Jesli Smith Optics to tylko ChromaPop w brazowym.
Są szkła Bronze Mirror i Brown i pewnie chodzi Ci o te pierwsze, bo naprawdę są niesamowite.
Pozostałym ChromaPopom też niczego nie brakuje.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 16 marzec 2017 - 12:16
Jesli Smith Optics to tylko ChromaPop w brazowym.
Są szkła Bronze Mirror i Brown i pewnie chodzi Ci o te pierwsze, bo naprawdę są niesamowite.
Pozostałym ChromaPopom też niczego nie brakuje.
Napisano 16 marzec 2017 - 13:10
Tak, dokladnie o te mi chodzi. Platynowe ChromaPop (grey base) juz nie sa tak niesamowite.
Napisano 16 marzec 2017 - 17:38
Nigdy nie miałem tych szkieł Platinum, ale te Gray Green ostatnio testowałem na słonecznym stoku narciarskim i też była petarda.
Muszę jeszcze rozpracować jak działają fotochromy i co są warte.
Napisano 16 marzec 2017 - 19:08
Napisano 16 marzec 2017 - 20:04
Tak. Nadadza sie, ale oczywiscie szkielka zolte na pochmurne dni sa optymalne. Natomiast na dni sloneczne sa lepsze szkielka z grey base. Do wedkowania jednak brazowe ChromaPop podchodza mi najlepiej. Kontrast maja najlepszy. Super widac w nich muskie, kropacze tez w wodzie lepiej widac. Zreszta, oczywiscie na dni sloneczne tez sie jak najbardziej nadaja. Mi szkielka grey base, jak juz wspomnialem do wedkowania i ogolnie nie podchodza. No ale to jest jak ja to widze.
Użytkownik Kwinto edytował ten post 16 marzec 2017 - 20:07
Napisano 16 marzec 2017 - 20:11
Nigdy nie miałem tych szkieł Platinum, ale te Gray Green ostatnio testowałem na słonecznym stoku narciarskim i też była petarda.
Muszę jeszcze rozpracować jak działają fotochromy i co są warte.
Mam fotochromy Rudy Project. Ogolnie ok ale nie siegam do nich za czesto. Napewno nie nadaja sie zbytnio do jazdy samochodem.
Napisano 16 marzec 2017 - 20:20
Użytkownik wsw1515 edytował ten post 16 marzec 2017 - 20:21
Napisano 16 marzec 2017 - 20:22
Tak.
Napisano 16 marzec 2017 - 20:54
Napisano 16 marzec 2017 - 20:57
w Smithie na słońce masz: Bronze mirror(15%VLT), Blue mirror(14%) i Platinum(14%)
Na warunki średnie i słoneczne masz Gray Green(16% ),Brown(14%),Polachromic Ignitor(12-20%).
Mowa oczywiście o soczewkach w technologi ChromaPop
Napisano 16 marzec 2017 - 23:29
Czyli według ciebie, Smith są lepsze od wiley-x?
Pytam bo stoję przed kupnem 2 par jakiś dobrych okularów na rybki.
Ma jeszcze pytanie,na lampę lepsze będą niebieskie szkiełka czy jakieś ciemne?
Kolego.
Wileyxy kolego to trzecia liga ( no może druga), Smith Optics to pierwsza.
Kolega Kwinto wie co pisze, zgadzam się z nim w dużej części. Jemu podobają się brązowe, a nie podobają szare czy platynowe. Ja mam troszkę inny gust, ale ogólnie się zgadzamy. Nie "leć" kolego koniecznie na fotochromy, bo na rybach to raczej kwestia wtórna. ChromaPop to jest to.
Poszukaj na Allegro tam jest kilka Smith Opticsów do kupienia.Coś wybierzesz. W sklepach w Polsce ceny strasznie wygórowane.
Użytkownik Alek. edytował ten post 16 marzec 2017 - 23:32
Napisano 18 marzec 2017 - 08:35
Napisano 18 marzec 2017 - 13:40
Zamówiłem Smith Optics Polachromic Ignitor które są w w technologi Chroma Pop i mają fotochrom.
Niby najlepszy ich model bo łączą te dwie technologie w jednych paczałkach.
Niedługo stestujemy co i jak.
Dokonałeś na pewno dobrego wyboru.
Kolor sprawa indywidualna i uzależniona od warunków połowów, ale najważniejsze, że nie skusiłeś się na drugą ligę.
Napisano 18 marzec 2017 - 19:49
Z tymi kolorami szkieł to bywa różnie, na pewno bym nie szufladkował, że z tej firmy to tylko brąz a z innej to tylko zieleń, bo to oględnie mówiąc nieporozumienie. Od żółtych przez amber po brązy, szkła uchodzą za rozjaśniające (pomijam już dedykowane żółte tzw low light) i to jest ich pewna zaleta, choć tak naprawdę sam kolor nie powoduje, że ilość światła wpadająca do źrenicy się zwiększa - bo byłby za to nobel z optofizyki Jest to osobnicze i subiektywne odczucie. Poza tym te kolory mają większą przepuszczalność światła (są ogólnie jaśniejsze) niż zieleń, niebieski czy platyna. Natomiast wadą tych kolorów jest to, że męczą wzrok bardziej niż kolory zielone czy platynowe. Poza tym kluczową dla nas sprawą jest to co w nich widać najlepiej. Zółto-brązy nadają się najlepiej do przeglądania bardziej pstrokatego kolorystycznie dna oraz poszukiwania ryb o umaszczeniu bardziej kolorowym. Natomiast kolory mniej agresywnych dla wzroku czyli zieleń, platyna, nadają się lepiej do oceny głębokości łowiska, którego dno nie grzeszy kolorami, oraz szybciej na tle tego dna znajdziemy zamaskowanego pstrąga czy lipienia, a dodatkowo znacznie mniej męczą się wzrok. Oddzielna kategoria to niebieskie szkła, co ciekawe nie dają istotnej zmiany zafarbu kolorów, a jedynie je mocno ochładzają, no i są przeważnie najmniej przepuszczalne czyli najciemniejsze, ale niekiedy to zaleta Sam najczęściej łowię w zieleni, choć mam kilka kolorów.
ps. dla pytających skąd wiem - miałem i przetestowałem wszystkie rodzaje i kolory szkieł Smith'a
Napisano 18 marzec 2017 - 21:35
Napisano 18 marzec 2017 - 21:41
Żółte "Low lihgt" Smith'a mają przepuszczalność najwyższą w ofercie - to 40%. Przez to nie nadają się na jasne słoneczne dni, inne kolory to wartości rzędu 12-16%, co jak widać nie jest zbyt dużym zakresem. Oczywiście są jeszcze fotochromy, one mają przepuszczalność zmienną, i trochę szerszy zakres.
Na stronie Smith'a jak się poszpera, to dla każdego szkła znajdzie się VLT%, choć tak popapranej strony z produktami jeszcze nie widziałem Przeglądanie w poszukiwaniu konkretnej informacji to orka na ugorze
Napisano 18 marzec 2017 - 21:46
Jeszcze w kwestii kolorów szkieł - nie bez przyczyny wszystkie filtry polaryzacyjne stosowane w fotografii są ciemno-zielone lub szaro-zielone to dobry kolor jest tylko my czasami wydziwiamy
Napisano 18 marzec 2017 - 21:56
Szaro-Zielone moje ulubione, nie dość, że oczy się nie męczą, to i mózg odpoczywa, wg mnie nadają się na wszystko (jeśli ktoś nie szuka super specjalizacji)
jak jasne to Amber (choć bywają różne odcienie)
1.jpg 70,06 KB 10 Ilość pobrań
Użytkownik BazyL edytował ten post 18 marzec 2017 - 21:59
Napisano 18 marzec 2017 - 22:01
w Smithie na słońce masz: Bronze mirror(15%VLT), Blue mirror(14%) i Platinum(14%)
Na warunki średnie i słoneczne masz Gray Green(16% ),Brown(14%),Polachromic Ignitor(12-20%).
Mowa oczywiście o soczewkach w technologi ChromaPop
jeszcze Cooper
http://feathersandfl...w/#.WM2fc7hlx0h
edit, sorrki, nie doczytałem, że piszesz o ChromaPop
Użytkownik BazyL edytował ten post 18 marzec 2017 - 22:02
Napisano 19 marzec 2017 - 00:54
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Okulary LeechNapisany przez adasio , 22 lis 2018 okulary |
|
|
||