Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4525 odpowiedzi w tym temacie

#3121 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 19 marzec 2021 - 08:41

Ja zdecydowałem się na ryby i działkę na XC90 pierwszej generacji. na YT można zobaczyć, jak Haldex IV gen. radzi sobie w terenie. Polecam zwłaszcza koło 5:00 

Auto wielkie, można pojechać w kilka osób na dłużej, obcykane przez mechaników, dużo na rynku. Psuje się jak każde inne.

Ja szukam obecnie do ciągania łódki XC70 ale marnie mi idzie to szukanie :) Dwa auta byłem oglądać ale straszny złom.

• Janusz1966 i chlodnica lubią to

#3122 OFFLINE   FishingCEO

FishingCEO

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 4 postów
  • LokalizacjaZS

Napisano 19 marzec 2021 - 08:46

Kiedyś kupiłem nowego Outbacka z salonu z dieslem. Silnik wytrzymał coś koło 70 tys ....

Po 30 tys coś zaczęło trzeszczeć pod deską rozdzielczą a w serwisie panowie z upartością osła twierdzili, że "ten model tak ma".

O cenach serwisu i przeglądów nawet nie wspomnę. Moj kuzyn w tym samym czasie kupił A8 i płacił za przeglądy zdecydowanie mniej niż ja. A auto trochę jakby w innej klasie ...

Nigdy więcej nie przyszło mi do głowy bratać się z tą marką :)

Od tamtej pory jeździłem kilkoma samochodami i każdy, absolutnie każdy, był lepszy od tego Subaru. A wcale nie były droższe

Tak z czystej ciekawości, auto rok produkcji przed 2011? 

Bo jeżeli tak, to 70kkm to bardzo dobry wynik jak na ten silnik  :D

W 2012-2013 doprowadzili ten silnik do normalności, kolega posiada Forka w gnoju z końca produkcji (3 gen) od nowości - jeździ do dzisiaj, nalatane prawie 400kkm i nadal działa bez remontu  ;)

Użytkownik FishingCEO edytował ten post 19 marzec 2021 - 08:48

#3123 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 19 marzec 2021 - 09:08

W 2012-2013 doprowadzili ten silnik do normalności, kolega posiada Forka w gnoju z końca produkcji (3 gen) od nowości - jeździ do dzisiaj, nalatane prawie 400kkm i nadal działa bez remontu  ;)

Musiałbym się mocno skupić, żeby sobie przypomnieć rok produkcji ale to było coś koło 2009-2010. Jeden z pierwszych wypustów

#3124 OFFLINE   Mariusz1000

Mariusz1000

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • Lokalizacjanad wodą
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:G

Napisano 19 marzec 2021 - 09:39

Tak tylko z ciekawości, co znaczy forek w gnoju?

#3125 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15680 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 marzec 2021 - 09:50

Tak tylko z ciekawości, co znaczy forek w gnoju?

Gnój to potocznie olej napędowy  ;) .

• pawelHERP, chlodnica i Mariusz1000 lubią to

#3126 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 19 marzec 2021 - 11:08

Gnój to potocznie olej napędowy ;) .

Kurde może i tak, ale ja wolę określenie klekot :)
  • Byniek i Mariusz1000 lubią to

#3127 OFFLINE   nalewator

nalewator

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaGóry Sowie

Napisano 19 marzec 2021 - 11:27

Gnojówka - Diesel (paliwo)

Klekot - Diesel (silnik)  ;)

#3128 OFFLINE   dyrek68

dyrek68

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów
  • LokalizacjaAlwernia
  • Imię:Darek

Napisano 19 marzec 2021 - 14:52

Jeżdżę Mokką 4x4 - ma jedną zasadniczą zaletę, nie wierzę w jej pseudoterenowość i nie pcham się w duże bezdroża, wolę kawałek podejść. A przez łąkę czy ściernisko po małym deszczu przejadę.

#3129 OFFLINE   Janusz1966

Janusz1966

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 161 postów
  • LokalizacjaGliwice
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:K

Napisano 19 marzec 2021 - 15:04

Ja szukam obecnie do ciągania łódki XC70 ale marnie mi idzie to szukanie :) Dwa auta byłem oglądać ale straszny złom.

Szukałem rok i w końcu kupiłem XC90 - łatwiej dostępne. Wydawał mi się za duży, teraz jestem mega zadowolony.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

#3130 OFFLINE   thug

thug

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 19 marzec 2021 - 15:46

Który rocznik ? Bo mógłbym podesłać namiar na uczciwy (nie mylić z idealny) egzemplarz 2.4 D5 2007.

#3131 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 19 marzec 2021 - 16:41

Który rocznik ? Bo mógłbym podesłać namiar na uczciwy (nie mylić z idealny) egzemplarz 2.4 D5 2007.

Tak 2009-2012 myslalem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#3132 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 19 marzec 2021 - 16:43

Cos mi cytowanie nie poszlo. Mialem Janusza zacytowac

Nie chce xc90 bo za duze dmc bede mial razem z przyczepą. Nie usmiecha mi sie Viatoli placic za to tylko, ze zestaw jest ciezszy o 100 czy 200 kg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik kruz edytował ten post 19 marzec 2021 - 16:45

#3133 OFFLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów
  • Lokalizacjatam gdzie ryby

Napisano 20 marzec 2021 - 13:51

Kiedyś kupiłem nowego Outbacka z salonu z dieslem. Silnik wytrzymał coś koło 70 tys ....
Po 30 tys coś zaczęło trzeszczeć pod deską rozdzielczą a w serwisie panowie z upartością osła twierdzili, że "ten model tak ma".
O cenach serwisu i przeglądów nawet nie wspomnę. Moj kuzyn w tym samym czasie kupił A8 i płacił za przeglądy zdecydowanie mniej niż ja. A auto trochę jakby w innej klasie ...
Nigdy więcej nie przyszło mi do głowy bratać się z tą marką :)
Od tamtej pory jeździłem kilkoma samochodami i każdy, absolutnie każdy, był lepszy od tego Subaru. A wcale nie były droższe

.

Nic nie czytałeś przed zakupem? W ciemno kupiłeś diesla w salonie Subaru? Ja nawet z salonu nówki diesla bym nie u Subaru, podejrzewam ,że nawet doradca sprzedaży w salonie , tak w gadce na boku to by odradził. Subaru to wyłącznie benzyna . Jak diesel to nigdy nie idź w stronę Subaru, zrazisz się do marki a wystarczyło wybrać benzyniaka, przy normalnej jeździe jest normalne spalanie, 2.0 turbo okolo 10

#3134 OFFLINE   Kuba

Kuba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2428 postów

Napisano 20 marzec 2021 - 13:52

.

Nic nie czytałeś przed zakupem? W ciemno kupiłeś diesla w salonie Subaru? Ja nawet z salonu nówki diesla bym nie u Subaru, podejrzewam ,że nawet doradca sprzedaży w salonie , tak w gadce na boku to by odradził. Subaru to wyłącznie benzyna . Jak diesel to nigdy nie idź w stronę Subaru, zrazisz się do marki a wystarczyło wybrać benzyniaka, przy normalnej jeździe jest normalne spalanie, 2.0 turbo okolo 10

Pytanie kiedy kupił....do tego, że to gówno, trzeba było dość przez lata

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

#3135 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 20 marzec 2021 - 15:24

.

Idąc do salonu po nowe Subaru z legendarną „jakoscią” nie spodziewalem sie, ze kupię bubel. Nie wyobrazam sobie tez, zeby sprzedawca do mnie podszedl na boku i po cichu powiedzial - panie nie bierz Pan diesla, bo to gówno.
To auto tak skutecznie zrazilo mnie do marki, ze dzisiaj nawet przez cwierc sekundy kupujac nowy samochod nie biore pod uwagi subaru.
Jezdzilem tez kolegi Forestem z benzyną 2,5 litra i jakims dziwnym automatem i tez mnie to auto zmęczylo.
Dziecko me starsze ma Forestera 2,5 Turbo i jak go kupowal to chcialem go odnieść do okna życia mimo, ze ma 25 lat ;)
Nie jestem w stanie zrozumiec czym sie ludzie zachwycają - nie jestem.

Jezdzilem i jezdze najrozniejszymi dieslami i nigdy z żadnym nie mialem problemu.
Po subaru mialem Mondeo z dieslem i sprzedawalem je po 4 latach z przebiegiem 370 tys. W samochodzie nie zapsulo sie kompletnie nic. Potem byly jeszcze dwa auta z dieslami - zero problemow. Kazde poszlo dalej gdzies w okolicach 200 tys

Użytkownik kruz edytował ten post 20 marzec 2021 - 15:25

• pawelHERP i Byniek lubią to

#3136 OFFLINE   Kuba

Kuba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2428 postów

Napisano 20 marzec 2021 - 15:33

Jezdzilem i jezdze najrozniejszymi dieslami i nigdy z żadnym nie mialem problemu.

Nie ma żadnej reguły - marka, pojemność, wytwórca - chyba żeby na plany zerknąć, jeśli kto umie zinterpretować. Diesel BMW 3.0 dobry, 2.0 szmelc. Laguna 1.9 tragedia, 2.0 spoko. Nawet małe litraże różnie wypadają. Najlepiej nie brać nowości.

#3137 OFFLINE   Krzysztof

Krzysztof

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 511 postów
  • LokalizacjaNiemcy

Napisano 20 marzec 2021 - 16:29

Pytanie kiedy kupił....do tego, że to gówno, trzeba było dość przez lata

To pojechales po bandzie ,sprzedawca nigdy nie odwiedzie ciebie od kupna bo to jego prowizja .Jak juz, to namówi ciebie na kupno modelu jeszcze drozszego .

#3138 OFFLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów
  • Lokalizacjatam gdzie ryby

Napisano 20 marzec 2021 - 16:29

Te diesle subaru, robione były na Europę, bo każdy miał w ofercie, a Subaru wchodziło na rynek z benzynami, do ludzi gdzie autem narodowym jest 1,9tdi . Chyba bardziej w myśl” jak już tak chcecie, to macie,na próbę” no i próba nie pykła. O ile jestem zachwycony benzyną to diesla nigdy bo wiem że był wprowadzony na siłę, tylko po to by mieć w ofercie . Tak jak inni maja. Jak diesel to toyota wv i inni. Dochodzi nawet do tego ( na forach subaru) że świeże auto dostaje swap silnika z diesla na benzynę.

#3139 OFFLINE   Kuba

Kuba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2428 postów

Napisano 20 marzec 2021 - 16:48

To pojechales po bandzie ,sprzedawca nigdy nie odwiedzie ciebie od kupna bo to jego prowizja .Jak juz, to namówi ciebie na kupno modelu jeszcze drozszego .

Chyba nie zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że ten silnik był na rynku wiele lat i stosunkowo niedawno okazało się, ile jest wart. Musiał swoje pojeździć.

#3140 OFFLINE   foreks

foreks

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomasz

Napisano 21 marzec 2021 - 10:37

Diesel w Subaru ma tak złą opinię, że te auta są już za darmo i warto czasami rozważyć kupno tylko budy pod remont silnika. Silnik padnie na 100%, a pada najczęściej wał z podporą. Jak pęknie wał, to potrzebny nowy shortblock, czyli wyjdzie z 20k naprawa. Jak ktoś chce na dłużej pożyć z SBD, to kupuje zestaw naprawczy za 6k i z robotą wyjdzie bezpieczny silnik za 10k. Btw. pod 2012 mocno poprawili motor, pada nie po 60k km, ale po 160k - widać to w cenach na otomoto. Taki remont, jak ktoś planuje zrobić autem 200-300k km to może by okazja. Benzyna nie jest wiele lepsza w Subaru, ale remont i zakucie 2,5T to 30k zł  :D Trzy razy zakuwałem STI

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych