Jakis czas temu bylem na rybach, zostawilem auto w sadzie, byl lekki spadek, popadalo i nie wyjechalem, musieli mnie wyciagac .Przez mysl przejechala jakas stara "terenowka" tylko do dojazdow nad wode. Kilka wypadow pozniej, zaparkowalem nad brzegiem Wisly, do ktorej dojezdzalem polna droga. Dziury, krzaki i piach. Szkoda auta. Na dodatek niebo sie zachmurzylo, bedzie burza jak nic. Odprowadzilem auto pod wal i poszedlem lowic dalej. Wracajac powiedzialem sobie w myslach " to jest czas aby rozejrzec sie za czyms do tyrania ". Kilka dni pozniej kupilem daewoo musso wylacznie na ryby. Jestem bardzo zadowolony.
Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby
#1741 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2019 - 22:28
- SkiDivPL lubi to
#1742 OFFLINE
Napisano 11 lipiec 2019 - 05:21
Niezbyt bogato będzie ciężko ,do jedynki pajero części coraz mniej i coraz droższe, z dwójką jeszcze nie ma tragedii ale do silnika 2,8 ceny niektórych klamotów powalają. Licz się z korozją i tym że auta będą wymagały pakietu startowego. I uważaj na przekładki z angoli szczególnie dwójki są podatne na ten manewr.
Celuje w silnik 2,5.
Trochę przeraża mnie waga tych Miśków.
A tam gdzie wjeżdżam często są głębokie kałuże czy rzeczny piach.
Bardziej skłaniam się za jedynką.
Wydaje się być solidniejszy i poprostu mi się podoba.
Szukam czegoś w oryginale- opony czy mały lift chce zrobić sam.
Korozja na nadwoziu jest do opanowania- gorzej jak rama się rozpada.
Ale na oględzinach można wiele sprawdzić przecież.
#1743 Guest_Drac_*
Napisano 11 lipiec 2019 - 09:56
https://www.autotest...dzaje-raportow/
Jak za daleko na oględziny mozna ich podesłać.
#1744 OFFLINE
Napisano 12 lipiec 2019 - 06:28
W którymś wątku, być może tu, chyba kol Pumba polecił
https://www.autotest...dzaje-raportow/
Jak za daleko na oględziny mozna ich podesłać.
Radziłbym jednak uważać. Niestety nie polecam tego rozwiązania.
Kolega sprawdzał przez tą firmę Samochód nie tani. Już po 2 tyg auto padło, a konkretnie silnik. Ja jestem laikiem i zauważyłem ze silnik był podmieniony. Zle tzn niedokładnie osadzony. Nierówno zamontowane podzespoły itp - Oni nie zauważyli, w pakiecie Prestige. Dziwne bo jak auto zostało dostarczone to ten silnik coś nierówno pracował, stad kolega się zdziwił.
Niestety firma kombinuje i kolega ma teraz problem.
#1745 OFFLINE
Napisano 12 lipiec 2019 - 23:29
Miałem przygodę i od tamtej pory twierdzę, że lepiej wyrzucić 3-5stówek i nie kupić trupa niż bujać się z gratem za dużo dużo więcej.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#1746 OFFLINE
Napisano 13 lipiec 2019 - 12:15
Radziłbym jednak uważać. Niestety nie polecam tego rozwiązania.
Kolega sprawdzał przez tą firmę Samochód nie tani. Już po 2 tyg auto padło, a konkretnie silnik. Ja jestem laikiem i zauważyłem ze silnik był podmieniony. Zle tzn niedokładnie osadzony. Nierówno zamontowane podzespoły itp - Oni nie zauważyli, w pakiecie Prestige. Dziwne bo jak auto zostało dostarczone to ten silnik coś nierówno pracował, stad kolega się zdziwił.
Niestety firma kombinuje i kolega ma teraz problem.
Z całym szacunkiem, ale jak w aucie, które nie miało poważnego dzwona skutkującego skrzywieniem podłużnic może być niedokładnie osadzony silnik lub nierówno zamontowane do niego podzespoły?
- rebowski12 lubi to
#1747 OFFLINE
Napisano 13 lipiec 2019 - 13:23
Z całym szacunkiem, ale jak w aucie, które nie miało poważnego dzwona skutkującego skrzywieniem podłużnic może być niedokładnie osadzony silnik lub nierówno zamontowane do niego podzespoły?
No właśnie. Tak sprawdziła ta firma to auto. Ani ja ani kolega co zlecił kontrole nie jesteśmy fachowcami. Ja to auto widziałem już po fakcie jak już przyjechała po niego laweta.
#1748 OFFLINE
Napisano 13 lipiec 2019 - 13:25
Przepraszam, ale musiałem...
Ja mam często do czynienia z takimi firmami. Fakt jest taki, że część z nich to naciągacze. Często mają swoje serwisy i proponują wykonanie napraw, które często nie są konieczne u siebie.
Użytkownik rebowski12 edytował ten post 13 lipiec 2019 - 13:54
#1749 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2019 - 15:24
Miałem okazję dzisiaj trochę nim pojeździć i robi nawet fajne wrażenie. Martwi mnie tylko jedno, że jest to przecież przebrandowany chevrolet equinox. Jakoś nie mam przekonania do tej marki po złych doświadczeniach z modelem Cruze...
Będę wdzięczny za każdą informację bo jest to mało popularny model u nas niestety.
Sent from my SM-T715 using Tapatalk
#1750 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2019 - 19:10
#1751 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2019 - 19:49
A te starsze xl7 np. 2000r, to chyba Grand Vitara, japoński wyrób?
#1752 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2019 - 10:38
Dziękuję za odpowiedź. Mi się ten model podoba, ma być praktyczny z dużą przestrzenią bagaznikowa i płaska podlogą. Do środka wchodzą dwa rowery bez zbędnego rozbierania, nie mówiąc już o naszym wędkarskim sprzecie...Xl7 3.7 v6 trochę wadliwe silniki. Jeździ fajnie, duże, wysoki standard ale średniej jakości materiały. Wygląda tak nijak, ani ładne ani brzydkie poczytaj o silnikach, bo trzeba trochę zainwestować kasy żeby nie było niespodzianek. Generalnie bardzo uniwersalne auto, ale słabo z częściami.
Co do średniej jakości wnętrza to BMW czy audi nie dorównuje ale z taką Grand Vitara 2 już może się równać. Ma to byc samochod na wyjazdy w dalsze trasy i ma byc po pierwsze praktyczny. Vitara fajne autko ale bagażnik był tragicznie malutki i podłoga nie składała się na płasko.
Plan jest taki aby nabyć wersję z małym realnym przebiegiem, wstawić gaz z wiadomych powodów. Samochód można nabyć w granicach 30.000zl, więc tragedi nie ma, gaz to kolejne 4000zl.
#1753 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2019 - 11:09
Dziękuję za odpowiedź. Mi się ten model podoba, ma być praktyczny z dużą przestrzenią bagaznikowa i płaska podlogą. Do środka wchodzą dwa rowery bez zbędnego rozbierania, nie mówiąc już o naszym wędkarskim sprzecie...
Co do średniej jakości wnętrza to BMW czy audi nie dorównuje ale z taką Grand Vitara 2 już może się równać. Ma to byc samochod na wyjazdy w dalsze trasy i ma byc po pierwsze praktyczny. Vitara fajne autko ale bagażnik był tragicznie malutki i podłoga nie składała się na płasko.
Plan jest taki aby nabyć wersję z małym realnym przebiegiem, wstawić gaz z wiadomych powodów. Samochód można nabyć w granicach 30.000zl, więc tragedi nie ma, gaz to kolejne 4000zl.
W środku wygląda bardzo dobrze, sam kiedyś czegoś podobnego szukałem. Jedyne co to te lampy z przodu takie trochę futurystyczne. Mnie się osobiście podoba ten samochodzik
Co do materiałów to miałem Grand Vitara II (USA i EU) i porównywałem z XL7 3.6 V6, Miejsca w nich brak ale skórzane fotele są ze skóry a nie z ceraty jak w XL7.
W XL7 jest już trochę elektroniki i należy pamiętać że to już paroletnie samochody i mogą ( nie muszą) być z tym problemy.
Poczytaj o problemach z rozrządem i kruszących/pękających rolkach napinacza i jeszcze czymś takim. Swego czasu masę było dawców na alledrogo z uszkodzonymi silnikami.
Powodzenia w zakupach
#1754 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2019 - 11:32
A może ktoś może polecić coś innego z tego przedziału wielkości i oczywiście w przedziale do 40.000zl...
#1755 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2019 - 11:42
Honda Pilot, Toyota Rav 4 LONG, Mazda CX-9, Nissan pathfinder ( jeszcze większy), pewnie coś z Amerykańców czy japońców by się znalazło...
Użytkownik cabage edytował ten post 21 lipiec 2019 - 11:43
#1756 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2019 - 12:09
Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
#1757 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2019 - 14:50
Jak to mówiono: takie wymagania to tylko w Erze...ma być praktyczny z dużą przestrzenią bagaznikowa i płaska podlogą. Do środka wchodzą dwa rowery bez zbędnego rozbierania, nie mówiąc już o naszym wędkarskim sprzecie...
....Ma to byc samochod na wyjazdy w dalsze trasy i ma byc po pierwsze praktyczny.....
A na poważnie: przy takich wymaganiach to może pomyśl o Eurovanach (Citroen C8, Lancia Phedra, Fiat Ulysse lub Peugeot 807).
Rowerów składać nie będziesz musiał wcale a i pomieszkać można.
https://postimg.cc/gallery/351ep412m/
To większe zużycie paliwa to Alpy w pięć osób i towaru po sufit.
Użytkownik ObraFM edytował ten post 21 lipiec 2019 - 14:52
#1758 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2019 - 15:04
Za 40 tyś można już kupić VW Caddy zwykły lub Maxi z napędem 4Motion. Do większości wypadów - nie tych hardcorowych zdecydowanie wystarczy, spalanie prześmieszne, koszty utrzymania jak kupisz z silnikiem 1.9 TDI też. Ale nie będzie to Forester, CRV, Patrol, Land Cruiser itp.... Ale też koszta inne....
#1759 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2019 - 15:14
Jak to mówiono: takie wymagania to tylko w Erze
A na poważnie: przy takich wymaganiach to może pomyśl o Eurovanach (Citroen C8, Lancia Phedra, Fiat Ulysse lub Peugeot 807).
Rowerów składać nie będziesz musiał wcale a i pomieszkać można.
https://postimg.cc/gallery/351ep412m/
To większe zużycie paliwa to Alpy w pięć osób i towaru po sufit.
Dwa rowery bez demontażu wchodzą również do SMAXA przy złożonych tylnych dwóch fotelach. A po złożeniu trzeciego ponton 330 z kilem , silnik i masa gratów.
#1760 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2019 - 15:54
Tak: takie coś/w tym stylu mam na myśli- ładowność duża a nie bus.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych