass Series
http://www.mudhole.c...-S-Glass-Series

MHX Travel Series
http://www.mudhole.c...X-Travel-Series

MHX Carp Series
http://www.mudhole.c...MHX-Carp-Series

#487 OFFLINE   Manniek66

Manniek66

Manniek66

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2343 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 28 październik 2012 - 12:40

Witam , pytałem już o ten blank 2-3 razy ale spytam jeszcze raz gdyż nie jestem do końca pewny...chodzi mi o blank MHX ST1024F.Jego cw jest opisane 10-42g - dla mnie to sporo no ale moc blanku określona jest na 8-15lb więc nijak nie współgra to z opisanym CW i teraz moje pytanie.Czy to ciężar rzutowy jest zawyżony czy moc zaniżona ? Będzie na nim czuć gumu 2,5" na główkach 15g w rzece ? Jakie są jego maksymalne możliwości , ale żeby komfortowo się łowiło oraz z jakimi przynętami "działa" najlepiej ? :)

A może lepiej uzbroić jego bliźniaczy blank ST1084F też do 42 g i 15lb ale o długości 2,75.Jakie są różnice między tymi blankami ?

Użytkownik Manniek66 edytował ten post 28 październik 2012 - 12:41

#488 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 28 październik 2012 - 13:38

Moc blanku jednak mocne 18lb może nawet 20lb.Ten krótszy będzie bardziej operatywny pod gumy, jaśli teren nie wymusza stosowania długiej wedki .

#489 OFFLINE   Manniek66

Manniek66

Manniek66

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2343 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 28 październik 2012 - 17:14

Rozumie ktoś ten spacing od strony MHX ? Przelotki są jakoś dziwnie pooznaczane , wiecie ja to czytać ?

http://fishmhx.com/d...spacing_ssh.pdf

Użytkownik Manniek66 edytował ten post 28 październik 2012 - 17:14

#490 OFFLINE   Voldemort

Voldemort

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1308 postów
  • LokalizacjaMałopolska
  • Imię:Jacek

Napisano 28 październik 2012 - 19:30

Rozumie ktoś ten spacing od strony MHX ? Przelotki są jakoś dziwnie pooznaczane , wiecie ja to czytać ?

http://fishmhx.com/d...spacing_ssh.pdf

To nie są oznaczone rodzaje przelotek, tylko ich rozmieszczenie.
Piąta pozycja - ilość przelotek, a kolejne pozycje - w jakiej odległości od przelotki szczytowej znajdują się kolejne :)

#491 OFFLINE   Manniek66

Manniek66

Manniek66

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2343 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 28 październik 2012 - 19:36

Haha , ale sie wygłupiłem.Dzięki za odp :)

#492 OFFLINE   maniutek1

maniutek1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 268 postów
  • LokalizacjaDęblin

Napisano 16 listopad 2012 - 20:29

Witam.
Pewnie już gdzieś na forum napisane jest ale prosiłbym o ostateczne potwierdzenie. Tak albo nie...
Opisowo blank ST1143 jest dla mnie ideałem. Jeśli chodzi o dół zakresu cw to jak znam życie, na pewno da się miotać lżejsze przynęty - pewnie największe kleniowe z mojego pudełka pyrgnie dość odpowiednio. Z drugiej strony zakresu wyrzutu jest 21 gr więc do wobków boleniowych o wadze 12-15 gr powinien być super. I akcję ma raczej moderate więc na moje, majowo-czerwcowe boleniowanie, gdy z reguły ryby walą mi na krótkim dyszlu pod samym brzegiem, też powinien być znakomity. Proszę Was bardzo o potwierdzenie. Czy dobrze rozumuję? Czy nie za mało mocy będzie miał ten kijek do świadomego, regularnego połowu boleni? Czy przy swojej dość miękkiej charakterystyce nie będzie zbyt mało celny przy rzucaniu dalekosiężnymi przynętami? Do tej pory moim podstawowym kijem boleniowym był Diaflex Classic do 38 gr ale wydaje mi się zbyt sztywny. W tym roku odnotowałem bardzo dużo walnięć bez choćby chwili holu. Stąd szukam lżejszego kija, który dodatkowo załatwiłby klenie na ciężko i szczupaczki na lekko. Nada się?

#493 OFFLINE   puszek7

puszek7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 663 postów
  • LokalizacjaWM OST M
  • Imię:Przemek

Napisano 16 listopad 2012 - 21:56

Uzupełnienie FX701-2 a P843-2...propozycje?

Witam serdecznie!
Znalazłem coś dla mojego portfela na zimę :P

Poszukuje kijaszka taki uniwersal hmm w sumie trudno mieć coś takiego ale może się uda:P

Chciałbym mieć taki kijaszek o długości do 2,20 dwuskład koniecznie.
Chodzi mi oto abym mógł trochę ciężej połowić okonie takie uzupełnienie do mojego Phoenixa FX701-2. Żebym mógł połowić główkami tak koło 12 gram w opadzie. Nie bał się przyłowu szczupaka albo sandacza. Takie coś dobrze zbierające opad.
Pomiędzy tym moim Phoenixem a drugim kijem już do sandaczowania MHX P843-2 aby podpiąć do niego rarenium 2500.
Może macie coś podobnego? Albo wiecie co mogłoby spełnić moje oczekiwania?

Z góry dzięki za pomoc ;] Zdaje się na bardziej doświadczonych kolegów.
EDIT: Oczywiście chodzi mi o sam blank :)

pozdrawiam
Przemek

#494 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Wojtek

Napisano 16 listopad 2012 - 22:06

AVS , AVC MLXF2 i serie wyższe. Ale pod poważniejsze okonie.

#495 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 17 listopad 2012 - 10:19

Wojtek, to samo zaproponowałem autorowi wątku, Opisowo parametrami mógłby pasować jeszcze P842-2MHX ale nie znam blanku i mogę się mylić.W zasadzie trzeba szukać w blankach 10lb ,ale i tak najleprzą (najszerszą )ofertę posiada StCroix.

#496 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg

Napisano 17 listopad 2012 - 10:37

P842-2 jak dla mnie jest taki nijaki, do wszystkiego itd. Bardziej skłaniałbym się do HS9600-2 (dłuższy nieco) lub S842-2. Znam kogoś kto pomimo pierwszego stwierdzenia że na okonie to on nie bardzo łowi S842-2 w rezonansie.

#497 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 17 listopad 2012 - 10:56

HS 9600-2 MHX to fajny kijek ,mogący ro bić za uniwersal od grubych okoni ,przez pstrągi i to nie małe po szczupaka i sandacza na lekko ,robiłem coś takiego kumplowi.Jak dla kolegi nie za długi na łódkę to może być git. S842-2 też ukręciłem całe stadko ,sam nim łowiłem okonie do czasu przesiadki na casta, da radę sporym przyłowom, ale w łowisku o którym pisze Puszek7 10g +guma to jest defiitywny max komfortu .Wiem o jakich sytuacjach pisze Puszek7 bo łowię na tej wodzie i czasem trzeba faktycznie 12g+np predator 5cm i to dość agresywnie podbijać amy skusić garba. Z drugiej strony te 12g + guma mógłby obsłużyć spokojnie bez utraty czucia P843, który posiada, ale o finezji holu można zapomnieć.

#498 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg

Napisano 17 listopad 2012 - 11:12

Mnie do okoni pasuje HS9600-2. A łowię je do 15g +4" Assasin Turbo Shad w prądowym miejscu w Odrze. Sporadycznie niestety, jak już mam stadko to nic poniżej trzydziestu paru centów. Małe jakoś mnie przestały bawić. Łowiłem też HS-em od 2,5g + guma (gumeczka). Na niewielkich odległosciach już było znośnie.
S842-2 na stojącej dawał radę nawet trochę powyżej 12g+g.

A jak nie HS to jednak AVS76MLXF2 lub krócej AVS70MLXF2, oba obsłużą bez problemu 12g+guma.

#499 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 17 listopad 2012 - 11:20

Może pasował by Ci kij na blanku St.Croix Avid 3S66LF2 ,- na pewno jest mocniejszy od wymienionego Phenixa główki do 10g pod okonia też obleci...
Ale wolał bym żeby się kolega Dąbek 111 wypowiedział bo on lepiej zna ten kijek...
Jakby co wal na priv bo mam go do sprzedania ;)

#500 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 17 listopad 2012 - 11:39

Puszkowy FX701-2 to zupełnie inna wędka niż FX701 w jednym kawałku,I w zasadzie od tego trzeba wyjść aby mógł coś dopasować .Bo jeśli on swoim FXem podbijał 10g ale chce więcej, to AVS66LF-2 w zupełności wystarczy. Ja osobiście nie widzę FX701-2 przy główkach powyżej 7g+.Natomiast AVS66LF-2 dynamiką i możliwościami jest identyczny jak FX701 w jednym kawałku ,tak więc jest to dobra propozycja. Fakt miałby w arsenale dwa bardzo zbliżone możliwościami kijki różnica w realnym CW zaledwie 5g ale jednak przy okoniach znacząca. AVS70MLF-2 to z kolei patyk zdecydowanie mocniejszy od wspomnianych 10lb pozwala na komfortowe prowadzenie np. obrotówek 2-3 a nawet 4 na stojącej wodzie , a gumki 5cm dźwignie i na 15g.
Możliwości jak widać są ,trzeba coś pod siebie dopasować ,a to najtrudniejsze :)

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, mhx

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych