Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Okulary WileyX

okulary

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
359 odpowiedzi w tym temacie

#121 Guest_S@lmo_*

Guest_S@lmo_*
  • Guests

Napisano 19 marzec 2017 - 01:17

Tak
  • kostom63 lubi to

#122 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15670 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 marzec 2017 - 05:10

Moje Wiley-e niestety spadły na beton centralnie na szkła. Małe odpryski są. :(

#123 OFFLINE   coma

coma

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2037 postów
  • Lokalizacjamałopolskie\łódzkie

Napisano 19 marzec 2017 - 08:49

Dla mnie też ambery Smitha najlepsze bo nie lubię ciemnych szkieł. Ale tak jak pisali poprzednicy to bardzo subiektywne odczucie i każdy sam powinien wybrać te, które najbardziej mu pasują.

#124 OFFLINE   radek_u

radek_u

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów

Napisano 19 marzec 2017 - 10:32

Z tymi kolorami szkieł to bywa różnie, na pewno bym nie szufladkował, że z tej firmy to tylko brąz a z innej to tylko zieleń, bo to oględnie mówiąc nieporozumienie. Od żółtych przez amber po brązy, szkła uchodzą za rozjaśniające (pomijam już dedykowane żółte tzw low light) i to jest ich pewna zaleta, choć tak naprawdę sam kolor nie powoduje, że ilość światła wpadająca do źrenicy się zwiększa - bo byłby za to nobel z optofizyki ;) Jest to osobnicze i subiektywne odczucie. Poza tym te kolory mają większą przepuszczalność światła (są ogólnie jaśniejsze) niż zieleń, niebieski czy platyna. Natomiast wadą tych kolorów jest to, że męczą wzrok bardziej niż kolory zielone czy platynowe. Poza tym kluczową dla nas sprawą jest to co w nich widać najlepiej. Zółto-brązy nadają się najlepiej do przeglądania bardziej pstrokatego kolorystycznie dna oraz poszukiwania ryb o umaszczeniu bardziej kolorowym. Natomiast kolory mniej agresywnych dla wzroku czyli zieleń, platyna, nadają się lepiej do oceny głębokości łowiska, którego dno nie grzeszy kolorami, oraz szybciej na tle tego dna znajdziemy zamaskowanego pstrąga czy lipienia, a dodatkowo znacznie mniej męczą się wzrok. Oddzielna kategoria to niebieskie szkła, co ciekawe nie dają istotnej zmiany zafarbu kolorów, a jedynie je mocno ochładzają, no i są przeważnie najmniej przepuszczalne czyli najciemniejsze, ale niekiedy to zaleta :) Sam najczęściej łowię w zieleni, choć mam kilka kolorów.

ps. dla pytających skąd wiem :) - miałem i przetestowałem wszystkie rodzaje i kolory szkieł Smith'a

A testowałes czerwone i zielone soczewki w technologii ChromaPop z polaryzacja?
Albo same soczewki ChromaPop bez polaryzacji?
Bo ciekawy jestem jak to wygląda. Tak samo czy wylapie ludzkie oko różnice między ChromaPop a ChromaPop+?Bo teraz mają inne parametry soczewki w poszczególnych technologiach.

#125 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 19 marzec 2017 - 12:41

ps. dla pytających skąd wiem  :) - miałem i przetestowałem wszystkie rodzaje i kolory szkieł Smith'a 

Czy jest różnica w jakości szkieł , okularów  jeżeli chodzi o miejsce wyprodukowania  ?  Chodzi mi konkretnie o  italy vs  usa  :)

#126 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 19 marzec 2017 - 13:08

a które są produkowane we Włoszech, bo nie zauważyłem ?

swoją drogą, to tyle się już nazbierało w poszczególnych wątkach o okularach Smith, że pewnie można by to wydzielić

#127 Guest_S@lmo_*

Guest_S@lmo_*
  • Guests

Napisano 19 marzec 2017 - 13:19

@ radek_u

pisząc to ps. popełniłem pewnego rodzaju nadużycie (ciekawe czy jest na to paragraf w regulaminie forum, bo oprócz okularów kolekcjonuję również dożywotnie ostrzeżenia, jak znajdzie się życzliwy to niech zgłosi gdzie trzeba - dzięki ;) )

Testowałem całą optykę Smith'a, która jest potencjalnie przydatna w naszym hobby, podobnie ma się rzecz z ramkami. Nie miałem jeszcze możliwości, choć ochota jest bo lubię dobrze dopracowane produkty, na testowanie okularów typu casual, lub gogli narciarskich, może kiedyś :) Nie testowałem ani czerwonych ani typowo zielonych szkieł, bo występują one w ramkach przede wszystkim typu casual, dopiero powoli wchodzą do kilku ramek potencjalnie wędkarskich.

Z zasad pracy z kolorami, spodziewam się że zieleń może być dobra, czerwień odpada bo całkowicie głuszy kolor zielony - nie chciałbym mieć tego koloru podczas wędkowania. Oba kolory zaliczam raczej do kategorii modowej, która poprawia look wędkarza, niż użytkowej :)

ChromaPop+ jest to ewolucja technologii ChromaPop, jak wiadomo każda firma aby istnieć biznesowo musi od czasu do czasu tunnigować swoje produkty ;) takie są prawa rynku. CP+ wchodzi powoli od roku z groszkiem, miałem tylko jedną parę na nosie z CP+ i niestety nie miałem pod ręką tego samego koloru szkieł z CP. Jak można się spodziewać CP+ nie rzuca na kolana poprawą jakości, prawdę mówiąc nie widziałem różnicy. Spodziewam się, że różnicę można (ewentualnie) dostrzec zakładając po sobie ten sam kolor szkła z CP i CP+. Wykrywanie różnic to raczej robota dla aptekarza :) będą tacy co jej nie zauważą wcale.

@'mat

Smith szczyci się tym, że oprawki zamawia we Włoszech, a całą optykę robi u siebie (składane są też w USA) - przy czy zastrzegam, że nie wiem jak jest z goglami.

Użytkownik S@lmo edytował ten post 19 marzec 2017 - 13:24

• gulf lubi to

#128 OFFLINE   radek_u

radek_u

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów

Napisano 19 marzec 2017 - 14:02

Smith nie robi wszystkich oprawek we Włoszech. Do części modeli oprawki produkowane są w Chinach.

#129 Guest_S@lmo_*

Guest_S@lmo_*
  • Guests

Napisano 19 marzec 2017 - 14:21

Smith nie robi wszystkich oprawek we Włoszech. Do części modeli oprawki produkowane są w Chinach.

I owszem, ale z kilkudziesięciu różnych sztuk, tzw modeli wędkarskich, które miałem w rękach żadna nie trafiła mi się made in China :)

Dla jasności jeszcze raz przypomnę, że moje doświadczenia ze Smith'em dotyczą wzorów ramek oraz kolorów szkieł uważanych powszechnie za "wędkarskie" lub potencjalnie nadających się do tego celu :)

#130 Guest_Kwinto_*

Guest_Kwinto_*
  • Guests

Napisano 19 marzec 2017 - 15:46

Zgadza sie. Nie wszystkie oprawki Smith Optics sa robione we Wloszech. Czesc jest produkowana w Chinach.

#131 Guest_S@lmo_*

Guest_S@lmo_*
  • Guests

Napisano 19 marzec 2017 - 16:32

Jak można zauważyć, Smith posiada w swojej ofercie okulary typu casual po kilkadziesiąt dolarów, jasne jest że nie będzie do nich dawał włoskich ramek :) Rozumiem jednak, że dyskusja dotyczy nie całej oferty Smith'a, a jedynie najwyższej półki, przydatnej w wędkarstwie i pochodnych, a tam ramek chińskich nie spotkałem. Ale przyznaję, że faktycznie lepiej unikać uogólniania, mnoży to posty ;)

#132 Guest_Kwinto_*

Guest_Kwinto_*
  • Guests

Napisano 19 marzec 2017 - 16:35

@ S@lmo, czy miales moze okazje sprawdzenia oprawek Guide's Choice? Z tego co wyczytalem to sa one bardzo chwalone wsrod wedkarzy muchowych (i nie tylko). Z takim wlasnie zamiarem byly wypuszczone na rynek. Jesli miales okazje je przetestowac to bardzo chetnie cos na ich temat sie dowiem poniewaz interesuje sie zakupem tych oprawek. A czy wiesz moze gdzie sa one produkowane?

#133 OFFLINE   pawekus

pawekus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 165 postów

Napisano 19 marzec 2017 - 16:44

Może należałoby wydzielić wątek Okulary Smith?

#134 Guest_S@lmo_*

Guest_S@lmo_*
  • Guests

Napisano 19 marzec 2017 - 17:05

@ Kwinto

Przeszły przez moje ręce, miałem je na nosie ale... no właśnie, nie zajmuję się tym zawodowo, więc choć wiele oprawek miałem i sprawdzałem to o nie wszystkich mogę napisać tak samo dużo i szczegółowo. Zacząłem jakiś czas temu mieć do czynienia ze Smith'ami realizując swoje fanaberie ;) potem jakoś bardziej się to rozkręciło. Ogólnie mam ( a czasem nawet w ofercie ;) i dobieram modele "pod siebie" i w tym kieruję się przede wszystkim jak leżą na nosie, a nie co kto o nich napisał w reklamie. Fakt faktem, że reklama czasem mnie naprowadza na nowe produkty. Natomiast ja znam typ ramek które mi pasują i o takich mogę napisać najwięcej.  Dlaczego nie mam ramek Guide's Choice? bo są dosyć duże, nie pasują mi do twarzy, dodatkowo zauszniki są dość grube, ja preferuję wąskie. To bardzo dobre ramki, ale nie dla każdego, to co większość uzna za oczywistą zaletę (i to prawda !!!) - duże szkła i szerokie zauszniki, dla mnie jest wadą. Po pierwsze nie pasuj mi to do kształtu twarzy, a co ważniejsze czyni okulary szczelnymi, nie dostają się bliki (ogromna zaleta) ale JA się w nich łatwo zapacam. Ja muszę mieć mniejsze szkła, mniej dopasowane aby wentylacja była jak należy. Dobre ramki ale, co normalne, nie dla wszystkich. Ja wolę Dolen'y, Dover'y, Wolcott'y, i podobne, Backdrop'y - super ramka choć też ciut za szczelna dla mnie, ale... :) mam i używam często. Może to śmieszne, ale mając zaufanie do optyki Smith'a w pierwszej kolejności patrzę jak wyglądam w okularach, potem czy się w nich zapacam, a na ostatnim miejscu jest typowa użyteczność wędkarska ;) 

Użytkownik S@lmo edytował ten post 19 marzec 2017 - 17:57

#135 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 19 marzec 2017 - 17:31

te Guide's Choice to ogromne są ;)

#136 Guest_Kwinto_*

Guest_Kwinto_*
  • Guests

Napisano 19 marzec 2017 - 18:46

Oprawki Backdrop sa super. Moje ulubione. Bardzo dobrze wykonane, zrobione we Wloszech. 

• Alek. lubi to

#137 OFFLINE   blue_kos

blue_kos

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 13 postów
  • Imię:Marcin

Napisano 29 marzec 2017 - 19:52

Panowie gdzie w Warszawie jest największy wybór Wiley X, chodzi o obejrzenie, przymierzenie ?

#138 OFFLINE   pawekus

pawekus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 165 postów

Napisano 30 marzec 2017 - 21:33

Panowie gdzie w Warszawie jest największy wybór Wiley X, chodzi o obejrzenie, przymierzenie ?

Spróbuj w centrum wędkarstwa

#139 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2339 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.
  • Imię:Bartek

Napisano 04 czerwiec 2017 - 21:59

W wątku dla chwalipiętów się już pochwaliłem , więc słów kilka z testów nad wodą . Kupiłem WileyX Peak , czarna ramka i niebieskie lusterko . Model jako jedyny z oferty leżał mi dobrze na nosie , o czym miałem okazję się przekonać na Targach . A że sezon łódkowy nadciągnął szybko i niespodziewanie :) , stanęło na szybkim zakupie w sklepie stacjonarnym . Oprawki pasują bardzo dobrze , choć nieco uwierają za uszami , do czego zresztą zdążyłem się przyzwyczaić mając dużą i nieforemną  ;) . Ale to uwieranie nie jest punktowe , tak jak w poprzednich moich okularach , a rozłożone bardziej równomiernie . Na początku , tuż po zakupie , byłem nieco rozczarowany stopniem przyciemnienia soczewek . Spodziewałem się , że w tej wersji będą raczej na pełną lampę , a miałem wrażenie wręcz rozjaśniania . Myślę , że po części wynika to z bardzo dużego podbicia kontrastu - obraz rzeczywiście full HD . Zielenie , błękity takie bajkowe bardziej . Ale po kilku wypłynięciach ta wersja okazuje się bardzo uniwersalna . W pełnym słońcu dają absolutnie radę , natomiast w gorszych warunkach oświetleniowych typu świt , zmierzch , zachmurzenie nie trzeba natychmiast zdejmować bryli bo nic nie widzimy . Nad zacienioną rzeczką wśród lasu też dały radę . Zabudowanie boczków dosyć mocne - mi to akurat pasuje , bo nie mam blików i prześwietleń spoza soczewki . Natomiast przy buffie podciągniętym na sam nos ( a tak w lecie często łowię ) daje to tendencję do parowania . Ale temat jest do ogarnięcia i skorygowania , zresztą to parowanie znika błyskawicznie , gdy tylko kończy się faza wydechu . Polaryzacja jest bardzo dobra w moim odczuciu , choć głównie towarzyszą mi na łódce , gdzie to akurat nie jest priorytetem  ,ale test nad kleniową rzeczką absolutnie pomyślny . Dołączonego do zestawu sznureczka/smyczy jeszcze nie zakładałem . Wprawdzie siedzą na nosie bardzo pewnie  ale obawiam się , że mogę posiać je w otchłani jak ostatnią parę okularów założonych na daszek czapki  :rolleyes: . Ogólnie okularki fajne , dosyć dobrze wykonane , twarzowe i przedstawiające świat piękniejszym niż się wydaje . Być może zastąpią je inne , ale na razie zostają .

#140 OFFLINE   Meme

Meme

booom

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3094 postów
  • LokalizacjaWarszawa - Tarchomin
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Oświeciński

Napisano 06 czerwiec 2017 - 09:24

byłem w szwecji i gdzies zawieruszyłem swoje solano... Dzieki uprzejmości MarcinZet mogłem ponosić przez tydzień jego wileyx - wnioski na szybko - polaryzacja na + plus, lekkość super, wygoda ok - choć tutaj raczej po porstu wiekszy model musiałby kupić - wnioski - kupie je i zapomne o problemie z szkłami na ryby :) 

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: okulary

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych