Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

BLANKI MHX

blank mhx

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1330 odpowiedzi w tym temacie

#661 OFFLINE   piotrek245

piotrek245

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 138 postów
  • LokalizacjaZąbki
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:T.

Napisano 26 sierpień 2013 - 23:02

Panowie,a jak z tą dożywotnią gwarancją,rejestruję kijek na stronie i co dalej-rozdepczę,przywalę drzwiami,pracownia w której zrobiłem kij się zwinie a wędka się "rozdupcy" itd.Cóż robić :P .Może nie doczytałem albo co :) -jeśli tak to jak to jest....?

Użytkownik piotrek245 edytował ten post 26 sierpień 2013 - 23:03

• Wojtek B. lubi to

#662 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 27 sierpień 2013 - 03:51

Rejestrujesz  w razie złamania odsyłasz do firmy odcięty kawałek ( z każdej strony po 10 cm) i przelewasz 25 dol US i czekasz spokojnie na nowy blank. Kumpel przerabiał sprawę i przysłali nowy blank bez zbędnych pytań ,jak ?,czym ? co ? kiedy ? itp

#663 OFFLINE   piotrek245

piotrek245

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 138 postów
  • LokalizacjaZąbki
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:T.

Napisano 27 sierpień 2013 - 16:05

Dzięki za info

#664 OFFLINE   Hunter1986

Hunter1986

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 60 postów
  • LokalizacjaBug

Napisano 17 wrzesień 2013 - 15:16

BATSON Rx7 IST1204F 3,05m cw10-28g vs MHX ST1204F 3,05m cw10-42g

Witam forumowiczów chciałbym zbudowac wedke z powyzszych blanków i chciałbym dopytac sie czy ktorys z kolegow miał do czynienia z tymi blankami oraz  o parametry techniczne tych blankow, akcje przy prowadzeniu przynety i walce z ryba, realny zakres obsługiwanych przynet.

#665 ONLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4486 postów

Napisano 17 wrzesień 2013 - 15:30

Witam,

Biorac pod uwage, ze Batsony przylecialy do Polski pare tygodni temu to ciezko bedzie o jakas miarodajna opinie na ten temat chociaz nie watpie w mozliwosci forumowych specow potrafiacych wrozyc z fusow :) 

MHX-a mam ciut krotszego czyli 2.75 do 15 lbs i 42 gram i na Bug w dluzszej wersji wydaje sie byc ciekawa uniwersalna propozycja tzn szczytowka jest dosc miekka i pozwala lowic nawet malymi wabikami typu Hornet. 

Bujo

#666 OFFLINE   pawello

pawello

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 703 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:B.

Napisano 17 wrzesień 2013 - 18:51

To 42 g w MHX 3,05 jest przeszacowane, raczej obstawiałbym ok. 30-35 g max. ale niech się wypowiedzą ci którzy posiadają ten kij. Jeśli chodzi o Batsona to rzeczywiście  jest nowość - może powinieneś zapytać Pana Irka  z FC jak ten blank ma się do długości 2,90 która jest dość popularna. Trochę machałem tym kijem ( 2,90 ) i jego akcję okiem laika w dziedzinie rodbuildingu określiłbym jako szczupakową. Jeśli chodzi o stosowane przynęty to obsługuje obrotówki od 2 do 4, woblery do 7 cm ( głebiej schodzace, agresywne), gumy 3 calowe na główkach do 20g.    

#667 OFFLINE   Hunter1986

Hunter1986

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 60 postów
  • LokalizacjaBug

Napisano 17 wrzesień 2013 - 19:56

dziekuje koledze Bujo i pawello za odpowiedz duzo mi pomogły, napewno sie skontaktuje z Panem Irkiem z FC, pewnie sie dowiem wiecej na temat powyzszych blanków

Użytkownik Hunter1986 edytował ten post 17 wrzesień 2013 - 19:57

#668 OFFLINE   Wobi

Wobi

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1608 postów
  • LokalizacjaPl

Napisano 18 wrzesień 2013 - 14:09

sporo ciekawych długich min. 10' blanków ma w ofercie Krakowski Fishing-art (chyba że musi być koniecznie Batson lub Mhx  np. z przyczyn ideologicznych...)

#669 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 18 wrzesień 2013 - 14:18

Radzę wczęśniej wziąć do ręki, bo ktoś, kto macał przedtem tylko hot-shoty, magnum tapery czy inne x-fasty może się mocno zdziwić (niekoniecznie pozytywnie).

Kij, który ja macałem i te, o których miałem info z pierwszej ręki, miały bardzo mocne szczytówki i podatne dolniki.

Użytkownik krzysiek edytował ten post 18 wrzesień 2013 - 14:19

#670 OFFLINE   Hunter1986

Hunter1986

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 60 postów
  • LokalizacjaBug

Napisano 18 wrzesień 2013 - 20:59

...wszelkie uwagi są cenne , odnośnie ideologii :) ...macania:)  a przedewszystkim doświadczenia kolegów którzy mieli do czynienia z takimi bądz podobnymi blankami:) także dzieki wielkie:)

#671 OFFLINE   tomi101

tomi101

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 583 postów
  • LokalizacjaBielsk Podlaski
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Ignatowicz

Napisano 19 wrzesień 2013 - 20:44

Hej.

Jestem szczęśliwym posiadaczem tego MHX ST 1204F.

Szczęśliwym dlatego bo kupiłem za niewielkie pieniądze i dobrze mi się nim łowi.

Zbudowany przez kol.Kamila (Wędki KS) i kupiony tu na forum od kolegi Sławka z Olsztyna,który to widział w nim kij trociowy.Po pierwszej wyprawie uznał że ma zbyt delikatny szczyt do prowadzenia głęboko nurkujących woblerów w pomorskich rzekach i  mocno się ugina.

Jak dla mnie ten delikatny i czuły szczyt jest idealny przy łowieniu na gumy ,a w połączeniu z mocnym środkiem i dolnikiem daje odpowiednie narzędzie do średniego i ciężkiego łowienia szczupaków i sandaczy .Mimo sporej mocy (bo te 17lb ma na pewno),dobrze się łowi od 7gr +guma do 35gr +guma.Ciężej nie próbowałem bo nie posiadam takich główek,a nie dalej jak wczoraj miałem taką miejscówkę gdzie 35gr było za mało.

W podanej wyżej gramaturze dobrze sygnalizuje opad oraz brania i nie gubi ryb.Dobrze tez podbija przynęty na główkach z górnego zakresu cw.25-30-35gr..Nie wiem jak zachowa się podczas holu jakiejś grubszej ryby ,bo jak na razie to nic powyżej 60+ nie wyjechało.

Jak dobrze pamiętam to Kuba (Forecast) ma lub miał taki kij i dawał radę nawet sumkom z brzegu.

Pozdrawiam Tomi B)

#672 ONLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4486 postów

Napisano 20 wrzesień 2013 - 21:33

Witam,

Śmiało bierz Batsona, miałem dzisiaj w rekach i jest na prawdę super, przepiękne ugięcie, duza dynamika blanku. Na Bug będzie jak znalazł :) 

Pozdrawiam,

Bujo

#673 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 23 wrzesień 2013 - 07:17

Bujo, mówisz o tym nowym RX7? Te 17lb to tak raczej umowne, szacowane z zapasem. Ciężki jest, ale to w końcu 3,05. Ugięcie faktycznie wzorowe, praktycznie żadnych przesztywnień. Progresywny, dół puszcza dopiero przy mocnym nagięciu szczytówki, jak jej górna partia zaczyna się już prostować. Mocna rzecz ;) Z trzech nowych RX7 podoba mi się chyba najbardziej.

#674 OFFLINE   Hunter1986

Hunter1986

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 60 postów
  • LokalizacjaBug

Napisano 23 wrzesień 2013 - 10:59

...fajnie ze dyskusja sie rozwija:) ...jeszcze sie zastanawiam nad blankiem blass (X, XF 10" cw7-28g,10-35g) rodem z PL ciekawa propozycja (cudze chwalicie swego nie znacie:P), tym bardziej ze na miejscu, a nie made in china:P

#675 OFFLINE   Wobi

Wobi

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1608 postów
  • LokalizacjaPl

Napisano 23 wrzesień 2013 - 11:28

...fajnie ze dyskusja sie rozwija:) ...jeszcze sie zastanawiam nad blankiem blass (X, XF 10" cw7-28g,10-35g) rodem z PL ciekawa propozycja (cudze chwalicie swego nie znacie:P), tym bardziej ze na miejscu, a nie made in china:P

z tych blaasów  F-ki raczej pod twarde przynety,jeżeli gumy w opadzie to bez szaleństwa i np. dla slf10015-2  20g i 3" to już max.  ryby raczej typu szczupak boleń (głębsze ugięcie pod większym obciążeniem).XF-y ogarniają wszystko w podanym cw. i są fajniejsze (szybsze i bardziej szczytowe w ugięciu) do gum i opadu.

#676 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 23 wrzesień 2013 - 11:40

Daj Boże każdemu taką jakość made in PRC  jak widziałem w nowych CD i w Batsonach RX8 i RX7REV. Dwa z CD-ków przetestowałem na wszystkie strony, ciężko się do czegokolwiek przyczepić.

#677 OFFLINE   Wobi

Wobi

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1608 postów
  • LokalizacjaPl

Napisano 23 wrzesień 2013 - 11:58

Tylko kiedy te CDki będą dostępne?

#678 OFFLINE   pawello

pawello

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 703 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:B.

Napisano 23 wrzesień 2013 - 11:59

A macał ktoś z Was Blaas F 3,05 do 45 g 25 LB? Chodzi mi po głowie skręcić takiego właśnie pod twarde przynęty - głównie deep runnery 9-10 cm na Wisełkę i Narew. 

#679 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 23 wrzesień 2013 - 12:22

Tylko kiedy te CDki będą dostępne?

:)

Jeżeli pytasz retorycznie, to powiem Ci, że warto poczekać. Jeżeli nie retorycznie - miały być we wrześniu...

#680 OFFLINE   SzymonP

SzymonP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 364 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 23 wrzesień 2013 - 13:41

A macał ktoś z Was Blaas F 3,05 do 45 g 25 LB? Chodzi mi po głowie skręcić takiego właśnie pod twarde przynęty - głównie deep runnery 9-10 cm na Wisełkę i Narew. 

Ciekawe jaka by na tym blanku wyszła trociówka na rzekę. Z opisów na forum rozumiem, że blaas f to blanki szybkie, ale o parabolicznym ugięciu pod rybą. Tytułowy batson z kolei mógł by być fajny na plażę.

Użytkownik SzymonP edytował ten post 23 wrzesień 2013 - 13:43

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, mhx

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych