Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Drużno

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2243 odpowiedzi w tym temacie

#2061 ONLINE   jakub75

jakub75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 182 postów
  • LokalizacjaOtrębusy
  • Imię:Jakub
  • Nazwisko:Kacprzak

Napisano 30 listopad 2022 - 10:49

Oddają ludzie łódki , na FB wczoraj z 6 łódek łącznie poszło na środę , czwartek, piątek.

Bardzo niski stan wody, co negatywnie wpływa na wyniki.

Teraz 529 cm na wodowskazie, 15 listopada było 565 cm.

ŻUKOWO (154190080) | Hydro IMGW-PIB

#2062 OFFLINE   Maciej86

Maciej86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 64 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 30 listopad 2022 - 11:52

Bardzo niski stan wody, co negatywnie wpływa na wyniki.
Teraz 529 cm na wodowskazie, 15 listopada było 565 cm.

ŻUKOWO (154190080) | Hydro IMGW-PIB

Wyniki są cały czas marne, czy woda wysoka, czy niska .

#2063 OFFLINE   Astral

Astral

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 184 postów

Napisano 30 listopad 2022 - 12:51

Wyniki są cały czas marne, czy woda wysoka, czy niska .

No właśnie o to chodzi w tym roku od samego poczatku jest slabo. Pomimo, ze woda w tym roku odziwo caly czas czysta, a to się przekładalo na wyniki. Znajac zycie ryba dostala w leb...

#2064 OFFLINE   tomaszGD

tomaszGD

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 159 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Kot

Napisano 30 listopad 2022 - 13:08

No właśnie o to chodzi w tym roku od samego poczatku jest slabo. Pomimo, ze woda w tym roku odziwo caly czas czysta, a to się przekładalo na wyniki. Znajac zycie ryba dostala w leb...

Tym bardziej nie rozumiem zabijania się tutaj na forum i bicia piany w temacie braku wolnych terminów.

Od kilku lat jeżdżę na Drużno 1-2 razy w roku i statystyka połowów ma tendencję wyraźnie spadkową. Są lepsze wody w kraju.

• tomas, ms80 i golenia lubią to

#2065 ONLINE   jakub75

jakub75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 182 postów
  • LokalizacjaOtrębusy
  • Imię:Jakub
  • Nazwisko:Kacprzak

Napisano 30 listopad 2022 - 13:08

Kiedy konkretnie dostała w łeb, tak z ciekawości?

#2066 OFFLINE   Bociek79

Bociek79

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 30 listopad 2022 - 18:41

Kiedy konkretnie dostała w łeb, tak z ciekawości?

W zimę ponieważ była pokrywa lodowa, a wtedy chłopaki z okolic robią swoje. 
Ilościowo jest naprawdę lipa. Ja w tym roku wyniki w ciągu dnia od 1 do 6 sztuk.
W poprzednich latach 10+ w ciągu dnia nie był problemem.
Fakt, że w tym roku jest mniej ryb dla trafiają się duże.

#2067 OFFLINE   Maciej86

Maciej86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 64 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 30 listopad 2022 - 19:07

W zimę ponieważ była pokrywa lodowa, a wtedy chłopaki z okolic robią swoje.
Ilościowo jest naprawdę lipa. Ja w tym roku wyniki w ciągu dnia od 1 do 6 sztuk.
W poprzednich latach 10+ w ciągu dnia nie był problemem.
Fakt, że w tym roku jest mniej ryb dla trafiają się duże.

Jest to naprawdę ciekawa teoria. Ktoś coś więcej może napisać? Są jakieś kontrolę na lodzie czy hulaj dusza ?

#2068 OFFLINE   polak9

polak9

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 403 postów
  • LokalizacjaPasłęk
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:B..

Napisano 30 listopad 2022 - 19:46

Jest to naprawdę ciekawa teoria. Ktoś coś więcej może napisać? Są jakieś kontrolę na lodzie czy hulaj dusza ?

Lodu raptem4-7 dni i z lodu na pewno szczupaka nie wyciągną . Z tego co rozmawiamy to watahy karasia i leszcza robią swoje. Rybak szczupaka na pewno nie od ławia  wiem to na 100%. Sam twierdzę że szczupaka bardzo mało a pływam od samego początku. to co teraz jest z rybą to ja nie ogarniam .

Jutro znowu sprawdzę co jest grane .

• rybarak lubi to

#2069 OFFLINE   przem

przem

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 30 listopad 2022 - 20:37

W tym roku widzialem lodz jadac z siodemki w kwietniu. Ale moze to ornitolog.

#2070 ONLINE   Bartek_C

Bartek_C

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaPółnocne rubieże Polski

Napisano 30 listopad 2022 - 20:51

Panowie z Okręgu Elbląskiego, jest w ogóle w jakiś sposób pilnowane Drużno poza sezonem wędkarskim ? Loty dronem ?

#2071 OFFLINE   tomas

tomas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 545 postów
  • LokalizacjaElblag
  • Nazwisko:Sieński

Napisano 30 listopad 2022 - 21:50

Lodu raptem4-7 dni i z lodu na pewno szczupaka nie wyciągną . Z tego co rozmawiamy to watahy karasia i leszcza robią swoje. Rybak szczupaka na pewno nie od ławia  wiem to na 100%. Sam twierdzę że szczupaka bardzo mało a pływam od samego początku. to co teraz jest z rybą to ja nie ogarniam .

Jutro znowu sprawdzę co jest grane .

Arek wierzysz w to,że rybak nie odławia?Aż się dziwię,że Ty stary lis w to wierzysz ;)

Użytkownik tomas edytował ten post 30 listopad 2022 - 21:50

• ms80 lubi to

#2072 OFFLINE   rybarak

rybarak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 381 postów

Napisano 01 grudzień 2022 - 07:40

Arek wierzysz w to,że rybak nie odławia?Aż się dziwię,że Ty stary lis w to wierzysz ;)

Kol. polak9 pisze, że wie na 100% a Ty pytasz czy on wierzy ☺
Z tego co słyszałem - tylko słyszałem, to rybak ostatnio w ogóle nie łowi w miesiącach w których pływają wędkarze. Twierdzę, że zaniechanie w tym okresie odłowu karasia jest szkodliwe dla tego bagna. Okręg jednak wsłuchuje się w głos wędkarzy i dla naszego lepszego samopoczucia zdrowy rozsądek zawiesza na kołku.
  • psychowobsy i jakub75 lubią to

#2073 OFFLINE   mickeN

mickeN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 01 grudzień 2022 - 10:13

Ja tam słyszę co innego, żę siaty na karasia i leszcza, a szczupak jak wejdzie to też żegna się Drużnem, co widać po wynikach w tym roku :) A ile Ci kłusole odłowią na lodzie ? Co my mamy za zimy, jakby trzymało od listopada do lutego to przez kilka sezonów bym uwierzył, że wyjebali, ale nie na takim akwenie :P Osobiście nie widziałem żeby zabrali szczupaka, ale zapewne 99,99% z nas nie widzi, bo tak ma być, proste i logiczne :P

#2074 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 687 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Robert

Napisano 01 grudzień 2022 - 17:12

Kolejne pierdolamento. Przez lata na Drużnie można było brać ryby więc uśredniając zabierano około 1000ryb miesięcznie. Teraz rybacy nie odlawiają, wędkarze mają nokill, a ryby jakimś cudem nie biorą. Nie dopuszczacie, że może tego być inna przyczyna?

#2075 OFFLINE   mickeN

mickeN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 01 grudzień 2022 - 17:30

No tak można było brać rybę i w tym czasie podkreślę to, jak można było brać rybę to ta ryba była i wyniki kilkadziesiąt sztuk na łodzi w listopadzie to nie problem, a teraz jak nie można brać ryby tej ryby nie ma, a siaty były czyli co ? Szczupaki sobie popłynęły gdzieś albo robią protest, że nie będą brać i wolą z głodu umrzeć ? 

#2076 OFFLINE   DamTch

DamTch

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 28 postów
  • Imię:Damian

Napisano 01 grudzień 2022 - 18:04

Czytam wszystkie opinie i pewnie każdy z Was ma trochę racji. Ale ja bym dodał jeszcze jeden czynnik do układanki,pogoda. Jesieni nie mieliśmy w rym roku, z długiego lata przeszliśmy do typowej dla nas ostatnio zimy. I do tego totalny brak wiatru . Nie pamiętam jesieni bez popularnych organów i cyklonów itp. A tu przez miesiąc jeśli nie dłużej nie ma w porywach wiatru więcej niż 20 km/h. A na temat odlowu siatkami... Czy rybacy zrobili by selekcje ryb i zabierali tylko ryby 60-80 cm ? Ciężko mi uwierzyć że rybak wypuści z siatki szczupaka ponad 90 cm czy ponad 100 cm.

#2077 OFFLINE   polak9

polak9

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 403 postów
  • LokalizacjaPasłęk
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:B..

Napisano 01 grudzień 2022 - 19:33

Czytam wszystkie opinie i pewnie każdy z Was ma trochę racji. Ale ja bym dodał jeszcze jeden czynnik do układanki,pogoda. Jesieni nie mieliśmy w rym roku, z długiego lata przeszliśmy do typowej dla nas ostatnio zimy. I do tego totalny brak wiatru . Nie pamiętam jesieni bez popularnych organów i cyklonów itp. A tu przez miesiąc jeśli nie dłużej nie ma w porywach wiatru więcej niż 20 km/h. A na temat odlowu siatkami... Czy rybacy zrobili by selekcje ryb i zabierali tylko ryby 60-80 cm ? Ciężko mi uwierzyć że rybak wypuści z siatki szczupaka ponad 90 cm czy ponad 100 cm.

Rybak ma zakaz zabrania szczupaka i go nie biorą. Kolega odbiera prawie całą rybę z przystani. Zdarza się że  zatrzymują  mu auto i proszą o otwarcie auta w celu sprawdzenia czy nie wywozi szczupaka. A co do japonki to ta przegoni szczupaki jak płynie całe stado. Zostało parę lat i japonka przejmie Drużno.

#2078 OFFLINE   rybarak

rybarak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 381 postów

Napisano 01 grudzień 2022 - 20:07

Czy jeden gorszy sezon może świadczyć o mniejszej ilości ryb? Moim zdaniem nie.
Czy na Drużnie szczupaków jest mniej tutaj nie rozstrzygniemy. Wpływ na populację mogą mieć różnorodne czynniki. Często zmiany inicjowane są przez kilka negatywnych, nakładających się na siebie zjawisk. W takich sytuacjach niezwykle trudno jest wyciągnąć prawidłowe wnioski. Jeden sezon to za mało aby nawet profesjonaliści mogli dokonać właściwej i jednoznacznej oceny tego co się wydarzyło.
Informacje od wędkarzy są niezwylke cenne wyciągane przez nich wnioski już niekoniecznie.
Dziwię sie czemu nie ma na tym jeziorze obowiązku każdorazowego raportowania o dziennych połowach. Ile i jakie ryby wędkarze w danym dniu złowili. Nawet gdy ktoś spływa bez brania należałoby to odnotować. Tego rodzaju danymi można naprawdę w znaczący sposob uzupełnić wiedzę stanie populacji.
  • Białek lubi to

#2079 OFFLINE   DamTch

DamTch

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 28 postów
  • Imię:Damian

Napisano 01 grudzień 2022 - 20:28

Zgadzam się że jeden sezon to za mało aby wyciągnąć wnioski i być pewnym że to ten czynnik spowodował że ten rok jest słaby. Ale obserwując różne grupy ,fora i opinie znajomych ten sezon jest słaby nie tylko na Druznie. Ale, Nogat i jeziora w okolicy tez szału nie ma. Żeby nie było że tylko mówimy jak to zle w tym roku jest to na 3 wyjazdy w listopadzie mam na lodzi 22 ryby w tym moje Pb 104 cm. Także aż strach pomyśleć jak wygląda sezon który jest bardzo udany :)
  • rybarak lubi to

#2080 OFFLINE   tomas

tomas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 545 postów
  • LokalizacjaElblag
  • Nazwisko:Sieński

Napisano 01 grudzień 2022 - 21:17

Kol. polak9 pisze, że wie na 100% a Ty pytasz czy on wierzy ☺
Z tego co słyszałem - tylko słyszałem, to rybak ostatnio w ogóle nie łowi w miesiącach w których pływają wędkarze. Twierdzę, że zaniechanie w tym okresie odłowu karasia jest szkodliwe dla tego bagna. Okręg jednak wsłuchuje się w głos wędkarzy i dla naszego lepszego samopoczucia zdrowy rozsądek zawiesza na kołku.

Aż się z tego uśmiałem...Ten rybak na Druznie to dobry chłop,zawsze wypuszczał szczupaki  z siatek....Pamiętam Sylwester na Drużnie jakiś czas temu(rybacy nie stawiali siatek jak łowili wędkarze).My spływamy,a rybacy już szykują siatki.....Dobrze,że to tylko takie na leszcza i japonkę.....

• S.N. lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych