Tak Adam znam ta Elitkę 17 lb co prawda dawno i była ona alternatywą dwa sezony temu do jesiennego sandacza i po wielu namysłach wybrałem jednak M1 gdzie dół nie jest tak "twardy" wyszedłem
również z tego założenia , że najczęściej łowię ryby 50-75 cm a przy takich ten Phenix M1 86MH ładnie pracuje .Może gdybym miał szanse na ryby 80+ Elitka by była wyborem ....a tak wydaje mi się mieć więcej
zadowolenia przy mniejszych wspomnianych obciążeniach . Nie twierdzę że Elte seria jest zła , ale w moim mniemaniu dokonałem świadomego/ dobrego wyboru . Jeśli będę robił coś krótkiego na Odrę w grę wchodzi
x treme/ elite 70 MH . Po prostu przy plecionce lepiej mi pasuje reaktywny dół szczególnie przy ostatniej fazie holu ....Robiłem też podejście pod 8"6" 12 lb Elite , ale trafił się CD XLS 12 lb blank i pod pstrąga / szczupaka na l
lekko będzie ok , ciekawostka przy podobnych wymiarach wymienionych 1,6 mm góra / 11,7 mm dół waga XLS 51 gramów / Elite 68 gramów .....dodam jednak że wybieram robioną RB wersję w/w nigdy mnie
nie zachwyciły w wersjach fabrycznych ...