#121 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2008 - 21:07
Głownie ciekawiły mnie obie wiodące serie , Xtreme i nowy Elite .
ten pierwszy , od strony modułów oczywiście odstaje od krajowych hitów , których nazwę łaskawie pominę . Tylko 62 mln .. Fragmentarycznie .
Kije bardzo lekkie ,szybkie i manewrowe . Praca nim to fraszka nawet dla korporacyjnego ,jajogłowego o słabych kończynach . Ten fast może byc wzorem dla innych fastów . Góra gnie się dość łatwo , ale szybko tężeje w siłę . Sensitive też gwarantowany .
Nowy Elite utracił szarmancką pracę . Też się usztywnił i przyśpieszył . Brązowy lepiej mi leżał ..
Oba w nowych seatach . Ten lakierowany w poprzednim Elite , to był koszmar , jak malowane , gipsowe krasnale ..
Nowe są proste , wygodne i ergonomiczne , bez trzymania za gwinta .
Sporą dziurę mogą tez na krajowej łączce załatać Inshore Avidy . Oglądałem tylko spinningi . W ciężkie gusta trafią bez problemu . Do koguta , do heavy opadu i tyrania ciężkimi zestawami będą jak znalazł . 2 oz z tej serii , moim skromnnym zdaniem kwalifikuje się nna bałtyckie dorsze , ale z plecina bedzie tez u nas środlądowym killerem . Alps-y i kolor , perłowa musztarda , nie konweniuja z moim gustem , ale to pomijalne . Blanki tych Avidów to prawdziwy power . Można z tego wykrzesać lokalną jerkówkę , zabrać do Władysławowa ,
albo walić po polsku w łeb sandacza ..
#122 ONLINE
Napisano 09 marzec 2009 - 12:48
Chciałbym się dowiedzieć jak najwięcej o w/w kiju: na jakim blanku zbudowane jest wędzisko, jaką ma akcję i moc, odczucia posiadaczy, słowem wszystko. I z góry dziękuję za opinie.
#123 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2009 - 20:59
#124 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2009 - 16:01
#125 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2009 - 14:28
posiadam powyzsza wedke ( 7'3'' 17-30lb 1/2 - 2 1/2oz ) . w mojej opinii jest to naprade dobry, uniwersalny kij do duzch przynet.
bez problemu mozna nia miotac 130g. uzywam ja glownie do duzych gum i szczupakow, ale rownie przyjemnie jigowalo mi sie tym kijem w oceanie. mimo ze blank jest bardzo dobry, nie bardzo pasuje mi wykonanie rekojesci, ktora jest troche dla mnie za króta. pomyslalem zatem o indywidulanym zbrojeniu. jako ze ten blank jest dosyc drogi, moze polecice mi jakas tansza
( ale nie gorsz ) alternatywe?
pozdrowka
#126 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2009 - 14:29
jak Ci pasuje to moze dasz do pracowni do przeróbki? Wyjdzie taniej niz nowy kij...
#127 OFFLINE
Napisano 19 kwiecień 2009 - 08:52
Pozdrawiam
Paweł
#128 OFFLINE
Napisano 19 kwiecień 2009 - 12:57
#129 OFFLINE
Napisano 21 kwiecień 2009 - 23:12
przeglądałem ofertę st. croix i nie bardzo znalazłem w avidzie blank o podobnych parametrach ( mam na myśli i moc i długość )
może coś przeoczyłem? czy rzeczywiście inni producenci nie mają podobnego blanku w ofercie? myślałem również nad przeróbką.
czy faktycznie da się to robić nie niszcząc blanku? wchodziła by w grę przeróbka rękojeści jak i nowy spacing. ze względu na jigowanie skłaniam się do zbrojenia spiralnego - szczytowa przelotka w dół bardzo się przydaje.
pozdrówka
#130 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2009 - 17:37
Spirala na starych śladach pewnie się uda , ale całkiem nowy spacing zostawi miejsca bez werniksu . Z uchwytem to problem może byc , bo ten model nie ma foregripa . Wiele się nie przesunie ..
#131 OFFLINE
Napisano 16 czerwiec 2009 - 21:19
witam
interesuje mnie wędka do łowienia głównie na rzece ze srednim nurtem ale w głebokich dolach max obciazenie sumaryczne przynety okolo 35-38gram, głowny wabik to guma.ryba bolek sandacz, szczupak.
czy ktoś z forumowiczów ma kij na takim awidzie? moze juz sprawdzony?
pozdrawiam i licze na pomoc
KM
#132 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2009 - 13:37
http://www.allegro.pl/item694679983_wedzisko_st_croix_super. html
mam niedaleko więc bym się kopnął zobaczyć.
Mam jednak wątpliwości bo sprzedawca twierdzi, że to SCIV, a na stronie producenta nie znalazłem blanków SCIV w kolorze zielonym.
Czy były takie blanki z SCIV, a jeśli nie, to jakie były koloru zielonego?
Z góry dziękuję za pomoc.
#133 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2009 - 17:32
Obecnie kije st. croix mają zastosowane te metody robienia blanków IPC, ART i nie widac w nich nawojów włókna, na tym widac więc sądze, że kijek ma pare lat na karku.
Istenieje jeszcze pracownia Atlantis ?
#134 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2009 - 18:13
Dowiedz się od sprzedawcy czy nie jest to przypadkiem wędka na blanku muchowym. Kiedyś takie były robione dla firmy Krokus.
Pozdrawiam,
Bujo
#135 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2009 - 18:23
#136 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2009 - 18:50
Jeżeli budowany na blanku muchowym to typowa kleniowo-jaziowa kluska,miałem takowy . Była jeszcze świetna seria zwana Furia (przez Krokusa). Świetne, szybkie kije...
#137 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2009 - 20:40
title=Bezel
Istenieje jeszcze pracownia Atlantis ?
raczej istnieje, w kwietniu Pan Paweł Olszewski zrobił mi fajny kijek
Co do blanku to, też mi się nasunęła myśl o muchowym, bo widziałem taki kiedyś. Powinienem mieć odp. od sprzedającego, jak będę znał sygnatury blanku to będzie wiadomo co to jest.
#138 OFFLINE
Napisano 24 lipiec 2009 - 14:16
#139 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2009 - 09:48
Tytułem wstępu: mam na imię Kuba, spininguje od dobrych kilku lat i jestem po uszy zakochany w Wiśle Na jerkbait.pl od dawna, na forum zalogowany od dziś
Do rzeczy: Poszukuje dobrego kija na rzekę (i z łodzi i z brzegu) w miarę uniwersalnego, cokolwiek miałoby to oznaczać.
Przeznaczenie: głównie gumy - 15 - 30 gr (w zamyśle na sandacze) oraz woblery boleniowe (thrille, siudaki, hermesy itp).
Zamysł jest taki, ażeby pogodzić właściwości kija sandaczowego z boleniowym, tak bardzo jak tylko się da.
Na oku, mam 2 modele:
1. Talon MXF2 VI+, 2,60, cw. 7- 28 gr.
2. St. Croix Avid, 2,60, cw. 10-28 gr.
Wiem, że podobne tematy były kilkakrotnie poruszane. Mimo wszystko liczę, że trafią się jakieś nowe fajne sugestie.
Pozdrawiam
Kuba
#140 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2009 - 10:42
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, st.croix
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych